Είναι πάντα αθώο το τσίμπημα του κουνουπιού; Πως να το αντιμετωπίσεις και τι μπορείς να κάνεις προληπτικά;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Τα τελευταία χρόνια λόγω της απαγόρευσης χρήσης εντομοκτόνου όπως το Dtt και της αλλαγής του κλίματος στη χώρα που κλίνει προς το τροπικό (ζεστότερο και πιο υγρό κλίμα) έχουμε κουνούπια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες
Το καλοκαίρι ωστόσο αυξάνεται ο πληθυσμός των κουνουπιών και τα κρούσματα των τσιμπημάτων καθώς τα παράθυρα είναι ανοιχτά και τα ρούχα που φοράμε λιγότερα.
Το τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να είναι αθώο και να προκαλέσει μια απλή δερματική βλάβη όπως κοκκίνισμα με ελαφρύ κνησμό.
Πολλές φορές όμως επειδή οι ουσίες που υπάρχουν σε διάφορα είδη κουνουπιών είναι τοξικές μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο οίδημα και στη συνέχεια αν το παιδί ξύσει την περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί μόλυνση και ενδεχόμενη φλεγμονή.
Αντιμετώπιση
– Τα ελαφριά τσιμπήματα αντιμετωπίζονται με αμμωνία και καλό πλύσιμο, με τοπικά αντισηπτικά ή αντισταμινικές αλοιφές.
– Σε περίπτωση που το τσίμπημα είναι έντονο και προκαλεί μεγάλη φαγούρα μπορεί να χρειαστεί εφαερμογή τοπικής κρέμας με αντισταμινικό, αντιβίωση και κορτιζόνη.
– Σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου υπάρχει φλεγμονή χορηγείται επιπλέον αντιβίωση από το στόμα.
Πρόληψη
– Στα κρεβατάκια των βρεφών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προληπτικά δύο κουνουπιέρες.
– Πριν τοποθετήσουμε το παιδί στο κρεβάτι χτύπαμε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια προκειμένου να απομακρύνουμε κουνούπια που ενδεχομένως έχουν βρει καταφύγιο εκεί.
– Υπάρχουν στο εμπόριο αντικουνουπικές ταμπλέτες και υγρά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρκεί να υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ώστε να αερίζεται ο χώρος.
– Επειδή τα κουνούπια βρίσκονται ολόκληρο το 24ωρο στο σπίτι και μπορεί να τσιμπήσουν τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η χρήση των αντικουνουπικών ταμπλετών και υγρών καλό είναι να γίνεται όλη τη μέρα
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικουνουπικές αλοιφές με φυτικά σκευάσματα όπως η σιτρονέλλα και άλλα εντομοαπωθητικά. Συγκεκριμένα, κάνουμε επάλειψη στον αυχένα ή την πλάτη του παιδιού ή τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με το εντομοαπωθητικό στο χώρο γύρω από το κρεβάτι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ