Ζέστη, καύσωνας, ιδρώτας… ήρθε η ώρα να πάμε στη θάλασσα! Πρώτα απ’ όλα όμως οι μαμάδες και οι μπαμπάδες πρέπει να διαβάσουν το παρακάτω άρθρο και να λάβουν υπόψην τους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα.
Τι θα κάνουν σε περίπτωση που τσιμπήσει το παιδί τσούχτρα; Αν το παιδί πάθει κράμπα την ώρα που κολυμπάει; Πως κολλάει ένα παιδάκι μύκητες; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σε ενημερώνει...
Ένα παιδί όταν μένει πολύ ώρα στον ήλιο και μάλιστα χωρίς καπέλο ή ομπρέλα μπορεί να πάθει θερμοπληξία από ηλίαση. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του εξάντληση, ίλιγγο, εμετό και λιποθυμία.
Πυρετός: Αν το παιδί κάνει πυρετό χωρίς καθυστέρηση το δροσίζουμε με βρεγμένα πανιά ή του κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο. Δίνουμε υγρά να πίνει και το κρατάμε σε ένα δροσερό μέρος και επικοινωνούμε με τον παιδίατρο.
Μέσα στη θάλασσα καραδοκούν μικροί και μεγάλοι κίνδυνοι. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε…
Αν τσιμπήσει το παιδί τσούχτρα ή μέδουσα: Πρώτα απ’ όλα καθαρίζουμε το πονεμένο σημείο με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό. Στη συνέχεια μπορούμε να βάλουμε αμμωνία ή καθαρό οινόπνευμα λευκό ή αναλγητική αλοιφή σε συνδυασμό ή εναλλάξ με αντισταμινικά. Ακόμη υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικά στικ πενάκια σε σχήμα σωληναρίου και έχουν αναλγητικές και αντί-οιδηματικές ιδιότητες.
Αν πατήσει αχινό: Βάζουμε πρώτα λίγη βαζελίνη ή λάδι φαγητού στο πονεμένο σημείο για να μαλακώσει. Στη συνέχεια καίμε μία βελόνα ή μία παραμάνα ή ένα τσιμπιδάκι φρυδιών και προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το αγκάθι του αχινού. Μετά αποστειρώνουμε το σημείο της πληγής με καθαρό οινόπνευμα και το αφήνουμε ανοιχτό να αναπνέει.
Αν πάθει κράμπα: Τα παιδιά επειδή είναι ζωηρά μπορούν εύκολα να πάθουν κράμπα στα δάχτυλα του ποδιού και τη γάμπα κατά της κολύμβησης. Επειδή η κράμπα οφείλεται σε μυϊκό σπασμό καλό είναι σε περίπτωση κράμπας να κρατήσουμε το παιδί ανάσκελα για αρκετή ώρα ώσπου να υποχωρήσει ο πόνος. Επίσης μερικές μαλάξεις επιταχύνουν την θεραπεία.
Κίνδυνος πνιγμού: Το παιδί όπως και οι ενήλικες δεν πρέπει ποτέ να κάνει μπάνιο με άδειο το στομάχι. Για να κολυμπά με ασφάλεια θα πρέπει να έχουν περάσει 4 έως 5 ώρες από το φαγητό. Αν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες μπορεί να πάθει ζάλη, εμετό, ναυτία, πόνο στο στομάχι, λιποθυμία και τελικά πνιγμό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να βγάλουμε το παιδί αμέσως έξω από τη θάλασσα και να του κάνουμε τεχνητές αναπνοές και να συμβουλευτούμε αμέσως ένα γιατρό.
Επιπεφυκίτιδα: Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι το κοκκίνισμα των ματιών που αρκετές φορές συνοδεύεται από τσίμπλες. Αιτία είναι οι πολλές βουτιές στη θάλασσα, το αλάτι, η άμμος, ο έντονος ήλιος κλπ. Η πρώτη αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με πλύσιμο του ματιού χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό μόνο. Αν έχει τσίμπλες απαραίτητο συμπλήρωμα είναι ένα ειδικό κολλύριο. Προληπτικά τα παιδιά που παθαίνουν συχνά επιπεφυκίτιδα καλό είναι να χρησιμοποιούν τα γυαλιά της θάλασσας που εφαρμόζουν αεροστεγώς τύπου πισίνας.
Κίνδυνοι από μύκητες: Στην άμμο της θάλασσας πολύ συχνά κατοικούν διάφοροι μύκητες ανθρωπόφιλοι ή ζωόφιλοι. Οι μύκητες προκαλούν μυκητιάσεις του δέρματος που εμφανίζονται με μικρές λευκές κηλίδες με κόκκινο περίγραμμα
Η καλύτερη πρόληψη για τα παιδιά είναι να μην κάθονται ποτέ στην άμμο απευθείας, αλλά να χρησιμοποιούν μια ψάθα ή μια μεγάλη πετσέτα. Επίσης μετά το μπάνιο στη θάλασσα επιβάλλεται ένα καλό ντους.
Τα βρέφη πρέπει πάντα να φορούν πάνα και βρακάκι γιατί μπορεί να πάθουν ουρολοίμωξη από διάφορα μικρόβια που βρίσκονται στην άμμο και το χώμα.
Η καλύτερη πρόληψη για τα παιδιά είναι να μην κάθονται ποτέ στην άμμο απευθείας, αλλά να χρησιμοποιούν μια ψάθα ή μια μεγάλη πετσέτα. Επίσης μετά το μπάνιο στη θάλασσα επιβάλλεται ένα καλό ντους.
Τα βρέφη πρέπει πάντα να φορούν πάνα και βρακάκι γιατί μπορεί να πάθουν ουρολοίμωξη από διάφορα μικρόβια που βρίσκονται στην άμμο και το χώμα.
Τώρα μπορείς άνετα και χωρίς άγχος να πας στην παράλια και αφού ξέρεις τα θα κάνεις αν συμβεί κάτι από τα παραπάνω! Καλό μπάνιο…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ