Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος, λύνει τις απορίες σας όπως εσείς τις θέσατε στο tlife!
Ερώτηση
“Ο μικρούλης μου, που είναι 3,5 χρονών, εδώ και ένα μήνα έχει βήχα. Του κάνω εισπνοές, τον πήγα στο γιατρό και δεν του βρήκε τίποτα. Μόνο τις τρεις πρώτες μέρες είχε πυρετό. Τι μπορεί να έχει;”
Απάντηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η διερεύνηση του βήχα είναι μια μεγάλη υπόθεση που μόνο ένας γιατρός που ακούει το παιδί μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Μπορεί να είναι μια απλή ίωση, μπορεί να είναι ένας αλλεργικός βήχας, μπορεί να είναι μια βρογχιολίτιδα, μπορεί να είναι ακόμα και ένα ξένο σώμα που έχει καταπιεί το παιδί και έχει πάει στους βρόγχους. Άρα, λοιπόν, πρέπει ο παιδίατρος να το ακούσει και σε περίπτωση που ο βήχας επιμένει να κάνετε και ακτινογραφία θώρακος.
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 2,5 χρονών και η πηγή πάνω στο κεφαλάκι της δεν έχει κλείσει ακόμη. Η ανάπτυξή της είνα φυσιολογική. Μήπως είναι κάτι σοβαρό;”
Απάντηση
Συνήθως η πρόσθια πηγή κλείνει γύρω στα δύο χρόνια. Αφού ακόμα στο δικό σας παιδί η πηγή είναι ανοιχτή είναι ευκαιρία να κάνετε ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου για να διαπιστώσετε ότι όλα είναι καλά.
Ερώτηση
“Πώς πρέπει να γίνεται ο απογαλακτισμός; Το κοριτσάκι μου είναι 8 μηνών. Πόσα γραμμάρια γάλα πρέπει να πίνει; Όταν γυρίζει συνέχεια στο στήθος και απορρίπτει το μπουκάλι τι πρέπει να κάνουμε;”
Απάντηση
Πάντοτε ο απογαλακτισμός σε αυτή την ηλικία είναι λίγο δύσκολος καθώς το παιδί έχει συνδυάσει το στήθος της μαμάς του και με την τροφή αλλά και με ψυχολογική ικανοποίηση. Ο απογαλακτισμός γίνεται με δύο τρόπους: ο ένας είναι απότομος παίρνοντας ένα χάπι για μία μέρα και μέσα σε 24 ώρες σταματάει η ροή του γάλακτος, οπότε το παιδί αφού δε βρίσκει γάλα απογοητεύεται και εφόσον πεινάει στρέφεται προς το ξένο γάλα. Ο άλλος τρόπος είναι να μειώσετε σταδιακά τις ώρες που θηλάζετε, δηλαδή αντί να θηλάζετε μισή ώρα να θηλάσετε 20 λεπτά, 15 λεπτά, 10 λεπτά ώστε σιγά-σιγά να υπάρξει μία “αποτοξίνωση” του παιδιού από τη μαμά του. Επίσης καλό θα ήταν τη στιγμή που θα του δίνετε το ξένο γάλα να μη βρίσκεστε εσείς μπροστά στο παιδί αλλά ένας τρίτος, ο μπαμπάς ή η γιαγιά που θα το ταίζει για να παρασύρεται το παιδί από την πείνα του και να αναγκάζεται να τρώει το ξένο γάλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ