Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά κάθε βδομάδα στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Το μωράκι μου πέθανε μέσα μου στους 7 μήνες κυήσεως. Το πήγαμε στο Ιασώ για εξετάσεις, από τι πέθανε. Οι εξετάσεις είπαν μάλλον από θρόμβωση στο αίμα. Αλλά το μωράκι μου έφυγε και είναι άλλο που με απασχολεί πιο πολύ. Στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του μωρού, οι εξετάσεις γράφουν ότι είναι αφυδατωμένο έμβρυο με σχετικά μεγάλο στόμα, μικρογναθισμό και οριακά χαμηλή πρόσφυση ώτων. Όταν γεννήθηκε το είδα και ήταν σε όλα τέλειο. Μετά από 5 μέρες μού το έδωσαν μέσα στη φορμόλη. Το έβγαλα για λίγο και το πήρα αγκαλιά. Και φυσικά είχε αλλάξει. Ήταν αρκετά παραμορφωμένο. Είχα βέβαια πρώτα ρωτήσει το Ιασώ εάν μπορούσα να το βγάλω για λίγο απ’ τη φορμόλη και μού είπαν ότι για λίγο δεν τους πείραζε. Η ερώτησή μου είναι η εξής: μήπως έφταιξαν οι 5 μέρες στη φορμόλη για τη διάγνωση που έβγαλαν για τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; Ή το μωρό μου όπως μού είπε κάποιος γυναικολόγος θα είχε πρόβλημα στα αυτιά, στη γνάθο και ίσως νοητικά προβλήματα; Έχω τρελαθεί και δεν ξέρω τι να πιστέψω.. Ίσως η ψυχή μου ηρεμήσει έστω και μια σταγόνα αν το μωράκι μου θα ήταν άρρωστο και πέθανε για να μην πονάει για μια ζωή η ψυχούλα του… Σας ευχαριστώ που με ακούσατε… Θα περιμένω μίαν απάντηση”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα χαρακτηριστικά δεν αλλοιώνονται από τη φορμόλη αλλά είναι απαραίτητη για να συντηρηθεί το σώμα. Τα χαρακτηριστικά που είχε το έμβρυο παραπέμπουν σε κάποιο από τα δεκάδες γνωστά ή άγνωστα σύνδρομα τα οποία έχουν και νοητικά προβλήματα. Πολλές φορές, η σοφή φύση προβλέπει ώστε να μην έρχεται στη ζωή ένα παιδί που ενδεχομένως θα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοημοσύνης.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών. Με προβληματίζουν αρκετά οι καμπύλες της και περισσότερο η περίμετρος κεφαλής. Είναι 8150 περίπου στο βάρος, 76 πόντους ύψος και 43 περίπου η περίμετρος κεφαλής. Να σημειώσω ότι τρώει πολλά φρούτα και ελάχιστο φαγητό εξ’ ού και ο λόγος που η παιδίατρος δεν αγχώνεται για κάτι παθολογικό, εγώ όμως δεν μπορώ και στεναχωριέμαι γιατί αν και δεν το θέλω συγκρίνω!Ευχαριστώ για το χρόνο σας!”

Απάντηση
Πράγματι, τα σωματομετρικά του μωρού σας είναι χαμηλά αν και βρίσκονται μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες. Το βάρος στην 50η εκατοστιαία θέση, το ύψος στην 25η εκατοστιαία θέση και το κεφάλι 2,5 εκατοστά κάτω από την κατώτερη εκατοστιαία θέση. Έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία πώς ήταν όταν γεννήθηκε και σε ποια εβδομάδα κύησης γεννήθηκε. Αν πάντως θέλετε να ελέγξετε περαιτέρω, χρειάζεται για αρχή μια ακτινογραφία άκρας χειρός για να διαπιστωθεί αν η οστική ηλικία του παιδιού συμβαδίζει με την χρονολογική και ύστερα κάποιες ορμονικές εξετάσεις που θα γίνουν με τη συνεργασία παιδοενδοκρινολόγου.

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα την βοήθεια σας. Έχω το γιο μου ο οποίος είναι 2,5 ετών αλλά συνεχίζει να βγάζει σάλια σε ρυθμό που μουσκεύουν οι μπλούζες του, όπως όταν έβγαζε τα δόντια του. Πρέπει να το ελέγξουμε; Και αν ναι, σε τι γιατρό πρέπει να τον πάμε; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά”.

Απάντηση
Το πιθανότερο απ’ όλα είναι να μην έχει ακόμα ολοκληρώσει την οδοντοφυϊα του (δηλαδή 20 δόντια) και γι’ αυτό έχει ακόμα σάλια. Άλλη αιτία είναι να έχει κρεατάκια και επειδή αναπνέει με ανοιχτό το στόμα κάνει σιελόρροια. Για περισσότερο έλεγχο να το δει ένας παιδοωτορινολαρυγγολόγος.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 9,5 μηνών. Από τον τρίτο έως των έκτο μήνα κοιμόταν 12ωρο τη νύχτα χωρίς να τρώει ενδιάμεσα. Θηλάζω και δεν πίνει άλλο γάτα. Ό,τι και να της έχω δώσει. Ένα βράδυ ξύπνησε και για να κοιμηθεί πιο εύκολα την έβαλα να φάει. Από τότε τα πράγματα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα. Ξυπνάει συνέχεια. Θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος. Το έχει κάνει πιπίλα. Και στο τέλος έρχεται και στο κρεβάτι γιατί εξαντλούμαι. Δόντια δεν έχουμε βγάλει ακόμα. Τα ούλα είναι φουσκωμένα 2+ μήνες. Μήπως έχει άγχος αποχωρισμού; Δόντια; Δεν μπορεί να ηρεμήσει μόνη της;”

Απάντηση
Καταρχήν, 12 ώρες συνεχόμενος ύπνος είναι πολύ και σπάνιο. Το συνηθισμένο είναι να κοιμάται 6-7 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τώρα στην ηλικία που είναι η μπέμπα σας, λόγω της οδοντοφυΐας πονάνε τα ούλα της, κάνει ελαφρύ ύπνο και όταν ξυπνάει θέλει την παρηγοριά της μαμάς της. Επίσης τα μωράκια που έχουν πετύχει καλά το θηλασμό, λόγω ψυχικής επαφής με τη μαμά τους δεν αντέχουν να περνούν πολλές ώρες χωρίς να τη βλέπουν και γι’ αυτό ξυπνάνε και τη νύχτα και το συνδυάζουν με φαγητό (πιπίλα κ.λπ.). Η λύση είναι 1) υπομονή θα περάσει, 2) με διακριτικότητα μειώνετε το χρόνο που μένει μαζί σας το βράδυ, 3) δεν την παίρνετε στο κρεβάτι σας αλλά αν χρειαστεί πηγαίνετε στο δικό της.

Ερώτηση
“Γιατρέ, τι γνώμη έχετε για τα εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο, υδράργυρο, γλουταμινικό νάτριο και πόσα άλλα; Τι προτείνετε; Έχω τρία παιδάκια”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι κοινό μυστικό, είναι αλήθεια ότι τα εμβόλια προστατεύουν και βελτιώνουν την υγεία των παιδιών. Η βιοτεχνολογία τους σήμερα είναι εξαιρετικά προηγμένη. Πριν 15-20 χρόνια όταν εμβολιάζαμε ένα παιδί βάζαμε στον οργανισμό του 60.000 αντιγόνα και σήμερα μόνο 3000. Αν δεν εμβολιάσουμε τα παιδιά θα εμφανιστούν παιδικές επιδημίες και θα έχουμε απώλειες ζωών. Μην φοβάστε τα εμβόλια. Είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά σας.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον γιο μου. Είναι 2 χρονών, γεννήθηκε πρόωρος 27 εβδομάδων με βάρος 1080 kg και ύψος 39 εκ. Αυτή τη στιγμή έχει βάρος 9850 kg και ύψος 83 εκ. Έχει υποθυρεοειδισμό και έπαιρνε Τ4 μέχρι και πριν 1μιση μήνα. Αυτή τη στιγμή το έχουμε σταματήσει δοκιμαστικά μέχρι και τον Σεπτέμβρη που θα ξανακάνουμε εξετάσεις γιατί οι προηγούμενες (2) ήταν αρκετά καλές. Ήθελα επίσης να σημειώσω πως τον Απρίλιο είχε φτάσει τα 9900kg αλλά μετά από μια ίωση έπεσε μέχρι και τα 8500 kg και από τότε μέσα σε αυτούς τους μήνες κατάφερε να φτάσει στο βάρος που είχε 4 μήνες πριν. Παρόλα αυτά είναι έξω από την καμπύλη ανάπτυξης βάρους και σχετικά χαμηλά και σε αυτή του ύψους. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το παιδάκι σας όπως ξέρετε ήταν πολύ πρόωρο όταν γεννήθηκε. Αυτό πολλές φορές ακολουθεί το παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του και δυσκολεύει όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως στη δική σας περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός. Επίσης μια ξαφνική αρρώστια, όπως ίωση, μπορεί να αδυνατίσει το παιδί πολύ εύκολα και να κουραστεί μέχρι να επανέλθει. Αν κατά τα άλλα, δεν παρουσιάζει πολύ συχνές λοιμώξεις θα κάνετε υπομονή περιμένοντας να δείτε την τελική ανάπτυξή του.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κορούλα 8 μηνών η οποία από ενός μηνός και νωρίτερα έχει διαγνωστεί με στένωση δακρυϊκού πόρου στο ένα μάτι. Κάνω συνεχώς μασάζ στο ματάκι με το πρόβλημα 4 με 5 φορές την ημέρα καθ’ υπόδειξη της παιδιάτρου αλλά εδώ και μια βδομάδα όποτε της κάνω μασάζ τρέχει κολλώδες υγρό σχεδόν πράσινου χρώματος το οποίο γεμίζει τον οφθαλμό της. Ξυπνάει πολύ συχνά με κολλημένο το ματάκι από υγρό. Της το καθαρίζω με φυσιολογικό ορό και κάπου κάπου και κάποιο κολλύριο. Υπάρχει κίνδυνος από το μασάζ τόσων μηνών στο ευαίσθητο ματάκι της να επηρεαστεί η όρασή της; Μάς έχουν συστήσει να μην ανησυχούμε και να μην απευθυνθούμε προ του έτους σε οφθαλμίατρο. Πιστεύετε ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αλλιώς;”

Απάντηση
Όταν το μασάζ γίνεται στη γωνία της κόγχης, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Η αντιμετώπιση που κάνετε είναι σωστή. Αν το μάτι πρηστεί πολύ θα πρέπει να το δει παιδοοφθαλμίατρος διότι μπορεί να έχει γίνει ολική απόφραξη του δακρυΐκού πόρου και να χρειάζεται καθετηριασμός, πράγμα πολύ σπάνιο.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τις απαντήσεις σας, πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες. Έχω μια κόρη 6,5 μηνών και είναι 8,5 κιλά. Γεννήθηκε 3,5. Είναι σχετικά αδύνατη (ξέρω ότι τα κιλά είναι πολλά αλλά δεν της φαίνονται). Αρχίσαμε σιγά σιγά να τρώει πολύ μικρές ποσότητες αλλά εκτός από κρέμα, βερίκοκο κάποιες φορές μπανάνα και λίγο μανταρίνι αρνείται να φάει ο,τιδήποτε άλλο. Συνεχίζω να της δίνω το γάλα νούμερο 1. Να την πάω στο γάλα 3; Μήπως πρέπει να πάρει βιταμίνες; Δεν θα έπρεπε να τρώει λαχανικά;”

Απάντηση
Μετά τους 6 μήνες κάνουμε απογαλακτισμό, δηλαδή ξεκινάμε κρέμα και χόρτα. Επίσης, πηγαίνουμε σε γάλα νούμερο 2 μέχρι τους 12 μήνες. Βιταμίνες δεν χρειάζονται αν τρώει φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, μέχρι 3 φρούτα την ημέρα είναι ικανοποιητικά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 6 μηνών που θηλάζω αποκλειστικά. Είναι 7 κιλά και 67 πόντους. Γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες 3100 κιλά και 50 πόντους. Ανησυχώ για το βάρος του. Ξεκινήσαμε και τις στέρεες τροφές με φρούτα αλλά δεν δείχνει ενδιαφέρον. Είναι ένα πολύ δραστήριο μωρό, χαρούμενο αλλά αν δεν τον ταΐσω εγώ δεν δείχνει ποτέ να πεινάει! Τι ποσότητες πρέπει να τρώει; Πρέπει να του κάνω κάποιες ειδικές εξετάσεις; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα δεν πρέπει να ανησυχείς. Το βάρος του μωρού σου είναι στην 40η εκατοστιαία θέση και το ύψος 75η εκατοστιαία θέση, δηλαδή απόλυτα ικανοποιητικά. Το ότι δεν θέλει τις στερεές τροφές είναι διότι έχετε καλό θηλασμό και το παιδί αρνείται να αποχωριστεί τη μανούλα του. Σιγά σιγά θα απογαλακτιστεί. Οι ποσότητες του γάλακτος και των τροφών που παίρνει είναι λίγο σχετικές. Σημασία έχει να παίρνει βάρος και να μην αρρωσταίνει.

Ερώτηση
“Ονομάζομαι Έρη και έχω ένα κοριτσάκι 40 ημερών. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Είναι πολύ ανήσυχη όλη τη ημέρα και κοιμάται μόνο το βράδυ. Τα κακάκια της είναι ακόμα πράσινα με λίγα κίτρινα μέσα και όταν τρώει σφίγγεται πάρα πολύ για να αεριστεί. Επιπλέον ενώ ρεύεται αμέσως θέλει να ρευτεί και μετά από δυο ώρες. Της δίνω το frezylac ok(το τρίτο γάλα που αλλάξαμε) και τώρα ξεκίνησα και το infacolic. Όλα αυτά οφείλονται στους κολικούς ή μπορεί να είναι αλλεργική στο γάλα; Ή συμβαίνει κάτι άλλο; Θα περάσει; Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν είσαι τυχερή που κοιμάται το βράδυ και ξεκουράζεστε όλοι μαζί. Τα συμπτώματά της δεν είναι πολύ θορυβώδη για να προσανατολιστούμε σε σίγουρη διάγνωση. Μπορεί να είναι δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα ή κλασικοί κολικοί του πρώτου τριμήνου ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Θα πάτε σιγά-σιγά ψάχνοντας πότε με υποαλλεργικό γάλα, πότε με σιροπάκια για τα πονάκια κι αν χρειαστεί θα κάνετε και υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου για παλινδρόμηση.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164