Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 29 μηνών, 10 κιλά και στις αιματολογικές του εξετάσεις βρήκαμε τη χοληστερίνη του 200. Θα πρέπει να του δίνω πράσινο γάλα; Εάν και από ό,τι έχω δει στην αγορά δεν υπάρχουν παιδικά διαίτης, υπάρχει κάτι να μού συστήσετε;”
Απάντηση
Η τιμή της χοληστερίνης που έχει το μωρό σας είναι πάρα πολύ υψηλή για την ηλικία του και θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσετε εάν είναι μόνο διατροφικό το πρόβλημα ή υπάρχει κάποια άλλη αιτία που προκαλεί την αύξησή της. Όσον αφορά στο γάλα θα πρέπει γενικά να του χορηγείτε γαλακτοκομικά με 0-1,5% λιπαρά συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των γιαουρτιών και των τυριών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 4 μηνών που γεννήθηκε την 41η εβδομάδα κυήσεως με βάρος 3.150 και τώρα είναι 6.500 kg. Το πρόβλημα μου είναι ότι κάθε 3 ώρες θέλει φαγητό (έτοιμο του δίνω, δικό μου ήπιε ενάμιση μήνα μόνο) και τώρα το βράδυ του το έχω κόψει μεν, αλλά τού έχει γίνει συνήθεια και ξυπνάει κάθε τρίωρο παρόλο που δεν τρώει. Το τελευταίο του γεύμα είναι περίπου 23.30 το βράδυ περίπου 280 ml. Τον αφήνω να κλαίει αλλά δεν σταματάει αν δεν τον πάρω αγκαλιά ή μπορεί να γκρινιάζει για αρκετή ώρα. Και στην θηλή του μπιμπερό έχω ανοίξει και δεύτερη τρύπα για να ρουφάει καλύτερα”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν το βάρος του μωρού σας είναι απόλυτα ικανοποιητικό καθώς εμείς θα περιμέναμε στους 5 μήνες να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε το οποίο ήδη το έχει υπερβεί από τώρα. Κατά συνέπεια φαίνεται ότι μάλλον το μωρό σου δεν πεινάει αλλά από συνήθεια ξυπνάει ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος όπως είναι η υπερβολική ζέστη, αρχή οδοντοφυΐας που δημιουργεί πόνο. Μήπως επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας κοιμάται αρκετές ώρες ώστε το βράδυ να έχει χορτάσει ύπνο και να μη θέλει να κοιμηθεί; Συνήθως αυτοί είναι οι λόγοι που ένα παιδί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθήστε να το ερευνήσετε.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 10 μηνών, 8.200kg και 74 cm. Γεννήθηκε 3.200kg. και 50cm. Τρώει 200 γρ. φρούτα το πρωί, 200 γρ. σούπα το μεσημέρι και το απόγευμα 200 γρ. φαρίν λακτέ. Θηλάζει πρωί και βράδυ. Είναι χαρούμενο μωράκι αλλά τρώει δύσκολα, πολλές φορές τον πιέζω για να τελειώσει το φαγητό του. Ανησυχώ για το βάρος του. Οι ποσότητες που τρώει είναι καλές; Σας ευχαριστώ πολύ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ένα παιδί για να έχει ικανοποιητικό βάρος θα πρέπει στον πρώτο χρόνο της ζωής του να έχει τριπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε και εφόσον είναι αγοράκι να έχει πάρει 20 με 22 πόντους ύψος. Το δικό σου δεν είναι πολύ παχύ πλην όμως οι ποσότητες που γράφεις είναι αρκετές και εφόσον βρίσκεται ακόμα σε περίοδο θηλασμού θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ανεκτικοί όσον αφορά στο βάρος του και πώς τρώει τα υπόλοιπα φαγητά γιατί σίγουρα το παιδί προτιμάει περισσότερο την επαφή με τη μαμά του και τον θηλασμό παρά να τρώει ξένη τροφή. Άρα λοιπόν όλα πάνε καλά μην ανησυχείς, προσπάθησε πολύ διακριτικά να του δώσεις να φάει κάτι παραπάνω.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω μια κόρη 3,5 ετών η οποία μόλις γέννησα τη δεύτερη 4,5 μηνών κόρη μου και ενώ βρισκόμουν στο μαιευτήριο παρουσίασε έντονο πρόβλημα δυσκοιλιότητας και άρνησης να κάνει τα κακά της, να σημειώσω πως είχε μια ιδιαίτερα επίπονη κένωση ενόσω βρισκόμουν στο μαιευτήριο. Η συμπεριφορά της είναι πολύ άσχημη όταν αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει κακά και δεν ζητάει ποτέ να πάει τουαλέτα. Πώς μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση αυτή ώστε να βοηθήσουμε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να μη φοβάται τη διαδικασία αυτή;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχεις κατανοήσει απόλυτα το μηχανισμό του προβλήματος του παιδιού σου. Μία απουσία σου από το σπίτι και ο ερχομός του καινούργιου παιδιού προκάλεσε στο μωρό σου το ψυχοσοωματικό πρόβλημα που λέγεται δυσκοιλιότητα. Σε δεύτερη φάση καθώς έκανε τα κακά της πόνεσε με αποτέλεσμα τώρα να έχει συνδυάσει την αφόδευση με τον πόνο και έτσι να αναστέλλει την κατάσταση αυτή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, δηλαδή πόνος-κρατάω τα κακά-δυσκοιλιότητα. Θέλει λίγη δουλίτσα όπως και εσύ περιγράφεις για να δημιουργήσεις αυτοπεποίθηση στο παιδί. Δηλαδή αφιερώστε του περισσότερο χρόνο, βάλτε το πιο συχνά και σε σταθερά ωράρια να κάθεται στην τουαλέτα έστω και αν δεν κάνει κακά και βοηθήστε το με τη διατροφή ως εξής: να μην τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο και προσθέστε καθημερινά στη διατροφή του ακτινίδια, δαμάσκηνα, πατζάρια, σπανάκι, κουάκερ και μέλι, λάδι.
Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έχω ένα αγοράκι 13 μηνών, το οποίο μέχρι πριν 3 εβδομάδες κοιμόταν όλη τη νύχτα. Έχει βγάλει 9 δόντια δόντια και πριν 4 μέρες έσκασε και ο δεύτερος τραπεζίτης ενώ παράλληλα είναι πρησμένοι και οι κάτω τραπεζίτες. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες ξυπνάει 2-3 φορές τη νύχτα κλαίγοντας και ενώ δείχνει ότι νυστάζει δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Και στα προηγούμενα δόντια που έβγαλε είχε ενοχλήσεις αλλά ποτέ για τόσο μεγάλο διάστημα. Ο παιδίατρος μου είπε να του δώσω algofren για μερικές μέρες κανένα μισάωρο πριν πάει για ύπνο αλλά δεν είδα διαφορά. Να τον ενοχλούν τόσο πολύ τα δόντια του ή έχει διαταραχή ύπνου και τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Την περίοδο αυτή της οδοντοφυΐας πάρα πολύ συχνά τα παιδιά παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα που οφείλονται και στις δύο καταστάσεις που περιγράφετε, δηλαδή και στον πόνο από τα δόντια και στην παρουσία ονείρων τα οποία και αυτά μπορεί να έχουν αιτία τον πόνο και την ανησυχία που δημιουργούν τα δόντια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από το αναλγητικό που σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας μπορείτε να κάνετε μασάζ στα ούλα του με το δάχτυλό σας ή με ειδικές αλοιφές για την οδοντοφυΐα ή μία ειδική δαχτυλίθρα από σιλικόνη η οποία έχει ανώμαλη επιφάνεια και με αυτόν τον τρόπο κάνετε μασάζ για να ανακουφίζετε το παιδί σας. Μην ανησυχείτε, είναι μία περίοδος παροδική που σύντομα θα λήξει όταν θα βγάλει αυτά τα συγκεκριμένα δόντια που απ’ ό,τι φαίνεται βγαίνουν με μεγαλύτερη δυσκολία από τα προηγούμενα.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 2,5 ετών. Πότε πρέπει να το πάω στο γιατρό για να του “ανοίξει” το πέος του; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Συνήθως όλα τα αγοράκια έχουν αυτό που λέμε φυσιολογική φίμωση. Εάν μέχρι την ηλικία των 2 ετών δεν έχει αποκαλυφθεί η βάλανος, καλό είναι ο παιδίατρος ή ο παιδοχεριουργός με τις κατάλληλες διαδικασίες να κάνουν αποκόλληση των συμφύσεων όπως λέμε, προκειμένου και η καθαριότητα να είναι καλύτερη και το μωρό σας να μην πονάει όταν έχει στύση ακόμα και σε αυτήν την ηλικία που συμβαίνει όταν η κύστη του γεμίζει πριν την στιγμή της ούρησης.
Ερώτηση
“Σας ρωτώ για τον γιο μου, είναι 6 ετών, 113 πόντους και 19,5 κιλά. Ανέκαθεν δύσκολος στο φαΐ, γεννήθηκε 2400 και 49 πόντους. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εξετάσεις κι ήταν καλές. Η παιδίατρος πρότεινε ακτινογραφία στον καρπό. Είμαι 1,65 κι ο σύζυγος 1,82. Ποια η άποψή σας;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο γιος σας βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά σωματομετρικά επίπεδα, καθώς το ύψος του βρίσκεται ακριβώς στη μέση (ούτε ψηλός ούτε κοντός) και το βάρος του στην 30η θέση δηλαδή λίγο κάτω από τη μέση. Βάσει του ύψους του δικού σας και του συζύγου σας το παιδί θα πρέπει να γίνει το λιγότερο 179,5 εκατοστά. Συνεπώς δε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείτε.
Ερώτηση
“Διέγνωσαν στην κόρη μου, 7,5 ετών, κύστη θυρεοειδούς πόρου και μού είπαν πως πρέπει να χειρουργηθεί για να βγει. Πού πρέπει να απευθυνθώ;”
Απάντηση
Η επέμβαση αυτή, η οποία δεν είναι και πολύ σοβαρή, πρέπει να γίνει από έναν παιδοχειρουργό.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα την συμβουλή σας για το εγγονάκι μου. Είναι 11 μηνών αγοράκι και η παιδίατρος είπε στους γονείς του στον 6ο μήνα να του δώσουν σίδηρο όπως και έγινε. Μετά από 3 μήνες το σταμάτησαν έκανε επαναληπτικές εξετάσεις και πάλι υπήρχε πρόβλημα στην φεριτίνη, τους είπε η γιατρός ότι δεν αποθηκεύεται και ότι δεν γνωρίζει τον λόγο. Οπότε άρχισε πάλι τον σίδηρο. Το μωρό το κρατώ εγώ ως το απόγευμα οπότε πρωινό και μεσημεριανό γεύμα το ταΐζω εγώ. Σας βεβαιώνω ότι η διατροφή του προσέχω να είναι σε συνδυασμούς και ποικιλία η καλύτερη. Δεδομένου ότι του αρέσουν στην κυριολεξία όλα, άραγε τι να φταίει; Απ’ ό,τι ξέρουμε από την γιατρό στίγμα δεν έχει η κάτι άλλο. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για την στήριξη στις οικογένειες”.
Απάντηση
Αγαπητή γιαγιά, όπως όλες οι γιαγιάδες ανησυχείτε για το εγγονάκι σας.Καταρχήν σε αυτήν την ηλικία λίγο πολύ τα μωράκια έχουν μια μικρή αναιμία διότι ο οργανισμός τους δεν έχει φτάσει σε κανονικά επίπεδα δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εκείνο που πρέπει να κάνετε στη διατροφή είναι να μην χορηγείτε τρόφιμα με πηγές σιδήρου μαζί με γαλακτοκομικά (δηλαδή γάλα, τυρί, γιαούρτι) διότι έτσι δυσκολεύεται η απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο και είναι ένας από τους λόγους που τα παιδιά ενώ σιτίζονται ικανοποιητικά δεν έχουν καλό σίδηρο και φεριτίνη στο αίμα τους. Φροντίστε να τρώει περισσότερο τροφές που έχουν σίδηρο όπως μοσχάρι, βοδινό, χοιρινό, στρουθοκάμηλο, σαλιγκάρια και κάντε λίγη υπομονή. Πολλές φορές χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 4-6 μήνες να πάρει ένα παιδί σίδηρο προκειμένου να βελτιωθούν τα επίπεδά του.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών, που γεννήθηκε 3,5 κιλά στις 38 εβδομάδες και 6 μέρες. Στις σημερινές μετρήσεις του παιδιάτρου, ήταν 66 εκ. ύψος, 7200 βάρος και 40,2 εκ. περίμετρος κεφαλής. Ήθελα να σας ρωτήσω αν οι μετρήσεις είναι καλές. Να σημειώσω ότι πίνει περίπου 900ml γάλα την ημέρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα ξέρουμε ότι όταν το παιδί γίνει 5 μηνών για να είμαστε ικανοποιημένοι πρέπει να έχει διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε πράγμα το οποίο στο δικό σου παιδί ήδη έχει συμβεί. Όσον αφορά στο ύψος και την περίμετρο του κεφαλιού είναι σε φυσιολογικά επίπεδα αν και όπως ξέρεις το ύψος εξαρτάται και από κληρονομικούς παράγοντες και κλιματολογικούς και διατροφικούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ