To μωράκι μου βγάζει δόντια, τι να κάνω; Ο γιος μου δεν θέλει να κοιμάται στο δωμάτιό του, πως να το αντιμετωπίσω; Τα γεννητικά όργανα της κορούλας μου ειναι πρησμένα, γιατί;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά στα email σας…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γεια σας. Έχω ένα μωράκι 8 μηνών και βγάζει δόντια. Συνέχεια θέλει αγκαλιά, τι να κάνω; Τα νεύρα μου. Και το πρώτο δόντι είναι το κάτω δεξιά, όχι το ακριβώς από κάτω. Είναι φυσιολογικό;”
Απάντηση
Όλη η ιστορία στη ζωή μας είναι να αποκτήσουμε ένα δόντι. Πόσο περισσότερο ένα μικρό παιδάκι το οποίο πρέπει να βγάλει συνολικά 20 δόντια μέχρι τα 2μισι έως 3 χρόνια της ζωής του. Άλλο παιδάκι τα βγάζει πιο εύκολα και άλλο πιο δύσκολα. Συνήθως εκεί όπου το ούλο είναι πιο μαλακό, εκεί βγαίνει το δόντι και δεν υπάρχει ένας κανόνας να βγαίνουν με μια συγκεκριμένη σειρά.
Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από την οδοντοφυΐα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία, δύο αλειφούλες με τις οποίες επαλείφουμε τα ούλα και έτσι τα αναισθητοποιούν λίγο και τα μαλακώνουν ή σε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη μπορείτε να δώσετε ένα αναλγητικό.
Από κει και πέρα χρειάζεται υπομονή διότι η οδοντοφυΐα είναι κάτι που εξελίσσεται φυσιολογικά για όλα τα παιδάκια.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 1 έτους και κοιμάται από 3 μηνών στο δωμάτιό του. Εδώ και δυο εβδομάδες ξυπνάει την νύχτα και κλαίει ασταμάτητα. Κάνω πάνω από μια ώρα να τον ηρεμήσω. Τον παίρνω και στο κρεβάτι μου αλλά δεν θέλει με τίποτα να τον ξαπλώσω. Σταματάει να κλαίει μόνο όταν τον έχω αγκαλίτσα και κάνουμε βόλτες. Δείχνει ότι φοβάται. Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσει; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να βλέπουν και όνειρα. Πολύ πιθανόν κάτι το έχει φοβίσει ή ένα όνειρο ή κάτι που έχει συμβεί ενώ ήταν ξύπνιο όπως ένα περιστατικό μέσα στο σπίτι σας, η τηλεόραση κλπ. Επιπλέον σε αυτή την ηλικία το μωρό ξυπνάει για να δει την μαμά του γιατί δεν αντέχει τόσες ώρες το βράδυ να μένει ξύπνιο.
Η μόνη λύση είναι η επιμονή, η διακριτικότητα, το χάδι, η αγάπη και σιγά σιγά όλα θα ξεπεραστούν.
Ερώτηση
“Καλησπέρα κύριε Mαζάνη! Θα ήθελα να μου πείτε ποια πρέπει να είναι η στάση μου απέναντι στους παππούδες και στις γιαγιάδες όταν πέφτουν όλοι πάνω στο μωρό όπου είναι κουραστικό τις περισσότερες φορές. Όταν θέλουν να ανακατεύονται παντού, για παράδειγμα το μωρό είναι 7 μηνών και επιμένουν να δώσω μέλι και να βάζω αλάτι στο φαγητό του. Και όταν πηγαίνω βόλτα να το αφήνω σε αυτούς να μην το παίρνω μαζί μου. Γενικά θέλουν να δείχνονται πολύ. Σας παρακαλώ απαντήστε μου.”
Απάντηση
1. Καταρχήν το μέλι απαγορεύεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών γιατί καμιά φορά υπάρχει το μικρόβιο της αλλαντίασης και ένα παιδί μέχρι 1 έτους δεν μπορεί να ανταπεξέλθει από το μικρόβιο, παθαίνει οξεία τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να πεθάνει.
2. Αλάτι, ζάχαρη και τσιγάρο είναι τα απαγορευμένα για όλη μας την ζωή.
3. Το παιδί είναι δικό σας και όχι του παππού και της γιαγιάς. Εάν εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό και να τους επιβάλλεται την άποψή σας, το πρόβλημα είναι δικό σας και όχι του παππού και της γιαγιάς.
Ερώτηση
“Γιατρέ το μωράκι μου είναι στον 7ο μήνα και είναι στο δωμάτιο της αδελφής της που είναι 12 ετών. Μήπως ήταν βιαστική η απόφασή μου και πρέπει να την φέρω πίσω στο δωμάτιό μου;”
Απάντηση
Συνήθως λέμε το παιδί να μένει στο δωμάτιο των γονιών του μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, επειδή μέχρι τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου και καλό θα ήταν να βρίσκεται στο δωμάτιο των γονιών του. Δεν πειράζει κατά τα άλλα να είναι στο ίδιο δωμάτιο με της αδερφής της παρά μόνο αυτός ο συγκεκριμένος λόγος.
Ερώτηση
“Τι γνώμη έχετε για το εμβόλιο engerix;”
Απάντηση
Το engerix είναι ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα β’. Είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί αυτή η σοβαρή ασθένεια. Θεωρείται από τα πιο ελαφριά εμβόλια που υπάρχουν δεδομένου ότι είναι βιοτεχνολογικό και δεν παρασκευάζεται από ανθρώπινα ή ζωικά υλικά. Είναι το πιο ελαφρύ, έχει τις λιγότερες παρενέργειες όσον αφορά τον πυρετό και τα τοπικά ερεθίσματα. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά, εξάλλου είναι από τα υποχρεωτικά εμβόλια μέσα στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδος.
Ερώτηση
“Καλημέρα γιατρέ μου! Έχω γεννήσει εδώ και 16 ημέρες και το κοριτσάκι μου έχει πρησμένα τα γεννητικά του όργανα. Πριν γεννήσω κάναμε εξέταση με τον άντρα μου για το αν είμαστε φορείς του συνδρόμου συγγενείς υπερπλασία επινεφρίδιου η οποία βγήκε αρνητική. Θεωρείτε ότι θα φύγει το πρήξιμο και σε πόσο καιρό από την γέννηση; Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Πάρα πολύ συχνά τα κοριτσάκια έχουν πρησμένα τα γεννητικά τους όργανα. Αυτό οφείλεται ή στις ορμόνες που έχει πάρει η μητέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή γενικότερα τις ορμόνες που έχει πάρει το παιδάκι από την ίδια την μητέρα και χωρίς να έχει πάρει κάποιες επιπλέον ορμόνες. Συνήθως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής σιγά σιγά υποχωρούν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν περάσει 1 μήνας και εξακολουθούν να είναι πρησμένα στον ίδιο βαθμό που ήταν όταν γεννήθηκε, θα πρέπει να γίνει κι άλλος έλεγχος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ