Τα σχολεία έκλεισαν και το παιδί σου θέλει να πάει διακοπές με τους φίλους του! Πριν σε πιάσει πανικός και αρνηθείς κατηγορηματικά σκέψου πως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά…
Τι λέει η Ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα;
Ψυχραιμία!
Τώρα που βρισκόμαστε σιγά – σιγά στη μέση του καλοκαιριού, πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την επιθυμία των παιδιών τους να πάνε για πρώτη φορά διακοπές μόνα τους. Και πράγματι δεν είναι λίγοι αυτοί που και μόνο στη σκέψη ότι το παιδί τους θα περάσει κάποιες μέρες μόνο του, μακριά τους τρομάζουν.
Ερωτήματα όπως: “Είναι έτοιμος να πάει μόνος του;” “Και αν του συμβεί κάτι εκεί;” “Μα είναι μόλις 17, μπορεί να πάει διακοπές;” “Είναι αρκετά ώριμος;” “Με ποιους θα πάει και τι θα κάνει εκεί;” πραγματικά δημιουργούν σύγχυση και είναι συχνά πηγή εντάσεων ανάμεσα στη σχέση παιδιού και γονιού.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, κατά την οποία μπορεί να πει κανείς ότι τώρα «δικαιούσαι» να πας διακοπές μόνος σου, σε μια καλή σχέση γονιού και εφήβου γύρω στο κλείσιμο της εφηβείας, τόσο το αγόρι όσο και το κορίτσι «έχουν το δικαίωμα» να περάσουν κάποιες μέρες ξέγνοιαστες με τους φίλους τους και μακριά από τον γονεϊκό έλεγχο.
Δείξε εμπιστοσύνη!
“Είναι πολύ θετικό, το να δείχνει ο γονιός στο παιδί του ότι το εμπιστεύεται, ακόμα και αν σε ένα βαθμό δικαιολογημένα ανησυχεί. Με αυτό το τρόπο το παιδί νιώθει αυτόνομο, ελεύθερο, περισσότερο ανεξάρτητο ενώ παράλληλα αναγνωρίζει τη γονική εμπιστοσύνη. Κάτι τέτοιο είναι πιθανότατο ότι θα λειτουργήσει θετικά και στη γενικότερη σχέση του /της έφηβου /ης με τους γονείς δημιουργώντας ένα κλίμα επικοινωνίας και αμοιβαίου σεβασμού” υπογραμμίζει η Νίκη Ζαρκάδα.
Οι γονείς μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους στα παιδιά τους και να συζητήσουν μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο οι φόβοι τους θα παραμεριστούν και θα καταλαγιάσουν σε ένα βαθμό. Ειδικότερα, αν το παιδί έχει δείξει δείγματα υπευθυνότητας και συνέπειας οι γονείς έχουν πολλούς λόγους ακόμα να είναι ήσυχοι ότι «θα τα καταφέρει» μακριά τους.
Μην ξεχνάς τη δική σου εφηβεία
Πολλές φορές οι γονείς επιμένουν να πάνε όλοι μαζί διακοπές, λέγοντας πως και όλοι μαζί ωραία θα περάσουν ή “φέρε και τους φίλους σου μαζί…. εμείς δεν θα σας ενοχλήσουμε…” Ίσως ξεχνούν πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους και πόσο διαφορετική θα είναι η παρέα τους χωρίς την δική τους παρουσία ή πόσο και εκείνοι στη δική τους ηλικία το είχαν ανάγκη!
Μην το παίρνεις προσωπικά, απλώς μεγαλώνει!
“Τα παιδιά δεν σας απορρίπτουν, απλώς όσο τα χρόνια περνάνε οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται, χωρίς αυτό να αποτελεί απειλή για την ποιότητα της σχέσης μαζί τους!”, λέει η Νίκη Ζαρκάδα.
Εξάλλου μπορείς να “εκμεταλλευτείς” την απουσία του… Όπως λέει κι η Ψυχολόγος: “Είναι ευκαιρία να οργανώσετε και εσείς ένα ταξίδι, μια εκδρομή με τον σύντροφό σας, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στη δική σας σχέση, όσο τα παιδιά σας θα κάνουν τις δικές τους διακοπές!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ