Μπορεί να είναι κάτι απλό, μπορεί κάτι πιο σοβαρό. Ό, τι κι αν σε προβληματίζει για την υγεία του μικρού σου στείλε e-mail στο TLIFE. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις ερωτήσεις…
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3,5 μηνών. Από 20 ήμερων έβγαλε σπυράκια μικρά και πολλά στο πρόσωπό της. ‘Ηταν σε έξαρση, μετά από λίγες μέρες μειώθηκαν. Ύστερα εμφανίστηκε η νινίδα, με πολλά σπυράκια στο μέτωπο, πέρασε κι αυτή, και τώρα στο μάγουλό της έχει ατοπική δερματίτιδα.-εξάνθημα. Να χρησιμοποιήσω αλοιφή με κορτιζόνη; Πότε θα ηρεμήσει το προσωπάκι της;”
Απάντηση
Από αυτά που μας περιγράφετε φαίνεται ότι τις πρώτες μέρες της ζωής εκείνα τα πρώτα σπυράκια ήταν από ζέστη και από ιδρώτα. Η νινίδα είναι κάτι που εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, δεν είναι κάτι παθολογικό, οφείλεται στην πολύ γρήγορη παραγωγή κυττάρων του δέρματος και αυτή σιγά σιγά περνάει με τον καιρό.
Τώρα αυτή τη στιγμή που έχει την ατοπική δερματίτιδα, εάν βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2,3 μέρες κορτιζόνη για να ηρεμήσει, γιατί αν έχει φαγούρα, μπορεί να ξύνεται το παιδί, να πληγώσει το δέρμα του και δευτερογενώς να μπουν μικρόβια και να δημιουργήσει πλέον μία μόλυνση. Είναι αλήθεια πάντως ότι την κορτιζόνη πρέπει να την χρησιμοποιούμε μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας.
Ερώτηση
“Πως εκδηλώνεται ένα νευρομυϊκό σύνδρομο σε νεογέννητο;”
Απάντηση
Ο όρος νευρομυϊκό σύνδρομο περικλείει μεγάλο φάσμα από πολλά σύνδρομα και νοσήματα με μεγάλη ετερογένεια μεταξύ τους τα οποί αποτελούν την συνηθέστερη αιτία μυϊκής αδυναμίας και υποτονίας στην βρεφική και παιδικά ηλικία.
Πρωταρχικό μέλημά μας είναι να ξέρουμε εάν το παιδί έχει δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος ή του περιφερειακού νευρικού συστήματος. Τα συμπτώματα που συνηγορούν υπέρ της νευρομυϊκής βλάβης είναι η ύπαρξη σπασμών, αυξημένα τενόντια αντανακλαστικά, εγκεφαλοπάθεια, μυϊκή ατροφία, μυϊκοί ινιδισμοί και η απουσία των τενόντιων αντανακλαστικών. Η ταξινόμηση σε ποια από αυτά τα νευρομυϊκά νοσήματα βρίσκεται ένα νεογέννητο έχει μεγάλη δυσκολία λόγω της διαφοράς των συμπτωμάτων και στην αιτιολογία τους.
Όταν καταστεί δυνατόν να καθοριστεί εάν είναι η βλάβη περιφερειακού ή κεντρικού τύπου, τότε καθορίζουμε και τα ανατομικά επίπεδά της τα οποία βασίζονται στα συμπτώματα του παιδιού κατόπιν ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων και ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης και βιοψία των μυών.
Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 3 μηνών και έχει αιμαγγείωμα στην παλάμη του χεριού του. Ποια είναι η γνώμη σας για την καινούρια μέθοδο με προπανόλη;”
Απάντηση
Τα αποτελέσματα με την χρήση της ουσίας προπανόλης είναι εξαιρετικά στα συραγγώδη αιμαγγειώματα. Εάν λοιπόν αυτό το μωρό έχει συραγγώδες αιμαγγείωμα πράγμα το οποίο το διαπιστώνει ο παιδοχειρουργός, τότε ενδείκνυται όσο γίνεται πιο γρήγορα να κάνει αυτή την θεραπεία.
Σας προτείνω την παιδιατρική κλινική του “Ιασώ” όπου επανειλημμένος έχουν γίνει θεραπείες για τέτοιου είδους αιμαγγειώματα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Ερώτηση
“Καλησπέρα γιατρέ θέλω να ρωτήσω να μου πείτε για την ομφαλοκήλη στα πρόωρα νεογνά. Η ανιψιά μου έχει και θα ήθελα σαν ειδικός που είστε να μου πείτε τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Μπορεί με τον καιρό να περάσει από μόνο του η χρειάζεται χειρουργική επέμβαση; Ευχαριστώ
Απάντηση
Εάν το πρόωρο βρεφάκι έχει μόνο ομφαλοκήλη και όχι εξομφαλοκήλη τότε δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα το μωρό μέχρι την ηλικία των 2 χρονών διότι συνήθως η ομφαλοκήλη από μόνη της υποχωρεί.
Στις περιπτώσεις όμως που φαίνεται καθώς περνάει ο χρόνος να μεγαλώνει πολύ αντί να μικραίνει και ξαφνικά αποκτήσει κόκκινο χρώμα, τότε πρέπει να το δει παιδοχειρουργός διότι μπορεί να είναι ένδειξη για να χειρουργηθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ