Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά!

Ερώτηση
“Έχω τη μικρή μου που παραπονιέται ότι την πονάει το ματάκι και το κλείνει συνέχεια. Είναι 3 χρονών. Είναι κάτι σοβαρό; Τι πρέπει να κάνω;”

Απάντηση
Μπορεί να είναι ένα ξένο σώμα που έχει μπει στο ματάκι του μωρού όπως μία τριχούλα από τα τσίνορα, μπορεί να είναι ερεθισμός από σκόνη, ήλιο, μπορεί να είναι μια μορφή αλλεργίας σε κάτι που βρίσκεται στο περιβάλλον. Βάλτε λίγο φυσιολογικό ορό και κομπρεσούλες με χαμομήλι και αν εξακολουθεί να υπάρχει ενόχληση τότε θα πρέπει να το δει ο παιδίατρός της ή παιδοοφθαλμίατρος.

Ερώτηση
“Δυο μήνες πριν μείνω έγκυος έκανα ακτινογραφία, αυτό επηρεάζει καθόλου την υγεία του εμβρύου; Σας παρακαλώ απαντήστε μου”.

Απάντηση
Τα ακτινολογικά μηχανήματα σήμερα είναι αρκετά υπερσύγχρονα ώστε κάνοντας μία απλή ακτινογραφία να παίρνουμε πάρα πολύ λίγη ακτινοβολία. Επίσης 2 μήνες είναι ένα χρονικό διάστημα που παρέχει ασφάλεια. Επομένως πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εγκυμοσύνη σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες με βάρος 3 κιλά και 70 γραμμ., ύψος 50 εκατ. και περίμετρο κεφαλής 35 εκατ. Με ανησυχεί το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα πήρε 4 εκατ. στο κεφάλι και πήγε στα 39 ενώ το δεύτερο μήνα πήρε 1,5 εκατοστό και πήγε 40,5. Το βάρος του τώρα είναι 6200 κιλά και το ύψος του 60 εκατοστά. Ποια είναι η γνώμη σας για την ανάπτυξη του κεφαλιού του; Πρέπει να ψάξουμε κάτι; Και επίσης ποιες δραστηριότητες κάνει ένα μωράκι αυτής της ηλικίας; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, γενικά οι σωματομετρικές διαστάσεις του μωρού σας είναι μεγάλες και όχι μόνο το κεφάλι. Δηλαδή, το βάρος του μωρού σας αυτή τη στιγμή δεν είναι για 2,5 μηνών αλλά για 5 μηνών. Επίσης το ύψος του που έχει πάρει 10 εκατοστά τους 2,5 πρώτους μήνες είναι αρκετό αν αναλογιστούμε ότι ένα αγοράκι στους πρώτους 12 μήνες της ζωής πρέπει να πάρει ύψος περίπου 20 με 22 εκατοστά. Φαίνεται λοιπόν ότι το μωρό σας είναι πολύ αναπτυγμένο και εφόσον τα νευρολογικά του αντανακλαστικά είναι ικανοποιητικά δεν πρέπει να ανησυχείτε. Εν πάσει περιπτώσει, εάν θέλετε να σας φύγει οποιαδήποτε αμφιβολία για το κεφάλι θα πρέπει να κάνετε ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου πριν κλείσει τον 1ο χρόνο ζωής διότι ύστερα η πρόσθια πηγή είναι κλειστή και δεν μπορεί να περάσει η δέσμη των υπερήχων όταν πρόκειται να γίνει αυτή η εξέταση. Όσον αφορά στις δραστηριότητες που κάνει ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία είναι ότι παρακολουθεί το περιβάλλον γύρω του, αρχίζει να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και να χαμογελάει, παρακολουθεί τα χρώματα και τους ήχους και σιγά σιγά αρχίζει να πιάνει αντικείμενα και να τα πηγαίνει από το ένα χεράκι στο άλλο.

Ερώτηση
“Το δίχρονο κοριτσάκι μου άρχισε νηπιαγωγείο εδώ και ένα μήνα. Προσαρμόστηκε σχετικά αλλά την τελευταία βδομάδα άρχισε γκρίνιες και θέλει να μένει μόνη της. Δεν της αρέσει να πλαισιώνεται με άλλα παιδάκια αλλά συμμετέχει στο μάθημα μιας και το προτιμά πολύ περισσότερο από το παιχνίδι. Γενικά πρόκειται για ένα παιδάκι με έντονη αντίληψη, πολλή γκρίνια και δεν ενθουσιάζεται καθόλου με απλά πράγματα όπως τα άλλα παιδάκια. Κάνει παράπονο ακόμα και την ώρα που έρχεται άλλη δασκάλα. Πώς να τη χειριστώ; Είναι θέμα φάσης ηλικίας ή θέμα χαρακτήρα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, οπωσδήποτε όλα τα παιδάκια δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα και μπορεί στο ίδιο πράγμα να αντιδρούν διαφορετικά. Εδώ όμως φαίνεται ότι μάλλον υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον του σχολείου είτε αυτό είναι με κάποιο παιδάκι είτε με κάποια δασκάλα. Συνήθως τα παιδάκια αγαπούν τόσο πολύ το σχολείο μετά από 1 μήνα παραμονής που θέλουν να ξυπνάνε και το σαββατοκύριακο και να πηγαίνουν. Επομένως, ψάξτε να δείτε μήπως κάποιο παιδάκι την ενοχλεί ή της παίρνει τα παιχνίδια ή τη σπρώχνει ή κάποια δασκαλίτσα δεν αφιερώνει το χρόνο που θα ήθελε το δικό σας παιδί και την περιποίηση.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 19 μηνών, 11900 κιλά και 82 εκατοστά. Την προσέχει πότε η μαμά μου και πότε η πεθερά μου.΄Έχω όμως θέμα με την υγιεινή. Γενικώς έχω αρχή από μικρο παιδάκι να πλένω σχολαστικά τα χέρια μου όταν μπαίνω σπίτι, πριν ταΐσω τη μικρή, πριν και αφού την αλλάξω. Όταν όμως την κοιτάει η πεθερά μου αγνοεί αυτή μου την επιθυμία. Ποτέ δεν πλένει τα χέρια της, ακόμη και όταν φυσάει τη μύτη της με χαρτομάντιλο παρά τις δικές μου ευγενικές υποδείξεις. Επίσης είναι συνήθως μαζί και η άλλη της ξαδέρφη, 5 χρόνων που έχει τις ίδιες συνήθειες με τη γιαγιά της. Παίζει, πηγαίνει κάνει τσίσα και ποτέ δεν πλένει τα χεράκια του με αποτέλεσμα να πιάνουν τα ίδια παιχνίδια,ή ακόμη και τα χέρια της μικρής μου και δε μου αρέσει αυτό. 2 φορές αρρώστησε σαν παιδάκι και γενικά ξέρω ότι δεν μπορώ να έχω το παιδί σε κλίβανο. Απλώς τα στοιχειώδη, όπως το πλύσιμο των χεριών και το κόψιμο των νυχιών της το έχω περάσει καθώς τα θεωρώ απαραίτητα. Πώς μπορώ να σταματήσω αυτήν την κατάσταση, καθώς παρά τις δικές μου υποδείξεις, αλλά και του άντρα μου συνεχίζεται η κατάσταση. Δε θέλω να πηγαίνω τη μικρή μου εκεί και θεωρούμαι υποχόνδρια. Δεν μπορώ να αλλάξω μυαλό στα 60 κάποιου, αλλά πρόκειται για κάτι σοβαρό (για μένα τουλάχιστον). Πείτε μου σας παρακαλώ πώς αλλιώς μπορώ να το χειριστώ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμβουλή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα σου πρότεινα να δείξεις στην γιαγιά και στον σύζυγό σου την απάντηση που θα σου δώσω. Νομίζω ότι θα είναι η τελευταία σου ελπίδα προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Λέω λοιπόν στη γιαγιά και στον σύζυγό ότι έχεις απόλυτο δίκιο με αυτά τα οποία περιγράφεις. Σίγουρα ένα παιδί δεν πρέπει να το βάλουμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, πρέπει όμως να τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής σαν κι αυτούς που περιγράφεις και οι οποίοι θεωρούνται φυσιολογικοί και όχι υπερβολικοί. Θα έλεγα ότι εάν το παιδί σου μέχρι τώρα δεν έχει αρρωστήσει βάσει αυτών που περιγράφεις είναι θέμα καθαρά τύχης. Καλή επιτυχία!

Ερώτηση
“Συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχετε να μας προτείνετε κάποιο καλό προϊόν για ψείρες για προληπτικούς λόγους; Έχω ακούσει περιπτώσεις που χρησιμοποιούν προϊόν σε μορφή σπρέι σε καθημερινή βάση. Κατά πόσον είναι βλαβερό αυτό όμως;”

Απάντηση
Σίγουρα υπάρχουν στην αγορά πάρα πολλά προϊόντα που είναι για την πρόληψη των ψειρών πλην όμως τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι φαρμακευτικά και εγώ προτιμώ να μην τα χρησιμοποιούμε εκτός από φυτικές συνταγές που προτείνουμε εδώ. Επίσης μία πάρα πολύ καλή μέθοδος είναι να αφιερώνετε ένα με δύο λεπτά κάθε μεσημέρι που γυρίζει το παιδί από το σχολείο να ψάχνετε το κεφαλάκι του και εφόσον βρείτε κάποια ψείρα να τη σκοτώσετε πριν ακόμη προλάβει να γεννήσει τα δεκάδες αυγά της.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 2 χρονών και κάτι, το οποίο από 9 μηνών άρχισε να μιλά. Έχουμε αρχίσει νηπιαγωγείο πρόσφατα και φοβάμαι πως έχω ένα αρκετά ανασφαλές παιδάκι. Κάθε πρωί ισχυρίζεται πως είναι Κυριακή για να μην πάει ή πάλι ότι τους είπε η δασκάλα να μην πάνε και χίλιες δυο δικαιολογίες. Επίσης όταν κλάψει στο αυτοκίνητο θέλει να της σκουπίσω τα ματάκια για να μην την δουν άλλα παιδάκια και ισχυρίζεται ότι δεν κλαίει γιατί είναι μεγάλη. Γενικά αισθάνομαι ότι καταπιέζει τον εαυτό της. Η δασκάλα από την άλλη μου είπε πως πρόκειται για ένα παιδάκι με δυναμισμό. Εκτός αυτού κατά διαστήματα (από τη μια μέρα στην άλλη) αναπτύσσει φοβίες τις οποίες ευτυχώς ξεπερνά. Οι πιο πρόσφατες το μπάνιο, ενώ πριν το λάτρευε ή ακόμα όταν παρατηρήσει και ένα σημαδάκι στο πρόσωπό μας. Είναι φυσιολογικά όλα αυτά;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έτσι όπως περιγράφεις τα πράγματα φαίνεται ότι όλη αυτή η περίεργη συμπεριφορά του παιδιού σου εκδηλώθηκε λίγο καιρό από τότε που ξεκίνησε το νηπιαγωγείο. Επίσης από αυτά τα οποία περιγράφεις, φαίνεται ότι κάτι συμβαίνει εκεί στο σχολείο όσον αφορά στην διδασκαλία του παιδιού και πιθανόν να καταπιέζεται από εντολές που δίνει η δασκάλα. Θα πρέπει λοιπόν σε πρώτη φάση να συζητήσεις το θέμα με τη δασκάλα που ασχολείται με το παιδί και αν ο παιδικός σταθμός έχει παιδοψυχολόγο να μιλήσεις μαζί του και να παρακολουθήσει το παιδί για να δει πώς συμπεριφέρεται. Αν ανακαλύψουμε ότι πράγματι πρόκειται για μία καταπίεση έστω και όχι εσκεμμένη τότε θα το διορθώσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το κοριτσάκι μου γεννήθηκε στις 37 εβδομάδες 2.540 γρ. και 46 εκ. Τώρα είμαστε 2 χρονών και 3 μηνών, 12 κιλά και 87 εκ. Πρόκειται για παιδάκι που πίνει ελάχιστο γάλα, 150 ml τo πολύ την ημέρα και λίγο φαγητό μιας και θέλει να τρώει μόνη της και έτσι καταντά παιχνίδι. Ευτυχώς όμως τρώει αρκετά γαλακτοκομικά. Να ανησυχήσω;”

Απάντηση
Καταρχάς, το βάρος του μωρού σου για την ηλικία του είναι πάρα πολύ καλό. Όπως επίσης και το ύψος. Επομένως, τελικά, με τον άλφα ή βήτα τρόπο το παιδί σου καλύπτεται όσον αφορά στις θερμίδες που πρέπει να παίρνει. Εάν δεν πίνει γάλα και τρώει γαλακτοκομικά τότε καλύπτεται άριστα με αυτόν τον τρόπο και δεν πρέπει να ανησυχείς.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θέλω τη γνώμη σας για τον γιο μου, είναι 26 μηνών. Γεννήθηκε στην 38η εβδομάδα, 3400 κιλά, 52cm. Τώρα είναι 16300 και 100 cm. Γλυκίσματα τρώει πολύ σπάνια, πίνει καθημερινά 1-1,3 lt γάλα φρέσκο, το πρωί γάλα, δεκατιανό ένα φρούτο, μεσημέρι φαγητό και μετά γάλα (το ζητάει), απόγευμα ένα φρούτο και ένα τοστ ή ρυζόγαλο και το βράδυ γάλα. Την τελευταία εβδομάδα του ξεκίνησα γάλα πράσινο ελαφρύ. Είναι υπέρβαρος; Πρέπει να κόψουμε κάτι ή να αλλάξω κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου βρίσκεται πράγματι στις ανώτερες εκατοστιαίες θέσεις όσον αφορά στο βάρος του αλλά και στο ύψος του. Δηλαδή είναι βαρύ αλλά και αρκετά ψηλό. Επειδή κάποια στιγμή το ύψος σταματάει αλλά το βάρος συνεχίσει να αυξάνεται θα σου έλεγα ότι το μωρό σου σε πρώτη φάση θα πρέπει να μειώσει τουλάχιστον στο μισό το γάλα που πίνει καθημερινά. Σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζεται να πίνει πάνω από 500-600 ml το 24ωρο. Δηλαδή το παιδί παίρνει αρκετές θερμίδες από το γάλα χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θεωρείτε ότι το νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της ομάδας Β είναι απαραίτητο να γίνει; Απ’ ό,τι ξέρω δεν έχει ενταχθεί στο εθνικό σύστημα εμβολιασμοί. Έχω τρία παιδάκια ηλικίας κάτω των δύο. Θα πρέπει να τους κάνω το εμβόλιο άμεσα ή μπορώ να περιμένω έως ότου καλυφθεί από τα ταμεία; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πρέπει να σου πω ότι το εμβόλιο αυτό είναι άκρως απαραίτητο για όλα τα παιδιά τα οποία πρέπει να το κάνουν από 2 μηνών και μετά. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο διότι στην Ελλάδα κατεξοχήν έχουμε μηνιγγιτιδόκοκκο της ομάδας Β ο οποίος προκαλεί τις πιο σοβαρές μηνιγγίτιδες. Η αλήθεια είναι ότι δεν το χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά αυτό είναι καθαρά μια οικονομική πολιτική και όχι μια επιστημονική απόφαση. Δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη και να σου πω να περιμένεις να το κάνεις όταν θα ενταχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία γιατί εάν κάποιο παιδί νοσήσει εν τω μεταξύ από τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β θα είναι και απειλητικό για τη ζωή του. Επομένως σου συστήνω ανεπιφύλακτα, όπως και σε κάθε γονιό, να κάνει το παιδί αυτό το εμβόλιο.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164