Ερώτηση
“Το παιδί μου είναι αγόρι 7.5 χρονών. Πριν ενάμιση χρόνο το είχα πάει σε οφθαλμίατρο για check up και δεν του είχαν βρει τίποτα. Την περασμένη εβδομάδα το ξαναπήρα και του βρήκαν μυωπία 1,25 και στα δύο μάτια. Είναι λογική αυτή η απότομη αύξηση και τελικά πρέπει να φορέσει γυαλιά ή να το ξαναδώ σε κάνα εξάμηνο; Στην οικογένεια δεν έχουμε ιστορικό μυωπίας. Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Πράγματι, συμβαίνει πολλές φορές μέσα σε μήνες ή και χρόνο ένα παιδί να μεταβάλλει την οπτική του οξύτητα όπως συμβαίνει και στο γιο σας. Εάν θα πρέπει να φορέσει γυαλιά ή όχι αυτό θα το κρίνει ο παιδοοφθαλμίατρος σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση του παιδιού. Σίγουρα, εάν το παιδί δυσκολεύεται όταν διαβάζει ή όταν βλέπει τηλεόραση θα πρέπει τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιήσει γυαλιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Είμαι μια μαμά 2 κοριτσιών 6 και 2,5 χρονών. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι σχετικά με την μικρή μου, που παρόλο που είναι 2,5 επιμένει να ξυπνά 2 τουλάχιστον φορές μέσα στη νύχτα και να ζητά γάλα αλλιώς δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί! Τη θήλαζα αποκλειστικά μέχρι 8 μηνών και ξυπνούσε και θήλαζε μέσα στη νύχτα. Βέβαια το ίδιο θήλαζα και τη μεγάλη μου κόρη αλλά αυτή κοιμόταν ολόκληρο βράδυ από 40 ημερών. Δοκίμασα τα πάντα. Πιπίλα δεν πήρε ποτέ, τής έβαλα μέχρι και δικό μου μαξιλάρι, αρκουδάκια, δοκίμασα τσάι, τη μάλωσα, τίποτα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Η υπομονή μου άρχισε να δοκιμάζεται! Ευχαριστώ πολύ!”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως ξέρετε τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους άρα και η συμπεριφορά τους. Συνήθως τα δεύτερα μωράκια είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις όπως λέμε. Πιθανόν και εσείς να του δίνετε μεγαλύτερη σημασία και φροντίδα και αυτό να το εκμεταλλεύεται. Δεν είναι κακό για το ίδιο το παιδί που ξυπνάει και το βράδυ και θέλει να φάει. Οι παιδοψυχολόγοι βέβαια λένε ότι τα μωράκια σε αυτή την ηλικία δεν πρέπει να ξυπνάνε αλλά το κάνουν μόνο και μόνο γιατί θέλουν να βλέπουν τη μαμά τους και το συνδυάζουν με φαγητό. Η λύση που σας προτείνω είναι αυτή που πάρα πολλές μαμάδες δοκίμασαν και τελικά το πέτυχαν. Δηλαδή, όταν ξυπνάει το βράδυ θα πρέπει σιγά σιγά καθώς περνούν οι μέρες, σταδιακά, να μειώνετε το χρονικό διάστημα που το παιδί μένει στο στήθος σας ώστε καθώς περνάει ο χρόνο να συνηθίσει την καινούργια κατάσταση μέχρι να σταματήσει εντελώς να θηλάζει το βράδυ. Καλή επιτυχία.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα γιο 3 χρονών,ο οποίος έχει αλλεργία στο φιστίκι. Την πρώτη φορά που το αντιμετωπίσαμε είχε καταναλώσει τρόφιμο που το περιείχε, ενώ την δεύτερη απλά το ακούμπησε!Τα συμπτώματα ήταν φαγούρα γύρω από το στόμα και πρήξιμο σε όλο το πρόσωπο. Φυσικά και τις 2 φορές τρέξαμε στο νοσοκομείο και προλάβαμε τα χειρότερα. Πλέον έχουμε πάντα μαζί μας ένεση αδρεναλίνης και έχουμε ενημερώσει το περιβάλλον. Ο φόβος μου είναι όταν θα πάει στο σχολείο, γιατί το φιστίκι περιέχεται σε πάρα πολλά προϊόντα,τα οποία μπορεί να τρώνε άλλα παιδάκια ενώ εγώ δεν θα είμαι κοντά του. Μας πρότειναν να πάμε σε κάποιο Παίδων της Αθήνας για θεραπεία αλλά κι εκεί από ό,τι μου είπαν τηλεφωνικώς, μόνο πρόκληση μπορούν να του κάνουν. Υπάρχει περίπτωση με τα χρόνια να μην τον πειράζει τόσο έντονα; Μπορώ να κάνω κάτι; Όπως καταλαβαίνετε, ζω με το φόβο, γιατί ένα φιστίκι βρίσκεται πάντα σε όλα τα σπίτια”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αντιμετωπίζεις κι εσύ το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι μανούλες όταν το παιδί τους παρουσιάζει μία αλλεργία. Το πρόβλημα είναι αρκετά σύνθετο διότι 1. το παιδί μπορεί να είναι αλλεργικό σε πολλές άλλες ουσίες, τις οποίες μέχρι τώρα δεν τις έχει δοκιμάσει αλλά και σε ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και επίσης δεν ξέρετε τι θα συμβεί εάν το τσιμπήσει μία σφήκα ή μία τσούχτρα κ.λπ. 2.το να κάνετε κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις ή και πρόκληση δεν θα λύσει το παραπάνω πρόβλημα που σας ανέφερα 3.σε αυτές τις περιπτώσεις είμαστε αρκετά τυχεροί που ξέρουμε τουλάχιστον τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί. Η πρόληψη όσο κι αν φαίνεται δύσκολη είναι εφικτή διότι σιγά σιγά και εσείς και το παιδί μεγαλώνοντας έχετε συνεχώς το μυαλό σας στο τι το πειράζει και θα το αποφεύγετε. Επίσης θα είστε πάντα συνηθισμένη να έχετε μαζί σας αδρεναλίνη ή και κορτιζόνη ώστε αν βρεθείτε για παράδειγμα διακοπές σε ένα νησί ή απομακρυσμένο μέρος να μπορείτε έγκαιρα να βοηθήσετε το παιδί σε περίπτωση που εμφανίσει κάποια αλλεργία. Επίσης, πολλές φορές συμβαίνει καθώς περνούν τα χρόνια, μία αλλεργία να εξαφανίζεται σιγά σιγά ή να εμφανίζεται με μικρότερη σοβαρότητα.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 8 ετών που γεννήθηκε με μεγάκολο. Λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης το παιδί χειρουργήθηκε πριν ένα χρόνο. Δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι αρνείται να καθίσει στην τουαλέτα και φοράει ακόμα πάνα. Πήγαμε σε ψυχολόγους αλλά χωρίς βελτίωση. Τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μεγάκολο είναι μία πάθηση που εκτός από την χειρουργική αντιμετώπιση, χρειάζεται και γαστρεντερολογική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς στην ηλικία που έχει φτάσει το παιδί σας σίγουρα έχει υποστεί μία σωματική και ψυχική ταλαιπωρία. Θα πρέπει να αεπυθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο αλλά και σε παιδογαστρεντερολόγο ώστε να βρεθεί ένας τρόπος και διαιτητικός αλλά και ψυχολογικής στήριξης προκειμένου το παιδί να καταφέρει να καθίσει στην τουαλέτα. Επίσης δεν μου αναφέρετε εάν το παιδί έχει δυσκοιλιότητα ή είχε στο παρελθόν γιατί αυτό μπορεί να είναι μία αιτία να αρνείται να αποβάλλει την πάνα και να αφοδεύσει στην τουαλέτα καθώς το μεγάκολο είναι μία από τις παθήσεις που σαν επιπλοκή έχει την δυσκοιλιότητα.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, τον τελευταίο καιρό είμαι αρκετά στεναχωρημένη και προβληματισμένη με την συμπεριφορά του παιδιού μου. Είναι δυόμισι χρονών αγοράκι. Πολύ καλό μωράκι και υπερκινητικό. Το τελευταίο καιρό μέσα σε διάστημα 3 μηνών, 4-5 φορές περίπου όταν είναι πολύ κουρασμένος και άυπνος παθαίνει “κρίση θυμού”. Συγκεκριμένα κλαίει συνεχώς χωρίς να σταματάει ό,τι και αν κάνω ό,τι και αν του πω, χτυπάει πάνω κάτω τα πόδια του και τα χέρια του και είναι εκτός ελέγχου. Προσπαθώ και παραμένω ήρεμη μέχρι να του περάσει. Όταν πλέον είναι εξουθενωμένος κοιμάται. Είναι πολύ δύσκολο και πολύ ψυχοφθόρο τόσο για εμένα να βλέπω το αγγελούδι μου σε αυτή την κατάσταση όπως επίσης και για τον ίδιο. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω; Είναι ανησυχητικό;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι κάτι πολύ συνηθισμένο αυτή η συμβπεριφορά του παιδιού σας σε αυτή την ηλικία. Πολλά παιδάκια δηλαδή ενώ νυστάζουν δεν θέλουν να πάνε να κοιμηθούν διότι δεν θέλουν να χάσουν την παρέα των γονιών τους, των παιχνιδιών τους κ.λπ. με αποτέλεσμα να γκρινιάζουν έντονα, να κλαίνε, να χτυπιούνται μέχρι που τελικά κουράζονται και κοιμούνται. Η αντιμετώπιση είναι σχεδόν αυτό που κάνετε. Δηλαδή δεν πρέπει να εκνευρίζεστε, δεν πρέπει να του θυμώνετε, δεν πρέπει να δείχνετε ότι σας ενοχλεί πάρα πολύ αυτό που κάνει γιατί θα χειροτερέψει τη συμπεριφορά του. Αντίθετα, μία με δύο ώρες πριν από την καθορισμένη ώρα που νομίζετε ότι πρέπει να κοιμηθεί θα πρέπει να αλλάζετε τη συμπεριφορά μέσα στο χώρο σας, δηλαδή να χαμηλώνετε τα φώτα, να του λέτε παραμυθάκια, να μην έχετε τηλεόραση και δυνατούς θορύβους. Με άλλα λόγια, μία με δύο ώρες πριν θα πρέπει να ετοιμάζετε σιγά σιγά το παιδί ώστε να έχουν πέσει οι τόνοι του νευρικού συστήματος και με αυτόν τον τρόπο πιο εύκολα την στιγμή που θα ναι να κοιμηθεί θα πάει στο κρεβάτι του χωρίς να κάνει τη συνηθισμένη αντίδραση.
Ερώτηση
“Η μικρή μου είναι 11 μηνών και δεν έχει πάρει ποτέ της πιπίλα αλλά βυζαίνει το δάκτυλό της όταν πάει για ύπνο και ορισμένες φορές όταν παίζει. Τι μπορώ να κάνω να της το κόψω;”
Απάντηση
Είστε τυχερή που κάνει πιπίλα το δάχτυλο μόνο την ώρα που πάει να κοιμηθεί και κάποιες άλλες στιγμές όταν παίζει. Θα έλεγα ότι δεν είναι κάτι το πολύ σοβαρό, είναι βέβαια καιρός να αρχίσει σιγά σιγά να σταματάει το πιπίλισμα, από τώρα μέχρι τουλάχιστον τα 2 χρόνια της να το έχει σταματήσει. Ο τρόπος είναι ένας: όταν έχει το δάχτυλο στο στόμα προσπαθείτε ευγενικά και διακριτικά να της το παίρνετε και να την απασχολείτε με κάτι άλλο. Καθώς περνάει ο καιρός το παιδί ξεσυνηθίζει από αυτή τη συνήθεια μέχρις ότου μετά από μερικούς μήνες να σταματήσει να πιπιλάει το δάχτυλο.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Έχω ένα κοριτσάκι 29 μηνών και είναι 91 εκατ. και 14 κιλά. Η παιδίατρος μού είπε πως είναι φυσιολογική. Γεννήθηκε 49 εκατ. και 2630. Επίσης είδε λίγο πρησμένους τους λεμφαδένες αλλά μού είπε ότι και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν έχει περάσει τώρα τελευταία κάποια ίωση. Από Σεπτέμβριο σκέφτομαι να την στείλω παιδικό. Ποια η άποψή σας;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού σας είναι απόλυτα φυσιολογικά και δεν πρέπει να ανησυχείτε. Οι αδένες που είναι πρησμένοι μάλλον-φαντάζομαι-γύρω από το λαιμό της είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε αυτή την ηλικία διότι τα παιδιά περνούν και ιώσεις υποκλινικά δηλαδή χωρίς μύξες, βήχα, πυρετό και δεν γίνονται αντιληπτές ή επίσης και κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας μπορεί οι αδένες αυτοί να πρηστούν χωρίς όμως να υπάρχει κανένα παθολογικό πρόβλημα. Όσον αφορά στον παιδικό σταθμό οι παιδίατροι συνήθως συστήνουμε την ηλικία των 3 χρόνων και μετά που το παιδί πλέον έχει ελέγξει τους σφιγκτήρες του και έχει βγει η πάνα και μπορεί να μιλάει και να επικοινωνεί ώστε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον παιδικό σταθμό να μπορεί να το αναφέρει στους γονείς του.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 15 μηνών και έχει βάρος 8500kg και ύψος 80cm. Γεννήθηκε 3410kg και 50cm έκανα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι 10 μηνών και μετά δεν έπινε καθόλου το ξένο γάλα. Τώρα ξεκίνησε να πίνει λίγο. Κάναμε εξετάσεις γενική αίματος,σίδηρο Fe, θυρεοειδή,γενική ούρων και καλλιέργεια και ήταν όλες πολύ καλές. Έχουμε πέσει στις καμπύλες και φοβάμαι για την ανάπτυξή του. Τι θα με συμβουλεύατε κ. Μαζάνη; Υπάρχουν άλλες εξετάσεις που θα πρέπει να κάνω;”
Απάντηση
Πράγματι το παιδί σας βρίσκεται σε χαμηλά σωματομετρικά επίπεδα, θα πρέπει όμως να ξέρουμε ποια είναι και τα σωματομετρικά των γονιών του. Οι εξετάσεις που έχετε κάνει είναι αρκετές και εφόσον ο παιδίατρός σας δεν σας έχει συστήσει κάποιες άλλες και είναι ικανοποιημένος με αυτές που έχετε κάνει. Θα μπορούσατε να το βοηθήσετε με τη διατροφή του δίνοντάς του τροφές που είναι πειρσσότερο θερμιδικές που υπάρχουν στο εμπόριο όπως είναι διάφορα γάλατα και κρέμες που είναι ακριβώς για τις περιπτώσεις εκείνες που τα παιδιά δεν παίρνουν πολύ βάρος.
Ερώτηση
“Το παιδί μου, 3 ετών, δεν είναι φανατικός του γάλακτος. Θήλαζε μέχρι τα 2,5 έτη μαζί με στερεές τροφές και χωρίς συμπλήρωμα κανενός γάλακτος, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ μπιμπερό και πίνει περίπου μισή κούπα γάλα την ημέρα, μόνο μαζί με τα δημητριακά. Τρώει όμως γιαούρτι και τυρί κίτρινο σχεδόν κάθε μέρα. Θα πρέπει να ανησυχώ που δεν πίνει πολύ γάλα;”
Απάντηση
Όχι, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Μετά τα 2 χρόνια τα παιδιά δεν είναι απαραίτητο να πίνουν πάρα πολύ γάλα. Επίσης αν τρώνε γιαούρτι και κίτρινο τυρί αντικαθιστούν πλήρως το ασβέστιο που πρέπει να λαμβάνουν από τα γαλακτοκομικά.
Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τη στήλη σας!Έχω ένα αγοράκι και εδώ και 7 ημέρες είμαστε στον 9 μήνα. Είναι 9 κιλά και έχει σταματήσει να θηλάζει από τον 7 μήνα, έχει βγάλει 2 δόντια. Το πρόβλημα μας είναι με τον ύπνο, γενικά όταν καταλαβαίνει ότι πάω να τον κοιμίσω κλαίει νευρικά ενώ τρίβει τα μάτια του, νυστάζει αλλά αρνείται να κοιμηθεί μέχρι που θα κοιμηθεί από εξάντληση. Και την μέρα κοιμάται το πολύ 2 ώρες σύνολο. Το βράδυ θα κοιμηθεί γύρω στις 11 ξυπνάει στις 3 για να φάει και μετά στις 9 το πρωί. Είναι φυσιολογικό;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως μού τα περιγράφεις τα πράγματα, το παιδί σου κοιμάται 11 ώρες το 24ωρο. Είναι υπεραρκετό. Ένα παιδί σε αυτή την ηλικία είμαστε ευχαριστημένοι εάν κοιμάται έστω και 8 ώρες το 24ωρο. Επομένως δεν πρέπει να ανησυχείς. Το ότι ξυπνάει μία ακόμη φορά το βράδυ δεν είναι ανησυχητικό ούτε παθολογικό. Λάβε υπόψη σου ότι από τις 11 μέχρι τις 3 είναι 4 ώρες που είναι πολύ φυσιολογικό το παιδί να ξυπνήσει για να φάει. Εάν θέλεις σιγά σιγά να το κόψεις το γεύμα στις 3 το πρωί θα πρέπει σταδιακά, τεταρτάκι τεταρτάκι κάθε βράδυ να μετατοπίζεις το φαγητό του έστω και αν γκρινιάζει. Δηλαδή τα πρώτα 2-3 βράδια αντί να φάει στις 3 να φάει στις 3 και 15, μετά, τα επόμενα 2-3 στις 3 και 30. Μετά 4 παρά τέταρτο κ.ο.κ. μέχρι σιγά σιγά να φτάσει να τρώει γύρω στις 6 με 7 το πρωί που θα θέλατε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ