Οδηγίες για έναν σωστό θηλασμό

Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες που θηλάζουν; Ποια είναι η σωστή θέση για το θηλασμό; Τι πρέπει να προσέξουν;

Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Θάνος Παράσχος εξηγεί:

Η φροντίδα του στήθους
Γενικά δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία των μαστών για τον θηλασμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποφυγή της χρήσης σαπουνιού ή οινοπνεύματος στο στήθος ώστε να μην αφυδατωθεί η θηλή, είναι αρκετή προετοιμασία.

Κρέμες και λάδια δεν είναι απαραίτητο γιατί οι αδένες γύρω από τη θηλή εκκρίνουν μια φυσική λιπαντική ουσία που τις προστατεύει από σκασίματα.

Οι επίπεδες ή εισέχουσες θηλές χρειάζονται περισσότερη φροντίδα γιατί αυτές είναι εύκολο να πληγωθούν κατά τον θηλασμό. Οι ασπίδες μαστού που τοποθετούνται μέσα στο σουτιέν το τελευταίο διάστημα της εγκυμοσύνης και κάποιες απλές τεχνικές διορθώνουν εύκολα το πρόβλημα.
Κατά την διάρκεια του θηλασμού ένα κατάλληλο σουτιέν που θα συγκρατεί χωρίς να πιέζει το στήθος είναι απαραίτητο. Εξίσου σημαντική είναι και η καθημερινή υγιεινή του στήθους. Οι θηλές πρέπει να διατηρούνται στεγνές, γιατί η υγρασία ερεθίζει το δέρμα και εμποδίζει να σκληρύνουν.

Ο θηλασμός αρχίζει το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αμέσως μετά τον τοκετό.

Κάθε πρωί κάνετε μπάνιο καθαριότητας, πλένοντας το στήθος σας, τις πτυχές κάτω από αυτό και τις μασχάλες σας με σαπούνι και νερό. Τις επόμενες φορές πλένετε το στήθος πριν και μετά το θηλασμό μόνο με νερό. Μη χρησιμοποιείται αντισηπτικά. Ξηραίνουν τη φυσική λιπαρότητα της θηλής και έτσι τραυματίζεται ευκολότερα. Τα χέρια σας τα σαπουνίζεται πριν από κάθε θηλασμό γιατί έτσι προφυλάγεται το μωρό σας από πολλές μολύνσεις.

Όταν δεν θηλάζετε φοράτε ένα κατάλληλο στηθόδεσμο και φροντίζεται οι θηλές σας να είναι καθαρές και στεγνές.

Πώς θα θηλάσετε σωστά:

Την ώρα του θηλασμού η θέση σας να είναι αναπαυτική. Εσείς θα βρείτε την κατάλληλη θέση. Αν θηλάζετε καθιστή, ένα μαξιλάρι τα γόνατά σας θα σας βοηθήσει.

Το μωρό σας πρέπει να είναι ξαπλωμένο στο πλάι και γυρισμένο προς το στήθος σας. Με το ένα χέρι κρατάτε το στήθος σας από κάτω και με την παλάμη του άλλου χεριού σας κρατάτε το κεφαλάκι του από τον αυχένα. Όταν το μωρό σας ψάχνοντας ανοίξει καλά το στόμα του, φροντίστε το κάτω χείλος του να βρίσκεται κάτω από τη βάση της θηλής σας και τότε σπρώχνετε ελαφρά το κεφαλάκι του προς το στήθος σας. Με την κίνηση αυτή το μωρό παίρνει στο στόμα του τμήμα της θηλαίας άλω, σε ίση απόσταση πάνω και κάτω από τη θηλή σας.


Σωστό πιάσιμο της θηλής και κράτημα στήθους
Το μωρό σας πρέπει να θηλάζει τη θηλαία άλω δηλαδή τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή σας. Η θηλή θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από τη γλώσσα του ενώ τα χείλη του να αγκαλιάζουν τη θηλαία άλω.
Για να πετύχετε τη σωστή θέση θηλασμού κρατάτε το στήθος σας με τα τέσσερα δάκτυλα από κάτω και τον αντίχειρα επάνω κοντά στη θηλαία άλω, για να πιέζετε ελαφρά κατά τη διάρκεια του θηλασμού και έτσι να μην κλείνεται η μυτούλα του μωρού.
Δε δίνετε το στήθος στο μωρό αλλά φέρνετε το κεφαλάκι του μωρού προς το στήθος σας.
Με τη σωστή θέση του μωρού πετυχαίνετε:

Να παίρνει το μωρό περισσότερη ποσότητα γάλακτος.

Να μην μένει συνέχεια στο στήθος σας έτσι αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής που είναι συχνά αιτία αποφυγής θηλασμού.

Σωστές στάσεις θηλασμού

Ξαπλωμένη
Η στάση αυτή συχνά εξυπηρετεί τις γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική.Βάλτε ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας για να σας στηρίζει σε πλάγια θέση. Ξαπλώστε το μωρό αντικριστά στο στήθος σας, κρατώντας με το ένα χέρι σας το κεφαλάκι του και την πλάτη του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο ένα μαξιλάρι στην πλάτη του μωρού εάν σας βολεύει. Θυμηθείτε ότι το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και όχι ανάσκελα.

Καθισμένη
Πάρτε το μωρό στην αγκαλιά σας ξαπλώνοντας στο σώμα του σε πλάγια θέση πάνω στο χέρι σας. Δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι στα γόνατα για να φέρετε το μωρό στο ύψος του στήθους ή ανασηκώστε ελαφρά το ένα σας γόνατο για να στηρίξει το σώμα του. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να σκύβετε εσείς, για να μην κουράζετε την πλάτη σας, αλλά να φέρετε το σώμα του μωρού προς το στήθος.

Τι να προσέξετε
Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Δηλαδή το μωρό θηλάζει μέρα-νύχτα όποτε θέλει και όσο θέλει. Δεν το διακόπτετε. Μη σας ανησυχήσει αν άλλες φορές θηλάζει περισσότερο χρόνο και άλλες λιγότερο. Τα γεύματα δεν είναι ποτέ ισόχρονα. Όσο πιο συχνά και απεριόριστα θηλάζετε τόσο γρηγορότερα έρχεται το πρωτόγαλα όπου αν και λίγο σε ποσότητα είναι πλουσιότατο σε ουσίες απαραίτητες για το μωρό σας.

Είναι πιο σωστό σε κάθε θηλασμό το μωρό σας να θηλάζει μόνο από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλον.
Αν διακόψετε τον θηλασμό από τον ένα μαστό και ξαναρχίσετε από τον άλλο, το μωρό σας θα πάρει μόνο το αρχικό λεπτόρευστο γάλα γιατί η ποιότητα του γάλακτός σας είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην αρχή του θηλασμού το γάλα είναι λεπτόρευστο ενώ προς το τέλος του θηλασμού παχύρευστο, γιατί περιέχει περισσότερο λίπος, που σημαίνει θερμίδες απαραίτητες για τις ανάγκες του νέου οργανισμού. Σε μερικές μητέρες το γάλα έρχεται απότομα. Αυτό γίνεται γύρω στο 3ο -4ο 24ώρο. Τότε μόνο για να προλάβετε το σπάργωμα του μαστού θηλάζετε και από τους δύο μαστούς στο ίδιο γεύμα. Υπάρχουν λοιπόν «κανόνες» θηλασμού αλλά τους προσαρμόζουμε ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε.

Αφού θηλάσει…

Η απομάκρυνση του μωρού από το στήθος πρέπει να γίνεται πάντα βάζοντας απαλά το δάκτυλό σας ανάμεσα στο στόμα του μωρού σας και στο στήθος σας και πιέζοντας το στήθος σας προς τα κάτω.Όχι τραβώντας το από το στήθος σας, γιατί αυτό θα τραυματίσει τις θηλές.
Μετά το θηλασμό κρατάτε το μωρό σας όρθιο ακουμπισμένο στο στήθος σας ή μπρούμυτα στα πόδια σας, τρίβοντας απαλά την πλάτη του για να ρευτεί και μετά βάλτε το στο κρεβατάκι του με το κεφαλάκι στο πλάι.

Αν έχετε δίδυμα…
Μην ανησυχείτε! Μπορείτε μάλιστα εάν σας βολεύει να τα θηλάζετε συγχρόνως. Πάνω σε δύο μαξιλάρια τα κρατάτε με τα πόδια τους προς τη μασχάλη σας και με τα χέρια σας στηρίζετε τα κεφαλάκια τους. Αν δεν το καταφέρετε θηλάστε πρώτα το ένα και μετά το άλλο διαθέτοντας έναν μαστό για το καθένα εναλλάξ.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164