Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Έχω μια μπέμπα 8 μηνών. Πριν απο 10 μέρες εμφάνισε ξαφνικά πυρετό και την επόμενη μέρα έβγαλε στο δεξί έξω χείλος από το “πουλάκι” της ένα μικρό, εσωτερικό γρομπαλάκι σε μέγεθος φακής και υπήρχε έντονη ερυθρότητα στο χείλος. Μέχρι το απόγευμα έκανε επάνω μια φούσκα με διάφανο υγρό και το πρήξιμο εξαπλώθηκε σε όλο το χείλος και το κοκκίνισμα έγινε πολύ έντονο. Ο παιδίατρος που μας παρακολουθούσε μάς είπε να πάρουμε κλαριπέν αντιβίωση και να μας ξαναδεί σε 2 μέρες. Ο πυρετός υποχώρησε αλλά η φούσκα έσκασε και ξεκίνησε να κάνει σε εκείνο το σημείο κρατήρα με το πρήξιμο και την κοκκινίλα να επιμένουν. Την ξαναπήγαμε και μίλησε για σταφυλόκοκκο και κυτταρίτιδα και είπε να την ξαναπάμε σε 4 μέρες. Την ξαναπήγαμε και εκεί που είχε αρχίσει λίγο το πρήξιμο να υποχωρεί, την πάτησε πολύ δυνατά και επίμονα με αποτέλεσμα να ξαναερεθίσει το σημείο. Άλλαξα γιατρό και η νέα παιδίατρος μίλησε επίσης για σταφυλόκοκκο και μάς άλλαξε την αντιβίωση σε ζιναντολ και είπε να πάμε σε ένα χειρούργο για να το καθαρίσει όπως και κάναμε. Την καθάρισε και μίλησε για δοθιήνα και μάς είπε ότι η αγωγή με ζιναντόλ είναι σωστή και ότι αν ο πρώτος παιδίατρος μάς είχε στείλει από την αρχή σε χειρούργο πριν να σκάσει και κάναμε παροχέτευση τώρα δεν θα περνούσε η κουκλίτσα μου όλη αυτή την ταλαιπωρία. Πήρε 14 μέρες αντιβίωση και στην πληγή βάζαμε γάζα φουσιντιν, αφού έχουμε καθαρίσει με betadin, κάθε 3 ώρες αλλαγή. Η πληγή έκλεισε και της έμεινε σε εκείνο το σημείο μια ουλή που θα εξαφανιστεί με τον καιρό. Όμως έχουμε ξανά πρόβλημα. Έβγαλε ένα σπυράκι στην πτυχή ανάμεσα στο μπουτάκι και στη γεννητική περιοχή, στην περιοχή της πάνας. Στην αρχή ήταν ένα μικρό σπυράκι που πήγε να κάνει κορυφή αλλά από την επόμενη μέρα απλά έκανε ένα εσωτερικό γρομπαλάκι και είναι κόκκινο γύρω γύρω. Δεν έχει κορυφή, δεν έχει μεγαλώσει εδώ και 4 μέρες αλλά δεν βλέπω να υποχωρεί. Την πονάει όταν πάω να το ψηλαφίσω για να δω πόσο μεγάλο είναι. Βάζω μόνο τοπικά φουσικορτ 3 φορές τη μέρα και της αλλάζω πάνα ανά 2-3 ώρε, πλένοντάς την μόνο με νεράκι. Η γιατρός μάς ξεκίνησε πάλι ζιναντολ και ο χειρούργος μάς είπε ότι μάλλον θα χρειαστεί να ανοίξει την περιοχή για να αδειάσει το γρομπαλάκι. Για να καταλάβετε, είναι όπως μάς γυρνάει μια τρίχα και κάνει εσωτερικό γρομπαλάκ. Μας είπε ότι φταίει το ίδιο μικρόβιο. Θα ήθελα τη γνώμη σας γιατρέ. Τι πρέπει να κάνουμε για να δούμε τι φταίει και συμβαίνει αυτό; Μέσα σε ένα μήνα είχαμε 2 περιστατικά. Δε γίνεται να είναι το παιδί συνέχεια με αντιβίωση…”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχετε απόλυτο δίκιο να ανησυχείτε. Από αυτά που περιγράφετε φαίνεται ότι πράγματι έιναι ένας δοθιήνας που σημαίνει ότι μέσα εκεί υπάρχουν μικρόβια και πύον. Πιστεύω ότι το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν, αφού ο χειρουργός σας προτείνει να ανοίξει πάλι την περιοχή, πριν δώσετε αντιβίωση, να πάρετε το πύον και να γίνει μία ειδική καλλιέργεια ώστε να φανεί ποιο είναι το συγκεκριμένο μικρόβιο για να δώσετε την κατάλληλη αντιβίωση διότι πολύ πιθανόν η αντιβίωση που δίνετε δεν πιάνει το μικρόβιο. Επίσης καλό θα ήταν να γίνει ένας ανοσολογικός έλεγχος του μωρού για να δείτε σε τι βαθμό βρίσκεται το ανοσοποιητικό του σύστημα και επίσης να γίνει μία μέτρηση για ζάχαρο αίματος.

Ερώτηση
“Το αγοράκι μας είναι 2,9 χρονών. Άρχισε ξαφνικά να κουτσαίνει. Ο παιδίατρος είπε ότι δεν είναι τίποτα, θα περάσει, αλλά τώρα ένα μήν δεν περνάει. Κάναμε εξετάσεις αίματος, βγάλαμε ακτίνες, τον πήγαμε σε ορθοπαιδικούς, τον είδε νευρολόγος, όλοι λένε ότι το παιδί ειναι φυσιολογικό. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Μας λένε να περιμένουμε. Μήπως να κάνουμε μαγνητική; Και στις εξετάσεις βγήκε κρεατινίνη αυξημένη. Η παιδίατρος είπε ότι αυτό δεν είναι τίποτα και λέει ότι το παιδάκι έχει υμενίτιδα. Εσείς τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;”

Απάντηση
Η υμενίτιδα είναι μία πάθηση που θέλει ξεκουραση για πολύ καιρό ώστε να δώσουμε την ευκαιρία να θεραπευτεί. Εάν δεν ξεκουράζεται το πονεμένο μέλος υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει και να φτάσετε μέχρι και σε χειρουργείο. Θα πρέπει λοιπόν το παιδί για αρκετά μεγάλο διάστημα να μη στηρίζει το βάρος του πάνω στα πόδια του, να βρίσκεται στο κρεβάτι, το πολύ πολύ γονατιστό και ακόμα και στην τουαλέτα να το πηγαίνετε αγκαλιά. Το θεμά του παιδιού σας όσον αφορά στην παρακολούθηση ανήκει στην ειδικότητα του παιδο-ορθοπαιδικού.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 2,5 μηνών και εδώ και ένα μήνα, ενώ κοιμάται στην καλαθούνα της, τεντώνεται, μουγκρίζει σαν μεγάλος άνθρωπος, κάνει την πλατούλα της τόξο προς τα πίσω, μαζεύει τα ποδια και μετά όλα καλά. Επίσης, κατα τη διάρκεια του ταϊσματος (θηλασμο και ξένο) κάποιες φορές κοκκινίζει, μαζεύεται, και μετά όλα καλά. Τι της συμβαίνει; Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.”

Απάντηση

Αγαπητή μανούλα, όπως περιγράφετε τα συμπτώματα του μωρού σας φαίνεται ότι έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή έστω και αν δεν φαίνεται πάντοτε να βγάζει γουλίτσες και εμετό. Μπορεί το περιεχόμενο του στομαχιού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι το γάλα, να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, να δημιουργεί καούρες και τσουξίματα και γι’ αυτό το παιδί έχει συνεχώς αυτή την ανησυχία. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, αφού το μωρό σας μείνει τρεις ολόκληρες ώρες νηστικό και κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος να το ταίζετε για να δείτε πώς κατεβαίνει και πώς ανεβαίνει το γάλα. Εάν συμβαίνει ΓΟΠ χρειάζεται να δώσετε ειδικό γάλα και κάποια σιροπάκια για μερικούς μήνες προκειμένου να ηρεμήσει η “βαλβιδούλα” που βρίσκεται μεταξύ οισοφάγου-στομάχου και ναποκατασταθεί το πρόβλημα.

Ερώτηση
“Σε 4 μήνες γίνομαι μανούλα. Ήθελα να ρωτήσω, το μωρό είναι καλύτερα να κοιμάται σε κούνια, λίκνο ή καλαθούνα;”

Απάντηση
Υποψήφια μανούλα, στην αρχή το μωρό κοιμάται στην καλαθούνα αλλά για πολύ λίγες εβδομάδες, έστω τον πρώτο μήνα. Μετά, επειδή το περιβάλλον της καλαθούνας είναι ψυχοπλακωτικό για το παιδί, πρέπει να το πάτε σε κούνια ή λίκνο. Προσέξτε όμως να μην κουνάτε το παιδί στην κούνια και μάθει να κοιμάται με αυτόν τον τρόπο.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι που θα γίνει 3 μηνών σε 4 μέρες. Θηλαζω και δίνω ξένο γάλα. Μέχρι τώρα δεν έχει κοιμηθεί συνεχόμενες ώρες ας πούμε πάνω από 3-4 ώρες και φαίνεται οτι του λείπει ύπνος. Κοιμάται και ξυπνάει μετά από μισή ώρα π.χ., και κλαίει. Το ηρεμώ και πάλι τα ίδια. Μηπως φταίει το ξένο γάλα; Τού δημιουργεί κάποια δυσανεξια; Επίσης εκεί που είναι ήσυχο και παίζει αρχίζει και κλαίει πολύ δυνατά! Βάρος παίρνει κανονικά, όρεξη έχει και γουλιες βγάζει λιγο, όλα φυσιολογικά.”

Απάντηση
Δύο είναι τα πιθανά προβλήματα που έχει το μωρό σας: πρώτον, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεύτερον, δυσανεξία στο γάλα της αγελάδας. Θα πρέπει πρώτα να αποκλείσετε τη ΓΟΠ, κάνοντας ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου.
Επίσης μπορεί να συνυπάρχουν και τα δύο, και η δυσανεξία και η παλινδρόμηση.

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Γέννησα το μωράκι μου στην 35η εβδομάδα, 2,035 κιλά και 45 εκ. Στους 5 μήνες ήταν 6,650 κιλά κα 63,5εκ. Τώρα είμαστε γύρω στους 6 μήνες. Εκτός από την κρέμα βανίλια και τα φρούτα μπορώ να δώσω και χορτόσουπα; Είμαι πολύ αγχώδης με τη διατροφή του λόγω του ότι γεννήθηκε μικρόσωμος”.

Απάντηση
Μετά τους 6 μήνες αρχίζει ο απογαλακτισμός. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να ξεκινήσει να τρώει μοσχάρι, κοτόπουλο και τα βασικά χόρτα που είναι καρότα, πατάτα, κολοκύθι, κρεμμύδι και σέλινο και σιγά-σιγά καθώς περνούν οι μήνες προσθέτουμε και καινούργια πράγματα.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 3,5 μηνών και λίγες μέρες μετά τη γέννησή του μπούκωσε η μύτη του. Ο παιδίατρος λέει ότι είναι απλά ένα μπούκωμα. Κάνω ρινοπλύσεις και με τη συσκευή απόφραξης προσπαθώ να το βοηθήσω. Πότε θα αλλάξει κάτι; Έχει σχέση μετα κλειστά ρουθούνια και πότε ανοίγουν; Πόσες ρινοπλύσεις μπορώ να κάνω, πόσο ορό να ρίχνω σε κάθε ρουθούνι και τελικά ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνω ρινόπλυση; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω; Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την μακροσκελή ερώτησή μου αλλά έχω απελπιστεί!”

Απάντηση
Συνήθως σε αυτή την ηλικία, τα μωράκια έχουν μία πολύ μικρή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος και επειδή ο βλενογόννος της μύτης έτσι κι αλλιώς είναι και πρέπει να είναι υγρός για να λειτουργεί καλύτερα η μύτη ακούτε αυτό το ρουθούνισμα. Και βέβαια καμιά φορά αυτό μπορεί να επιδεινώνεται. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ρίχνουμε φυσιολογικό ορό στη μυτούλα πάρα πολλές φορές την ημέρα, όσο νομίζετε εσείς ότι είναι απαραίτητο, όπως επίσης και ειδικά σπρέυ που περιέχουν θαλασσινό νερό ισότονο. Επίσης σε περίπτωση που είναι πάρα πολύ μπουκωμένο, μπορείτε κάτω από τη μυτούλα του, δηλαδή στο άνω χείλος να βάλετε μία δύο σταγόνες ευκαλυπτέλαιο ώστε καθώς το εισπνέει να ανοίγει η μυτούλα του. Το μωρό σας θα βοηθηθεί επίσης πάρα πολύ με τα συχνά μπάνια με ατμούς.

Ερώτηση
“Γιατρέ καλησπέρα, έχω ενα κοριτσάκι 3,5 έτών και φέτος ξεκινήσαμε παιδικό. Είχαμε προετοιμαστεί ψυχολογικά για το γεγονός ότι θα κολλούσε συνεχώς ιώσεις. Το άγχος μου όμως έχει να κάνει με το ότι η μικρή κόλλησε όλες τις ιώσεις κ πάντα έκανε πολύ υψηλούς 39 μεχρι 41 έφθασε. Όλες οι φορές αντιμετωπίστηκαν με αντιπυρετικά και μόνο μια φορά με αντιβίωση λόγω στρεπτόκοκκου. Μήπως χρειαζεται να το ψάξουμε πιο πολύ με τον πυρετό που ανεβάζει με την πιο απλή ίωση; Να σας πω ότι είναι η πρώτη χρονιά που αρρωσταίνει, από μωρό σχεδόν ποτέ δεν είχαμε προβλήματα υγείας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν 4 με 5 φορές περισσότερο από τα παιδάκια που δεν πηγαίνουν. Είστε πάρα πολύ τυχερή που μετά από τόσους πυρετούς το μωρό σας πήρε μόνο μία φορά αντιβίωση. Σίγουρα την επόμενη χρονιά θα αρρωστήσει λιγότερο και την επόμενη ακόμα λιγότερο. Κάντε υπομονή.

Ερώτηση
“Έχω ένα κορίτσι 3,5 ετών. Γεννήθηκε 3350 και 53 πόντους και τώρα είναι 21 κιλά και 97 πόντους. Έχει από τότε που γεννήθηκε κυτταρίτιδα μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι κάτι παροδικό, θα το έχει για πάντα; Μπορώ να κάνω κάτι εγώ να το σταματήσω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί το γεγονός ότι το παιδί σας έχει κυτταρίτιδα αλλά το ότι το παιδί σας έχει πάρα πολύ βάρος. Θα πρέπει λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση να ψάξετε. Δηλαδή αφενός πρέπει να γίνει ένας καλός ενδοκρινολογικός έλεγχος και από κει και πέρα ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής ώστε το παιδί να σιτίζεται σωστά, να μην πάρει άλλο βάρος και σιγά-σιγά με τον καιρό θα μειωθεί και η κυτταρίτιδα.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι σχεδόν 7 ετών και το ένα στήθος της έχει φουσκώσει λίγο στη θηλή και όταν το πατάει την πονάει. Επίσης εδώ και 3-4 μήνες έχω δει στις μασχάλες και το “πουλάκι” της να βγάζει τριχούλες. Υπάρχει περίπτωση να μεγαλώνει από τώρα το στήθος της; Να σημειώσω ότι θυμάμαι ότι και εγώ από μικρή είχα τριχοφυΐα στα μέρη που ανέφερα παραπάνω”.

Απάντηση
Σε αυτή την ηλικία τα κορίτσια αρχίζουν να αλλάζουν το ορμονικό τους σύστημα και πολλές φορές, πραγματικά, μπορεί και τα δύο στήθη ή μόνο το ένα να φουσκώνουν και να πονάνε. Επίσης μία δύο τριχούλες μπορούμε να τις δικαιολογήσουμε ότι είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Παρόλα αυτά θα πρέπει να είσαστε σε επιφυλακή, να παρακολουθείτε το παιδί σας διότι αν δείτε ότι οι τρίχες πολλαπλασιάζονται, το στήθος μεγαλώνει περισσότερο και η φωνή της ίσως αρχίζει να βαραίνει θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένας ορμονολογικός έλεγχος, μην τυχόν, σε μια σπάνια περίπτωση, έχουμε πρόωρη ήβη.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι ενός έτους και το βράδυ που κοιμάται ιδρώνει πάρα πολύ, γινεται μούσκεμα και τον αλλάζω κανά δυο με τρεις φορές, ενώ στο δωμάτιο δεν έχει πολλή ζέστη και τον ντύνω ελαφρά. Τι μπορεί να φταίει;”

Απάντηση
Εάν πραγματικά έχετε εξασφαλίσει ότι δεν κάνει ζέστη μέσα στο δωμάτιο που βρίσκεται το παιδί και ότι τα ρούχα του και τα σκεπάσματά του είναι ελαφριά, τότε σημαίνει ότι το μωρό σας έχει ιδιόρρυθμο θερμορυθμιστικό σύστημα, δηλαδή παρόλο που εσείς νομίζετε ότι δεν κάνει ζέστη και τηρείτε τα παραπάνω που είπαμε σίγουρα οι συνθήκες αυτές για το μωρό σας είναι διαφορετικές από αυτό που κρίνετε εσείς, άρα θα πρέπει να ανοίξετε κάποιο παράθυρο, να ελαφρύνετε ακόμα τα ρούχα του και τα σκεπάσματα ώστε το μωρό σας να μη ζεσταίνεται.

Ερώτηση
“Πριν 20 μέρες γέννησα ένα κοριτσάκι. Ήθελα να σας ρωτήσω πώς πρέπει να καθαρίζω το “πουλάκι” του. Εσωτερικά τα χείλη έχουν μια βλέννη. Την καθαρίζω ή όχι;”

Απάντηση
Φυσικά και χρειάζεται πάρα πολύ καλή και προσεκτική περιποίηση. Το “πουλάκι” της βγάζει φυσιολογικά μία βλεννίτσα και καμιά φορά μπορεί να βγάλει μία σταγόνα αίμα, μην ανησυχείτε. Μία φορά την ημέρα τουλάχιστον που κάνετε μπάνιο θα πρέπει να ανοίγετε τα μεγάλα χείλη, να σαπουνίζετε την περιοχή και μετά να την ξεβγάζετε καλά. Σε περίπτωση που ανάμεσα στα χείλη υπάρχει κρεμούλα από αυτές που βάζουμε για να μη συγκαίγεται θα πρέπει πρώτα με ένα βαμβακάκι και λίγο παιδικό λάδι να καθαρίζετε την περιοχή, μετά να το σαπουνίζετε και μετά να το ξεβγάζετε, δεδομένου ότι μόνο με το λαδάκι μπορούν να φύγουν αυτές οι κρεμούλες.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164