Μπήκε η άνοιξη, έρχεται το καλοκαίρι και το μυαλό των παιδιών αρχίζει να “πετάει”. Σκέφτονται πιο έντονα το παιχνίδι και δεν συγκεντρώνονται στα μαθήματα… Η ψυχολόγος Ιφιγένεια Λαμπροπούλου δίνει διάφορες ιδέες σε γονείς και δασκάλους για να μην δημιουργηθούν “προβλήματα”.
Η άνοιξη έχει μπει όχι μόνο ως εποχή αλλά και ως άλλη διάθεση. Σίγουρα εκπαιδευτικοί μέσα στην τάξη και γονείς στο σπίτι βιώνετε μία αναστάτωση στη διάθεση των παιδιών, ένα ξεσήκωμα, μία έλλειψη συγκέντρωσης, μία περίσσια ενέργεια!
Για να βοηθήσετε λοιπόν τα παιδιά να ικανοποιήσουν την ενέργειά τους αυτή χωρίς να αφήσουν τη μάθηση λίγο πιο πίσω, καλό είναι να αλλάξετε οι εκπαιδευτικοί τις δραστηριότητες μάθησης και οι γονείς τον τρόπο που περνούσε τις ώρες του το παιδί μέχρι τώρα –λόγω καιρού- μέσα στο σπίτι.
Γονείς έτοιμοι για όλα!
Εν όψει καλοκαιριού μιας και η πλειοψηφία των ενηλίκων τέτοια εποχή ξεκινάει διατροφή για να χάσει τα χειμωνιάτικα παραπανίσια κιλάκια, ευκαιρία να βάλετε στο χρόνο σας και δραστηριότητες που και το παιδί σας θα διασκεδάσει, θα εκτονωθεί, θα ευχαριστηθεί, αλλά και εσείς θα αθληθείτε.
-Μία ωραία βόλτα με περπάτημα σε μία ωραία αμμουδερή παραλία σίγουρα θα κάνει το παιδί σας πολύ χαρούμενο και εσάς να ηρεμήσετε, να ανανεωθείτε και να κάψετε λίγες θερμίδες.
-Επισκεφτείτε αρχαιολογικούς χώρους που ενέχουν σε κάθε παιδί το μυστήριο του τι έχει συμβεί τόσους αιώνες πριν και ταυτόχρονα μαθαίνει για την ιστορία.
-Μπορείτε να πάρετε τα ποδήλατα και να κάνετε μάθημα οδικής αγωγής στο παιδί!
-Επισκεφτείτε ένα άλσος κάποιας περιοχής κοντά σας και κάντε πικ νικ οικογενειακά!
Σίγουρα δίνοντας λίγο χρόνο στο παιδί σας δίνετε χρόνο και σε εσάς!
Οι δάσκαλοι μπορούν να πάρουν καλές ιδέες για διασκεδαστική μάθηση…
-Μειώστε τα στατικά μαθήματα με τα φυλλάδια εργασιών, τα βιβλία και τα τετράδια και μεταφέρετε τη γνώση έξω στην αυλή, αλλά και σε πιο ενδιαφέρουσες βιωματικές δραστηριότητες.
-Βγείτε στον κήπο και ανακαλύψτε τα δέντρα, τα λουλούδια, τα φυτά και τα έντομα που κυκλοφορούν, παρατηρήστε τα με τους μικρούς μαθητές σας, συζητήστε γι΄αυτά….από πού έρχονται, ποιος είναι ο κύκλος τους, πώς δημιουργήθηκαν, ποιος ο ρόλος τους.
-Μιλήστε για κατασκευές που μπορούν να γίνουν από τα παιδιά με βασική πηγή ενέργειας τον ήλιο που είναι και οικολογικές και ανακυκλώσιμες. Προωθήστε την κηπουρική ως μέσω μάθησης για την ευθύνη και την αφοσίωση που χρειάζεται η φροντίδα ενός ζωντανού οργανισμού.
-Δημιουργήστε ιστορίες φανταστικές για τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω στον χώρο τους. Μεγέθη, αριθμητικές έννοιες, γράμματα, λέξεις, παραμύθια…όλα μπορούν να αφομοιωθούν μέσα από τη βιωματική διδασκαλία στον χώρο που τόσους μήνες κάθε χρόνο περνούν τα παιδιά τόσες ώρες από τη ζωή τους. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που ούτε καν έχουν παρατηρήσει!
-Παίξτε ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια όπως αμπάριζα, μήλα, αγαλματάκια ακούνητα, ο ρολογάς, η κολοκυθιά, το κουτσό και τόσα άλλα που διδάσκουν και ταυτόχρονα τα παιδιά διασκεδάζουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ