Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“Πόσα κιλά περίπου πρέπει να είναι ένα αγοράκι 22 μηνών;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, υπάρχει βέβαια ένας κανόνας που προσδιορίζει τις φυσιολογικές τιμές βάρους και ύψους του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του αλλά αυτά έχουν και κάποιες αποκλίσεις σε σχέση με την εβδομάδα κύησης που γεννήθηκε το παιδί και με το πόσο βάρος γεννήθηκε. Σε γενικές γραμμές ξέρουμε ότι γύρω στα δύο χρόνια της ζωής το παιδί πρέπει να ζυγίζει περίπου 12 κιλά και να έχει ύψος περίπου 80 με 90 πόντους.
Ερώτηση
“Γιατρέ μου έχω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον ύπνο της 3 ετών μικρής μου, το οποίο αντιμετωπίζω από ημερών. Τον πρώτο χρόνο της ζωής της ο ημερήσιος ύπνος της ήταν συνολικά 1 ώρα και κοιμόταν 12 η ώρα τη νύχτα διακεκομμένα. Ως τα 2 της ξυπνούσε το βράδυ ανά 4 ώρες απλά φωνάζοντας μαμά. Τώρα στα , ξυπνάει το πρωί στις 10, κοιμάται από τις 3-5 το μεσημέρι αλλά το τελειωτικό χτύπημα είναι το βράδυ. Πέφτει για ύπνο μετά από μεγάλη πίεση, κλάματα και ξεσπάσματα στις 2 τα μεσάνυχτα. Την έχω πάρει με το καλό, με φωνές, με αδιαφορία τίποτα. Μόνο όταν φθάσω κι εγώ στα όριά μου και με πιάσουν τα κλάματα στεναχωριέται και πάει για ύπνο κατά τη 1. Τι να κάνω; Είναι ένα πολύ ζωηρό παιδάκι και με ισχυρή προσωπικότητα όπως μου έχει πει και η παιδίατρος. Το θέμα μου είναι ότι έχω και άλλο παιδάκι 14 μηνών το οποίο κοιμάται μια χαρά από τις 10:00 αλλά οι φωνές της μικρής τον ξυπνάνε συνεχώς ενώ 6:30 σηκώνομαι για δουλειά και έχω εξαντληθεί. Βοήθεια σας παρακαλώ και συγνώμη για τη μακροσκελή ερώτηση”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν υπολογίζω έτσι που τα περιγράφεις ότι το παιδί σου κοιμάται συνολικά μέσα στο 24ωρο περίπου 11 ώρες. Αυτός ο χρόνος θεωρείται αρκετά φυσιολογικός εάν υπολογίσουμε ότι ακόμη και 8 ώρες το 24ωρο σε αυτή την ηλικία είναι αρκετές. Κατά συνέπεια, το παιδί σου κοιμάται και ολοκληρώνει τη βιολογική ανάγκη για ύπνο απλώς για σένα κοιμάται αργά το βράδυ. Η μέθοδος είναι πρώτο να μειώσει τις ώρες του μεσημεριανού ύπνου, δηλαδή αντί να κοιμάται 2 ώρες ας κοιμηθεί μία ή και μισή και σε δεύτερη φάση να προσπαθείς να το ξυπνάς το παιδί γύρω στις 7 ή 8 η ώρα το πρωί ώστε να του λείψει όπως λέμε ο ύπνος με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να συμπληρώσει τις 11 ώρες ύπνου που έχει ανάγκη το 24ωρο στο χρόνο που θέλεις εσύ, δηλαδή να νυστάξει πιο νωρίς το βράδυ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Να ανησυχήσω ή όχι; Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών με ύψος 87 εκ. και βάρος 9.800 γρ. Εδώ και περίπου 2 μήνες αρνείται να πιει γάλα!΄Έχω δοκιμάσει κάθε τρόπο προκειμένου να την κάνω να το πιει! Την έχω αφήσει νηστική πολλές ώρες μήπως και πεινάσει και το πιει, της το έχω βάλει μέσα στο ποτηράκι της που πίνει τον χυμό της ώστε να μην βλέπει ότι είναι γάλα αλλά με το που πίνει μια γουλιά και το αντιλαμβάνεται το φτύνει. Έχω πάρει όλα τα γάλατα του εμπορίου καθώς και το Novamil 3 fruits από το φαρμακείο που υποτίθεται ότι λόγω του πουρέ φρούτων που περιέχει είναι πιο ευχάριστο και εύγευστο για τα μωρά! ΤΙΠΟΤΑ! Βέβαια, καθημερινά, τρώει επιδόρπιο κρέμα γάλακτος για μωρά της Nestle καθώς και γιαούρτι (150 γρ) και τυρί κίτρινο αλλά πίνει και σιρόπι βιταμινούχο,το Minadux! Να αγχωθώ που δεν παίρνει ασβέστιο από την μη λήψη γάλακτος;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η αλήθεια είναι ότι συναντάμε πάρα πολύ συχνά ένα παιδί να μη δέχεται με τίποτα το γάλα ή γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και κάποια κληρονομικότητα δηλαδή κάποιος από τους γονείς αντίστοιχα δεν είναι και… φαν του γάλακτος. Εν πάσει περιπτώσει, στη δική σου περίπτωση είσαι τυχερή τουλάχιστον που το παιδί τρώει κρέμες, γιαούρτι και τυριά και έτσι μπορεί να αναπληρώσει το ασβέστιο που θα έπαιρνε με το γάλα. Επομένως θα σου έλεγα να σταματήσεις την μανιώδη προσπάθεια να πιει γάλα, να αφήσεις το παιδί να χαλαρώσει ψυχολογικά μήπως και αυτό συμβάλλει ώστε κάποια στιγμή να αποφασίσει από μόνο του να το πίνει και να προσπαθήσεις να δώσεις περισσότερο τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά τα οποία το παιδί τρώει με μεγαλύτερη άνεση.
Ερώτηση
“Είμαι μια μαμά ενός μικρού αγοριού 22 μηνών. Γεννήθηκε στις 32 εβδ κ 5 ημ, μείναμε στη ΜΕΝΝ 11 ημέρες κ γυρίσαμε υγιείς στο σπίτι. Με ανησυχεί η ομιλία του και δη ο προφορικός του λόγος, το λεξιλόγιό μας περιορίζεται στις 7 λέξεις εκ των οποίων κάποιες τις προφέρει με τον δικό του τρόπο. Διαβάζουμε μαζί πολλά βιβλία, δε χάνω ευκαιρία να του μιλώ καθαρά, ακόμη κ στις βόλτες μας του εξηγώ ο,τι βλέπουμε και τον αφήνω μόνος του να μου ζητήσει πράγματα χωρίς να του τα δίνω αμέσως. Κατανοεί απλές κ συνθέτες οδηγίες, αναγνωρίζει εικόνες στο βιβλίο και μου τις δείχνει, αναγνωρίζει πολλές οικείες λέξεις κ έχει πολύ καλή αντίληψη. Νομίζω ότι είμαστε λίγο πίσω στην έκφραση του λόγου κ ανησυχώ. Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς γιατί όλα αυτά που περιγράφεις βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικότερα όταν έχεις ένα παιδί που γεννήθηκε αρκετά πρόωρα και ξέρουμε ότι τα πρώτα χρόνια της ζωής του θα είναι λίγο πιο πίσω από τα άλλα συνομήλικά του παιδιά. Παρόλα αυτά αυτό που κάνει το παιδί σου τα κάνουνε και τα περισσότερα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί πρόωρα. Για μας σημασία έχει το παιδί σου να ακούει διότι παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει και εφόσον έχει πει κάποιες λέξεις όλα αυτά που περιγράφεις πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να εξελιχθεί προς το καλύτερο και φυσικά όποια προσπάθεια κάνεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι ωφέλιμη για το παιδί σου. Επίσης αν αποφάσιζες να το στείλεις σε βρεφονηπιακό σταθμό θα δεις ότι πολύ σύντομα θα βελτιωθεί η λεκτική του ικανότητα καθώς θα είναι αναγκασμένο να επικοινωνήσει με συνομήλικα παιδιά.
Ερώτηση
“Είμαι μητέρα διδύμων τέκνων, ηλικίας 25 μηνών. Η θυγατέρα μου εδώ και δύο μήνες περίπου απέκτησε τη συνήθεια να “τρώει” τα νύχια της και να βάζει τα χέρια της στο στόμα, χωρίς ωστόσο να πιπιλίζει τα δάκτυλά της. Τι προτείνετε για να αποβάλει αυτή της τη συνήθεια; Επίσης, στον υιό μου (25 μηνών) αρέσει πολύ να περπατάει και αρνείται να μπει στο καρότσι του. Συνηθίζει να διανύει καθημερινά περίπου 900μ – 1000μ. Υπάρχει κίνδυνος να ατροφήσουν τα νεύρα του; Είναι επικίνδυνη αυτή του η συνήθεια; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα να ξεκινήσουμε από το γιο σου ο οποίος είναι απόλυτα φυσιολογικός, να μην ανησυχείς και άστον μόνο του να κάνει ό,τι μπορεί με τις δικές του δυνάμεις. Όσον αφορά την κόρη σου έχει μία κακή συνήθεια που δύσκολο να την κόψουμε και θέλει πολύ μεγάλη διακριτικότητα. Ένας από τους τρόπους, χωρίς να είσαι τιμωρητική, με διακριτικό τρόπο να της βγάζεις συνέχεια τα χέρια από το στόμα ώστε σιγά σιγά να μην ευχαριστιέται αυτό που κάνει και να κόψει αυτήν την κακή συνήθεια. Επίσης καλό είναι να παρακολουθήσεις την ψυχολογική της κατάσταση μήπως και την απασχολεί κάτι για παράδειγμα το γεγονός ότι ο αδελφός της είναι πολύ πιο ικανός στην κινητικότητά του από αυτήν ή και κάτι άλλο με αποτέλεσμα από αμηχανία να τρώει τα νύχια της. Καλό θα ήταν να ρίξεις και μια ματιά στο σχετικό μου άρθρο
Ερώτηση
“Γεια σας! Το κοριτσάκι μου είναι 4 ημερών. Παρατήρησα στο πιπί της, μέσα στα χειλάκια ένα άσπρο υγρό. Είναι από την κρεμούλα; Το πειράζω εγώ εκείνο ή το αφήνω;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα γεννητικά όργανα των κοριτσιών βγάζουν εκκρίσεις φυσιολογικά. Επίσης καμιά φορά η κρεμούλα που βάζουμε για να μη συγκαίγεται μπορεί να πηγαίνει προς τα μέσα και όλο αυτό να γίνεται μία μάζα που εσύ την βλέπεις. Θα σου πρότεινα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα να καθαρίζεις τα εσωτερικά χείλη με ένα βαμβάκι με baby oil το οποίο διαλύει όλες τις κρέμες που υπάρχουν στην περιοχή και μετά με προσοχή να σαπουνίζεις τα γεννητικά όργανα του μωρού ώστε ό,τι υπάρχει έξω από τον κόλπο να το καθαρίζεις και μετά να το ξεβγάζεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ