Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 4 μηνών. Πριν από δυο μήνες διαγνώστηκε με ουρολοίμωξη την οποία ανακαλύψαμε με τυχαίες εξετάσεις ούρων που κάναμε γιατί η μικρή είχε κάποια αντίδραση στο γάλα. Η μικρή δεν παρουσίασε πυρετό. Πήρε δυο φορές αντιβίωση και δεν έχει περάσει. Τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα; Επίσης έχει μείνει πίσω στα εμβόλιά της. Πόσες μέρες μετά το τέλος της αντιβίωσης μπορούμε να κάνουμε εμβόλιο; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στα περιστατικά της ουρολοίμωξης πρέπει να προχωρήσετε σε διαγνωστικές εξετάσεις για να δείτε μήπως υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στο ουροποιητικό σύστημα του παιδιού όπως για παράδειγμα κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Πρέπει λοιπόν με τη σειρά να κάνετε υπερηχογράφημα ουροποιητικού, ανιούσα κυστεοουρηθογραφία και σπινθηρογράφημα νεφρών. Επίσης υπάρχει ερωτηματικό για το πόσο σωστά γίνεται η λήψη των ούρων του παιδιού δηλαδή μήπως δεν το καθαρίζετε καλά και επιμολύνονται τα ούρα και σας δίνει ψεύτικη θετική ουροκαλλιέργεια. Όσον αφορά στα εμβόλια η μόνη αντένδειξη για να μη γίνει ένα εμβόλιο είναι εάν το παιδί έχει λοιμώδες νόσημα με πυρετό. Σε γενικές γραμμές πάντως, δύο 24ωρα μετά το τέλος της θεραπείας μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τα εμβόλια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 6 ετών. Θα πάει πρώτη δημοτικού. Το εμβόλιο φυματίωσης
(BCG) να του το κάνω; Έχω ακούσει από κάποιους γονείς ότι δεν το κάνουν στα παιδιά τους. Γιατί;”
Απάντηση
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η πρακτική του εμβολίου της φυματίωσης έχει κάπως ατονήσει. Οι λόγοι είναι ότι το υπάρχον εμβόλιο δεν πιάνει όπως λέμε πολύ καλά, δηλαδή η επιτυχία του είναι 0,8 έως 1%. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε κάπως αδρανοποιηθεί στο να κάνουμε το εμβόλιο περιμένοντας κάποιο καινούργιο που ετοιμάζεται, το οποίο θα είναι πιο ασφαλές και πιο αποτελεσματικό. Σίγουρα όμως εάν στο περιβάλλον του παιδιού υπάρχει κάποιο άτομο που έχει περάσει ή νοσεί από φυματίωση τότε πρέπει όλοι που βρίσκονται στο χώρο ειδικότερα τα παιδιά να κάνουν το εμβόλιο προκειμένου να προφυλαχθούν από κάποια μόλυνση.
Ερώτηση
“Έχω ένα παιδάκι 4 χρονών και εδώ και μία εβδομάδα έχω παρατηρήσει ότι ξεφλουδίζονται τα δάχτυλα των χεριών του. Μπορείτε να μου πείτε πού μπορεί να οφείλεται;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Είναι κάτι που κανονικά ο γιατρός πρέπει να έχει οπτική εικόνα για να καταλάβει τι μπορεί να είναι αυτό το ξεφλούδισμα. Η πρώτη σκέψη λόγω αύξησης της θερμοκρασίας της εποχής πάει στο να είναι ένα ξεφλούδισμα από τη ζέστη επειδή τα χέρια μένουν πολλές ώρες ιδρωμένα και μπορεί να πιάνουν και κάποιους μύκητες. Μπορεί να είναι μορφή αλλεργίας σε κάτι που πιάνει το παιδί στα χέρια του όπως είναι παιχνίδια, χώματα, πλαστελίνες κλπ. Εάν έχει προηγηθεί περίοδος με πυρετό θα μπορούσε να είναι και το τέλος της ασθένειας και να είναι αυτό το εξάνθημα ιογενούς φυσιολογίας.
Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το γιο μου. Είναι 18 μηνών και μόλις 10 κιλά και 84 εκατοστά. Γεννήθηκε 2450 και 48 εκατοστά, φυσιολογικά στην 38 εβδομάδα κύησης (ήταν 3 φορές τυλιγμένος στο λαιμό και στο σώμα με το λώρο) και από την αρχή είχε αλλεργία στο γάλα με αποτέλεσμα να τον θηλάζω μέχρι 14 μηνών, με δίαιτα δική μου από όλες τις αλλεργιογόνες τροφές. Βάλαμε κανονικά τις στέρεες στη διατροφή του (μέχρι 6 μηνών αποκλειστικός θηλασμός και έπαιρνε κάθε μήνα ένα κιλό), εκτός από τις αλλεργιογόνες (ψάρι, αυγό,κα) και από κρέμες Humana υποαλλεργική. Από ενός έτους όμως ξεπέρασε την αλλεργία και έκτοτε τρώει κανονικά όλες τις τροφές. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι τα κιλά του. Πίνει γύρω στα 400 γρ γάλα καθημερινά, 3 ολόκληρα φρούτα σε φρουτόκρεμα, μεσημεριανό (συνήθως ότι τρώμε εμείς, κοτόπουλο, όσπρια, λαχανικά, ψάρι μόνο ψαρόσουπα) που άλλοτε είναι ικανοποιητική η ποσότητα που τρώει αλλά όχι πάντα, και το απόγευμα 200 γρ κρέμα φαρίν λακτέ ή γιαούρτι και κάποιες φορές ενδιάμεσα χυμό ή μπισκότα ή κέικ, ανάλογα ότι υπάρχει στο σπίτι και τρώμε εμείς του δίνουμε. Το παιδί βέβαια είναι κάτι περισσότερο από υπερκινητικό, αφού περπάτησε από 10,5 μηνών και έκτοτε δεν κάθεται ποτέ ήσυχο, ακόμη και την ώρα που τρώει (από 6 μηνών έβαζε κόντρα την πλάτη του στον καναπέ και σηκωνόταν όρθιος). Ανησυχώ όμως πολύ για το βάρος του. Κάθε μήνα παίρνει βάρος αλλά κυμαίνεται από 300 γρ έως και καθόλου. Εσείς τι με συμβουλεύετε; Θα πρέπει να τον δει κάποιος αναπτυξιολόγος; Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες βγάζει κυνόδοντες με αποτέλεσμα να αρνείται πεισματικά να πιει πάνω από 150 γρ γάλα και το πρωί και το βράδυ. Έχουμε κάνει και εξετάσεις αίματος πριν 6 μήνες και είχε λίγο χαμηλό σίδηρο, αλλά με συμπλήρωμα ήταν και αυτό εντάξει”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όλη αυτή η περιγραφή που κάνετε όσον αφορά στον τρόπο σίτισης του παιδιού σας, είναι πάρα πολύ ικανοποιητική και στην ηλικία του δεν θα θέλαμε να τρώει και παραπάνω από 500 ml γάλα το 24ωρο. Το βάρος του βρίσκεται πραγματικά χαμηλά, στην 10η εκατοστιαία θέση αν και το ύψος του βρίσκεται ακριβώς στη μέση, στην 50η εκατοστιαία θέση, δηλαδή δεν είναι ούτε ψηλό ούτε κοντό. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι τώρα το παιδί αντιμετωπίστηκε με διατροφή υποαλλεργική πράγμα που μπορεί να το κάνει να μην παίρνει τόσο πολύ βάρος, αν συνυπολογίσουμε ότι είναι υπερκινητικό και αν όπως λέτε έχετε κάνει όλες τις εξετάσεις που αποκλείουν την περίπτωση μιας ουρλοίμωξης δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει ανορεξία σε ένα παιδί, οπότε μην τρώγοντας καλά πέφτει ακόμα περισσότερο ο σίδηρος στο αίμα του με αποτέλεσμα πάλι να μην τρώει και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Εάν έχετε ρυθμίσει όμως τα επίπεδα του σιδήρου τότε δεν έχουμε πρόβλημα από αυτό. Επίσης, η οδοντοφυΐα και ειδικά οι κυνόδοντες προκαλούν μια αναστάτωση στα παιδιά και περισσότερο όσον αφορά στον τρόπο της διατροφής τους. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να ανησυχείτε και εφόσον όπως λέτε, έστω και αν παίρνει λίγο βάρος, το παίρνει κάθε μήνα.
Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών. Γεννήθηκε 2,850 κιλά και 49εκ στις 39+2 εβδομάδων, τώρα είναι 12 κιλά και 80 εκ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό που όταν στέκεται πατάει όλη την πατούσα, ενώ όταν περπατάει είναι πάντα στις μύτες. Επίσης, έχω ένα αγοράκι 3,5 χρονών το οποίο γεννήθηκε 3,050 κιλά και 49 εκ. στις 39+4 εβδομάδες. Τώρα είναι 1,05 εκ και 16 κιλά. Καμιά φορά (ειδικά όταν ξυπνάει) τους τελευταίους 2 μήνες, παρατηρώ ότι κουτσαίνει το ένα του πόδι. Πώς θα έπρεπε να το κοιτάξω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά στο κοριτσάκι σου το βάρος του είναι αρκετά ψηλό, δηλαδή βρίσκεται στην 80η εκατοστιαία θέση και το ύψος του είναι λίγο κάτω από τη μέση, δηλαδή βρίσκεται στην 25η θέση. Σε αυτή την ηλικία που είναι το κοριτσάκι σου είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τα παιδιά να περπατούν στις μύτες τους. Εάν όμως αυτό συνεχίζεται θα πρέπει να το δει παιδοορθοπαιδικός μήπως τυχόν και έχει κοντούς τους τένοντες και θα πρέπει να κάνει κάποια ειδική θεραπεία. Όσον αφορά στο γιο σου, το ύψος του βρίσκεται στην 60η εκατοστιαία θέση και το βάρος του στην 50η. Επίσης και αυτό πρέπει να το δει παιδοορθοπαιδικός προκειμένου να αποκλείσει το γεγονός το παιδί σου να έχει κάποια υμενίτιδα που για να θεραπευτεί θα πρέπει να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα σε ακινησία προκειμένου να ηρεμήσει το σημείο που έχει την πάθηση. Πάντως επειδή μου λες ότι αυτό γίνεται τους τελευταίους δύο μήνες και ειδικά όταν ξυπνάει σκέφτομαι μήπως πιάνεται όπως λέμε στον ύπνο του, δηλαδή παίρνει κάποια θέση το σωματάκι του όπου πιέζεται κάποιο σημείο στο πόδι του και όταν ξυπνάει είναι μουδιασμένο ή πιασμένο και θέλει κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθεί.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 4 ετών, 20 κιλά και 110 ύψος. Ο άντρας μου έχει χοληστερίνη (κληρονομική) πάνω του ορίου. Ο μικρός έχει τιμή 189 και σίδηρο 40. Να αναφέρω ότι η διατροφή μας είναι πολύ καλή, χωρίς τηγανητά και αλμυρά. Τι πρέπει να κάνω ώστε ο μικρός να ρίξει αυτήν την τιμή;”
Απάντηση
Το ύψος του γιου σας βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση αλλά το βάρος του είναι αρκετά υψηλό δηλαδή βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση. Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι η αυξημένη χοληστερίνη γιατί στα παιδιά δεν θα θέλαμε να είναι πάνω από 140. Στην πράξη πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει κληρονομικότητα όπως στη δική σας περίπτωση είναι πάρα πολύ δύσκολο να ρυθμιστεί η χοληστερίνη. Και επειδή τα μικρά παιδιά κάτω από 5 χρονών δύσκολα μπαίνουν στη διαδικασία να τους κάνουμε ειδική διατροφή θα πρέπει να το δει παιδοενδοκρινολόγος προκειμένου να σας υποδείξει πότε θα ξεκινήσει ειδική δίαιτα και πιθανόν θεραπευτική αγωγή.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών, γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες, 2,840 και 52 πόντους. Τώρα είναι 10,450, 75 πόντους και περίμετρο κεφαλής 49. Η παιδίατρος μου είπε ότι πρέπει να τον πάω σε παιδοενδοκρινολόγο για το ύψος. Εγώ είμαι 1.73 και ο μπαμπάς του 1.75. Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας”.
Απάντηση
Πραγματικά το ύψος του παιδιού σας είναι στα χαμηλότερα φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή βρίσκεται περίπου στην 3η εκατοστιαία θέση. Βάσει ενός μαθηματικού τύπου που υπάρχει και μπορούμε να υπολογίσουμε περίπου ποιο θα είναι το τελικό ύψος ενός παιδιού στηριζόμενοι στα ύψη των γονέων βγαίνει ότι το παιδί σας θα γίνει τελικά περίπου 1.80. Φυσικά αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά επειδή αυτή τη στιγμή είναι πολύ κοντό δεν θα ήταν άσχημα να το δει παιδοενδοκρινολόγος, να κάνει ειδικές εξετάσεις ενδοκρινολογικές που ερευνούν τα αίτια του χαμηλού ύψους του παιδιού ώστε σε περίπτωση που υπάρχει κάποια έλλειψη να διορθωθεί εγκαίρως ώστε να φτάσει εκεί που προβλέπει η φύση του στο τελικό ύψος.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε 50 πόντους και 3660 κιλά. Τώρα είναι 13 μηνών και είναι 11 κιλά, 83 πόντους και περίμετρο κεφαλής 46. Είναι φυσιολογικό; Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Το αγοράκι σας είναι απόλυτα φυσιολογικό σε όλα τα στοιχεία που μου έχετε δώσει. Το βάρος του βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση, το ύψος του στην 90η και το κεφαλάκι του στην 45η θέση. Επομένως μην ανησυχείτε καθόλου.
Ερώτηση
“Μια ερώτηση θα ήθελα να σας κάνω σχετικά με την 2 ετών και 5 μηνών κόρη μου. Γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό στις 38 εβδομάδες και 4 ημέρες, 2800 κιλά, 47.5 εκατοστά ύψος και σήμερα είναι 13200 με 92 εκατοστά ύψος. Ο γιατρός μας, μας είπε ότι είναι εξαιρετική. Η γνώμη σας ποια είναι; Απλά σαν μανούλα με μοναχοπαίδι έχω μια διαρκή αμφιβολία. Κατά τα άλλα είναι ένα ενεργητικότατο, κοινωνικό, πανέξυπνο παιδί. και κάτι άλλο. Ζαλίζεται στα ταξίδια με το αυτοκίνητο. Τι θα μπορούσα να κάνω για να τη βοηθήσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ο γιατρός του παιδιού σας έχει απόλυτο δίκιο. Η ανάπτυξή του βρίσκεται ακριβώς στη μέση δηλαδή δεν είναι ούτε βαριά ούτε αδύνατη, ούτε ψηλή ούτε κοντή. Όσον αφορά στα ταξίδια με το αυτοκίνητο δυστυχώς σε αυτή την μικρή ηλικία δεν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε διότι δεν συστήνονται τα φάρμακα που είναι για τη ναυτία και χορηγούνται μόνο σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες. Μία πρακτική λύση θα ήταν να ταξιδεύετε τις ώρες που το παιδί κοιμάται ώστε να μη ζαλίζεται.
Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 3 ετών. Εδώ και έξι περίπου μήνες, ίσως και παραπάνω, τραβάει συνέχεια τα μαλλιά του σε συγκεκριμένο σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού με αποτέλεσμα να μην έχει καθόλου μαλλάκια στο σημείο αυτό, είναι κενό τελείως και αρκετά μεγάλο. Το κάνει όταν νευριάζει. Το κάνει και στον παιδικό σταθμό μου πηγαίνει. Τι σημαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αυτό που περιγράφετε είναι καθαρά ένα τικ που κάνει το παιδί σας και φυσικά πηγάζει από κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα που του έχει δημιουργηθεί είτε από τον παιδικό σταθμό είτε στο σπίτι. Θα πρέπει γρήγορα να το λύσετε αφού ανακαλύψετε τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί σας και σίγουρα θα σας βοηθήσει η δασκάλα στο σχολείο και η παιδοψυχολόγος που πιθανόν υπάρχει και παρακολουθεί τα παιδιά. Εάν σταματήσει εγκαίρως αυτό το τικ τα μαλλιά θα ξαναφυτρώσουν ενώ αν συνεχίσει να το κάνει υπάρχει περίπτωση στο σημείο αυτό να μην ξαναβγούν ποτέ τα μαλλιά, δηλαδή να δημιουργηθεί μια μορφή αλωπεκίασης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ