Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Τίνα Αντωνίου προτείνει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευάστε διάφορα ροφήματα φρούτων
Πολλά παιδιά προτιμούν τα φρούτα πολτοποιημένα ή σαν μιλκσεϊκ. Αποτελεί έναν καλό τρόπο , για να καταναλώσουν δυο μερίδες φρούτων την ημέρα. Αποτελεί γευστικό σνακ, ενώ δεν χρειάζεται προσθήκη επιπλέον ζάχαρης στο γάλα ή στο γιαούρτι, αντίστοιχα.
Φτιάξτε φρουτοσαλάτες μαζί με τα παιδιά
Αφήστε τα παιδιά σας, να διαλέξουν τα φρούτα που θέλουν στη φρουτοσαλάτα τους. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πλύνουν τα φρούτα , να ξεφλουδίσουν την μπανάνα και να κόψουν τις ρώγες του σταφυλιού. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν και να τεμαχίσουν μερικά φρούτα όπως π.χ μήλο, αχλάδι και ροδάκινο.
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ υγιεινά, αλλά μπορεί να κολλήσουν στα δόντια προκαλώντας τερηδόνα. Μετά την κατανάλωσή τους, προτρέψτε τα παιδιά σας να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή προσφέρετέ τους νερό και ένα κομμάτι τυρί. (Όπως είναι γνωστό, τα φρούτα είναι πλούσια σε οξέα, τα οποία ενδέχεται με το χρόνο να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Μία λύση είναι να τα σερβίρετε μαζί με τυρί ή αμέσως μετά το φαγητό. Το τυρί είναι αλκαλικό και αντισταθμίζει τα οξέα των φρούτων, ενώ είναι πλούσιο σε ασβέστιο).
Κάντε τα φρούτα δελεαστικά
Τοποθετείστε τα φρούτα σε μια πιατέλα, συνδυάζοντας διάφορα χρώματα. Ανακατέψτε φράουλες με κομμάτια πεπονιού, βατόμουρα με φέτες από ροδάκινο, αλλά και διαφόρων ειδών σταφύλι. Μπορείτε επίσης να παρουσιάσετε τα φρούτα με διάφορα σχήματα, εναλλάσσοντας φέτες μήλου και ροδάκινου ή βάζοντας ροδέλες μπανάνας γύρω από ένα πιάτο που περιέχει στο κέντρο κομμάτια από ακτινίδιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τοποθετήστε τα φρούτα σε εμφανές σημείο, εύκολα προσβάσιμο στα παιδιά, ώστε να μπορούν να τα πιάσουν και να το καταναλώσουν.
Δώστε προσοχή στην ποικιλία- σπάστε την μονοτονία
Προσπαθήστε να ανανεώνετε τα φρούτα που δίνετε στα παιδιά, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να βαρεθούν τα ίδια φρούτα. Προτιμήστε τα φρούτα εποχής, όπως φράουλες, κεράσια και βερίκοκα την άνοιξη, πεπόνι και καρπούζι το καλοκαίρι, σταφύλι το φθινόπωρο, μήλο και πορτοκάλι το χειμώνα.
Προσφέρετε στα παιδιά υγιεινό επιδόρπιο
Το επιδόρπιο που θα φτιάξετε για τα παιδιά, μπορεί να είναι πολύ υγιεινό και γευστικό. Δοκιμάστε να φτιάξετε
– κομπόστα φρούτων με γιαούρτι,
– ρυζόγαλο με σταφίδες ή από αποξηραμένα φρούτα
– μηλόπιτα κ.α.
Όσο για τα κουλουράκια και τα μπισκότα, το μυστικό βρίσκεται όχι τόσο στην ποσότητα αλλά κυρίως στην ποιότητα. Αντί για τα συσκευασμένα προϊόντα να προτιμάτε αυτά που φτιάχνετε εσείς ή εκείνα που παράγει ο φούρνος της γειτονιάς σας. Έχουν λιγότερα συντηρητικά και, επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε όσα ακριβώς θέλετε, περιορίζοντας τον πειρασμό τα παιδιά σας να φάνε περισσότερα από όσα πρέπει.
Φτιάξτε μόνοι σας το τοστ και το σάντουιτς του παιδιού ελέγχοντας έτσι την ποιότητα των υλικών και τις θερμίδες. Επιλέξτε μαύρο ψωμί, τυρί με χαμηλά λιπαρά, ζαμπόν γαλοπούλας ή κοτόπουλου, φρέσκα λαχανικά. το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σκέτο, με δημητριακά ή με φρούτα.
Καλές επιλογές είναι επίσης το ψωμί, οι φρυγανιές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με τυρί χαμηλών λιπαρών ή μέλι ή σπιτική μαρμελάδα.
Αν τα παιδιά, θέλουν οπωσδήποτε σουβλάκια, προτιμήστε με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλου και ντομάτα.
Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτική πίτσα με φρέσκια ντομάτα, διάφορα ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής και λίγο τυρί. Επίσης μπορείτε να παρασκευάσετε πατατάκια σπιτικά και ποπ κορν, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, ελέγχοντας το αλάτι αλλά και προσέχοντας την ποσότητα που θα καταναλώσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ