Ανακαλύψατε με έκπληξη ή το περιμένατε ότι κυοφορείτε δίδυμα. Διόλου παράξενο μιας και πλέον σε παγκόσμια κλίματα τα ποσοστά δίδυμων κυήσεων έχουν πάρει την ανηφόρα. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι οι δίδυμες κυήσεις αποτελούν το 25-30% των κυήσεων με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πέρα από την ευτυχία που φέρνει στο ζευγάρι το άκουσμα της είδησης, η δίδυμη κύηση δεν παύει να θεωρείται υψηλού κινδύνου. Ακόμη κι αν η μητέρα έχει μια ομαλότατη εγκυμοσύνη, καθώς οι πολύδυμες κυήσεις καταλήγουν μετ’ ελαχίστων περιπτώσεων σε πρόωρο τοκετό υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές κυρίως για τα νεογέννητα. Γι’ αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση από το μαιευτήρα, αλλά και πιστή τήρηση των οδηγιών από την πλευρά της μητέρας. Δίδυμα με άλλα λόγια σημαίνει διπλή ευτυχία αλλά και διπλά βάρη για τους νέους γονείς.
Τι είδους δίδυμα;
Στην πλειοψηφία τους, τα δίδυμα είναι διζυγωτικά, δηλαδή τα έμβρυα προέρχονται από δύο ωάρια γονιμοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά δεν έχουν περισσότερες ομοιότητες από δύο κοινά αδέλφια (μη δίδυμα). Πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις των μονοζυγωτικών διδύμων, δηλαδή, των εμβρύων που προέρχονται από ένα ωάριο το οποίο διαιρέθηκε σε δύο, αφού πρώτα γονιμοποιήθηκε και τα οποία είναι πανομοιότυπα στην όψη αλλά και στο βιολογικό τους υλικό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διάγνωση-παρακολούθηση
Τα συμπτώματα της δίδυμης κύησης είναι τα ίδια με αυτά της μονόδυμης με τη διαφορά ότι μπορεί να είναι πιο έντονα. Η επιβεβαίωσή της γίνεται απλά με το υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου καθώς οι εξετάσεις αίματος που δείχνουν αυξημένα ποσοστά χοριακής γοναδοτροπίνης δεν είναι πάντα η πιο αξιόπιστη ένδειξη ότι η γυναίκα κυοφορεί δίδυμα.
Η παρακολούθηση της εγκύου με δίδυμα είναι συχνότερη από ότι της εγκύου με μονόδυμη κύηση. Ετσι κάθε δύο εβδομάδες από την αρχή και μέχρι το πέρας της εγκυμοσύνης γίνεται υπερηχογράφημα ενώ ο τοκετός στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι πρόωρος και γίνεται με καισαρική τομή, χωρίς να αποκλείεται και ο κολπικός τοκετός.
Τι σημαίνει δίδυμη κύηση για τη μητέρα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καταρχήν απαιτείται περισσότερη ξεκούραση ώστε η το σώμα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της κύησης, του τοκετού και της λοχείας.
Μεγαλύτερες πιθανότητες «παρενεργειών», δηλαδή τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι πιο έντονα. Κούραση, ναυτίες, εμετοί, καούρες, πόνοι στην πλάτη είναι πιο έντονα σε δίδυμες κυήσεις.
Αυξημένες διατροφικές ανάγκες: τα δίδυμα έμβρυα χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο, φολικό οξύ, πρωτεΐνες. Μάλιστα η μητέρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από σίδηρο για να αποφύγει την αναιμία.
Περισσότερα κιλά: Δύο μωρά σημαίνει περισσότερα κιλά στην εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό συνεργαστείτε με το γιατρό σας ώστε να πάρετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα κιλά ώστε και ο τοκετός να διευκολυνθεί αλλά και να τα χάσετε πιο εύκολα μετά.
Μεγαλύτερες προφυλάξεις: Μια δίδυμη κύηση σημαίνει διπλό φόρτο για τον οργανισμό σας γι’ αυτό ο γιατρός θα σας συστήσει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας (εργασία, ταξίδια, άσκηση).
Μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών: Υγιή δίδυμα γεννιούνται κάθε μέρα. Όμως κάθε μέλλουσα μητέρα πρέπει να έχει κατά νου την πιθανότητα επιπλοκών τόσο για την ίδια όσο και για τα μωρά.
Πιθανές επιπλοκές
Σε μια δίδυμη κύηση ο γιατρός οφείλει να σας ενημερώσει και να σας εξηγήσει τις πιο συνήθεις και πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν.
Πρόωρος τοκετός: Η πλειονότητα των δίδυμων κυήσεων δεν ολοκληρώνεται στην 38η εβδομάδα. Όσο πιο αργά βέβαια γεννηθούν τα μωρά τόσο καλύτερο. Συνήθως ο τοκετός πραγματοποιείται πριν τις 37 εβδομάδες λόγω του ότι «σπάνε τα νερά». Ο γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να καθυστερήσει τον τοκετό με φάρμακα ή να συστήσει ακινησία στο κρεβάτι.
Πρόωρα μωρά: Η προωρότητα των διδύμων είναι ένας παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους καθώς η ανάπτυξή τους δεν είναι τελειοποιημένη και άρα είναι ευπαθή. Τα κυριότερα προβλήματα των πρόωρων μωρών εντοπίζονται στην αναπνοή τους καθώς οι πνεύμονες αναπτύσσονται τελευταίοι. Επιπλέον όσο πιο ελλιποβαρή είναι τα πρόωρα μωρά τόσο μεγαλύτερους κινδύνους διατρέχουν. Τέλος σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζουν τα πρόωρα μωρά είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτή η πάθηση απαιτεί ειδική διατροφή και μεγάλη προσοχή στο πώς κοιμίζουν οι γονείς τα μωρά τους τουλάχιστον για τους 4 πρώτους μήνες ζωής τους και μέχρι το γαστρεντερικό τους σύστημα να αναπτυχθεί.
Προεκλαμψία: Οι μητέρες που κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένη πίεση που οδηγεί σε προεκλαμψία γι’ αυτό και χρειάζονται αυξημένη παρακολούθηση. Επίσης μεγάλες είναι και οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ