Έχετε απορίες για την υγεία των παιδιών; Κάθε βδομάδα ο παιδίατρος-νεογνολόγος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας! Είμαι μητέρα διδύμων μόλις ενός μήνα. Το κοριτσάκι έχει από τη μέρα γέννησής της αιμαγγείωμα στο κεφαλάκι της. Από μέγεθος καρφίτσας που ήταν μεγάλωσε και κοκκίνησε. Να σημειώσω πως γεννηθήκαμε στις 34 εβδομάδες. Μπορώ να κάνω ή να βάζω κάτι για να το αποτρέψω να μεγαλώσει;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη όπως το περιγράφετε είναι ένα πάρα πολύ μικρό αιμαγγείωμα που συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αν όμως αυτό αρχίσει να αλλάζει σχήμα, να μεγαλώνει, να ματώνει ή να βγάζει τρίχες τότε πρέπει να το δει οπωσδήποτε παιδοχειρουργός για να το εκτιμήσει εάν πρέπει να το αφαιρέσει ή αν πρέπει να κάνει εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα κοιλίας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει να κάνει μέχρι και μαγνητική εγκεφάλου.
Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα 6,5 μηνών. Έχει ύψος 72 εκ. και βάρος 8700. Γεννήθηκε 3750 και 53 πόντους. Είναι πολύ ψηλά στις καμπύλες ανάπτυξης αλλά η παιδίατρος δεν ανησυχεί. Είναι φυσιολογικό το ύψος της; Να σημειώσω ότι κι εγώ γεννήθηκα 4 κιλά και 55 πόντους και τώρα είμαι 1.66 και 59 κιλά”.
Απάντηση
Το μωρό σας σίγουρα έχει πολύ ύψος. Θα πρέπει να κοιτάξετε την κληρονομικότητα, δηλαδή το ύψος το δικό σας στην αντίστοιχη ηλικία αλλά και του πατέρα του παιδιού. Δεύτερον, εάν το σώμα του παιδιού είναι συμμετρικό, δεν υπάρχει ανησυχία. Εάν είναι ασύμμετρο δηλαδή τα χέρια ή τα πόδια είναι μεγαλύτερα από τον κορμό ακόμα και τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών τότε θα πρέπει να το δει παιδοενδοκρινολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας, έχω ένα αγοράκι 4,5 χρονών και από τον Οκτώβριο τον ταλαιπωρεί ένα κριθαράκι στο δεξί του ματάκι. Βγαίνει, φουσκώνει σαν να έχει πύον μέσα, το αντιμετωπίζω με σταγόνες dispersadron, σκάει κι ενώ δείχνει να φεύγει λίγες ημέρες αργότερα επανεμφανίζεται κάνοντας τον ίδιο κύκλο. Την τελευταία φορά κάποιος δερματολόγος μου συνέστησε να δοκιμάσω την αλοιφή tobratex. Ξεκίνησα και δείχνει να υποχωρεί. Κάνω σωστά; Το λεγόμενο κριθαράκι είναι κάτι που θα επανεμφανίζεται συχνά στο μέλλον; Έχω ακούσει και για περιπτώσεις που το χειρουργούν. Πότε κρίνεται απαραίτητο το χειρουργείο; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το κριθαράκι είναι μία μόλυνση από μικρόβιο. συνήθως υπάρχει απόφραξη ενός πόρου και γίνεται η αιτία να αναπτυχθούν και μικρόβια. Η αγωγή που ακολουθείτε μέχρι τώρα είναι σωστή. Αν όμως και αυτή τη φορά δεν υποχωρήσει τότε καλό είναι να το δει ένας παιδοοφθαλμίατρος που θα κρίνει αν πρέπει να χορηγηθεί αντιβίωση από το στόμα ή αν χρειαστεί διάνοιξη.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών το οποίο γεννήθηκε 4100 με 54 ύψος και τώρα είναι 10500 με 79 ύψος. Είναι φυσιολογικό αυτό ή είναι παχύσαρκο;”
Απάντηση
Το μωρό σας όσον αφορά στο βάρος βρίσκεται μέσα στα φυσιολογικά όρια, όσον αφορά στο ύψος είναι αρκετά ψηλό. Δηλαδή το ύψος αυτό θα πρέπει να το έχει ένα παιδί 2 χρονών. Εάν το υπόλοιπο σώμα του είναι συμμετρικό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλιώς θα πρέπει να το δει παιδοενδοκρινολόγος.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 χρόνων. Αντιμετώπιζε σοβαρό προβλήμα με τον ύπνο της, από τότε που γεννήθηκε δεν κοιμότανε πολύ, τώρα όμως ξυπνάει τα βραδιά και με ψάχνει να την πάρω στο κρεβάτι μου. Δεν έχει κοιμηθεί ποτέ συνεχόμενα ούτε ένα βράδυ. Ζητώ την βοήθειά σας”.
Απάντηση
Πράγματι πολλές φορές υπάρχουν μωρά που αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο τους, όπως και αυτή που περιγράφετε για το δικό σας παιδί. Είναι πάρα πολλές οι αιτίες που ένα μωρό δεν κοιμάται. Μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικό μπορεί όμως να υπάρχουν κι άλλες αιτίες. Ειδικά στην ηλικία των 2 χρόνων το παιδί έχει αρχίσει πια να βλέπει όνειρα, να φοβάται και έτσι το πράγμα γίνεται πιο περίπλοκο. Σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσετε από παιδοψυχολόγο ώστε να δει στην οικογένεια πώς ακριβώς είναι τα πράγματα, δηλαδή ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον πατέρα του παιδιού, αν υπάρχουν άλλα παιδιά στο σπίτι, αν στο κοιμάται στο κρεβάτι στο δωμάτιο στο δικό σας κ.λπ. Επίσης θα πρέπει το παιδί τουλάχιστον δύο ώρες πριν κοιμηθεί το βράδυ, να μπαίνει σε μία κατάσταση ηρεμίας, να μη βλέπει τηλεόραση, να του λέτε παραμυθάκια, να χαμηλώνετε το φωτισμό ώστε σιγά σιγά να χαλαρώνει.
Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 3 ετών στον οποίο έχει διαγνωστεί ανωριμότητα στην εξέλιξη του λόγου. Όταν ξεκινήσαμε τις λογοθεραπείες (σε ηλικία 2,5 ετών) διαπιστώσαμε ότι έχει υγρό και στα δύο αυτάκια του. Από τότε που το παρακολούθουμε πιο στενά έχει πάθει 3 φορές ωτίτιδα. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να προβούμε σε επέμβαση κρεατάκια και σωληνάκι έτσι ώστε να διευκολύνουμε και πιθανότατα την ομιλία του;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι αλήθεια ότι ένα παιδί που δεν ακούει πολύ καλά έχει δηλαδή μια σχετική βαρυκοΐα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον λόγο του, δηλαδή ένα παιδί που δεν ακούει πολύ καλά δεν μπορεί και να μιλήσει καλά. Σε συνεργασία με παιδοωτορινολαρυγγολόγο και τον παιδίατρο του παιδιού θα πρέπει να αποφασιστεί εάν πρέπει να βγούν τα κρεατάκια ή να μπουν σωληνάκια για να θεραπευτεί το πύον που υπάρχει στο αυτάκι του. Σίγουρα η συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο μπορεί να κάνει βαρυκοΐα.
Ερώτηση
“Είμαι μητέρα ενός βρέφους 11 μηνών το οποίο έχει γεννηθεί πρόωρα στον 6ο μήνα (τώρα δηλαδή θα έπρεπε να είναι 8 μηνών). Από την ημέρα που άρχισε να τρέφεται με γάλα κατά την διάρκεια της νοσηλείας του στην ΜΕΝΝ μέχρι σήμερα θηλάζει αποκλειστικά. Κατά την 3μηνη νοσηλεία του αντλούσα γάλα με το θήλαστρο εώς και 2 λίτρα ημερισίως και τα μετέφερα στο νοσοκομείο, αλλά και μέχρι σήμερα που λόγω στερεών τροφών θηλάζει μόνο πρωί και βράδυ. Από την 1η Μαρτίου όμως λήγει η άδεια ανατροφής τέκνου οπότε και πρέπει να επιστρέψω στην εργασία μου. Δοκίμασα και προσπάθησα να αντλήσω και πάλι γάλα με το θήλαστρο αλλά το στήθος έχει μαλακώσει πολύ και το μόνο που κατάφερα είναι να συλλέξω 80ml μετά από 4 αντλήσεις. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω το εξής: αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε και πάλι να μπορώ να συλλέγω γάλα (κάποια τροφή που να προάγει το θηλασμό-κάποια τεχνική) σε επαρκή ποσότητα -περίπου 300ml ημερησίως ώστε να καλύπτω τις ανάγκες του μωρού. Επιπλέον αναρωτιέμαι αν το μωόο όταν το ίδιο θηλάζει λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα γάλακτος σε χρόνο 10 λεπτών που διαρκεί ο θηλασμός γιατί όπως προανέφερα με το θήλαστρο η ποσότητα που αντλώ είναι μόλις 30ml την φορά! Κατά την γνώμη σας πόσο πρέπει να διαρκεί ο θηλασμός; Ενας χρόνος αρκεί (μιλάμε πάντα για ένα πρόωρο μωρό) ή και περισσότερο;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ένα παιδί μπορεί να θηλάζει και 2 χρονών. Φυσικά μετά τους 6 μήνες μπαίνουν και οι στερεές τροφές στη διατροφή του και μετά το χρόνο το γάλα είναι μόνο το πρωί και το βράδυ. Επομένως εσείς μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό έστω και αν το παιδί σας τρώει μικρές ποσότητες. Για να βοηθήσετε την παραγωγή του γάλακτος χρειάζεται πρώτον καλή ψυχολογική κατάσταση την οποία φαίνεται ότι τώρα δεν την έχετε διότι έχετε κουραστεί και έχετε αγχωθεί με την έναρξη της εργασίας σας και δεύτερον βοηθήστε τον οργανισμό σας με καλή διατροφή, δηλαδή πολύ νερό, γάλα, ασπράδι αβγών, φυσικό καροτόζουμο, πολλά φρούτα και γενικά ό,τι είναι ακριβό (κρέας, φρούτα, χόρτα).
Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι 12 μηνών. Δεν τρώει το μεσημεριανό γεύμα ούτε φρουτόκρεμα. Θέλει να τρώει μόνο γιαούρτι και φαρίν λακτέ. Τι να κάνω προκειμένου να φάει; Επίσης μπορεί σε αυτή την ηλικία να φάει ταχίνι και κουάκερ;”
Απάντηση
Αφού το μωρό σας έχει όρεξη αλλά τρώει μόνο γιαούρτι και φαρίν λακτέ, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε ως εξής: μειώστε τις ποσότητες αυτών των τροφών που του αρέσουν με αποτέλεσμα αφού πεινάει τελικά θα αναγκαστεί να αρχίσει να τρώει και άλλες τροφές. Επίσης μπορεί να φάει σε αυτή την ηλικία και ταχίνι και κουάκερ και μέλι.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών και η αγωνία μου είναι στο φαγητό. Πάντα όταν τρώει είναι ο εφιάλτης μου. Δεν τρώει με όρεξη, της το δίνω με το ζόρι περίπου 120 γρ, πιο πάνω δεν τρώει με τίποτα. Τι αν ακάνω; Φοβάμαι μη χάσει βάρος. Μόλις φάει τα πρώτα 30 γρ. από εκεί και μετά σταματάει. Έχω αλλάξει σχετικά πρόσφατα το γάλα του. Δεν μου δίνει την αίσθηση ότι δεν της αρέσει γιατί έρχονται στιγμές όπως πολύ νωρίς ή αργά το βράδυ που το τρώει με μία μόνο παύση. Αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας με τίποτα. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Να την πιέζω όσο μπορώ;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, φυσικά δε χρειάζεται να πιέζετε ένα μωρό να φάει όταν είναι φυσιολογικό διότι πρέπει από τη φύση του να έχει όρεξη. Και βέβαια σε αυτή την ηλικία εκείνο που τρώει είναι το γάλα. Σίγουρα κάτι συμβαίνει που πρέπει να το διερευνήσετε. Σίγουρα πρέπει να κάνετε εξετάσεις ούρων, όπως γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια και εξετάσεις αίματος, τουλάχιστον γενική αίματος, σίδηρο ορού, ΒΕΚ και φεριτίνη. Επίσης σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας μπορεί να χρειαστεί να κάνετε και εξετάσεις ενδοκρινολογικές.
Ερώτηση
“Έχω ένα κορίτσι 15 μηνών και έχει ύχος 77,5 και 7,750 κιλά. Γεννήθηκε 2,800 κιλά και 48 ύψος. Έχουμε κάνει εξετάσεις ουρολοίμωξης και θυρεοειδή. Ο γιατρός μού λέει να μην ανησυχώ αλλά εγώ νιώθω ιδιαίτερα ανήσυχη. Εσείς τι έχετε να μου πείτε; Τα γεύματα είναι γάλα 400ml πρωί-βράδυ. Δεκατιανό αβγό. Μεσημέρι φαγητό κανονικό, πάντα τα 3/4 τρώει και το απόγευμα πολύ λίγη φρουτόκρεμα ή κρέμα.”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη από αυτά που μου γράφετε φαίνεται ότι το μωρό σας είναι στα φυσιολογικά επίπεδα και για το βάρος και για το ύψος. Όσον δε αφορά στα γεύματά του αυτά που τρώει είναι πάρα πολύ καλά για την ηλικία του. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχετε άγχος!
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 14 μηνών. Έχει βάρος 12200 gr και ύψος 82 cm. Μόλις χρόνισε μού είπαν όλοι ότι θα τρώει από το φαγητό της οικογένειας. Του δίνω σιγά σγιά να δοκιμάζει. Τρώει τραχανά, φακές και τις σούπες που έτρωγε και πριν και 5 φρούτα την ημέρα. Δεν τρώει όμως μακαρόνια, λαδερά κ.ά. Δεν δοκιμάζει εύκολα. Πιο συχνά τα πετάει ή μου σπρώχνει το χέρι εκνευρισμένος. Τρώει και ψωμάκι. Θέλω να μου πείτε αν είναι εντάξει η ανάπτυξή του (γεννήθηκε τελειόμηνος 4150gr) και τι να κάνω για να μάθει να τρώει. ”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, νομίζω πως άδικα ταλαιπωρείσαι. Το παιδί σου βρίσκεται στα φυσιολιογικά επίπεδα και αυτά που γράφεις ότι τρώει είναι μια χαρά. Όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούμε να τρώμε όλα τα φαγητά. Αν δεν τρώει μακαρόνια και λαδερά δεν είναι τίποτα το φοβερό. Σιγά σιγά βέβαια, διακριτικά, μπορείς να δοκιμάζεις να του τα δίνεις με διάφορες συνταγές αλλά μην ανησυχείς διότι αυτά που τρώει είναι μια χαρά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ