Καθαρό σχολείο; Λιγότερες ιώσεις, πιο καλοί μαθητές!

Το φθινόπωρο, ο χειμώνας και συχνά η αρχή της άνοιξης είναι συνυφασμένες εποχές με τις ιώσεις. Οι γονείς συνήθως δεν προλαβαίνουν τα πιτσιρίκια που-ειδικά όσα πηγαίνουν σχολείο, παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό-κολλάνε το ένα το άλλο και αρρωσταίνουν απανωτά, χάνοντας αρκετές μέρες από τη σχολική τους ζωή.

Είναι λογικό, λοιπόν και το επιβεβαιώνουν και πολλές έρευνες (Marilou Hyson, Heather Biggar Tomlinson. The Early Years Matter: Education, Care, and the Well-Being of Children Birth to 8. Teachers College Press, 23 May 2014)
ότι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών έχει να κάνει με τις ιώσεις που κυκλοφορούν στο σχολείο. Όπως είναι αναμενόμενο, ένα περιβάλλον γεμάτο παιδιά αποτελεί πραγματικό “παράδεισο” για τα μικρόβια με αποτέλεσμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, οι μαθητές να αρρωσταίνουν κάθε τόσο και να μένουν στο σπίτι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι ιοί μεταφέρονται από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής των χεριών ή του αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών.

Η Δρ. Σίσσυ Κολυβά, Βιολόγος, Μέλος του Ομίλου Φίλων του Παστέρ μας παρουσιάζει μερικές ενδιαφέρουσες πτυχές του πώς οι ιώσεις των παιδιών επιδρούν στην πρόοδό τους, επηρεάζουν την οικογένεια αλλά και τι μπορεί να γίνει για να περιοριστούν!

Πού κρύβονται τα μικρόβια;

Σύμφωνα με τον Δρ. Harley Rotbart (http://www.harleyrotbart.com/books/), καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο: “οι βρύσες στα σχολεία έχουν περισσότερα μικρόβια από το καπάκι της λεκάνης της τουαλέτας αλλά δεν απολυμαίνονται εξίσου συχνά. Επιπλέον, αποτελούν το τέλειο σημείο για την είσοδο των μικροοργανισμών στο σώμα των παιδιών, καθώς αυτά πίνουν από εκεί νερό, αγγίζοντας συχνά την ίδια τη βρύση με το στόμα τους”. Ωστόσο εξίσου επικίνδυνη περιοχή είναι και τα θρανία των μαθητών, καθώς η επιφάνεια καθενός από αυτά “φιλοξενεί” περισσότερα από 20.000 μικρόβια (http//www.thehealthyschoolsproject.com).

Για να μην παίρνει συνέχεια απουσία…

Οι συχνές απουσίες των παιδιών από το σχολείο όταν νοσούν, εκτός από τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν στο οικογενειακό περιβάλλον –ποιος θα φροντίσει το άρρωστο παιδί αν δουλεύουν και οι δύο γονείς, πώς δεν θα κολλήσουν το μικρόβιο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κ.λπ. – αποτελούν και ένα εμπόδιο στην ομαλή ροή της καθημερινότητας του παιδιού. Η καθημερινότητα αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την παρακολούθηση των μαθημάτων αλλά, κυρίως, με τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που αποκτά το παιδί στο σχολείο, μέσω της συναναστροφής με τους συνομήλικους του, και οι οποίες αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται πολύτιμα στοιχεία όπως είναι η αυτοπεποίθησή του.

Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, ένα πιο καθαρό και υγιεινό σχολικό περιβάλλον, εφόσον καθαρίζεται συστηματικά και απολυμαίνονται οι επιφάνειές του, θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των απουσιών των παιδιών, εξασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους και, κατ’ επέκταση, την ανάπτυξη και την πρόοδό τους. Απολύμανση σημαίνει χρήση καθαριστικών που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο, όπως η χλωρίνη, τα οποία εξοντώνουν το σύνολο σχεδόν των μικροβίων.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, σε έκθεση της UNICEF αναγνωρίζεται πως το περιβάλλον του σχολείου και η καθαριότητα του σχολικού κτιρίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών. Κατά συνέπεια, είναι λοιπόν σημαντικό να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ώστε να ευνοούνται οι συνθήκες που επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόοδο των μαθητών.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164