Η παρουσία του πατέρα στο μεγάλωμα των παιδιών είναι εξίσου σημαντική με αυτήν της μητέρας. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι τα μεν αγόρια χρειάζονται ένα ισχυρό πατρικό πρότυπο για να γίνουν αυτοδύναμοι ενήλικες ενώ η ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη των κοριτσιών στην εφηβεία εξαρτάται από το πόσο καλές είναι οι σχέσεις της με τον πατέρα της.
Είτε μεγαλώνετε αποκλειστικά εσείς τα παιδιά σας είτε τα παίρνετε τακτικά, εμείς θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μερικά tips για να κάνετε τη ζωή σας και των παιδιών σας πιο ομαλή κι ευχάριστη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Συμμετέχετε στη ζωή τους! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε όσα πράγματα ενδεχομένως θα έκανε και η μαμά: πηγαίνετε στο σχολείο για να πάρετε τους βαθμούς τους, πηγαίντε βόλτα και βγείτε για ψώνια, πάρτε τα από το φροντιστήριο, το ποδόσφαιρο, τα αγγλικά, το μπαλέτο. Με άλλα λόγια προσαρμόστε τη ζωή σας στη δική τους. Ακόμη κι αν έχετε κόρη αυτό δε σημαίνει ότι ο μπαμπάς δεν έχει λόγο και θέση στα κοριτσίστικα πράγματα. Το να πάτε με την κόρη σας για ψώνια είτε είναι μικρή είτε έφηβη δεν είναι ντροπή! Αντίθετα η γνώμη σας μετράει πολύ περισσότερο κι από της μαμάς της! Επιπλέον, το να αναλάβετε την ανατροφή των παιδιών σας σημαίνει ότι το πρόγραμμά σας θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να είστε μόνιμα παρών στο μεγάλωμά τους και όχι να αναθέσετε την ευθύνη σε κάποια νταντά, τη γιαγιά ή στην επόμενη σύντροφό σας.
2. Υιοθετήστε νέες παραδόσεις! Είναι πολύ σημαντικό για το δέσιμό σας με τα παιδιά να κάνετε πράγματα μαζί που να είναι μοναδικά. Αυτό δε σημαίνει να καταργήσετε παλιές οικογενειακές παραδόσεις. Για παράδειγμα το καλοκαίρι μπορείτε να θεσμοθετήσετε το διήμερο του μπαμπά κάνοντας μαζί κοντινές εκδρομές ή δραστηριότητες που τους αρέσουν. Οι μεγάλες γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να καθιερώσετε μοναδικές δραστηριότητες που θα δώσουν στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας κοντά στον πατέρα τους.
3. Μιλήστε τους! Ειδικά τα παιδιά των χωρισμένων γονιών έχουν αυτό το παράπονο, ότι ο μπαμπάς δεν παίρνει τηλέφωνο και τα ξεχνάει. Αρκεί μόνο τα βλέπετε δύο ή περισσότερες φορές το μήνα. Καλό είναι να είστε σε διαρκή επικοινωνία μέσω τηλεφώνου, με διακριτικό πάντα τρόπο, ακόμα και για να τους πείτε μια καλημέρα ή καληνύχτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Ψαχτείτε! Αναζητήστε ιδέες για κατασκευές, έξυπνα παιχνίδια, επισκέψεις σε μουσεία, παιδότοπους και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά ώστε να περνάτε πάντα καλά. Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε μια περιουσία για να καλοπιάνετε τα παιδιά. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουν είναι ότι θα περάσουν καλά μαζί σας και ότι ο χρόνος αυτός θα είναι «ποιοτικός». Ακόμη και ένα πικ νικ στην εξοχή είναι μια καλή ευκαιρία να δεθείτε περισσότερο με τα παιδιά σας απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα.
5. Μην το βάζετε κάτω! Είτε έχετε την αποκλειστική επιμέλεια είτε είναι κοινή, πάντα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές με τα παιδιά. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το δουλέψετε! Αν τα παιδιά ζουν με τη μητέρα τους και τη μέρα που τα παραλάβετε είναι μουτρωμένα αυτό δε σημαίνει ότι έχουν κάτι προσωπικό μαζί σας. Προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί τους και αν χρειαστεί να δώσετε λύση στο πρόβλημα. Αν χρειαστεί προσαρμόστε το πρόγραμμα που είχατε κάνει στη διαθεσή τους. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι μαζί σας και να γνωρίζουν ότι είστε παρών σε ό,τι χρειαστούν. Εσείς από την πλευρά σας πρέπει να δείχνετε ευέλικτος ώστε να μπορέσετε να δομήσετε μια καλή σχέση με τα παιδιά σας.
6. Δείξτε ενδιαφέρον! Τα παιδιά δεν αξιολογούν τη σχέση που έχουν με τους γονείς τους με βάση το πόσα λεφτά βγάζουν ή το πόσα δώρα τους κάνουν αλλά με το πόσο δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτά. Το να δουλεύετε ατέλειωτες ώρες για να τα πείσετε ότι θέλετε να εξασφαλίσετε το μέλλον τους δεν έχει ιδιαίτερο νόημα γι’ αυτά ειδικά αν είναι μικρά σε ηλικία. Η αξία του να τα βάζετε για ύπνο το βράδυ ή να παίρνετε μαζί πρωινό αλλά και να τα πηγαίνετε στο σχολείο είναι μεγάλης σημασίας για εκείνα, που θέλουν να ξέρουν ότι έχουν προτεραιότητα στη ζωή σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ