Τι πρέπει να τρώει μια γυναίκα που θηλάζει;
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς συμβουλεύει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Φροντίζετε καθημερινά το διαιτολόγιό σας να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων (ομάδα γάλακτος, φρούτων, λαχανικών, ψωμιού, κρέατος και λίπους).
– Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα ,δηλαδή, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό και προ ύπνου.
– Το βραδινό γεύμα να καταναλώνεται τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο.
– Επιλέγετε προϊόντα εποχής.
– Καταναλώνετε καθημερινά 3- 4 ποτήρια γάλα ή και γιαούρτι. Αποφύγετε τα αποβουτυρωμένα προϊόντα, επειδή στερούνται λιποδιαλυτών βιταμινών.
– Καταναλώνετε σκουρόχρωμα λαχανικά και καρότο στη σαλάτα σας, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.
– Απαραίτητη είναι η πρόσληψη φρούτων σε καθημερινή βάση, ώστε να προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη C.
– Καταναλώνετε καθημερινά μια μερίδα κόκκινου κρέατος, για να εξασφαλίσετε την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο.
– Όταν καταναλώνετε συκώτι, φροντίστε αυτό να είναι πολύ καλά ψημένο για την αποφυγή μολύνσεων. Αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου.
– Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας στη θέση του φρούτου καταναλώστε ακτινίδια, δαμάσκηνα, στο πρωινό σας γάλα προσθέστε δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ ολικής αλέσεως), στο γεύμα σας συμπεριλάβετε χόρτα με ελαιόλαδο (με προσοχή στην ποσότητα).
– Επιλέξτε απλούς τρόπους μαγειρικής παρασκευής των γευμάτων σας, αποφεύγοντας τα τηγανιτά και τις σάλτσες καθώς και τα πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά.
– Επιπλέον, περιορίστε την κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, αναψυκτικών ανθρακούχων, αλκοόλ και καφέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ