Ερώτηση
“Έχω δίδυμα 3 σχεδόν ετών. Ο ένας εδώ και 2 μήνες έρχεται κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας και θέλει να κοιμάται εκεί. Όταν τον βάζουμε στο δικό του κλαίει και πηδά κάτω. Δεν ξέρω πια τι να κάνω… Αρνείται να κοιμηθεί στο δικό του, θέλει να κοιμάται στο δικό μας ή πηγαίνει στον καναπέ. Ποτέ δεν είχε πρόβλημα ύπνου μέχρι τώρα… Κοιμάται με τον αδελφό του στο ίδιο δωμάτιο. Έχω απογοητευτεί πολύ! Να σας πω ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην οικογένεια ή στη ζωή του γενικά που να δικαιολογεί αυτή τη στάση….Ευχαριστώ!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Πρώτον, κάτι έχει συμβεί και το έχει φοβήσει. Μπορεί να έχει δει κάτι στην τηλεόραση ή να έχει ακούσει κάτι με αποτέλεσμα να φοβάται ν ακοιμηθεί μόνο του το βράδυ. Δεύτερον, σε αυτή την ηλικία όταν βρίσκονται δύο παιδιά στην οικογένεια, πολλές φορές το ένα προσπαθεί να κερδίσει το πάνω από το 50% που δικαιούται από την αγάπη των γονιών του και γενικότερα από το οικογενειακό περιβάλλον. Μπορεί λοιπόν το παιδί να βρίσκεται σε αυτή τη φάση και να θέλει να του δείξετε περισσότερη αγάπη και ενδιαφέρον σε σχέση με το αδερφάκι του. Προς αυτές τις 2 κατευθύνσεις θα το ψάξετε και σίγουρα με διακριτικότητα θα πρέπει να αποκαταστήσετε την συμπεριφορά του παιδιού ώστε να κοιμάται μαζί με το αδελφάκι του στο ίδιο δωμάτιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 3 ετών και 10 μηνών. Γεννήθηκε 49 εκ. και 2800 γρ. Μέχρι τώρα βρισκόταν στο ύψος στην καμπύλη 75 και στο βάρος ανάμεσα την 50 και 75 καμπύλη ανάπτυξης. Όμως στην τελευταία μέτρηση στο βάρος πήγε στην 75 και στο ύψος έπεσε στην 50. Κάναμε γενική αίματος και ούρων και θυρεοειδούς και ήταν μια χαρά. Το γεγονός ότι έπεσε στην καμπύλη ανάπτυξης του ύψους είναι ανησυχητικό; Πρέπει να γίνει κάποιος περαιτέρω έλεγχος κατά την γνώμη σας; Μήπως υπάρχει λόγος έλεγχου της αυξητικής ορμόνης;”
Απάντηση
Αφού έχετε κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα όσον αφορά στην ανάπτυξη του παιδιού, τότε θα πρέπει να δεχτούμε αυτό που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των κοριτσιών, δηλαδή πολύ συχνά αυξομειώνεται και το βάρος αλλά ειδικότερα το ύψος τους μέχρι να καταλήξουν να οριστικοποιήσουν το τελικό τους ύψος. Επομένως μην ανησυχείτε.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζανη, η κόρη μου γεννήθηκε 3680 κιλά 51 ύψος και 35 περίμετρο κεφαλής. Τώρα που είναι 14 μηνών είναι 10300 κιλά, 79 πόντους και 49 περίμετρο κεφαλής. Μήπως έχει μεγάλο κεφάλι; Βέβαια και ο άντρας μου και εγώ δεν έχουμε και μικρά κεφάλια!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου δίνετε, το βάρος και το ύψος του μωρού σας βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι αρκετά βαρύ και αρκετά ψηλό. Το κεφάλι του βρίσκεται ένα εκατοστό πάνω από την 97η εκατοστιαία θέση δηλαδή πραγματικά έχει μεγάλο κεφάλι. Εφόσον υπάρχει κληρονομικότητα αρχικά είμαστε καθησυχασμένοι. Εάν η νευρολογική συμπεριφορά του παιδιού είναι στα φυσιολογικά, πάλι δεν πρέπει να ανησυχείτε. Από κει και πέρα, αξίζει τον κόπο σε αυτή την ηλικία να κάνετε ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου ώστε να αποκλείσετε κάποιο πρόβλημα που ενδεχομένως θα δημιουργούσε μεγάλο κεφάλι. Και λέω ότι θα πρέπει τώρα να το κάνετε διότι σιγά σιγά καθώς κλείνει η πρόσθια πηγή του κεφαλιού δεν θα μπορέσετε αργότερα να κάνετε το υπερηχογράφημα.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κορούλα 14 μηνών. Από 8 μηνών μου έχει κάνει γύρω στις 6 ιώσεις εμπύρετες και μια βρογχιολίτιδα. Δεν πάει παιδικό ούτε έχει αδερφάκι. Την θήλασα μέχρι 8 μηνών. Μήπως το μωρό μου έχει κάτι που πρέπει να ψάξω; Συνέχεια και με το παραμικρό αρρωσταίνει. Τα ουδετερόφιλα της είναι 41. Μήπως είναι λίγα;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα παιδάκι μέχρι 10 χρονών “δικαιούται” να αρρωσταίνει περίπουν 10 φορές το χρόνο από αρρώστιες “μέσης κατηγορίας” όπως λέμε, δηλαδή ιωσούλες, εμπύρετα κλπ, κάτι το οποίο από ό,τι φαίνεται συμβαίνει και στο δικό σας παιδί. Όσον αφορά στην βροχιολίτιδα που πέρασε, να ξέρετε ότι και χωρίς να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και εσείς οι μεγάλοι μεταφέρετε μικρόβια αλλά και αυτή την εποχή η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη με ιώσεις καθώς ευνοείται η ανάπτυξή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία που υπάρχει. Επίσης θα πρέπει να κοιτάξετε λίγο την κληρονομικότητα. Μήπως κάποιος από την οικογένεια είναι αλλεργικός και ίσως έχει ένα υπόστρωμα το παιδί τέτοιο ώστε να αντιδρά με αλλεργικό τρόπο στις ιώσεις;
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο ηλικίας 50 ημερών ο οποίος θηλάζει αποκλειστικά. Σε περίπου 4-5 μήνες θα αρχίσει να τρώει κρέμες. Αναρωτιέμαι τι τροφές μπορώ να του δίνω ώστε να αποφύγει να τρώει τις κρέμες του εμπορίου. Υπάρχουν εναλλακτικές βιολογικές τροφές που μπορώ να παρασκευάζω μόνη μου; Ποιες είναι αυτές; Με ποιες μπορώ να ξεκινήσω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Καταρχήν δεν υπάρχει κανένας λόγος ένα παιδί υποχρεωτικά να φάει τις κρέμες του εμπορίου. Από τους 6 μήνες και μετά θα προσθέσετε κρέας, χορταρικά και φρούτα. Τις κρέμες που λέτε θα μπορούσατε να τις παρασκευάσετε με φρέσκα φρούτα. Επίσης θα μπορούσατε το απόγευμα να φτιάχνετε κρέμα δική σας χρησιμοποιώντας γάλα, κουάκερ, δημητριακά κλπ. Μόνο σε περίπτωση που ένα παιδί έχει πρόβλημα με το βάρος του και θέλουμε να το βοηθήσουμε τότε χορηγούμε αυτές τις έτοιμες κρέμες του εμπορίου ή εν πάσει περιπτώσει εάν μας το συστήσει για κάποιο λόγο ο παιδίατρός μας.
Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 15 μηνών και θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ανάπτυξή του. Έχει ύψος 78 πόντους και 9 κιλά. Πάντα ήταν χαμηλά στην καμπύλη. Ο γιατρός λέει ότι κάποιος από μας τους γονείς ήταν έτσι μικρός δηλαδή μικροκαμωμένος. Χρειάζεται να το ψάξω;”
Απάντηση
Πραγματικά τα σωματομετρικά του μωρού σας βρίσκονται σε χαμηλά πλην φυσιολογικά επίπεδα. Δηλαδή το ύψος του βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση και το βάρος του στην 50η δηλαδή μέσα στα φυσιολογικά αλλά πολύ χαμηλά. Φυσικά και η κληρονομικότητα των γονιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όμως το παιδί σας είναι πάρα πολύ μικρό για να μπορούμε να υπολογίσουμε ποιες θα είναι οι τελικές του διαστάσεις. Εάν προβληματίζεστε τότε θα πρέπει τουλάχιστον να κάνετε κάποιες εξετάσεις οι οποίες θα αποκλείσουν κάποιες ασθένειες που θ αμπορούσαν να συσχετίζονται με το χαμηλό βάρος του μωρού σας. Για παράδειγμα, γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια, εξετάσεις για θυρεοειδκή και πιθανόν κάποια ακτινογραφία άκρας χειρός προκειμένου να δούμε την οστική ηλικία του παιδιού. Επίσης θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα πολύ καλό διαιτολόγιο προκειμένου να βοηθήσετε το παιδί σας να πάρει λίγο βάρος παραπάνω.
Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζανη, συγχαρητήρια για την βοήθεια που μας προσφέρετε! Η κορούλα μου είναι 3 χρονών (πηγαίνει και σχολείο). Μέσα σε 1 μήνα και κάτι έχει πάρει 3 φορές αντιβίωση, 2 φορές με ακροαστικά και τώρα με ωτίτιδα! Έχω αρχίσει και ανησυχώ ότι μπορεί να την πειράξει! Τι θα μπορούσα να κάνω ώστε να αποφύγω την τόση πολλή αντιβίωση; Σας ευχαριστώ πολύ για όλα”.
Απάντηση
Φυσικά δεν είναι καθόλου καλό ένα παιδί και μάλιστα σε τόσο μικρή ηλικία θα παίρνει τόσο συχνά αντιβίωση. Τα φάρμακα τα δίνουμε μόνο στην περίπτωση που η αρρώστια του παιδιού εκείνη τη στιγμή είναι πολύ σοβαρότερη από τις παρενέργειες που μπορεί να συμβούν λόγω των φαρμάκων. Στη δική σας την περίπτωση φυσικά φαίνεται ότι δεν θα μπορούσατε να αποφύγετε και στις 3 περιπτώσεις την αντιβίωση. Το ερώτημα είναι γιατί το παιδί αρρωσταίνει τόσο συχνά. Σίγουρα ο παιδικός σταθμός έχει συμβάλει σε αυτό αφού ξέρουμε ότι ένα παιδί που πάει στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνει 4 με 5 φορές περισσότερο από ένα παιδί που δεν πηγαίνει. Επίσης ξέρουμε ότι όταν πρωτοπηγαίνει στον παιδικό το πιθανότερο είναι τον πρώτο καιρό να αρρωσταίνει πιο συχνά και καθώς περνάει ο καιρός σιγά σιγά τα περιστατικά να αραιώνουν. Τι πρέπει να κάνετε τώρα εσείς: εάν το παιδί συνεχίζει να αρρωσταίνει τόσο συχνά και να παίρνει αντιβιώσεις θα έπρεπε να σταματήσετε για ένα διάστημα (1-2 μήνες) τον παιδικό σταθμό ώστε το παιδί να μπορέσει να αναρρώσει και να ξαναδοκιμάσετε να δείτε πώς θα ανταποκριθεί. Επίσης θα πρέπει να τονώσετε την διατροφή του με πολλά φρούτα και λαχανικά προκειμένου να πάρει αρκετές βιταμίνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ερώτηση
“Έχω μία κόρη 4 ετών και τριών μηνών. Τον Ιούλιο αρρώστησε με υψηλό πυρετό και εξάνθημα και ο παιδίατρος διέγνωσε οστρακιά. Ακολουθήσαμε θεραπεία με Augmentin για 10 μέρες. Αρχές Δεκεμβρίου το παιδί ξαναρρώστηκε με υψηλό πυρετό, έντονο πονόλαιμο (δεν μπορούσε να καταπιεί και να φάει) και εξάνθημα. Ο παιδίατρος διέγνωσε ξανά οστρακιά και ακολουθήσαμε θεραπεία με Augmentin για οκτώ ημέρες. Στη συνέχεια, τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας το παιδί ξαναρρώστησε με υψηλό πυρετό(για 5 ημέρες) και ιογενές εξάνθημα στο πρόσωπο. Ο παιδίατρος χορήγησε Ζinadol για 10 ημέρες γιατί είχε 12,500 λευκά αιμοσφαίρια και ανεβασμένα ουδετερόφιλα και ελαφρώς ανεβασμένη CRP. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνεται να πέρασε το παιδί δύο φορές οστρακιά και τι μπορώ να κάνω για να μην αρρωσταίνει συχνά. Η κόρη μου είναι 18,2 κιλά και 108 cm ύψος. Πάει για 2η χρονιά σχολείο, εφέτος προνήπια πέρυσι παιδικό δημόσιο με πολλά παιδάκια. Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι είναι ένα δυνατό και ενεργητικό παιδί και με πολύ καλές εξετάσεις αίματος 42 αιματοκρίτη και 45 σίδηρο. Περιμένω την απάντησή σας, ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η οστρακιά είναι μία αρρώστια που μπορεί να την περάσει και για 2η και για 3η φορά ένα παιδί δεδομένου ότι το μικρόβιο που προκαλεί την ασθένεια ονομάζεται στρεπτόκοκκος, δεν υπάρχει εμβόλιο και ένα παιδί πολλές φορές μπορεί να ξανακολλήσει αυτό το βακτηρίδιο. Εκείνο που βλέπω στην περίπτωσή σας είναι ότι το παιδί λόγω του παιδικού σταθμού έχει συχνές λοιμώξεις. Αυτό οφείλεται και στο περιβάλλον που φέτος λόγω υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας έχει πληθώρα μικροβίων αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν πιο συχνά καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με τα μικρόβια των άλλων παιδιών μέσα από την κοντινή επαφή των σωμάτων τους και των παιχνιδιών. Εφόσον το παιδί σας κατά τα άλλα είναι υγιές θα πρέπει να φροντίσετε να του τονώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα με καλή διατροφή και με πολλή καλή προσωπική υγιεινή δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών, άλλαγμα ρούχων και γενικά με την πρώτη ευκαιρία να το βγάζετε βόλτα στη θάλασσα, στο βουνό και στις παιδικές χαρές και να μην το κλείνετε σε κλειστούς χώρους. Από κει και πέρα θα κάνετε υπομονή γιατί καθώς μεγαλώνει σίγουρα θα μειωθούν τα περιστατικά των λοιμώξεων. Εάν πάντως οι λοιμώξεις επαναλαμβάνονται πολύ συχνά και υπάρχει λόγος να παίρνει αντιβίωση καλό θα ήταν για ένα με δύο μήνες να σταματήσει τον παιδικό σταθμό προκειμένου το ανοσοποιητικό του σύστημα να δυναμώσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ