Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών και από τότε που γεννήθηκε δεν έχει κοιμηθεί ολόκληρο βράδυ. Μέχρι 6 μηνών τη θήλαζα και πίστευα ότι μάλλον δεν χορταίνει αλλά 3 μήνες μετά ακόμα ξυπνάει. Έχω προσπαθήσει να την κοιμίζω χωρίς αγκαλιά, τάισμα ή να την παίρνω στο κρεβάτι. Έχω ακολουθήσει τη μέθοδο “ασ’ τη να κλαίει” αλλά βλέπω ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Έχω έρθει σε απόγνωση! Θα κοιμηθεί ποτέ ή τσάμπα σπαράζει μες στη νύχτα;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα όλα τα παιδιά δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά στο βραδινό ύπνο. Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι και οι ενήλικες δεν κοιμούνται όλο το βράδυ αλλά κάθε 3 ώρες ξυπνούν, όμως με την πάροδο του χρόνου εκπαιδεύονται ώστε να κοιμούνται αμέσως. Επίσης ειδικά τα παιδάκια που θηλάζουν δεν έχουν ένα πολύ καλό πρόγραμμα ύπνου δεδομένου ότι το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα και έτσι πεινούν νωρίτερα. Αυτό βέβαια κάποια στιγμή γίνεται συνήθεια ώστε κατά την διάρκεια του ύπνου να ξυπνάνε. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή. Φυσικά θα έρθει κάποια στιγμή που το μωρό καθώς θα έχει περισσότερες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κουράζεται και θα έχει περισσότερη ανάγκη να κοιμάται και αυτό θα γίνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε γενικές γραμμές, να ξέρετε ότι αν ένα παιδί κοιμάται 8 ώρες το 24ωρο είναι αρκετές.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 2 ετών και εδώ και 3 μέρες μου δείχνει την καρδιά της ότι πονάει. Έχει μόνο 37.1 πυρετό. Σημαίνει κάτι;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Το πιθανότερο από όλα είναι ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα στην καρδιά της γιατί απ’ ό,τι ξέρουμε η καρδιά δεν πονάει εκτός κι αν ένας άνθρωπος υποστεί κάποιο έμφραγμα. Τα παιδιά πολύ συχνά παραπονούνται για κάποια ενόχληση στην περιοχή της καρδιάς όμως πρόκειται για μυικούς πόνους ή πόνους των οστών πράγμα που μπορεί να προέλθει από κάποια μυική κόπωση, από τη στάση που έχουν στον ύπνο, από τη στάση που παίζουν κάποια παιχνίδια και γενικά κάτι το οποίο ταλαιπωρεί εκείνη την περιοχή. Τα μεγαλύτερα παιδιά πολλές φορές διαμαρτύρονται για πόνο στην περιοχή της καρδιάς αλλά πρόκειται για στρες και όχι για πραγματικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Εάν νιώθετε μεγάλο άγχος για αυτό που συμβαίνει στο παιδί σας, ένας παιδοκαρδιολογικός έλεγχος με doppler καρδιάς θα σας πείσει ότι το παιδί σας δεν έχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.
Ερώτηση
“Γιατρέ, είμαι μια αγχωμένη μαμά και μακάρι να μπορέσετε να μου απαντήσετε άμεσα.. Το μωρό μου γεννήθηκε στις 33 εβδομάδες με περίμετρο κεφαλής 32,5cm. Τώρα είμαστε στον έκτο μήνα και κάτι, με διορθωμένη ηλικία 5 μηνών και κάτι. Στη προτελευταία μας επίσκεψη στον παιδίατρο όταν ήμασταν 5 μηνών (διορθωμένη ηλικία 4 μηνών) η περίμετρος ήταν στα 43 εκ.,στο όριο της ανώτατης καμπύλης. Στην τελευταία μας επίσκεψη 6 μηνών αλλά διορθωμένη ηλικία 5 μηνών η περίμετρος ήταν 44,5cm, δηλαδή ξέφυγε λίγο από τα ανώτατα όρια της καμπύλης. Κάναμε υπέρηχο και μας είπαν με λίγα λόγια ότι το υγρό στον εγκέφαλο είναι λίγο παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ο γιατρός μας μάς καθησυχάζει βασιζόμενος στην άριστη νευρολογική κατάσταση του παιδιού λέγοντας μας ότι το μεγάλο κεφαλάκι του οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Σκοπεύουμε να επισκεφτούμε παιδονευρολόγο. Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έχετε απόλυτο δίκιο να ανησυχείτε για το μέγεθος που έχει το κεφάλι του μωρού σας δεδομένου ότι ξέρουμε ότι ένα μωρό στο χρόνο πρέπει να έχει μεγαλώσει το κεφάλι του περίπου 12 εκατοστά, πράγμα το οποίο συμβαίνει στο δικό σας παιδί τώρα που είναι 6 μηνών. Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον η νευρολογική του κατάσταση είναι καλή παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Στη δική σας περίπτωση όμως εφόσον το υπερηχογράφημα δείχνει ότι υπάρχει κάποια συλλογή υγρού μέσα στον εγκέφαλο, θα πρέπει οπωσδήποτε όπως και έχετε σκεφτεί να επισκεφτείτε παιδονευρολόγο ώστε να σας αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι πρόκειται για κάποιον αρχόμενο υδροκέφαλο, να σας συστήσει κάποιες άλλες εξετάσεις ή να επαναληφθεί το υπερηχογράφημα μετά από 3 έως 6 μήνες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών, το οποίο όταν αρχίσει να πεινάει, νυστάζει ή βαρεθεί πιπιλάει τον δείκτη του χεριού του. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό; Φοβάμαι να μην της γίνει συνήθειο και σε πιο μεγάλη ηλικία. Όταν το βάζει προσπαθούμε να την ενοχλούμε και να της το βγάζουμε. Κάποιες φορές σταματάει και άλλες φορές όχι. Δοκίμασα να της βάζω γαντάκια στα χέρια (είναι σε ηλικία που αν επιμείνω θα το κόψει;) αλλά μετά από καμιά βδομάδα που θα σταματήσω να της φοράω, αρχίζει πάλι. Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχήν το μωράκι σας είναι πάρα πολύ μικρό για να απαλλαγεί από το πιπίλισμα του δακτύλου ή ακόμα και κάποιας τεχνητής πιπίλας. Αυτό που κάνει είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτήν την συνήθεια (η οποία αργότερα μπορεί να μπει στις “κακές” συνήθειες, όπως λέμε) είναι να κάνετε ακριβώς αυτό που πειραματίζεστε τώρα, δηλαδή να της βγάζετε συνέχεια το χέρι, ώστε καθώς ενοχλείται της μειώνετε την ευχαρίστηση που προκαλείται από το πιπίλισμα και σιγά σιγά με αυτόν τον τρόπο θα επέλεθει μία, όπως λέμε, “αποτοξίνωση” τουο πιπιλίσματος. Καλή επιτυχία!
Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα κοριτσάκι 5 ετών. Το πρόβλημά μου είναι ότι εδώ και δυο εβδομάδες σχεδόν, όταν πάει να κατουρήσει, έχει μια δυσάρεστη μυρωδιά, που δεν ξέρω αν είναι από τα τσίσα της ή από το πιπί της. Μυρίζει όλη μέρα αλλά πιο πολύ όταν πάει τουαλέτα. Την πλένω κάθε μέρα εδώ και ένα χρόνο με το BabyDerm Girl’s Intimate Wash. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Σε αυτή τη μικρή ηλικία, πολλά κοριτσάκια παθαίνουν άτυπες αιδιοκολπίτιδες συνήθως επειδή μετά τα τσίσα καθαρίζουμε το αιδοίο τους με χαρτί υγείας. Επειδή το χαρτί υγείας μπορεί να αφήσει μικρά κομματάκια στην περιοχή, αυτά δρουν σαν ξένο σώμα και αναπτύσσονται μικρόβια με αποτέλεσμα και να μυρίζει η περιοχή αλλά και σε προχωρημένο στάδιο να βλέπουμε ότι υπάρχουν και κάποιες εκκρίσεις λευκού χρώματος. Γι’ αυτό σε αυτή την ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν μόνα τους να σκουπίζονται δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν χαρτί υγείας αλλά να τα μάθουμε να πλένονται μόνο με νερό και μετά να τα σκουπίζουμε μόνο με δικές τους πετσετούλες, σιδερωμένες, καθαρές. Υπάρχει όμως και άλλη αιτία που μπορεί το αιδοίο του κοριτσιού να μυρίζει, όπως ουρολοιμώξεις ή ακόμα και διάφορες τροφές που μπορεί να τρώει. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας και ενδεχομένως με κάποιον ειδικό γυναικολόγο για παιδιά προκειμένου να καταλάβετε ποια είναι ακριβώς η αιτία της μυρωδιάς αυτής.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, έχω ένα αγοράκι τριών μηνών, γεννήθηκε στις 38 και 4 εβδομάδες κύησης με βάρος 3.790 και ύψος 53, τον πήρα 3.690, πλέον το βάρος του είναι 6.760 και ύψος 63 πόντους, τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό. Το θέμα μου είναι μήπως έχει ξεφύγει στο βάρος του; Τρώει ανά τρεις ώρες την ημέρα και το βράδυ τελευταίο γεύμα στις 12 και το πρωί μεταξύ 7:30 με 9. Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, εφόσον εξακολουθείτε να θηλάζετε και το βάρος αυτό το έχει το παιδί σας από το θηλασμό δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για το βάρος που έχει δεδομένου ότι λέμε ότι το μητρικό γάλα κάνει βαριά παιδιά αλλά όχι παχιά. Δηλαδή το παιδί που θηλάζει έχει βαρύ σκελετό και μυικό σύστημα και έχει μεγάλο βάρος. Εάν το βάρος αυτό το είχε το μωρό σας με σκονόγαλα τότε θα ήταν ένας φουσκωμένος μπέμπης. Μην ανησυχείτε λοιπόν, απλώς από δω και πέρα όταν θα ξεκινήσει να μπαίνει και στις άλλες στερεές τροφές θα πρέπει να προσέχετε ώστε να μην παίρνει περιττές θερμίδες και παχαίνει περισσότερο από αυτό που θα έπρεπε.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω δυο δίδυμα παιδάκια, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Γεννήθηκαν πρόωρα την 31η εβδομάδα, με βάρος 1600 και 1520 αντίστοιχα. Σήμερα είναι 10 μηνών και ζυγίζουν 8 κιλά. Ενώ ο μικρός κοιμάται όλο το βράδυ και τρώει ικανοποιητικά στην διάρκεια της μέρας η μικρή δεν τρώει το φαγητό της (βγάζουν και δόντια) και συμπληρώνουμε όλα τα γεύματα με γάλα. Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι ότι τα βάζουμε για ύπνο κατά της 8 και πίνουν ο μικρός 110ml και η μικρή 150ml. Η μικρή ξυπνάει κατά της 10 πίνει περίπου 60ml γάλα κατά τη 1 και 30 πίνει 100 και κατά τις 6 πίνει πάλι 100. Δεν ξέρω εάν θα πρέπει να της εφαρμόσω την μέθοδο που αναφέρετε, όπου σταδιακά θα μπαίνω στο δωμάτιο ή εάν πρέπει λόγω προωρότητας και χαμηλού βάρους να την ταΐζω όλες τις φορές. Έχω κουραστεί πολύ σωματικά και ψυχολογικά γατί δεν ξέρω πώς πρέπει να φερθώ. Σας παρακαλώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας”.
Απάντηση
Επειδή τα μωράκια σας γεννήθηκαν πολύ πρόωρα και με πολύ χαμηλό βάρος είμαστε υποχρεωμένοι τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να ακολουθούμε το πρόγραμμα που επιθυμούν προκειμένου να τρέφονται και να μεγαλώνουν σωστά γιατί σίγουρα αυτά τα μωράκια έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Στην προσπάθειά σας να μειώσετε τα γεύματα θα πρέπει να επιχειρήσετε να ανοίξετε λίγο τις τρύπες της πιπίλας παραπάνω μήπως καταφέρει το παιδί να φάει λίγο μεγαλύτερη ποσότητα οπότε έτσι χορταίνει περισσότερο και θα μεγαλώσει τα μεσοδιαστήματα που δεν θα τρώει. Συμπληρωματικά μπορείτε όταν ξυπνάει και ζητάει να φάει να καθυστερείτε λίγα λεπτά το γεύμα, ένα τέταρτο, μισή ώρα έστω κι αν γκρινιάζει, προκειμένου σιγά σιγά να μάθει να απομακρύνει τις ώρες των γευμάτων. Σίγουρα έχετε κουραστεί και σωματικά και ψυχολογικά αλλά μην ξεχνάτε ότι έχετε δύο μωράκια αντί για ένα τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα και με ειδικές ανάγκες όσον αφορά στη διατροφή τους και στην ανάπτυξή τους. Άρα καλό κουράγιο και σιγά σιγά καθώς μεγαλώνουν όλα θα βελτιωθούν.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Σας παρακολουθώ εδώ και καιρό και οι συμβουλές που δίνετε είναι πραγματικά πολύτιμες. Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών και τον τελευταίο μήνα είχε ένα ελαφρύ μπούκωμα το οποίο εδώ και 2 μέρες έχει γίνει πολύ έντονο (ακούγεται η μύτη του σαν τρακτέρ και δεν υποχωρεί ούτε με τον ορό) και του προκαλεί βήχα (ακόμη και στον ύπνο). Να σημειώσω ότι από τον Ιανουάριο είμαι κάθε μήνα κρυωμένη με μπούκωμα, πονόλαιμο, καταρροή και τελευταία και πυρετό. Θηλάζω αποκλειστικά και του βάζω ορό περίπου 4 φορές τη μέρα. Φοβάμαι μήπως τον κόλλησα και εξελιχθεί σε κάτι ανησυχητικό. Τι μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι λογικό αφού είσαι κρυωμένη τόσο συχνά κάποια στιγμή να κολλάει και κάποιον ιό το μωράκι σου. Από την άλλη είσαι τυχερή διότι καθώς θηλάζεις παίρνει αρκετά αντισώματα ώστε να αντιμετωπίζει τα μικρόβια που δέχεται στον οργανισμό του και έτσι να μην αρρωσταίνει χειρότερα ώστε να κάνει πυρετό κλπ. Εκείνο που πρέπει να κάνεις ανελλιπώς είναι πάρα πολλές φορές την ημέρα να βάζεις πολύ φυσιολογικό ορό στη μυτούλα του προκειμένου να την καθαρίζεις ώστε να μην περάσει κάποιο μικρόβιο από τη μύτη μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας πίσω από το αυτί και σού κάνει ωτίτιδες.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 8 μηνών, 8200 κιλά και 74 πόντους. Με το που έκλεισε τον 4ο μήνα, πίνει μικρές ποσότητες γάλα, 60 το πολύ 80 ml. Με το που έγινε 5 μηνών και αρχίσαμε τις στερεές τροφές, επίσης αρνείται να φάει, τρώει ελάχιστα και σταματάει. Κάναμε εξετάσεις αίματος και είναι όλα καλά. Τι μπορεί να φταίει; Ανησυχώ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δεν μου γράφεις πόσο βάρος και πόσους πόντους γεννήθηκε το μωρό σου προκειμένου να δούμε πού βρίσκονται σήμερα τα σωματομετρικά του. Γενικά πάντως, ένα μωρό 8 μηνών εάν ζυγίζει 8200 θεωρούμε ότι είναι το βάρος του πάρα πολύ ικανοποιητικό. Στην πράξη βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά μωρά τα οποία τρώνε μικρές ποσότητες αλλά μεγαλώνουν εξίσου καλά με άλλα παιδιά που τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες. Επομένως εάν και οι εξετάσεις αίματός του είναι καλές δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε. Στην προσπάθειά σας να φάει κάτι περισσότερο, πρέπει να ανοίξετε τις τρύπες της πιπίλας μήπως έτσι διευκολύνεται στο να τρώει και επίσης να αλλάζετε τις στερεές τροφές σε γεύσεις και συνταγές προκειμένου να βρείτε κάτι που θα του αρέσει.
Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών. Γεννήθηκε στις 40 εβδομάδες, 3700 gr και 54 εκατοστά. Σήμερα είναι 9 κιλά (ίσως και λίγο παραπάνω) και 70 εκατοστά στο ύψος. Πίνει το τελευταίο γάλα της κατά τις 10.30 το βράδυ, περίπου 210 ml, ενώ τρώει κανονικά τη φρουτόκρεμα, το μεσημεριανό και ένα γάλα το απόγευμα. Υπάρχει λόγος να την ξυπνάω για να πιει γάλα το πρωί, κατά τις 7, όταν βλέπω ότι κοιμάται κανονικά (άρα δεν πεινάει); Είναι απαραίτητο να έχει 5 γεύματα ημερησίως ή αρκούν τα 4;”
Απάντηση
Από τη στιγμή που το παιδί σας αναπτύσσεται από ό,τι φαίνεται πάρα πολύ καλά και σε βάρος και σε ύψος δεν έχετε κανένα λόγο να το ξυπνάτε για να φάει. Μόνο εάν θέλετε για δικούς σας λόγους να βάλετε κάποιο πρόγραμμα γιατί έχετε δουλειές κατά τη διάρκεια της μέρας τότε θα μπορούσατε σιγά σιγά να βάλετε ένα πρόγραμμα στο παιδί δηλαδή μεταξύ 7 και 8 το πρωί να τρώει το πρωινό γεύμα, γύρω στις 10 με 11 το δεκατιανό, 1.30 με 2.30 το μεσημεριανό, 5 με 6 το απογευματινό και 8 με 10 το βραδινό. Αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ