Tα έμβρυα κυριολεκτικά κολυμπούν σε διάφορες θέσεις μέσα στη μήτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βέβαια καθώς πλησιάζει ο καιρός για τον τοκετό τα περισσότερα παίρνουν την ιδανική θέση που πρέπει να έχουν για να γεννηθούν.
Η θέση του μωρού πριν από τον τοκετό στον πυελικό χώρο της μητέρας ονομάζεται προβολή. Η πιο συνηθισμένη προβολή είναι όταν το μωρό γεννιέται με το κεφάλι κάτω, τους γλουτούς προς τα επάνω, την κορυφή του κεφαλιού του (ινίο) προς την έξοδο της πυέλου και το πρόσωπο στραμμένο προς το πάτωμα. Η θέση αυτή, η οποία λέγεται πρόσθια ινιακή προβολή, επιτρέπει στο μικρό να περάσει εύκολα μέσα από τον τράχηλο και τον κόλπο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών (4% – 5%) δεν έχει πάρει αυτήν τη στάση, αλλά κατεβαίνει σε διάφορες άλλες -ανώμαλες- προβολές, οι οποίες δεν ευνοούν τη διέλευσή του από το γεννητικό σωλήνα και επιβάλλουν την παρέμβαση του γιατρού. Δύο από τις πιο συνηθισμένες ανώμαλες προβολές είναι η οπίσθια ινιακή προβολή (το κεφαλάκι του μωρού προβάλλει πρώτο, αλλά το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την κοιλιά της μητέρας) και η ισχιακή προβολή.
Στην ισχιακή προβολή το μωρό έρχεται με τα οπίσθια, τα οποία βρίσκονται προς την έξοδο της πυέλου. Περνούν πρώτα από το γεννητικό σωλήνα, η διαστολή του οποίου συνήθως δεν είναι αρκετή ώστε να βγει εύκολα και το κεφαλάκι του παιδιού.
Πώς το καταλαβαίνει ο γιατρός;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Ψηλαφώντας το έμβρυο μέσω της κοιλιάς της εγκύου, ο γιατρός βρίσκει το κεφάλι του κάτω από τα πλευρά της γυναίκας και τους πιο μαλακούς γλουτούς και τα πόδια στην περιοχή της πυέλου.
-Με μια εσωτερική (πυελική) εξέταση, ο γιατρός μπορεί να ψηλαφίσει τους γλουτούς του εμβρύου.
-Με ένα στηθοσκόπιο, τοποθετημένο στην κοιλιά της γυναίκας, ο γιατρός θ’ ακούσει τους πιο δυνατούς (τοπικά) ήχους της καρδιάς του εμβρύου πάνω από τον ομφαλό της γυναίκας.
-Με ένα υπερηχογράφημα, μπορεί να επιβεβαιωθεί η θέση της ισχιακής προβολής.
Αιτίες ισχιακής προβολής
Το 3% περίπου των μωρών βρίσκονται σε ισχιακή προβολή κατά τη γέννηση. Μια ισχιακή προβολή είναι πιθανότερη αν υπάρχουν περισσότερα του ενός έμβρυα, αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού ή αν το έμβρυο είναι πολύ μικρό. Επίσης, αν μια γυναίκα έχει κάνει πολλά παιδιά, οι μύες της μήτρας και της κοιλιάς της μπορεί να έχουν χαλαρώσει περισσότερο, επιτρέποντας στο έμβρυο να φτάσει πιο εύκολα στην ισχιακή θέση.
Μπορεί να γυρίσει πριν τη γέννα;
Πράγματι υπάρχει μια πρακτική που εφαρμόζεται από γιατρούς και μαίες που προσπαθούν να γυρίσουν το μωρό εξωτερικά, πιέζοντας την κοιλιά της εγκύου και κάνοντας διάφορους χειρισμούς. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου βέβαια δεν είναι εγγυημένη και το κυριότερο, αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετικά δυσάρεστη για τη μητέρα.
Τοκετός με ισχιακή προβολή
Για πολλά μωρά που γεννιούνται με ισχιακή προβολή γίνεται καισαρική τομή, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν για το μωρό και τη μητέρα. Ένα μωρό που γεννιέται με ισχιακή προβολή και κολπικά έχει αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της γέννησης, καθώς και ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου, λόγω πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου. Ο γιατρός μελετάει πολλούς παράγοντες, για ν’ αποφασίσει αν πρέπει να γίνει απόπειρα να γεννηθεί το μωρό κολπικά, όπως είναι το βάρος του εμβρύου, η εβδομάδα της κύησης, από το εάν η μητέρα είναι πρωτότοκος, από την ύπαρξη εμβρυοπυελικής δυσαναλογίας, καθώς και την περίπτωση το κεφάλι του μωρού να είναι μεγάλο. Το μωρό παρακολουθείται σε όλη τη διάρκεια του τοκετού και ο γιατρός θα είναι έτοιμος να κάνει καισαρική τομή, αν υπάρχουν σημάδια ότι το μωρό αγχώνεται ή αν ο τοκετός δεν προχωράει ομαλά. Η καισαρική τομή είναι συνήθης στην ισχιακή προβολή, ιδίως σε πρωτοτόκες αλλά και σε πρόωρο τοκετό. Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία του γιατρού αλλά και παράγοντες όπως η ακριβής θέση του μωρού συμβάλλουν ώστε το μωρό να γεννηθεί φυσιολογικά χωρίς να χρειαστεί καισαρική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ