Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύπλοκες έρευνες ώστε να βρεθεί η σχέση που έχουν διάφορα νοσήματα του στόματος με άλλα προβλήματα υγείας ή καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη. Η χειρούργος-οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σού εξηγεί πώς μπορεί να επηρεαστούν τα δόντια σου από άλλα προβλήματα υγείας ή μια εγκυμοσύνη και τι να προσέξεις.
Εγκυμοσύνη και δόντια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναπτύσσουν την γνωστή “ουλίτιδα της εγκυμοσύνης”. Τι σημαίνει αυτό; Τα ούλα γίνονται κόκκινα και πρήζονται αλλά και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων διορθώνεται μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα γνωρίζει το πρόβλημα και κατά συνέπεια φροντίζει μαζί με τον θεράποντα οδοντίατρο στα τακτικά check up και καθημερινή στοματική υγιεινή.
Περιοδοντίτιδα και εγκυμοσύνη
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Alabama στο Birmingham έκαναν έρευνες σε ένα γκρούπ 1300 εγκύων γυναικών που είχαν περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ου μήνα και 6ου μήνα της εγκυμοσύνης και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές εμφάνισαν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά.
Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα ( φλεγμονή ούλων – αιμορραγία), και στην συνέχεια η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην ουλοδοντική σχισμή δημιουργεί καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν δεν γίνει έγκαιρα η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο.
Στην νόσο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας οι τυχόν ορμονικές διαταραχές του οργανισμού όπως π.χ. ( φάρμακα, διαβήτης, θυρεοειδής κ.ο.κ)
Στην έρευνα αυτή δεν εξετάστηκε η περίπτωση της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου πριν την εγκυμοσύνη και κατά πόσο επηρεάζεται το αποτέλεσμα πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους νεογνά. Παρ ’όλα αυτά απεδείχθη ότι εγκυμονούσες που θεράπευσαν την περιοδοντική νόσο κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά σχετικά με εκείνες που δεν έκαναν καμία θεραπεία πριν τον τοκετό.
Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση , καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος υπό τις οδηγίες του θεράποντα οδοντιάτρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προβλήματα υγείας που “χτυπάνε” και στα δόντια
1.Τα αντισυλληπτικά, η εμμηνόπαυση και γενικά οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.
2. Η έλλειψη ασβεστίου (Ca) όπως και των βιταμινών A, D, και Β, Fe , C, φυλλικού και ασκορβικού οξέος, συμβάλλει στις φλεγμονές των ούλων, όπως ουλίτιδα και στην περιοδοντική νόσο.
3.Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του στόματος, όπως είναι η μυκητιασική στοματίτιδα ,όπως επίσης να δημιουργήσει και ξηροστομία, χωρίς απαραίτητα η ξηροστομία να συνδυάζεται μόνο με διαβήτη ή μυκητιασική στοματίτιδα. Συχνά όμως, η ξηροστομία αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του διαβήτη που πιθανόν να μην έχει ακόμη διαγνωσθεί. Είναι όμως τελείως διαφορετική η ξηροστομία του διαβήτη από αυτήν που προκαλείται από ακτινοβολία ή απόφραξη των σιελογόνων αδένων ή φάρμακα (τα οποία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους που παίρνουν πολλά φάρμακα).
Ταυτόχρονα ο διαβήτης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς (δηλ. Τους ιστούς γύρω από το δόντι). Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία δημιουργεί διαταραχές στο κυκλοφορικό με αποτέλεσμα την στένωση των αρτηριών και έτσι την μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με αίμα. Σαν αποτέλεσμα αυτών, είναι τα ούλα και το οστούν να είναι πιο ευπαθή στην φλεγμονή. Τα στοματικά βακτηρίδια δε που ευθύνονται για την ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου λόγω της υψηλής γλυκόζης στο αίμα που επίσης συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα στοματικά υγρά έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη ανάπτυξη βακτηρίων.
Αυτό όμως το οποίο αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης είναι η σχέση της περιοδοντικής νόσου και του διαβήτη. Πολλές τελευταίες έρευνες εξετάζουν το γεγονός η περιοδοντική νόσος να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του διαβήτη και όχι μόνον να αποτελεί μια επιπλοκή . Δεν έχουν καταλήξει όμως σε σαφή συμπεράσματα. Γεγονός είναι όμως ότι το περιοδοντικό πρόβλημα όταν σχετίζεται με ευρύτερες ορμονικές διαταραχές του οργανισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής
4.Ξηροστομία: ταυτίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας. Εκατοντάδες από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στη στοματική κοιλότητα. Η πλέον συχνή είναι η ξηροστομία, η οποία μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από 400 διαφορετικά φάρμακα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα.
Δόντια και καρδιά
Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι ασθενείς με καρδιακά προβλήματα προτού προχωρήσουν σε κάποια οδοντιατρική εργασία χρειάζεται να πάρουν αντιβίωση. Ποιες κατηγορίες ασθενών είναι αυτές και πότε λαμβάνουν φάρμακα;
Ασθενείς με μοσχεύματα και χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς επιβάλλεται να γίνει χημειοπροφύλαξη για πιθανό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας σε οδοντιατρικές επεμβάσεις που προκαλούν αιμορραγία των ούλων ή των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, περιλαμβανομένου του καθαρισμού των ούλων, οδοντοπροσθετική, επανεμφύτευση εξορυχθέντων οδόντων, ενδοδοντικές επεμβάσεις και ενδοσυνδεσμική αναισθησία.
Οι ασθενείς αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Κατηγορία υψηλού κινδύνου:
-Ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες ( πριλαβανομένων και των βιοπροσθετικών βαλβίδων και των ομοιομοσχευμάτων), Conduits και εμβαλώματα.
-Ασθενείς με χειρουργικές επικοινωνίες (Shunts)
-Ασθενείς με προηγούμενα προβλήματα ενδοκαρδίτιδας
-Ασθενείς με συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες (π.χ. μονήρης κοιλία, τετραλογία του Fallot, μετάθεση των μεγάλων αγγείων κ.λ.π.)
-Ασθενείς με χειρουργικά διορθωμένη ενδοκαρδιακή βλάβη, με υπολειπόμενη αιμοδυναμική επιβάρυνση.
Β. Κατηγορία ενδιάμεσου κινδύνου
-Ασθενείς με οποιαδήποτε συγγενή καρδιοπάθεια που δεν υπάγεται στην κατηγορία Α ή Γ
-Ασθενείς με βαλβιδοπάθειες , συνεπεία ρευματικού πυρετού
-Ασθενείς με υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια
-Ασθενείς με πρόπτωση της μιτροειδούς και συνοδό, ανεπάρκεια της μιτροειδούς ή και πάχυνση της βαλβίδας.
Υπάρχει όμως μία κατηγορία ασθενών στους οποίους δεν συνιστάται χημειοπροφύλαξη για ενδοκαρδίτιδα και αυτοί είναι:
-Άτομα με μεμονωμένη μεσοκολπική επικοινωνία δευτερογενούς τύπου ( ostium swecundum)
-6 μήνες μετά την χειρουργική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας , μεσοκοιλιακής επικοινωνίας , βατού αρτηριακού πόρου ή γενικά σε χειρουργικά διορθωμένη ενδοκαρδιακή βλάβη, με ελάχιστη ή καθόλου υπολειπόμενη αιμοδυναμική επιβάρυνση, 6 μήνες μετά την επέμβαση.
-Άτομα με πρόπτωση της μιτροειδούς χωρίς συνοδό φύσημα ανεπάρκειας της βαλβίδας
-Σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη
-Σε λειτουργικά ή αθώα καρδιακά φυσήματα
-Σε ιστορικό νόσου Kawasaki χωρίς βαλβιδική δυσλειτουργία.
-Σε ιστορικό ρευματικού πυρετού χωρίς βαλβιδική δυσλειτουργία
-Σε καρδιακή βηματοδότηση ( διαφλέβια ή επικαρδιακή ) ή εμφύτευση αυτόματου απινιδωτή.
Δόντια και άσθμα
Σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα σε τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, θεωρείται απαραίτητο η άριστη στοματική υγεία για την καλύτερη εξέλιξη του βρογχικού άσθματος και εν γένει των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.
Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά της την χειρούργο-οδοντίατρο, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, Διευθύντρια της ATHENS LIFE SMILE, Δέσποινα Κωστομοίρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ