Παιδικά εμβόλια: ποια ΠΡΕΠΕΙ να κάνει και πότε;

Μπορεί να κλάψει, μπορεί απλώς να ξαφνιαστεί. Μπορεί και να επιδείξει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Το σίγουρο είναι πως μετά το δεύτερο μήνα το μωρό σου θα πρέπει να… υποστεί τον πρώτο του εμβολιασμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
-Με τον εμβολιασμό ο παιδικός οργανισμός αναπτύσσει αντιστάσεις σε ιούς και μικρόβια. Μια μικρή ποσότητα εξασθενημένων παθογόνων παραγόντων -αβλαβούς μορφής- μιας συγκεκριμένης νόσου βοηθάει τον οργανισμό του παιδιού να αναπτύξει αντισώματα για να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον παράγοντα νόσου όταν έρθει σε επαφή μαζί του.
-Τα εμβόλια αποτελούν μέθοδο προληπτικής ιατρικής, συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού κάποιων παιδικών ασθενειών και ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα κάποιων άλλων.
ΠΟΤΕ & ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης σου δίνει το πρόγραμμα των εμβολιασμών:
-Διφθερίτιδας (από 2 μηνών)
-Τετάνου (από 2μηνών)
-Κοκκύτη (από 2 μηνών)
-Πολυομυελίτιδας (από 2 μηνών)
-Αιμόφιλου τύπου b -ινφλουέντζα- (από 2 μηνών)
-Ρότα ιού (μετά την 47η ημέρα)
-Ηπατίτιδας Β (από 2 μηνών)
-Ιλαράς (από 15 μηνών)
-Ερυθράς (από 15 μηνών)
-Παρωτίτιδας (από 15 μηνών)
-Πνευμονιόκοκκου (από 2 μηνών)
-Μηνιγγιτιδόκοκκου ABC (από 2 μηνών)
-Ανεμοβλογιάς (από 12 μηνών)
-Ηπατίτιδας Α (από 12 μηνών)
-Γρίπης (κατά περίπτωση -μετά ωστόσο τους 6 μήνες-)
-Φυματίωσης (κατά περίπτωση)
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ!!!
Ωστόσο, ο Σπύρος Μαζάνης εκφράζει την ανησυχία του καθώς “οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα φαίνεται να μειώθηκαν σε ποσοστό 20% τους τελευταίους 10 μήνες. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα των τελευταίων Παιδιατρικών Συνεδρίων, αφού οι επιστημονικές εργασίες επισημαίνουν ότι σχεδόν ένα στα πέντε ελληνόπουλα είτε σταμάτησαν να εμβολιάζονται είτε καθυστερούν τις δόσεις των εμβολίων τους”.
ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ;
“Αν η κατάσταση αυτή δεν αναστραφεί υπάρχει φόβος για επανεμφάνιση κάποιων ασθενειών, που στα παιδιά που θα νοσήσουν ενδέχεται να προκαλέσουν σωματικές βλάβες όπως παράλυση ή ανικανότητα, ακόμη και θάνατο”, υπογραμμίζει ο Σπύρος Μαζάνης
ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ;
“Το γεγονός αποδίδεται στον απόηχο της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1 που εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2009. Η σύγχυση που επικράτησε όσον αφορά στο εμβόλιο της γρίπης αυτής αλλά και η γενικευμένη οικονομική κρίση που επαναπροσδιόρισε τον οικογενειακό προϋπολογισμό επηρέασαν σε συνδυασμό το ποσοστό των εμβολιασμών” εξηγεί ο γιατρός.
Ποια εμβόλια παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση;
“Η μείωση των εμβολιασμών παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα εμβόλια ωστόσο αφορά περισσότερο σε αυτά: της ανεμοβλογιάς, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, της ηπατίτιδας Α και Β, του αιμόφιλου τύπου Β, της μηνιγγίτιδας, της ιλαράς, της ερυθράς, της παρωτίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη” καταλήγει ο κύριος Μαζάνης.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164