Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να καταναλώνουν καφέ στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Τι επιπτώσεις όμως μπορεί να έχει ο καφές στην γυναίκα και στο έμβρυο; Πόση ποσότητα μπορεί να καταναλώσει; Ποια άλλα ροφήματα πρέπει να αποφεύγονται που περιέχουν καφεΐνη; Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης σε ενημερώνει…
Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αφορά στην κατανάλωση καφεΐνης. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα, ξεκινώντας με κάποιες βασικές γνώσεις για την καφεΐνη.
Τα αρνητικά του καφέ στην περίοδο της εγκυμοσύνης…
Η καφεΐνη σαν ουσία αποτελεί φυσικό διεγερτικό. Έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επιπλέον έχει και διουρητική δράση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των ωφέλιμων υγρών του σώματος και πιθανή αφυδάτωση. Καμία από τις παραπάνω επιπτώσεις δεν είναι επιθυμητή ή αποδεκτή στην εγκυμοσύνη.
Η καφεΐνη μπορεί να φτάνει στο μωρό μέσω του πλακούντα. Και επειδή ο μεταβολισμός του αναπτυσσόμενου εμβρύου δεν είναι ακόμα ώριμος, το έμβρυο δεν έχει τη δυνατότητα να μεταβολίσει πλήρως την καφεΐνη.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις η καφεΐνη θα μπορούσε να προκαλέσει αϋπνία ή υπερδιέγερση στο μωρό, όπως και σε έναν ενήλικα που πίνει πολλούς καφέδες.
Η δράση της καφεΐνης όσον αφορά την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνών, που όμως έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε ζώα και όχι στον άνθρωπο.
Σε αρκετές από αυτές φαίνεται να υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στην λήψη καφεΐνης και επιγενετικές ανωμαλίες, πρόωρο τοκετό, ελλιποβαρή νεογνά, υπογονιμότητα και άλλα προβλήματα αναπαραγωγής. Όμως η αλήθεια είναι πως στον άνθρωπο οι μελέτες είναι σχετικά περιορισμένες, για το λόγο αυτό, αν και η έγκυος οφείλει να είναι πολύ προσεχτική ως προς την κατανάλωση, δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός.
Δύο διαφορετικές μελέτες για την κατανάλωση της καφεΐνης
Δύο από τις μεγαλύτερες πρόσφατες μελέτες στον άνθρωπο για την κατανάλωση καφεΐνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν σχετικά αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Στην πρώτη το συμπέρασμα ήταν πως γυναίκες που καταναλώνουν ποσότητα καφεΐνης μεγαλύτερη από 200mg την ημέρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες αποβολής από αυτές που δεν καταναλώνουν καθόλου καφεΐνη.
Στην δεύτερη μελέτη όμως βρέθηκε πως μια λογική κατανάλωση έως 350 mg δεν έχει καμία απολύτως αρνητική επίπτωση στην κύηση.
Ποια από τις 2 μελέτες επιτρέπεται για τις εγκύους;
Για το λόγο αυτό, αυτό που ισχύει σε γενικές γραμμές, τόσο για την περίοδο της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού, είναι πως κατανάλωση καφεΐνης περίπου 200 – 250 mg ημερησίως είναι ασφαλής και δεν ενέχει κινδύνους. Αυτό βέβαια πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.
Προσοχή! Καφεΐνη δεν έχει μόνο ο καφές
Ας μην ξεχνάμε όμως πως καφεΐνη δεν περιέχει μονάχα ο καφές αλλά και άλλα ροφήματα, τρόφιμα ή και φάρμακα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την ποσότητα της καφεΐνης στα πιο δημοφιλή ροφήματα:
-Εσπρέσσο 40 mg/30 ml
-Φιλτρου/ Γαλλικός 120 / 150 ml
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Στιγμιαίος καφές 60-65 mg
-Τσάι 40 mg
-Ζεστή Σοκολάτα 5 mg
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Αναψυκτικά με καφεΐνη (πχ τύπου Cola) 20-60 mg /200ml
-Σοκολάτα γάλακτος 5-10 mg
-Μαύρη Σοκολάτα 20 mg
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ