Το μωρό σου κλαίει γοερά και δεν μπορείς να εντοπίσεις την αιτία; Μήπως υπεύθυνοι είναι οι γνωστοί κολικοί; Τι πρέπει να κάνεις για να το ανακουφίσεις;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Τι είναι ο κολικός;
Συνήθως τους πρώτους 3-4 μήνες το βρέφος μπορεί να παρουσιάσει πόνους στην κοιλιά, οι οποίοι ονομάζονται κολικοί πρώτου τριμήνου. Οι πόνοι αυτοί διαφοροποιούνται από τους πόνους εκείνους που προκαλούνται από δυσκοιλιότητα ή αέρια και έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
– εμφανίζονται συνήθως την ίδια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας
– διαρκούν μία έως τρεις ώρες
– το παιδί όσο διαρκεί ο κολικός κοκκινίζει, κλαίει, μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλιά και αδυνατεί να ηρεμήσει
– οι κολικοί μπορεί να διακοπούν και να επανεμφανιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της ζωής του παιδιού με αυξομειώσεις έντασης
Τι τον προκαλεί;
Η αιτιολογία παραμένει αδιευκρίνιστη παρά τις προσπάθειες εντοπισμού. Πιθανόν να οφείλεται στην ανωριμότητα του εντέρου των βρεφών καθώς είναι από τα πρώτα τμήματα που έρχεται σε επαφή με εξωτερικούς παράγοντες (όπως η τροφή)
Πως να το αντιμετωπίσεις;
– σιδερώνουμε μια πετσέτα και τη βάζουμε ζεστή στην κοιλίτσα του παιδιού
-ή τοποθετούμε το παιδί μπρούμυτα με την κοιλιά του να ακουμπά στο γόνατο μας ή τον ώμο μας
– ή όταν το παιδί βρίσκεται μπρούμυτα κάνουμε μασάζ με τα χέρια μας στην κοιλίτσα του
Αν ο πόνος επιμείνει:
– Κάνουμε μασάζ με χαμομήλι και λάδι (χαμομηλόλαδο) στην περιοχή της κοιλιάς
– Δίνουμε στο παιδί να πιει 40-50 γραμμάρια χαμομήλι που έχει καταπραϋντική δράση, ή μείγμα χαμομηλιού, τίλιου και γλυκάνισου.
– Στην αγορά υπάρχουν και έτοιμα σκευάσματα για αυτό το σκοπό. Επιπλέον, υπάρχουν και ηρεμιστικές σταγόνες και σιρόπια με την ίδια δράση.
– Αν οι κολικοί είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και το παιδί ταλαιπωρείται ιδιαίτερα υπάρχουν και ειδικά γάλατα που θα το ανακουφίσουν.
Οι γονείς δεν πρέπει να θορυβούνται καθώς το φαινόμενο της εμφάνισης των κολικών δεν διαρκεί πολύ. Σημαντικό είναι να μην μεταδίδουν τον πανικό τους στο παιδί και να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με υπομονή και ψυχραιμία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ