O παιδίατρος απαντάει στις ανήσυχες μανούλες!

Πότε πρέπει να του κόψω το βραδινό γάλα; Τα παιδιά μου έχουν ευαισθησία στις βρογχίτιδες, τι να κάνω; Ο γιος μου έχει ανήσυχο ύπνο, πως να το αντιμετωπίσω;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις απορίες σας…
Ερώτηση
Γιατρέ διαβάζω που λέτε πως τα παιδάκια στο 5ο μήνα πρέπει να έχουν το διπλάσιο βάρος από όταν γεννήθηκαν. Η κορούλα μου γεννήθηκε 2100 και 41cm, είχα πάρει μια μέρα μόνο από τον 9ο μήνα και γέννησα με καισαρική. Τώρα κλείσαμε τον 2ο μήνα είναι 4200 και 54 cm. Τρώει σκόνη γάλα, 7 γεύματα άλλες φορές και 6 των 120ml. Τα κιλά της είναι πολλά για 2,5 μηνών;”
Απάντηση
Τα στοιχεία τα οποία έχω δώσει σε προηγούμενες μανούλες αφορούν παιδιά τα οποία είναι τελειόμηνα και γεννιούνται με ένα βάρος πάνω από 2.800 έως 3 κιλά. Εσάς είναι ελαφρώς πρόωρο, γεννήθηκε με μικρό βάρος και άρα δεν μπαίνει στην κατηγορία αυτών των κανόνων. Γενικά όμως όπως τα περιγράφετε τα πράγματα, το παιδί σας εξελίσσεται πολύ καλά.
Ερώτηση
Γιατρέ θέλω να ρωτήσω το εξής. Και τα δυο μου παιδιά (7 κ 2 ετών) έχουν ευαισθησία στις βρογχίτιδες με αποτέλεσμα να είμαστε συχνά με μάσκα ή νεφελοποιητή. Κατά πόσο είναι καλό να είμαστε συνέχεια με εισπνοές όλο το χειμώνα; Η επιλογή του παιδιάτρου μου, να χορηγεί εισπνεόμενα σε κάθε ίωση είναι σωστή; Πχ. δεν έχουμε πάρει ποτέ κάποιο σιρόπι, όπως ακούω από άλλες μαμάδες. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Συνήθως στις περιπτώσεις που μου περιγράφετε, ενδείκνυνται περισσότερο τα σπρέι και ο νεφελοποιητής, διότι έχουν άμεση ενέργεια στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού και παίρνει λιγότερη δόση φαρμάκου από εκείνη που θα έπαιρνε εάν το παιδί έπαιρνε σιρόπι ή χαπάκι. Διότι όταν δίνουμε από το στόμα φάρμακα υπολογίζουμε και την δόση που θα χαθεί στο στομάχι και στο έντερο του παιδιού μέχρι να απορροφηθεί στο αίμα και να φτάσει στους πνεύμονες.
Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι τουλάχιστον στο παιδί που είναι 7 χρονών να το δει παιδοπνευμονιολόγος, να κάνει σπειρομέτρηση για να δείτε εάν το πρόβλημα που έχει θα το ακολουθήσει σε όλη του τη ζωή ή θα είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα το αφήσει. Επίσης υπάρχουν και φάρμακα τα οποία είναι λιγότερο τοξικά από τα σπρέι που δίνετε και τα χορηγούμε προληπτικά στα παιδιά που έχουν συνεχόμενες βρογχίτιδες τύπου αλλεργίας ή άσθματος.
Ερώτηση
Πότε πιστεύετε ότι πρέπει να κοπεί το βραδινό γάλα; Η κόρη μου έκλεισε τους 6 μήνες και ακόμα σηκώνεται. Να σημειώσω ότι δεν θηλάζω. Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Είναι σχετικά νωρίς σε αυτή την ηλικία να κόψετε το βραδινό γάλα. Όμως εξαρτάται από τα πόσα γεύματα τρώει το 24ωρο, τι φαγητό τρώει και τι ποσότητες είναι αυτές. Σε γενικές γραμμές ένα παιδάκι 6 μηνών πίνει ένα γάλα το πρωί και ένα το βράδυ, δεκατιανό τρώει φρούτα, το μεσημέρι για γεύμα έχει κρεατοχορτόσουπα και το απόγευμα έχει γάλα ή κρέμα ή γιαούρτι.
Ερώτηση
Έχω ένα γιο ετών ο οποίος έχει ιδιαίτερα ανήσυχο ύπνο, είτε κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με εμάς είτε όχι, ξυπνάει τουλάχιστον 2 με 3 φορές κλαίγοντας. Τι να κάνω;”
Απάντηση
Δεν μου γράφετε ποια είναι η ηλικία του παιδιού για να μπορέσω να έχω πιο σαφή εντύπωση για την συμπεριφορά του. Το σίγουρο όμως είναι ότι αν το παιδί πότε κοιμάται στο δικό σας κρεβάτι και πότε στο δικό του δωμάτιο, δεν έχει μία τάξη και το μόνο πράγμα που πρέπει να αποκαταστήσετε είναι μία σχετικά πειθαρχία και πρόγραμμα όσον αφορά τις ώρες του ύπνου και τον τόπο του ύπνου.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164