Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας.
Στείλε και εσύ την απορία που έχεις και ο ειδικός του TLIFE θα σε βοηθήσει αν έχεις κάποιο πρόβλημα με το παιδί σου! Mείνε συντονισμένη στο TLIFE για να διαβάσεις την απάντηση στην ερώτηση που έχεις στείλει.
Οι απαντήσεις δίνονται με τη χρονική σειρά που έρχονται…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω αν ένα μωρό έχει κοντό χαλινό στην γλώσσα τι γίνεται; Χρειάζεται ολική αναισθησία για να γίνει αυτό; Είναι 7,5 μηνών.”
Απάντηση
Ο κοντός χαλινός γλώσσας είναι κάτι το οποίο παρατηρείται από την στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί. Είναι εκείνο το πετσάκι, ο γλωσσοδέτης που λέγανε οι παλιοί, που βρίσκεται κάτω από την γλώσσα και σαν χαλινάρι την συγκρατεί ώστε να μην μπορεί να κινείται χωρίς έλεγχο.
Τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ο χαλινός της γλώσσας όταν είναι πολύ κοντός είναι:
-Στην άρθρωση δηλαδή ένα παιδί δεν μπορεί να προφέρει σωστά κάποια γράμματα όπως το Ρ τα οποία θέλουν κάποιο γύρισμα της γλώσσας.
-Μπορεί να δημιουργήσει κάποια ορθοδοντική ανωμαλία στην κάτω γνάθο καθώς αν είναι πολύ κοντός ο χαλινός η γλώσσα πιέζει από μέσα την κάτω γνάθο και έτσι μπορεί να προβάλλει προς τα έξω.
Συνήθως τον χαλινό της γλώσσας τον κόβουμε πριν βγάλει το παιδί δόντια οπότε δεν χρειάζεται ούτε νάρκωση ούτε κάποιο ράμμα.
Εάν περάσει κάποια ηλικία επειδή ο χαλινός της γλώσσας γίνεται πιο σαρκώδης και πιο δύσκολος να κοπεί, μπορεί να χρειαστεί κάποια τοπική αναισθησία ή και μία ελαφριά γενική νάρκωση.
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 2,5 ετών και έχει κρεατάκια. Τι πρέπει να κάνω;”“
Απάντηση
Ακούγεται λίγο παράξενο σε τόση μικρή ηλικία ένα παιδάκι να έχει κρεατάκια. Συνήθως μετά την ηλικία των 3 χρόνων αρχίζουν τα κρεατάκια να παρουσιάζονται και σιγά σιγά να δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά όπως να αναπνέουν με ανοιχτό το στόμα, να ροχαλίζουν και να αρρωσταίνουν συχνά.
Παρόλα αυτά εάν το παιδί σας έχει αυτά τα συμπτώματα και υποψιάζεστε ότι έχει κρεατάκια, θα πρέπει καταρχήν να το δει πρώτα ένας παιδο-ωτορινολαρυγγολόγος. Με ειδικές εξετάσεις θα διαπιστώσει εάν πραγματικά υπάρχουν τα κρεατάκια και σε τι βαθμό είναι το μέγεθός τους και πόσο πολύ φράζει την ρινική κοιλότητα. Από εκεί θα αποφασίσει σε συνεργασία με τον παιδίατρό σας αν θα πρέπει αυτά να αφαιρεθούν τώρα ή να περιμένετε σε μεταγενέστερο χρόνο μήπως και τελικά υποχωρήσουν.
Ερώτηση
“Το παιδί μου τραυλίζει και είναι 3 ετών αγόρι. Τι να κάνω; Τι φταίει;”
Απάντηση
Εάν το παιδί από την στιγμή που άρχισε να μιλάει μέχρι τώρα συνεχώς τραυλίζει και δεν υπήρχαν διαστήματα της ζωής του όπου μιλούσε κανονικά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ακόμα μια ανωριμότητα στο σύστημα της ομιλίας αλλά λόγω της ηλικίας του παιδιού μπορούμε να περιμένουμε ένα χρόνο ακόμα για να δούμε μήπως βελτιωθεί.
Σε περίπτωση που το παιδί μιλούσε κανονικά και ξαφνικά άρχισε να τραυλίζει αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες το επηρέασαν. Για παράδειγμα κάτι που είδε στην τηλεόραση και το τρόμαξε ή το καινούριο παιδί που ήρθε στην οικογένεια ή η εγκυμοσύνη της μητέρας ή ένας τσακωμός που έγινε παρουσία του παιδιού και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να του δημιουργήσει ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει τον τραυλισμό.
Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει αν αυτό είναι κάτι παθολογικό ή παροδικό και να συστήσει σε πρώτη φάση να το δει κάποιος παιδολογοθεραπευτής για να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση.
Σίγουρα ο παιδίατρος πριν καταλήξει να στείλει το παιδί σε λογοθεραπευτή θα χρειαστεί να κάνει κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα έλεγχο ακοής διότι παιδί το οποίο δεν ακούει καλά δεν μπορεί να μιλήσει και καλά. Επιπλέον θα ελέγξει τον χαλινό της γλώσσας γιατί παιδιά τα οποία έχουν κοντό χαλινό της γλώσσας υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να μιλήσουν και καλά.
Ερώτηση:
“Θα ήθελα να θέσω την ερώτησή μου όσον αφορά τον εμβολιασμό του prevenar. Από ποιον μήνα ξεκινάει; Είναι σωστό να γίνεται στον 9το μήνα και όχι στις αρχές;”
Απάντηση:
Το prevenar 13 είναι ένα καινούργιο εμβόλιο που καλύπτει για 13 οροτύπους του μικροβίου πνευμονιόκοκκος. Είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εμβόλιο γιατί προφυλάσσει τα παιδιά από λοίμωξη από το μικρόβιο πνευμονιόκοκκος που μπορεί να προκαλέσει : πνευμονίες, ωτίτιδες ακόμα και μηνιγγίτιδα.
Το σωστό είναι να ξεκινάει ο εμβολιασμός από την ηλικία των 2 μηνών διότι τα μικρά παιδιά είναι πιο ευάλωτα και κινδυνεύουν περισσότερο. Όσα παιδιά μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί μόνο με το απλό εμβόλιο prevenar που περιείχε 7 οροτύπους θα πρέπει να συνεχίσουν τον εμβολιασμό τους με το prevenar 13 για να εμβολιαστούν και με τους υπόλοιπους 6 οροτύπους. Τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με το απλό prevenar και είναι κάτω από 5 χρονών, θα πρέπει να κάνουν έστω και μία επιπλέον δόση για να θεωρείται ότι έχουν καλυφθεί πλήρως από τον πνευμονιόκοκκο.
Ερώτηση :
“Τι μπορεί να έχει ένα παιδάκι 30 μηνών που βγάζει υγρό από το αυτάκι του;”
Απάντηση :
Όπως ξέρουμε μέσα στα αυτάκια των παιδιών υπάρχει φυσιολογικά μια ουσία η οποία λέγεται κυψελίδα ή αλλιώς κερί. Ο λόγος που υπάρχει αυτό είναι για να προστατεύει το αυτί από ουσίες που θα μπουν από το εξωτερικό περιβάλλον όπως σκόνες, μικρόβια και οποιοδήποτε άλλο μικροαντικείμενο. Αυτή η κυψελίδα φυσιολογικά προχωράει προς τα έξω και κάποια στιγμή βγαίνει και απορρίπτεται από το αυτί. Εάν δεν καθαρίσουμε το στόμιο του ακουστικού πόρου τότε θα δούμε ότι κυλάει στο αυτί του παιδιού από μόνη της. Αυτό είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να συμβαίνει και να βλέπουμε μία έκκριση από το αυτί του παιδιού.
Κάτι άλλο που μπορεί να υπάρχει είναι σε περίπτωση ωτίτιδας και αφού προηγηθεί έντονος πόνος στο συγκεκριμένο αυτί, να υπάρξει εκροή πυώδους υγρού από την ρήξη του τυμπάνου. Θεωρούμε σχεδόν απίθανο να μην έχει αντιληφθεί η μητέρα τον πόνο του παιδιού και πιθανόν τον πυρετό του.
Εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα αυτιά των παιδιών δεν τα καθαρίζουμε βάζοντας τις γνωστές μπατονέτες μέσα στον ακουστικό πόρο διότι μπορεί να βουλώσουμε το αυτί σπρώχνοντας την κυψελίδα που υπάρχει στον ακουστικό πόρο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε ο ίδιος ο οργανισμός να βγάλει την κυψελίδα προς τα έξω και να καθαρίσουμε μόνο το στόμιο έξω έξω του ακουστικού πόρου.
Ερώτηση :
“Είμαι καινούρια μαμά, γέννησα πριν 37 μέρες και ανακάλυψα πριν λίγες μέρες ότι ο μικρός μου έχει κοίλη. Πήγα σε παιδοχειρούργο και πρέπει να γίνει επέμβαση. Θέλω να ξέρω αν μετά την επέμβαση θα υπάρχει κίνδυνος να γίνει πάλι και τι θα πρέπει να προσέχω.”
Απάντηση :
Υπάρχουν πολλών ειδών κοίλες όπως: ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, κυσοκήλη και άλλες.
Η επέμβαση γίνεται κατά τέτοιο τρόπο που στοχεύει στο να μην δημιουργηθεί ξανά κοίλη. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις και είναι άτυχο το παιδί όταν μία κοίλη παρουσιαστεί ξανά. Παρόλα αυτά μέσα στις επιπλοκές μιας επέμβασης είναι το γεγονός ότι μπορεί μια κοίλη πάλι να ξαναπαρουσιαστεί.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ:
Εκείνο που πρέπει να προσέχει το παιδί τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση είναι να μην κουράζεται και να μην σφίγγει το σώμα του τουλάχιστον στην περιοχή εκείνη που έχει γίνει η επέμβαση.
Η αναγνώστρια δεν μας λέει τι κοίλη έχει το παιδί της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ