Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των μαμάδων που θέλουν να δίνουν στο παιδί τους μόνο μητρικό γάλα; Ωραία όταν είσαι σπίτι μπορείς να το θηλάσεις… αλλά όταν λείπεις πως θα φάει το μωράκι σου το γάλα σου; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου έχει την λύση! Σε συμβουλεύει πως να συντηρήσεις το μητρικό γάλα στο ψυγείο, πως να κάνεις σωστή αποστείρωση, αλλά και πως να συλλέξεις το μητρικό γάλα…
Η τράπεζα μητρικού γάλακτος στο σπίτι είναι η λύση για τις μητέρες που δεν θέλουν να στερήσουν στο μωρό τους το δικό τους γάλα ακόμα και τις ώρες που οι ίδιες λείπουν από το σπίτι. Είναι ο τρόπος να διατηρείται το μητρικό γάλα στο ψυγείο του σπιτιού και να χορηγείται στο παιδί κατά την απουσία της μητέρας.
Περίπου 10-15 μέρες προτού ξεκινήσετε την δουλειά σας ή και λίγες ώρες πριν την έξοδό σας για βόλτα, μπορείτε να αρχίσετε την συλλογή του γάλακτός σας. Έτσι λοιπόν την ώρα που απουσιάζετε ο σύζυγος, η γιαγιά ή η baby sitter θα βγάλουν το μπιμπερό από το ψυγείο, θα το ζεστάνουν σε ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό και θα το δώσουν στο μωρό.
Να θυμάστε ότι το γάλα σας μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου και να χορηγηθεί στο παιδί χωρίς κίνδυνο περίπου μία δύο ώρες.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Για να κάνετε την ατομική σας τράπεζα μητρικού γάλακτος πρέπει να έχετε:
-Ένα βραστήρα για την αποστείρωση.
-Πολλά μικρά μπιμπερό, αν πρόκειται να μπουν στην κατάψυξη πρέπει να είναι πλαστικά για να μην σπάσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Δύο πλαστικά μπολ.
-Θήλαστρο χειροκίνητο ή θήλαστρο ηλεκτρικό.
-Μία λαβίδα.
Πως να κάνετε σωστή αποστείρωση…
Πρώτα σαπουνίζετε προσεχτικά όλα τα σκεύη με ένα κοινό απορρυπαντικό πιάτων. Ύστερα τα ξεβγάζετε πολύ καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό, τα βάζετε μέσα στο βραστήρα και τα αποστειρώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Τη λαβίδα που θα πιάνει τα σκεύη την έχετε αποστειρώσει ξεχωριστά σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή την έχετε βυθισμένη σε ένα ποτήρι με ένα αντισηπτικό το οποίο παίρνετε από το φαρμακείο.
Διάβασε προσεχτικά πως να συλλέξεις σωστά το μητρικό γάλα
Πρώτα πλένετε τα χέρια σας πολύ καλά με ένα αντισηπτικό. Ύστερα πλένετε το στήθος σας με νερό και σαπούνι ουδέτερο και το ξεβγάζετε με άφθονο νερό. Το αφήνετε λίγα λεπτά να στεγνώσει και αρχίζετε την συλλογή γάλακτος.
Με τα χέρια σας κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ στο στήθος σας χωρίς να πονάτε, ξεκινώντας την κίνηση από τη βάση, τα πλευρά δηλαδή, προς την κορυφή του, την θηλή. Με τι κινήσεις αυτές προωθείτε το γάλα προς τη θηλαία και σε λίγο αρχίζουν να βγαίνουν οι πρώτες σταγόνες. Καλό είναι τις πρώτες σταγόνες να τις αφήσετε να πέσουν.
Ύστερα αρχίζετε να ρίχνετε το γάλα σας στο πλαστικό μπολ ή αν ήσαστε πολύ ικανή κατευθείαν μέσα στο μπιμπερό. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη θα έρθει κάποια στιγμή που θα γεμίσετε ένα μπιμπερό.
ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Εάν το γάλα πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε λιγότερο από 24 ώρες, βάλτε το σε συντήρηση του ψυγείου, δηλαδή σε θερμοκρασία το πολύ 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μηδέν.
Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από 24 ώρες μέχρι 2 μήνες βάλτε το στην κατάψυξη, δηλαδή σε θερμοκρασία -18 έως -20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Όταν το βγάζετε από την κατάψυξη, το αφήνεται να ξεπαγώσει λίγο στη θερμοκρασία δωματίου και ύστερα το ζεσταίνετε μέσα σε ένα κατσαρολάκι με χλιαρό νερό ή στο ειδικό θερμαντικό για μπιμπερό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ