To παιδί έχει πρόβλημα με τον ύπνο τι να κάνω; Η ανιψιά μου δεν χορταίνει με το γάλα, τι άλλο μπορώ να της δίνω; Λένε ότι το μπάσκετ ψηλώνει, ισχύει; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στο email σου…
Στείλε και εσύ την απορία σου στην ειδική φόρμα του TLIFE!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2,5 μηνών και τον τελευταίο καιρό έχουμε πρόβλημα με τον ύπνο. Γκρινιάζει, κλαίει, ενώ νυστάζει πολύ δεν μπορεί να κοιμηθεί, σαν να μην ξέρει τι ακριβώς θέλει. Τελικά κοιμάται στην αγκαλιά μου και όταν προσπαθώ να την βάλω στο κρεβατάκι ξυπνάει πάλι και φωνάζει. Τι να κάνω για να κοιμάται μόνη της χωρίς να την κουνάω;”
Απάντηση
Είναι μία μεταβατική περίοδος. Δεν πρέπει να σας ανησυχεί, ούτε να σας πιάνει πανικός. Αργά ή γρήγορα το παιδί θα μάθει να κοιμάται μόνο του. Τώρα δεν το κάνει, γιατί θέλει να αισθάνεται την ζεστασιά και την αγκαλιά της μαμάς του.
Η τακτική σας θα είναι nα το κοιμίζεται στην αγκαλιά, αλλά κάθε βράδυ θα μειώνεται τον χρόνο κατά 5 με 10 λεπτά τις ώρες που έχετε το παιδί στην αγκαλιά σας. Έτσι σιγά σιγά θα υπάρξει μία “αποτοξίνωση”.
Ερώτηση
“Γιατρέ έχω μια κορούλα 2,5 μηνών και κάνουμε αποκλειστικό θηλασμό. Το παιδί δεν θέλει να πάρει πιπίλα. Τρώει τα χεράκια του συνέχεια, τα βάζει σχεδόν ολόκληρα στο στόμα μέχρι που γουρλώνεται. Να την αφήνω να τα τρώει; Θα της μείνει συνήθεια όταν μεγαλώσει;”
Απάντηση
Το παιδί σας κάνει αυτό που συνήθως κάνουν όλα τα παιδάκια που έχουν πετύχει στον μητρικό θηλασμό. Δεν θέλει να βάλει στο στόμα του τίποτα διαφορετικό από το σχήμα και από την αφή που έχει το μητρικό στήθος. Καλό είναι να μην μάθει την ξένη πιπίλα, αλλά να μην μάθει και το δάχτυλο γιατί αργότερα πολύ δύσκολα το κόβει και μπορεί να έχουμε προβλήματα και στην οδοντοφυΐα. Προσπαθείστε αφού παίρνει το δάχτυλο να την ενοχλείτε, να της το βγάζετε ώστε να μην αισθάνεται μεγάλη ευχαρίστηση και σιγά σιγά με τον καιρό θα υπάρχει μια “αποτοξίνωση”.
Ερώτηση
“Καλησπέρα. Η ανιψιά μου στις 13 του μηνός γίνεται 5 μηνών. Έχει αρχίσει να μην χορταίνει με το γάλα, πίνει ανά 2 ώρες περίπου πια. Ο παιδίατρος με συμβουλεύει να τρώει κρέμα, αλλά δεν την δέχεται. Τι μου προτείνετε;”
Απάντηση
1. Πιθανόν να χρειάζεται να αλλάξετε μάρκα γάλατος, ώστε κάποιο άλλο να την χορταίνει περισσότερο.
2. Εάν τρώει κάποιο γάλα το οποίο τώρα, μετά τους 5 μήνες μπορεί να περάσει στο νούμερο 2 βρεφικής ηλικίας πιθανόν να χορταίνει καλύτερα.
3. Για να βοηθήσετε το παιδί να τρώει την κρέμα του μπορείτε να φτιάχνετε την κρέμα χρησιμοποιώντας το γάλα σαν διαλυτικό και όχι το νερό. Έτσι φτιάχνετε την γεύση της κρέμας και τρώει καλύτερα.
Ερώτηση
“Λένε ότι το μπάσκετ ψηλώνει. Είναι αλήθεια; Είναι καλό να αρχίσεις σε ηλικία 6 ετών; Γιατί άλλοι λένε ότι οι κραδασμοί κάνουν κακό στα γόνατα και τη σπονδυλική στήλη.”
Απάντηση
Το μπάσκετ είναι διφορούμενο. Από την μία βοηθάει να ψηλώσει το παιδί γιατί διευκολύνει την επιμήκυνση των αρθρώσεων, από την άλλη όμως εάν γυμνάζεται υπερβολικά και χωρίς την προσοχή του γυμναστή, μπορεί να δημιουργήσει κακώσεις στα γόνατα και στη σπονδυλική στήλη.
Άρα λοιπόν χρειάζεται προσεχτική προπόνηση και όχι υπερβολές.
Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 6 χρονών και το βράδυ λερώνει το κρεβάτι της με ούρα. Πως μπορώ να την βοηθήσω; Αποφεύγω τα υγρά το βράδυ. Βοηθήστε με παρακαλώ διότι ανησυχώ. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Πρώτον ψάχνουμε στο ιστορικό κληρονομικό του παιδιού να δούμε μήπως η μαμά, ο μπαμπάς ή κάποιος συγγενής 1ου βαθμού είχε αντίστοιχα καθυστέρηση στο να ελέγξει τους σφιγκτήρες του.
Δεύτερον ελέγχουμε με ένα υπερηχογράφημα την κατάσταση της κύστης και των νεφρών.
Και τρίτον επισκεπτόμαστε παίδο – ουρολόγο γιατί μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε ειδικές εξετάσεις ουροδυναμικές και πιθανόν ακτινογραφία στην κάτω μύρα της σπονδυλική στήλης.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη το παιδί μου είναι 3 ετών και ενώ μέχρι πριν 6 μήνες έτρωγε όλα τα φαγητά και σχεδόν όλα τα φρούτα, τώρα θέλει να τρώει μόνο μακαρόνια, γλυκά, κρουασάν και κανένα φρούτο. Τι με συμβουλεύετε να κάνω γιατί έχω αγχωθεί πάρα πολύ! Αγγελική.”
Απάντηση
Είναι πάρα πολύ εύκολο να αλλάξουμε την διατροφή του παιδιού ακολουθώντας ένα πρόγραμμα πολύ πιο έξυπνο από αυτό που κάνει το παιδί.
1. Εξαφανίζουμε τα γλυκά και τα κρουασάν από το σπίτι.
2. Μειώνουμε τα ζυμαρικά όσο μπορούμε περισσότερο.
3. Αφήνουμε το παιδί κατά κάποιο τρόπο να πεινάσει ώστε να αναγκαστεί να φάει αυτά που επιτρέπεται.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να εξαφανίσουμε ότι είναι περιττό και άχρηστο για την διατροφή του παιδιού μέσα στην κουζίνα και στο σπίτι γενικότερα.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 10 μηνών. Τι θα πρέπει να προσθέσω στη διατροφή του;”
Απάντηση
Από αυτή την ηλικία μπορεί το παιδί σχεδόν να φάει τα πάντα και από 12 μηνών ξεκινάει να τρώει το φαγητό των γονιών φυσικά μαγειρεμένο με ελαφρύ τρόπο.
Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι 11 χρονών και έχει εδώ και 3 εβδομάδες μπούκωμα χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Τι μπορεί να είναι;”
Απάντηση
Πρέπει να το δει καταρχήν ωριλά για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν κρεατάκια ή κάποιο ανατομικό πρόβλημα και δεύτερον να ελεγχθεί από τον παίδο – αλλεργιολόγο μήπως και έχει αλλεργική ρινίτιδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ