Γιατί το παιδί μου θέλει να πίνει από το μπιμπερό ακόμα; Είναι καλό για τα παιδιά να πάρω ένα σκυλάκι; Ο 7χρονος γιος μου βρέχει το κρεβάτι του, τι να κάνω; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη λύνει τις απορίες στις ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι γύρω στα 4 και ο γιος μου 6 μηνών. Προσπάθησα να κόψω το μπιμπερό στη μικρή αλλά δεν τα κατάφερα. Νερό και χυμό πίνει στο ποτήρι, μόνο το γάλα στο μπιμπερό. Μια φορά έβαλα το γάλα στο ποτήρι το πρωί και μέχρι το βράδυ δεν το ακούμπησε. Ως πότε θα πίνει από το μπιμπερό;
Απάντηση
Θα έπρεπε να είχε κόψει ήδη το μπιμπερό από τους 18 μήνες, το πολύ τα 2 έτη. Αυτή τη στιγμή όμως επειδή η κόρη σας έχει το αδερφάκι της που πίνει γάλα με το μπιμπερό, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Περιμένετε και όταν και το μικρό θα είναι γύρω στον 1 χρόνο, κόψτε το μπιμπερό τουλάχιστον τις ώρες που βλέπει η μεγάλη το μικρό να πίνει γάλα και από τους 2 μαζί.
Ερώτηση
“Έχω δύο παιδάκι, ένα κοριτσάκι 2 μηνών και ένα αγοράκι 14 μηνών. Εδώ και λίγο καιρό άκουσε η μικρή μου σε ένα φιλικό σπίτι μια λέξη που ξέφυγε σε κάποιον από την παρέα και από τότε όποτε νευριάζει την λέει. Εμείς κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα και ήλπιζα να το σταματήσει, αλλά εκείνη τα ίδια. Τι να κάνω πλέον; Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση
Εξηγήστε στο παιδί ότι στο δικό σας σπίτι και στο δικό σας λεξιλόγιο η λέξη αυτή δεν ταιριάζει και γι’ αυτό δεν θέλετε να την επαναλάβει. Εάν θέλει να την λέει, μπορεί να τη λέει μόνη της στο δωμάτιό της ή στην τουαλέτα. Ακόμα καλύτερα να την πει μέσα σε μία χαρτοσακούλα που στη συνέχεια θα την κλείσει και θα την πετάξει στα σκουπίδια για να πετάξει και την κακή λέξη μαζί και μετά να πλύνει τα δόντια της και να καθαρίσει έτσι το στόμα της από την κακή λέξη. Όπως καταλαβαίνεται αυτός είναι ένας συμβολικός τρόπος για να μπορέσει το παιδί να ξεφύγει από την γοητεία που του ασκεί η λέξη, αλλά και εσείς θα πρέπει να του εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν την χρησιμοποιούμε και για ποιο λόγο εσείς δεν την χρησιμοποιείται και ότι εκείνη θα πρέπει να μιμείται τα καλά και όχι τα κακά των άλλων και κυρίως των μεγάλων.
Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω ένα παιδί 7 χρονών που βρέχει τη νύχτα το κρεβάτι του, πως μπορώ να το αντιμετωπίσω; Έχει μια μικρότερη αδερφή και κάπως ζηλεύει. Σας ευχαριστώ!”
Απάντηση
Δεν είναι θέμα της ζήλιας, είναι θέμα της ωριμότητας του παιδιού να ελέγχει την κύστη του, ωριμότητα η οποία ελέγχεται από ειδική ορμόνη. Εάν τους προσεχείς 6 μήνες το παιδί δεν καταφέρει να ελέγξει τους σφιγκτήρες, απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό ουρολόγο ή ενδοκρινολόγο. Ο ψυχολόγος δεν έχει καμία δουλειά γιατί το πρόβλημα δεν είναι ψυχολογικό. Γίνεται ψυχολογικό δευτερογενώς όταν το παιδί καταλάβει ότι εμείς θυμώνουμε μαζί του ή ότι το ίδιο αποτυγχάνει στην προσπάθειά του να γίνει μεγάλος και ελέγξει την κύστη του.
Ερώτηση
“Το παιδί μου 10 χρονών όταν αρρωσταίνει, πάντα σηκώνεται μέσα στη νύχτα και παραμιλάει. Για παράδειγμα τρέχει στον υπολογιστή και πατάει τα κουμπιά και λέει πράγματα που πραγματικά δεν τον καταλαβαίνω, μόνο όταν είναι στο διάστημα που θα αρρωστήσει. Πως να τον βοηθήσω όταν το παθαίνει; Πρέπει να ανησυχώ;”
Απάντηση
Να μην ανησυχείτε καθόλου και απλά να έχετε το νου σας διότι το παιδί λόγω του πυρετού, ζει πολύ έντονα καταστάσεις στον ύπνο του, τον αποδιοργανώνουν και τον κάνουν να σηκώνεται και να μην κατανοεί ότι κοιμάται, είναι νύχτα και συμπεριφέρεται σαν να είναι μέρα. Δηλαδή χάνει τον χώρο και τον χρόνο λόγω του ότι είναι ο εγκέφαλός του επιβαρυμένος από τον πυρετό και έτσι αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Μην ανησυχείτε καθόλου.
Ερώτηση
“Μόλις χώρισα και έχω 2 παιδιά. Θέλω να ρωτήσω πόσο θα μας βοηθήσει ένας σκύλος και αν όντως θα βοηθήσει.”
Απάντηση
Φυσικά θα σας βοηθήσει ένας σκύλος, διότι θα κάνουν τα παιδιά μεταβίβαση συναισθήματος, δηλαδή την αγάπη και την φροντίδα που θα έδιναν στον απόντα γονέα, θα την φέρουν στο σκυλάκι. Θα τους απασχολεί ευχάριστα, θα μάθουν να είναι υπεύθυνα και μην διστάσετε καθόλου. Έτσι κι αλλιώς ένα ζώο κάνει πάρα πολύ καλό στο μεγάλωμα των παιδιών, πόσο μάλλον σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνούν. Σαφέστατα βέβαια δεν αντικαθιστά ο σκύλος τον μπαμπά και γι’ αυτό θα πρέπει τα παιδιά να έχουν συνεχή και απρόσκοπτη επικοινωνία μαζί του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ