Πολλές είναι οι μαμάδες που επειδή δουλεύουν αρκετές ώρες αφήνουν τα παιδιά τους στη γιαγιά και στον παππού. Από τη μία είναι η δουλειά από την άλλη ο λίγος ελεύθερος χρόνος που έχουν για να χαρούν με τον αγαπημένο τους… και έτσι καταλήγει το παιδί στο σπίτι της γιαγιάς. Είναι καλό όμως το να αφήνουμε τα παιδιά στους παππούδες τους;
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου επισημαίνει τα υπέρ και τα κατά στο να μένει πολλές ώρες το παιδί με την γιαγιά…
Τα θετικά!
1. Αφήνουμε το παιδί με κάποιον που έχει το ίδιο DNA μαζί μας, που έχει τις ίδιες απόψεις περί υγιεινής διατροφής ή σχεδόν τις ίδιες αφού αυτός μας έχει μεγαλώσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για το παιδί και σε καμία περίπτωση δεν αμφιβάλλουμε για εκείνον.
3. Οι δικοί μας συνάνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να έχουμε την απόλυτη επαφή και ότι δεν πηγαίνει καλά να το αλλάζουμε ή κάποια καινούρια ιδέα να την συζητάμε και να την εφαρμόζουμε.
4. Είναι ανέξοδος τρόπος για να μεγαλώνουμε το παιδί μας.
5. Δεν ταλαιπωρείται το παιδί ούτε με άγνωστους ανθρώπους, ούτε με νέες καταστάσεις.
Έχει και αρνητικά όμως…
1. Ακριβώς επειδή έχουμε τεράστια υποχρέωση γιατί μας κρατάνε το παιδί δεν τολμάμε πολλές φορές να πούμε τις αντιρρήσεις μας.
2. Επειδή είναι οι γονείς μας θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και επειδή έχουν μεγαλώσει εμάς ξέρουν πως να μεγαλώσουν και το παιδί μας και έτσι δεν μας ακούν.
3. Κουράζονται πάρα πολύ εύκολα.
4. Είναι παρεμβατικοί διότι παρακολουθούν τα πάντα μέσα στο σπίτι για το παιδί και κάνουν σχόλια και κρίσεις για τα πάντα.
5. Επιτέλους ενηλικιωθήκαμε και είμαστε ικανοί και άξιοι να ρυθμίζουμε μόνοι μας ότι μας αφορά.
Το καλύτερο
Καλά όλα αυτά. Από τη μία είναι καλό να κρατάει η γιαγιά το παιδί και από την άλλη όχι και τόσο. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς; Ποιο είναι το πιο σωστό;
“Το καλό είναι λοιπόν να κρατάει το παιδί ο παππούς και η γιαγιά κάποιες ώρες, κάποιες μέρες που θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά. Για παράδειγμα ένα σαββατοκύριακο για να κάνουμε ένα ανανεωτικό ταξίδι για την σχέση μας με τον καλό μας, ένα βράδυ που μας έχουν καλέσει στον χορό της εταιρίας, 3 απογεύματα που πρέπει να πάμε στο σεμινάριο που μας στέλνει η εργασία μας.
Αλλά τα υπόλοιπα θα πρέπει είτε να τα κάνει κάποιος τον οποίο πληρώνουμε γι’ αυτό, είτε να πάει το παιδί σε χώρο προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης όπου γίνεται μια ουσιαστική, επιστημονική και υπεύθυνη δουλειά.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ