Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω μια κόρη 2,5 μηνών. Την 3η ημέρα που γεννήθηκε και ήμασταν στο νοσοκομείο η παιδίατρος εκεί ζήτησε και έκανε ακτινογραφία γιατί είχε την υποψία για ραιβόκρανο. Η ακτινογραφία έδειξε ότι δεν υπήρχε σκελετικό πρόβλημα και μας είπε να ξαναπάμε μετά από ένα μηνά να το εξετάσουν πάλι. Πήγαμε και η γιατρός απέκλεισε το ραιβόκρανο αλλά μας είπε ότι το παιδί θα έχει κοντό αυχένα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Να πάμε και σε παιδο-ορθοπεδικό; Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε;”

Απάντηση
Επειδή αυτά που μου περιγράφετε και μάλιστα χωρίς ιατρικούς όρους, αφού είστε μια μανούλα και όχι ένας γιατρός, δεν καθοδηγούν σωστά για το ποια είναι η διάγνωση του προβλήματος του παιδιού σας. Σας συνιστώ όμως οπωσδήποτε εφόσον υπάρχει τέτοιο πρόβλημα να απευθυνθείτε σε παιδο-ορθοπαιδικό ο οποίος θα καταλάβει εάν πρέπει να κάνετε επιπλέον εξετάσεις, να κάνει τη διάγνωση και να σας καθοδηγήσει για το πώς θα το αντιμετωπίσετε.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4 χρονών, το οποίο πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, 2η χρονιά. Πριν περίπου ένα μήνα παρουσίασε οξυουρίαση και έκανε την θεραπεία με vermox συνεχίζοντας το σχολείο. Πήρε και την 2η δόση αλλά τα συμπτώματα συνέχισαν. Μετά από 2η επίσκεψη στο γιατρό ξεκινήσαμε πάλι όλοι στην οικογένεια θεραπεία με το συγκεκριμένο χάπι και σταματήσαμε το σχολείο. Δεν έχει πάρει την επανάληψη, αλλά έχει ακόμα φαγούρα. Εννοείται ότι πλύθηκαν όλα στο σπίτι και πλένω τακτικά το μικρό στην περιοχή αλλάζοντας ρούχα. Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση
Αυτό που περιγράφετε είναι τα γνωστά “σκουλικάκια” όπως τα λέμε στην καθομιλουμένη λαϊκή έκφραση. Πρόκειται για παράσιτα του εντέρου του ανθρώπου που συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία καθώς η μετάδοσή τους γίνεται από τα χέρια των παιδιών που μεταφέρουν το σκουλίκι στο στόμα τους. Η μόλυνση γίνεται διότι ανάμεσα στα νύχια και στα δάχτυλά τους κολλάνε τα σκουλίκια που το παιδί έχει πάρει είτε χαιδεύοντας τον ποπό του είτε παίζοντας με κάποια παιχνίδια που ένα άλλο παιδί έχει μεταφέρει τα σκουλικάκια του με τα χέρια του, τα οποία και αυτό τα έχει πάρει από την περιγεννητική του περιοχή. Επίσης πολλές φορές τα σκουληκάκια μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο όπως σας περιέγραψα, δηλαδή χέρι-στόμα, από κάποιες τουαλέτες όπου συχνάζουν άτομα που έχουν στο έντερό τους τα σκουληκάκια και καμιά φορά τα ίδια αυτά άτομα δεν έχουν συμπτώματα ώστε να προδωθούν και να μπορέσουν να κάνουν τη σωστή θεραπεία. Παρόλο που μερικές φορές χρειάζεται να κάνουμε δύο και τρεις φορές το σχήμα της θεραπείας προκειμένου να απαλλαγούμε από τα σκουληκάκια θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο ότι υπάρχει συνεχής μόλυνση ή αυτομόλυνση του παιδιού σας από το περιβάλλον, εκτός από τα ρούχα, τα παιχνίδια και τα υπόλοιπα αντικείμενα τα οποία έχετε απολυμάνει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η κορούλα μου είναι 15 μηνών, με βάρος 10500, ύψος 75 cm και περίμετρο κεφαλής 48. Τρώει ακόμα αλεσμένα χωρίς καθόλου αλάτι (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, ψάρι). Ο,τιδήποτε λίγο διαφορετικής μορφής το φτύνει. Θέλω να ρωτήσω αν οι μετρήσεις αυτές είναι φυσιολογικές για την ηλικία της και αν θα πρεπε κάπως να σταματήσω τα αλεσμένα. Να σημειώσω ότι γεννήθηκε στις 38 και 4 εβδομάδες, 3 κιλά και 47,5 ύψος. Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Τα σωματομετρικά του μωρού σας είναι απόλυτα ικανοποιητικά. Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τη διατροφή του παιδιού χωρίς να βάζετε καθόλου αλάτι, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε άλλα μπαχαρικά όπως γαρύφαλλο, κανέλα, ρίγανη κ.λπ. Όσον αφορά στο άλεσμα είστε σε φάση που μπορείτε σιγά σιγά να το προσπαθήσετε ξεκινώντας να λιώνετε τις τροφές με πιρούνι ή με το δάχτυλό σας. Επίσης μπορείτε να δώσετε στο παιδί ένα παξιμάδι σκληρό, να το παλεύει με τα ούλα του ή κόρα από ψωμί ή ένα κόκκαλο από μπριζόλα ή κοτόπουλο ώστε να το γλύφει και να καταλαβαίνει ότι υπάρχει νοστιμιά και στο σκληρό φαγητό.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω με το βάρος τις κόρης μου. Είναι 18 μηνών, με ύψος 86 εκ. και 15 κιλά. Ξέρω ότι τα κιλά τις είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία της. Πίνει φρέσκο γάλα πρωί- βραδύ 180 γρ. και 210 γρ. αντίστοιχα. Τρώει φρουτόκρεμα (½ μήλο, ½ αχλάδι, ½ μπανάνα και ½ πορτοκάλι) κατά τις 11 πμ. Κατά τις 14-14:30 τρώει μεσημεριανό 250 γρ. (της το ζυγίζουμε για να μην τρώει μεγαλύτερη ποσότητα) ό,τι τρώμε και εμείς, κομμένο σε κομματάκια (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, λαδερό, όσπρια), με λαχανικά με ελάχιστο αλάτι. Της αρέσουν όλα τα φαγητά, δεν έχει αρνηθεί να φάει κάτι. Το απόγευμα γύρω στις 17:30 τρώει ή γιαούρτι με μισή κουταλιά μέλι ή τοστ με τυρί Milner ή αυγό. Τις περισσότερες φορές γκρινιάζει και θέλει να ξαναφανεί κάτι κατά τις 19:00. Έχω προσπαθήσει να την ξεγελάσω με παιχνίδια, βόλτες, τραγουδάκια για να μην ζητάει φαγητό αλλά μετά από λίγο αρχίζει πάλι το κλάμα μέχρι να φάει. Της δίνω μανταρίνια ή ριζοκοφρέτα ή κράκερ χωρίς αλάτι και ζάχαρη (τα μπισκότα μάς τα έχει κόψει η παιδίατρος εδώ και 3 μήνες). Κατά τις 21:30 πίνει το γάλα της. Γενικά είναι πολύ δραστήριο παιδί που τρέχει γύρω –γύρω μέσα στο σπίτι όλη μέρα και κοιμάται καλά το βράδυ. Πλέον δεν μπορούμε να τρώμε μπροστά της γιατί ζητάει να τις δώσουμε φαγητό και ας έχει μόλις φάει. Το σαββατοκύριακο που είμαστε σπίτι τρώμε όλοι μαζί. Τις καθημερινές που έχει ήδη φάει όταν γυρίζουμε σπίτι, πρέπει να τρώμε εναλλάξ με τον άντρα μου για να την κρατάει κάποιος απασχολημένη. Το Νοέμβριο πήρε 1 κιλό, το Δεκέμβριο 1 κιλό και Ιανουάριο – Φεβρουάριο έχει πάρει 1 κιλό. Ανησυχώ πολύ για τα κιλά της και δεν ξέρω τι να κάνω. Θα ήθελα την συμβουλή σας. Πρέπει να κάνουμε εξετάσεις; Τι σνακ μπορώ να τις δίνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είμαι ικανοποιημένος για τον προβληματισμό που έχεις καθώς έχεις ένα παιδί με ιδιαίτερα αυξημένο βάρος αλλά επίσης είμαι ευχαριστημένος και από το διαιτολόγιο που περιγράφεις καθώς το παιδί σου αυτά που τρώει είναι απόλυτα φυσιολογικά και απαραίτητα δηλαδή με λίγα λόγια δεν δίνεις κάτι περιττό που θα μπορούσα να σου συστήσω να το μειώσεις ή να το διακόψεις. Σίγουρα το παιδάκι σου έχει μία τάση όπως λέμε για να παίρνει περισσότερο βάρος, ελπίζουμε όμως ότι καθώς μεγαλώνει και θα αρχίσει να περπατάει και να τρέχει καλύτερα θα μπορέσει να κάψει αρκετά περισσότερες θερμίδες. Επίσης εάν συνεχίσεις να το ταίζεις με τους ίδιους ρυθμούς, δηλαδή χωρίς να βάζεις περιττές θερμίδες στο διαιτολόγιο του παιδιού σου, θα δεις ότι σιγά σιγά καθώς μεγαλώνει δεν θα παίρνει τόσο πολύ βάρος και κατά συνέπεια θα είναι μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες που θα πρέπει να έχει για την ηλικία που θα έχει τότε. Δεν ξέρω ποιο είναι το δικό σου βάρος και του πατέρα του παιδιού ή γενικότερα τι “παίζει” με τα βάρη στην οικογένειά σας γιατί σίγουρα το κληρονομικό γονίδιο είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας ώστε ένας άνθρωπος να έχει τάση να παχαίνει και να δυσκολεύεται να περιορίσει το βάρος του. Αν δεν είμαστε σε αυτή την περίπτωση, συνεχίστε με τους ίδιους ρυθμούς, προσθέστε πιθανόν αργότερα και κάποια άσκηση για να καίει περισσότερες θερμίδες αν και καμιά φορά με τη γυμναστική ανοίγει περισσότερο η όρεξη του παιδιού για φαγητό και γι’ αυτό θα πρέπει και πάλι να περιορίσουμε τις περιττές θερμίδες.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών και εδώ και ένα μήνα έχει αρχίσει και κοπανάει το κεφάλι της την ώρα του φαγητού, στο καρεκλάκι της, στο πάρκο. Όταν της λέω μην το κάνει αυτό συνεχίζει και το κάνει. Έχω δοκιμάσει να κάνω πως κοιτάω αλλού αλλά ούτε αυτό πιάνει. Ακόμα, ένα άλλο πρόβλημα που έχω είναι ότι, ενώ κοιμάται μόνη της το βράδυ στην κούνια, ξαφνικά αρχίζει και ουρλιάζει τόσο πολύ που ακούγεται μέχρι τη γωνία. Την παίρνω αγκαλιά και όταν ανοίγει τα μάτια σταματάει και όταν τα ξανακλείνει πάλι τα ίδια μέχρι να ξανακοιμηθεί. Μπορεί να είναι από τα δόντια που βγάζει ή από όνειρα και τι μπορώ να κάνω και για τα δυο αυτά προβληματάκια; Σας ευχαριστώ και περιμένω την απάντηση σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η ηλικία του παιδιού είναι τέτοια που να δικαιολογεί κάποια περίεργη συμπεριφορά που έχει σχέση με το πόσο ασφαλές νιώθει στο περιβάλλον που ζει. Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό καθώς εσύ σαν μανούλα σίγουρα κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου αλλά μπορεί κάτι να υπάρχει που το κάνει να προβληματίζεται. Έτσι ερμηνεύεται το ότι κοπανάει το κεφάλι της προκειμένου να σου δείξει ότι κάτι την απασχολεί που φυσικά δεν μπορεί να το εκφράσει με άλλο τρόπο ή να σε τιμωρήσει διότι δεν καταλαβαίνεις το πρόβλημά της. Θα πρέπει λοιπόν να σκύψεις λίγο περισσότερο και να είσαι πιο διακριτική προκειμένου να ανακαλύψεις τι μπορεί να είναι αυτό. Σίγουρα πάντως όταν χτυπάει το κεφάλι της μην της δείχνεις ότι σε πιάνει πανικός, προσπάθησε διακριτικά να της αποσπάσεις την προσοχή, γιατί όπως συμβαίνει αντίστοιχα με άλλα παιδάκια που κάνουν αυτό το τικ, όταν καταλάβει ότι δεν σε απασχολεί και αφού κάποια στιγμή πονέσει καθώς αυτοτραυματίζεται, σιγά σιγά θα το αφήσει όμως δεν σού υπογράφω ότι δεν θα παρουσιάσει κάποιο άλλο τικ εάν δεν ξεπεραστεί το ψυχολογικό πρόβλημα που έχει. Όσον αφορά στον ανήσυχο ύπνο, σίγουρα βρίσκεται σε περίοδο οδοντοφυΐας και αυτό την κάνει να πονάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, να έχει πιο ελαφρύ ύπνο, πιθανόν να βλέπει και όνειρα και να ξυπνάει. Είναι ένα προβληματάκι που το αντιμετωπίζουμε με τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Εάν όμως συμπληρώσουμε το παζλ και με την προηγούμενη συμπεριφορά της, δηλαδή το κοπάνημα του κεφαλιού της, όλα αυτά μπορεί να δέσουν μαζί και θα πρέπει να ψάξεις προς την ψυχολογική κατεύθυνση προκειμένου να το λύσεις. Για παράδειγμα: υπάρχει μπαμπάς; Βλέπει συχνά με το μπαμπά της; Εσύ είσαι συνέχεια μαζί της; Δουλεύεις, απουσιάζεις, μένει με ξένο άνθρωπο στο σπίτι; Όλα αυτά είναι θέματα που μπορεί να απασχολούν ένα μικρό παιδί και να το αγχώνουν παρόλο που εμείς νομίζουμε ότι στα παιδιά μας προσφέρουμε τα πάντα και δεν πρέπει να έχουν κανένα άγχος.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών. Είναι η πρώτη χρονιά που πήγε παιδικό με αποτέλεσμα να είναι συνέχεια άρρωστη. Έχει πάρει 6 φορές αντιβίωση και όλες οι λοιμώξεις που κολλάει της γυρίζουν σε βροχίτιδα με ακροαστικά. Το παιδί μένει στο σπίτι όλη τη διάρκεια της θεραπείας ακόμα και 10 μέρες, όμως όταν ξαναπηγαίνει κολλάει πάλι κάτι άλλο. Τι πρέπει να κάνω; Πόσες φορές μπορεί να πάρει αντιβίωση; Και γιατί πάντα έχει ακροαστικά;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εάν λάβω υπόψη μου ότι όλα αυτά που περιγράφεις είναι ιατρικά σωστά έχω να σου πω ότι ένα παιδί όταν πρωτοπηγαίνει στον παιδικό σταθμό σίγουρα περιμένουμε να αρρωσταίνει 4 με 5 φορές περισσότερο από ένα παιδάκι που δεν πηγαίνει στον παιδικό. Επίσης ξέρουμε ότι είναι ανεκτό ένα παιδί στα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του να αρρωσταίνει μέχρι και 10 φορές το χρόνο και αν χρειαστεί να πάρει αντιβίωση. Θα πρέπει όμως να κοιτάξετε λίγο το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί στον παιδικό σταθμό δηλαδή δεν είναι μόνο τα άλλα παιδιά που πηγαίνουν άρρωστα, με μύξες, βήχα ή και πυρετό με αποτέλεσμα να κολλάει το δικό σας αλλά έχει σχέση και με τις κλιματολογικές συνθήκες του σταθμού. Δηλαδή μήπως το περιβάλλον είναι πολύ υγρό; Μήπως δεν καθαρίζεται καλά ο χώρος, οι μοκέτες και τα παιχνίδια με αποτέλεσμα να συσωρρεύονται μικρόβια και ένα παιδάκι που είναι πιο ευαίσθητο να κολλάει πιο συχνά; Μήπως κατά τη μεταφορά του στο σχολείο κρυώνει στη διάρκεια της διαδρομής; Μήπως μέσα στο σχολείο φοράει πολλά ρούχα και ιδρώνει με αποτέλεσμα πιο εύκολα να αρρωσταίνει;

Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω μια κορούλα 8 μηνών που ζυγίζει 7600 και είναι 65 πόντους. Δεν παίρνει εύκολα κιλά ενώ τρώει αλλά όχι ικανοποιητικά. Τον περασμένο μήνα πήρε μόνο 300 γραμ. Είναι φυσιολογικό το ύψος και το βάρος της σε σχέση με την ηλικία της; Κάνω το λάθος και τη συγκρίνω με τον γιο μου, ο οποίος ήταν πιο βαρύς και πιο ψηλός στην ηλικία της!! Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, δεν μου γράφεις πόσο βάρος γεννήθηκε το μωρό σου και πόσων εβδομάδων κύησης ήταν όταν ήρθε στον κόσμο. Σίγουρα είναι ένα αδύνατο παιδάκι μόνο με τα στοιχεία που μου δίνεις αλλά θα ήταν λάθος να το συγκρίνεις με το άλλο παιδί σου ή και με οποιοδήποτε άλλο παιδί. Θα πρέπει να εξετάσουμε και τους κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή μαμά, μπαμπά και περιβάλλον και εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία θα πρέπει να γίνει ένας γενικός αιματολογικός έλεγχος του παιδιού και πιθανόν μια ακτινογραφία άκρας χειρός για να δούμε την οστική ηλικία προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν είναι απλώς η ιδιοσυγκρασία του παιδιού να είναι αδύνατο και δεν υποβόσκει από κάτω κάτι άλλο.

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 20 μηνών. Εδώ και 2 μήνες βάζει το δάχτυλο της στο στόμα και ενώ προσπαθώ να το βγάλω εκείνη επιμένει. Προσπαθώ να της αποσπάσω την προσοχή και να ασχοληθεί με άλλα πράγματα αλλά δεν τα καταφέρνω πολλές φορές. Φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα με τα δοντάκια της. Επίσης δεν αποχωρίζεται το πανάκι της. Το κρατάει συνέχεια. Ειναι ένα παιδάκι πολύ κοινωνικό που λατρεύει τα άλλα παιδάκια. Τι κάνω λάθος και πώς μπορώ να το διορθώσω; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Η χρήση του δακτύλου σαν πιπίλα αλλά και το πανάκι της σαν φετίχ δείχνουν ένα παιδάκι που είναι κάπως φοβισμένο, δειλό και ενδεχομένως έχει δει ή έχει ακούσει κάτι που του έχει προκαλέσει κάποιο φόβο. Πρέπει να επιμείνετε με διακριτικό τρόπο καταρχήν για να βγάλει σιγά-σιγά το δάχτυλο από το στόμα. Το να της αποσπάτε συνέχεια την προσοχή και να της τραβάτε το δάχτυλο από το στόμα είναι κάτι που πρέπει να το κάνετε συχνά προκειμένου να της μειώσετε την ευχαρίστηση που αισθάνεται κατά την διάρκεια του πιπίλσιματος, καθώς εκκρίνονται ενδορφίνες οι οποίες προκαλούν ευφορία και ηρεμία. Επίσης το πανάκι της, το οποίο μπορεί και να βρωμίζει και να της προκαλεί και λοιμώξεις, θα πρέπει σιγά σιγά να το αντικαταστήσετε με άλλα πράγματα όπως είναι παιχνίδια που πιθανόν να την ενδιαφέρουν, να της διαβάζετε παραμύθια, να την πηγαίνετε βόλτα, να κάνει ποδήλατο, να πάει σε πισίνα κ.λπ. Δηλαδή γενικά πρέπει να βρείτει κάποιες άλλες δραστηριότητες ισοδύναμες με την ευχαρίστηση που προκαλεί στο παιδί σας το πιπίλισμα του δακτύλου και το αγαπημένο της πανάκι.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών που έχει αρχίσει εδώ και μήνες να στέκεται μόνο του ενώ πιάνεται από κάπου, απ’ όπου βρει. Της αρέσει πάρα πολύ να κάνει βηματάκια μόνη της καθώς πιάνεται από έπιπλα του σπιτιού. Επίσης με τη βοήθειά μας της αρέσει πάρα πολύ να περπατάει. Μόνη της νιώθει όμως τρομερή ανασφάλεια και από τον φόβο της βάζει τα κλάματα και πέφτει. Δεν θα έπρεπε να κάνει μόνη της κάποια βηματάκια χωρίς να στηρίζεται κάπου; Εμείς πώς μπορούμε να την βοηθήσουμε να περπατήσει; Ευχαριστώ”

Απάντηση
Αυτό που κάνει το μωρό σας για την ηλικία των 13 μηνών θα έλεγα ότι είναι αρκετά προχωρημένο διότι τα παιδάκια σε αυτή την ηλικία δεν περπατάνε και δεν στηρίζονται όπως κάνει το δικό σας. Πλην όμως επειδή είναι ένα παιδάκι εγκεφαλικό, φοβάται μην πέσει και χτυπήσει και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μην την πιέζετε διότι αν πέσει και φοβηθεί θα έρθει ακόμα πιο πίσω και θα αργήσει να περπατήσει. Μπορείτε να την ενθαρρύνετε, να την προσέχετε να μην πέσει και μπορείτε να της πάρετε το ειδικό καροτσάκι που μπορεί να στηρίζεται, να το τσουλάει και να περπατάει αλλά και πάλι θα πρέπει να είστε κοντά της προκειμένου να μη συμβεί κάτι και πέσει και φοβηθεί. Φυσικά απαγορεύεται η περπατούρα (στράτα) από τους παιδοορθοπεδικούς γιατί μπορεί να προκληθούν πολλά ατυχήματα και επίσης η στράτα δεν βοηθάει να περπατήσει αλλά να… τσουλάει.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 ετών και από 2 χρονών πίνει ακόμα γάλα σκόνη (s 26 gold No 3). Έχω δοκιμάσει όλα τα γάλατα, όπως φρέσκο και εβαπορέ αλλά δεν τα πίνει. Προτιμά να μην πιει καθόλου γάλα. Να αναφέρω, ότι τρώει γιαούρτι και τυρί καθημερινά. Επίσης, ενώ τρώει φρούτα και λαχανικά γίνεται συχνά δυσκοίλια. Μήπως της το προκαλεί το γάλα σκόνη; Ως μωρό δεν της προκάλεσε πότε πρόβλημα το γάλα αυτό. Μετά τα 3 χρόνια, παρουσιάστηκε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Τι προτείνετε; Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Εάν το παιδί σας δεν πίνει κανένα άλλο γάλα, προκειμένου τελικά να πιει, ας πίνει αυτό που έχει συνηθίσει γιατί σίγουρα δεν της προκαλεί κανένα κακό. Η ποσότητα που προτείνουμε είναι 500ml την ημέρα. Επίσης αφού τρώει γιαούρτι και τυρί, συμπληρώνει το ασβέστιο που πρέπει να πάρει το παιδί μέσα στο 24ωρο. Όσον αφορά στη δυσκοιλιότητα θα πρέπει να το παλέψετε με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, τρώει φρούτα αλλά μήπως τρώει φρούτα που δεν πρέπει για δυσκοιλιότητα; Δηλαδή δεν πρέπει να τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι, καρότο. Θα πρέπει κάθε μέρα στη διατροφή της να υπάρχει ακτινίδιο, δαμάσκηνα, πατζάρια, σπανάκι και επίσης το κουάκερε, το οποίο μπορείτε να το δίνετε μαζί με το γιαούρτι ή σε σούπες ή στο μπιφτέκι ή ένα σνακ με γιαούρτι, κουάκερ, σταφίδες, κάστανο κ.λπ.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164