Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη! Πήγα στον παιδίατρό μας για έναν απλό έλεγχο και μάς είπε ότι το παιδί μας έχει φίμωση. Είναι αγόρι 16 μηνών. Μέχρι τώρα δεν μας είχε πει τίποτα γι’ αυτό και ότι μετά τα 2,5 χρόνια στο ιατρείο του θα το ανοίξει εκείνος. Τον ρώτησα εάν είναι κάτι σοβαρό και εάν εγώ μέχρι τότε πρέπει να κάνω κάτι και μού είπε όχι. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε εάν μπορώ εγώ να κάνω κάτι μέχρι τότε. Εκτιμώ πολύ τη γνώμη σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πολύ καλά σάς είπε ο παιδίατρός σας. Μέχρι 2-2,5 ετών δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα παρά μόνο να το ανοίγετε ελάχιστα, με προσοχή, μέχρι εκεί που σας επιτρέπει το άνοιγμα τοου πέους μόνο και μόνο για να το καθαρίζετε. Μετά τα 2-2,5 χρόνια θα γίνει η αποκόλληση των συμφύσεων, αφού πρώτα τοποθετηθεί μία αναισθητική αλοιφή τοπικά στο παιδί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γιατρέ, πότε ένα παιδί κάνει την πρώτη δόση μαντού; Ο μικρός είναι 17 μηνών και ο παιδίατρός μας δεν μάς το έκανε ακόμη”.
Απάντηση
Συνήθως μετά τους 15 μήνες γίνεται το τεστ μαντού (φυματινοαντίδραση), που αποτελεί το τεστ προκειμένου να ακολουθήσει το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών. Πριν 3 εβδομάδες άρχισε τις τροφές, την κρέμα βανίλια, τη φρουτόκρεμα και την χορτόσουπα-κρεατόσουπα. Δέχεται τα πρώτα 2 αλλά στην κρεατόσουπα δεν έχει όρεξη (ο συνδυασμός είναι κρέας μοσχαρίσιο 50 γραμμ. πατάτα μικρή, καρότο). Δεν αντέδρασε καθόλου καλά με την προσθήκη κολοκυθιού και στο τέλος 2 κουταλάκια λάδι και 2 κουταλάκια λεμόνι. Τι μπορώ να προσθέσω για να γίνει πιο καλή η γεύση; Έχω βάλει και ρυζάλευρο μέσα σκέτο, αλλά και πάλι δε δείχνει κάποια χαρά. Τι επιτρέπεται να βάλω μέσα δεδομένου ότι έχει συνηθίσει τις γλυκές γεύσεις; Έχει βάρος 9 κιλά και ύψος 74 εκατ.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Πράγματι, πολλά παιδιά παρουσιάζουν μία πρώτη δυσκολία όταν ξεκινούν την κρεατοχορτόσουπα. Όλα είναι θέμα συνδυασμών τροφών που έχουν σχέση με τη δική του γεύση. Μπορείτε να κάνετε διάφορες προσθαφαιρέσεις για να βρείτε τη γεύση του, όπως ρύζι, ζυμαρικά, το λάδι αντί να είναι ωμό να είναι λίγο βρασμένο, ντομα΄τα ή λίγο τυράκι όπως παρμεζάνα τριμμένη για να πάρει λίγο αλμυρή γεύση κ.λπ.
Ερώτηση
“Έχω 18 μηνών αγοράκι. Από τη μέρα που γεννήθηκε έχουμε πρόβλημα στον ύπνο. Τώρα που είναι 19 μηνών πάλι δεν κοιμάται τη νύχτα. Δηλαδή ξυπνάει στις 2 ή 3 η ώρα, παίζει και κοιμάται στις 8 το πρωί. Αυτό γίνεται σχεδόν κάθε μέρα. Ο γιατρός μάς έγραψε το αταράξ. Το έδωσα και κοιμότανε για ένα μήνα καλύτερα. Τώρα όμως πάλι δεν κοιμάται και με το αταράξ που του δίνω. Ο γιατρός λέει να δώσω 2 φορές την ημέρα. Θέλω να ρωτήσω αν είναι σωστό να του δίνω φάρμακα για να κοιμηθεί. Ποια είναι η άποψή σας;”
Απάντηση
Γενικά πιστεύω ότι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να δίνουμε κάποια σιρόπια προκειμένου το παιδί να κοιμηθεί. Όλη η τέχνη και η προσπάθειά μας πρέπει να βρίσκεται στο να αλλάξουμε το βιολογικό ρολόι του παιδιού. Το παιδί σας δεν είναι άυπνο. Κοιμάται αλλά τις ώρες που αυτό θέλει. Π.χ. αφού κοιμάται από τις 8 το πρωί και μετά, επόμενο είναι τη νύχτα να έχει χορτάσει πια τον ύπνο και να μένει άυπνο. Θα πρέπει λοιπόν να του στερήσετε με κάθε τρόπο τον ημερήσιο ύπνο ώστε να κουραστεί και να έχει ανάγκη να κοιμάται τη νύχτα
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα σας παρακαλώ τη γνώμη σας σχετικά με το πότε μπορώ να εισάγω το ψάρι στη διατροφη του μωρού (9 μηνών). Γενικά είναι ένα μωρό χωρίς ιδιαιτερότητες στη διατροφή, ούτε έχει παρουσιάσει καποιου είδους αλλεργία ποτέ. Να σημειώσω ότι έχουμε ξεκινησει αυγό. Μπορώ να του δώσω φρέσκο ψάρι πριν το χρόνο;”
Απάντηση
Βεβαίως, αφού δεν έχει κάποια μορφή αλλεργίας, μπορείτε να ξεκινήσετε και το ψάρι και μάλιστα να το δίνετε 2 φορές την εβδομάδα. Ξεκινήστε από τον βακαλάο που είναι νόστιμος και ευκολοκαθάριστος και συνεχίστε με οποιοδήποτε ψάρι είναι φρέσκο και γίνεται στον ατμό ή σούπα, όπως σκορπιοί, δράκαινες, ροφοί, πεσκανδρίτσα, χριστόψαρο, σολωμό κ.ά.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε εάν η βλεφαρόπτωση εκ γενετής περνάει από μόνη της. Το μωρό μου είναι 3 μηνών και το βλέφαρό του ανοίγει μέχρι τη μέση του ματιού”.
Απάντηση
Η βλεφαρόπτωση είναι πολύ συνηθισμένη στα νεογέννητα και οφείλεται ή σε κάποια πίεση κατά τη διάρκεια του τοκετού ή σε ανωριμότητα των μυών των βλεφάρων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων σιγά-σιγά το βλέφαρο ανοίγει αλλά η πλήρης αποκατάστασή του μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες ή και χρόνια.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσακι 5 μηνών και το θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε 3200 γραμ. και 49,5 εκ. Τώρα είναι 9 κιλά και 67 εκ. Θα ήθελα, παρακαλώ, να μου πείτε τη γνώμη σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωράκι σας στους 5 μήνες της ζωής του θα έπρεπε να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε, δηλαδή να ζυγίζει 6400 γραμμ. Το βάρος που έχει τώρα αντιστοιχεί περίπου στους 12 μήνες ζωής. Έχετε λοιπόν ένα αρκετά βαρύ μωρό. Τουλάχιστον μέχρι τώρα τρώει μόνο μητρικό. Προσέξτε όταν θα ξεκινήσετε τις άλλες τροφές να αποφύγετε εκείνα που παχαίνουν.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών που θηλάζει ακόμα. Πώς μπορώ να τον κάνω να δεχτεί και το ξένο γάλα; Αρνείται πεισματικά να πιει άλλο γάλα και κάθε φορά που δεν δέχομαι να του δώσω μητρικό την ώρα που θέλει κλαίει με λυγμούς”.
Απάντηση
Το μωρό σας είναι απόλυτα φυσιολογικό και ξέρει ποιο είναι το “καλό” γάλα. Θα μπορούσατε να το θηλάσετε ακόμα και μέχρι 2 χρονών. Αν πάντως θέλετε να του δώσετε ξένο γάλα, θα πρέπει να το δίνει κάποιος άλλος και να μην σας βλέπει προκειμένου να νικηθεί από την πείνα του και να αναγκαστεί να φάει ξένο γάλα.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγόρι 28 μηνών εδώ και 2 εβδομάδες ξυπνά στις 3 τα ξημερώματα και ζητάει νερό ή γάλα και του δίνω φυσικά. Είναι φυσιολογικό; Δεν ξέρω τι να κάνω”.
Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία τα μωρά δεν ξυπνάνε παρά μόνο για 2 λόγους: ή επειδή λόγω της ξέζτης πραγματικά διψάνε, που είναι αρκετά σπάνιο ή ξυπνάνε για να δουν τη μαμά τους επειδή δεν τους φτάνει να περνούν τόσες ώρες χωρίς να τη δουν ή επίσης επειδή σε αυτή την ηλικία ταλαιπωρούνται με την οδοντοφυΐα, πονάνε ή βλέπουν όνειρα και γι’ αυτό ξυπνούν και θέλουν να δουν τη μαμά τους.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 3,5 ετών. Σκέφτομαι από το Σεπτέμβρη να το στείλω παιδικό (προνήπιο). Το θέμα είναι όμως ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα γεννηθεί και το αδερφάκι του και με προβληματίζει με το που θα αρχίσουν οι ιώσεις αν θα είναι έτοιμο το ανοσοποιητικό του μωρού να τις αντιμετωπίσει. Ο μεγάλος κάθε φορά που πάει παιδότοπο κολλάει και μία ίωση, με ιδιαίτερη ευαισθησία στη λαρυγγίτιδα. Θα ήθελα τη γνώμη σας, να το στείλω ή όχι;”
Απάντηση
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν 4 με 5 φορές περισσότερο από τα άλλα, όπως επίσης και τα αδερφάκια τους που δεν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό. Η απόφαση είναι δική σας. Θα σάς συμβούλευα να ξεκινήσει τον παιδικό σταθμό και μετά βλέποντας και κάνοντας διότι λόγω του ότι το παιδί μεγάλωσε μπορεί να αρρωσταίνει λιγότερο και έτσι να είστε πιο τυχερή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ