Τα παιδιά πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν να αποφασίζουν μόνα τους από μικρή ηλικία. Στην αρχή θα λένε την άποψή τους και θα παίρνουν αποφάσεις για απλά πράγματα μέχρι να μεγαλώσουν. Πως όμως θα το μάθεις αυτό στο παιδί σου; Και αν εκείνο επιλέξει επικίνδυνες λύσεις για τον εαυτό του, τι πρέπει να κάνεις; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σε συμβουλεύει…
“Η ηλικία από 0 έως 18 ετών, δηλαδή η ηλικία από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση είναι μια ατελείωτη σειρά εμπειριών μάθησης και εξάσκησης του παιδιού για τα όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη ζωή. Έτσι λοιπόν αν θέλουμε το παιδί να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικος που να μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις τη στιγμή που χρειάζεται θα πρέπει να το εξασκήσουμε από την πιο μικρή ηλικία. Πως θα μάθει να αποφασίζει για τον εαυτό του αν εμείς αποφασίζουμε πάντοτε για αυτό;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και αν το παιδί πάρει κάποια επικίνδυνη απόφαση για τον εαυτό του… τι θα πρέπει να κάνεις;
“Κυρίως στην αρχή και μέχρι η νόηση και η κρίση να αναπτυχθούν μαθαίνουμε στο παιδί την σωστή επιλογή δίνοντάς του περιορισμένο αριθμό επιλογών. Για παράδειγμα μπορεί να αποφασίσει ποια ρούχα θα φορέσει επιλέγοντας μέσα από το περιεχόμενο του συρταριού, όπου τα ρούχα συνδυάζονται μεταξύ τους και δεν ανακατεύονται χρωματικά ή εποχιακά. Έτσι το παιδί δεν θα επιλέξει να εμφανιστεί με την καλοκαιρινή βερμούδα του μέσα στο καταχείμωνο.”
Από πότε μπορούμε να αρχίσουμε να επιτρέπουμε στο παιδί να παίρνει μόνο του αποφάσεις όσον αφορά στον εαυτό του;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν άποψη για ό, τι τα αφορά και τα επηρεάζει. Μπορούν λοιπόν να αποφασίζουν για όλα, αρκεί να τους έχουμε δώσει τις πιθανές λύσεις και επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο είναι υπεύθυνα για την απόφαση και την επιλογή τους και έτσι μπορούμε να τα ελέγξουμε όταν δεν συμμορφώνονται με αυτές.
Συμβουλές…
-Ξεκινήστε την εξάσκηση δίνοντας στο παιδί, όσο μικρό και αν είναι, τη δυνατότητα να αποφασίζει την σειρά με την οποία θα κάνει κάποια πράγματα, για παράδειγμα αν θα πιει το γάλα του πριν ή μετά το παιχνίδι.
-Συνεχίστε δίνοντάς του πολλαπλές επιλογές όπως για παράδειγμα μπορεί να διαλέξει με τι θέλει να παίξει. Με το τρενάκι, το επιτραπέζιο ή την κατασκευή; Εδώ διαλέγει.
-Συζητήστε με τους εφήβους τις επιλογές και τις αποφάσεις τους και ζητήστε τους να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της επιλογής τους και να την αιτιολογήσουν. Έτσι θα είστε σίγουροι για τον τρόπο που θα αποφασίζουν μόνοι τους στο μέλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ