Ερώτηση
“Ζω σε επαρχία. Έχω ένα κοριτσάκι 2.5 ετών, γεννήθηκε πρόωρα (29 εβδομάδων και 4 μερών). Θα ήθελα να μάθω: μπορώ να τις δώσω βιταμίνες στο παιδί μου για να το βοηθήσω γιατί δεν τρώει πάρα πολλές τροφές, παρόλο που έχω κάνει τα πάντα και ποιες βιταμίνες συστήνετε; Θέλω να προσθέσω ότι η μικρή έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Αργεί πάρα πολύ για να ενεργηθεί και όταν ενεργηθεί έχουν λίγο αίμα τα κακάκια της- όχι πάντα. Αλλά όπως καταλαβαίνετε με αυτό το πρόβλημα δεν μπορώ να της δώσω σίδηρο (2 μηνών και 3 μηνών έκανε μετάγγιση λόγω χαμηλής αιμοσφαιρίνης). Και ένα τελευταίο που με απασχολεί είναι ότι δεν έχουμε βγάλει τα τελευταία δόντια. Σημαίνει κάτι αυτό; Θα έπρεπε να τα είχε βγάλει; Συγνώμη για το μακροσκελές μήνυμά μου αλλά είμαι αγχωμένη πολύ με όλα αυτά. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά στις βιταμίνες, συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν χρειάζεται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα παιδιά να πάρουν βιταμίνες εκτός κι αν υπάρχει πραγματικά μετά από εργαστηριακό έλεγχο σαφής υποβιταμίνωση. Επειδή στη χώρα μας υπάρχει πολύς ήλιος και πολλά φρούτα και λαχανικά θεωρούμε ότι εάν ένα παιδί κάνει αυτό που λέμε “χρωματιστή διατροφή” καλύπτεται πλήρως για βιταμίνες. Όσον αφορά στην δυσκοιλιότητα και τη δυσκολία με το σίδηρο μπορείς να δοκιμάσεις και άλλα 3-4 σκευάσματα σιδήρου που υπάρχουν τα οποία μπορεί να μην της δημιουργούν δυσκοιλιότητα. Για τα δόντια, τώρα, πρέπει να ξέρεις ότι τα πρώτα δόντια των παιδιών είναι σε αριθμό 20 και έχει περιθώριο να τα βγάλει μέχρι να γίνει 3 ετών. Για το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας επίσης, θα πρέπει να μην δίνεις στο παιδί σου μπανάνα, μήλο, ρύζι, καρότο και να προσπαθήσεις έστω και σε μικρές ποσότητες καθημερινά να δίνεις ακτινίδια, δαμάσκηνα, κουάκερ, μέλι και ωμό λάδι. Το κουάκερ επειδή δεν έχει και πολύ καλή γεύση, μπορείς να το βάζεις μέσα στη σούπα ή αντί για φρυγανιά στο μπιφτέκι ή να φτιάξεις ένα σνακ με γιαούρτι, κουάκερ, δημητριακά, σταφίδες, κάστανο που γίνεται πολύ νόστιμο και μπορεί το παιδί να το φάει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Η κόρη μου γεννήθηκε στην 35η εβδομάδα, 2500 και 46 εκατοστά. Είναι 4,5 ετών, με ύψος 107 και βάρος 21 κιλά. Πώς βλέπετε τις αναλογίες της; Στην πόλη μας υπάρχει ένα υπέροχο γήπεδο τένις. Πώς σας φαίνεται σαν δραστηριότητα τώρα που θα ανοίξει ο καιρός; Είναι καλή ηλικία ή θα πρέπει να ασχοληθεί με ένα πιο ομαδικό άθλημα το οποίο θα της διδάξει το ομαδικό πνεύμα και την προσπάθεια για νίκη μέσα από ομαδική δουλειά;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα σωματομετρικά του παιδιού σου βρίσκονται σε πολύ καλή θέση καθώς το βάρος του είναι στην 80η και το ύψος στην 75η. Δεν πρέπει να ανησυχείς για αυτό. Όσον αφορά στη δραστηριότητα συμφωνώ κι εγώ ότι είναι καλύτερο να βρίσκεται σε ένα ομαδικό άθλημα για όλα αυτά τα οφέλη που και εσύ έχεις σκεφτεί και επιπλέον διότι ένα ομαδικό άθλημα θα έχει πάντοτε ένα κίνητρο επειδή θα έχει παρέες να το συνεχίσει και αργότερα, ενώ ένα μοναχικό άθλημα όπως είναι η κολύμβηση, το τένις κ.λπ. γρήγορα τα παιδιά το βαριούνται και το αφήνουν. Σε τελευταία ανάλυση όμως πάντα έχει σημασία να αθλείται και να κάνει αυτό που βασικά της αρέσει οποιοδήποτε κι αν είναι.
Ερώτηση
“Στο πουλάκι του γιου μου, 5 ετών, χωρίς να είναι εμφανώς ερεθισμένο, όταν έκανα μια κίνηση να του κατεβάσω λίγο το πετσάκι, μου είπε ότι τον ενοχλεί. Είδα λίγο υγρό σαν βλέννα. Τι μπορεί να είναι;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Από αυτό που περιγράφεις φαίνεται ότι το παιδί σου έχει αυτό που λέμε φίμωση. Θα πρέπει να το δει παιδίατρος και αν πραγματικά συμβαίνει αυτό θα πρέπει ο ίδιος να το ανοίξει, να το καθαρίσει για να αποκαλύψει την κεφαλή του πέους ώστε να μπορείς να το πλένεις επαρκώς. Σε περίπτωση που ο παιδίατρος δεν μπορεί να το κάνει θα σε στείλει σε παιδοχειρουργό όπου με μικρή επέμβαση η οποία τις περισσότερες φορές γίνεται στο ιατρείο μπορεί να ανοίξει το πέος του παιδιού σου.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 3 χρονών. Μέχρι τώρα έπινε γάλα almiron 2+ εβαπορέ και τώρα άρχισε να πίνει φρέσκο γάλα, εμπορίου (ΔΕΛΤΑ-ΜΕΒΓΑΛ-ΤΡΙΚΚΗ). Η ερώτησή μου είναι να του παίρνω πλήρες με 3,5% λιπαρά η με 1,5% λιπαρά;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η σύγχρονη παιδιατρική λέει ότι μετά τα 2-3 πρώτα χρόνια της ζωής δεν είναι απαραίτητο ένα παιδί να πίνει πλήρες γάλα, ιδιαίτερα εάν έχει και κάποιο πρόβλημα με το βάρος του. Αφού λοιπόν κάνεις αυτή τη σκέψη, θα σου πρότεινα να δίνεις το 1,5% λιπαρά.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη,το κοριτσάκι μου που είναι 3 ετών, είναι πολύ ντροπαλό όταν βγαίνουμε έξω και δεν λέει ούτε το όνομά της όταν την ρωτάνε. Πώς μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Είναι ανησυχητικό; Όταν είναι με εμάς μιλάει, παίζει κ.τ.λ. Έξω είναι μαγκωμένη. Γιατί;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, θα σου πρότεινα να προσπαθήσεις σε πρώτη φάση το παιδί σου να συναναστρέφεται παιδιά της ηλικίας του σε χώρους όπως είναι το σπίτι σου ή άλλα σπίτια ή σε κάποιον παιδότοπο ή στην παιδική χαρά. Πρέπει δηλαδή σταδιακά να αποκτήσει το παιδί αυτό που λέμε κοινωνικότητα και να “ξεκολλήσει” από τους γονείς του. Επίσης εάν το πάτε στον παιδικό σταθμό που για την ηλικία του συνιστάται, θα δεις ότι πολύ γρήγορα, με την πάροδο 2-3 μηνών, το παιδί θα αλλάξει συμπεριφορά γιατί μέσα στον παιδικό σταθμό θα κοινωνικοποιηθεί.
Ερώτηση
“Γιατρέ, καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον μεγάλο μου το γιο, ο οποίος σε δύο μήνες θα γίνει 10 χρονών. Έχω παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές που βάζει θερμόμετρο η θερμοκρασία του είναι περίπου 35,5. Είναι παιδί υγιές, τρώει σωστά και αθλείται, έχει ύψος 1,45 και 43 κιλά βάρος. Δεν αρρωσταίνει συχνά. Η θερμοκρασία που σας ανέφερα δεν είναι μόνο μετά από κάποια ίωση ή μετά από δραστηριότητα ή κάτι άλλο. Χρειάζεται να ελέγξω κάτι; Σας ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Η φυσιολογική θερμοκρασία για αυτή την ηλικία είναι από 35,5 έως ακόμα και 36,8-37. Επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία από τη στιγμή που όπως περιγράφεις το παιδί σου κατά τα άλλα είναι υγιές. Καμιά φορά η θερμοκρασία εξατομικεύεται και μπορεί ένα παιδί ή γενικότερα ένα άτομο να έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που συνήθως αναμένουμε.
Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι 3 χρονών και το πρόβλημα μας είναι η εξάρτησή του επάνω μου, όχι σε μεγάλο βαθμό αλλά π.χ. δεν έχει κοιμηθεί στο χωριό με παππού και γιαγιά χωρίς να είμαι εκεί. Δεν κοιμόμαστε μαζί απλά ξέρει ότι είμαι εκεί! Σας ευχαριστώ πολύ ελπίζω σύντομα να μου δώσετε την συμβουλή σας”.
Απάντηση
Είναι σαφές ότι το παιδί σου είναι “κολλημένο” επάνω σου και αυτό έχει συμβεί σίγουρα από τη δική σου συμπεριφορά έστω και αν δεν μου λες άλλες λεπτομέρειες. Θα σε πάω κατευθείαν στο ψαχνό, όπως λένε, δηλαδή στείλε το παιδί σου σε παιδικό σταθμό, είναι η κατάλληλη ηλικία να μπορέσει να κοινωνικοποιηθεί και να συναναστρέφεται άλλα άτομα εκτός από εσένα. Έτσι σιγά-σιγά θα μπορέσει όταν πηγαίνει στο χωριό να μένει με τον παππού και τη γιαγιά.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα μωρό 6 μηνών που γεννήθηκε 2.460 και 40 εκατοστά. Τώρα είναι 6.700 και 68 εκατοστά. Θηλάζει αποκλειστικά από 2 μηνών. Θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε το βάρος του ικανοποιητικό. Μόλις έκλεισε τον 5ο μήνα ξεκινήσαμε στερεές και τώρα του δίνω 2 γεύματα (πρωί – μεσημέρι). Ενώ στην αρχή έτρωγε ως 120 ml, τώρα μείωσε την ποσότητα. Πόσα γεύματα στερεών χρειάζεται σε αυτή την ηλικία και τι ποσότητα; Πότε να του δώσω τρίτο γεύμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα σωματομετρικά στοιχεία του παιδιού σου είναι απόλυτα φυσιολογικά και δεν πρέπει να ανησυχείς διότι όπως και να το σιτίζεις βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα είναι καλά. Σε αυτή την ηλικία το παιδί πρέπει να τρώει περίπου ως εξής: το πρωί γάλα, δεκατιανό φρούτα, γεύμα κρεατοχορτόσουπα, απόγευμα ξανά γάλα και το βράδυ επίσης γάλα. Στον 7ο μήνα μπορείς να προσθέσεις και άλλα χόρτα και λαχανικά και κρέατα όπως είναι αρνί, κατσίκι, κουνέλι, και το απόγευμα μπορείς να αλλάζεις το γάλα του με γιαούρτι ή ρυζόγαλο ή κάποια κρέμα εάν το επιτρέπει το βάρος του.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου είναι 4 ετών και μου έλεγε λίγες μέρες ότι πονάει το κεφάλι της. Την πήγα στον παιδίατρο και μας είπε για ιγμορίτιδα. Έχει όμως λίγο καιρό που ξεκινήσαμε ομοιοπαθητική και μας έδωσε ο ομοιοπαθητικός μια κάψουλα και την ηρέμησε. Τώρα θα μου πει αραιά και πού ότι πονάει. Πρέπει να προσέξω κάτι;”
Απάντηση
Για να έχει το παιδί ιγμορίτιδα σημαίνει ότι στο παρελθόν είχε αρκετές λοιμώξεις που είχαν σχέση με τη μύτη, δηλαδή ρινίτιδες, και μέσα από κει πέρασε κάποιο μικρόβιο σε τρυπούλες που υπάρχουν μέσα στα οστά πάνω από τη μύτη, τα οποία λέγονται ιγμόρια. Καμιά φορά αυτή η ιγμορίτιδα γίνεται χρόνια και βασανίζει τα παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μέχρι να μεγαλώσει το κρανίο τους και να μπορέσει να φύγει το υγρό που είναι μέσα τους. Θα πρέπει να προσέχεις όταν έχει μπούκωμα στη μύτη, θα βάζεις πολύ φυσιολογικό ορό να την καθαρίζεις, θα χορηγείς αποσυμφορητικά και γενικά να μάθεις το παιδί να φυσάει τη μύτη του ώστε να απελευθερώνεται η δίοδος, δηλαδή το σωληνάκι που υπάρχει ανάμεσα στη μύτη και στα ιγμόρια ώστε να βοηθηθεί η αποσυμφόρηση της περιοχής και να φύγουν οι βλέννες που υπάρχουν μέσα στα ιγμόρια.
Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα γιο τριών ετών, ο οποίος μέχρι πριν λίγο καιρό έπινε παραπάνω από ένα λίτρο γάλα τη μέρα και δοκίμαζε μονάχα λίγο από την στερεά τροφή του. Είχε αρχίσει να τρώει κανονικά φαγητό και κάπου στα δυο του χρόνια ξαναγύρισε στο γάλα. Τις τελευταίες βδομάδες έχουμε καταφέρει να πίνει ένα γάλα το πρωί και ένα το βράδυ. Είναι ικανός να μην φάει τίποτα όλη μέρα και να περιμένει το βραδινό του γάλα. Στο τραπέζι δεν πλησιάζει καθόλου παρά μόνο όταν δει ένα συγκεκριμένο φαγητό το οποίο δεν είναι υγιεινό. Να σημειώσω ότι έχει βάρος 20 κιλά και ύψος 1,02. Δεν του αρνούμαι κάποια σνακς όταν ξέρω ότι δεν έχει φάει τίποτα. Τι να κάνω; Να τον αφήσω να πεινάσει; Να μην πιει ούτε γάλα; Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά μου την ώρα του φαγητού;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς τα σωματομετρικά του μωρού σου είναι στα υψηλά επίπεδα, δηλαδή το βάρος του βρίσκεται στην 97η εκατοστιαία θέση (είναι λίγο χοντρούλης) και το ύψος του βρίσκεται στην 75η εκατοστιαία θέση δηλαδή είναι αρκετά ψηλός. Ξεκινάμε με έναν κανόνα: εάν πίνει τόσο πολύ γάλα που έπινε, αυτό αργά ή γρήγορα θα το οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία καθώς αυτή η μεγάλη ποσότητα του γάλακτος δυσχεραίνει την απορρόφηση του σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή τον παίρνει. Άρα, λοιπόν, έτσι κι αλλιώς ξέρουμε ότι το παιδί σου δεν πρέπει να τρώει πάνω από 500-600 ml το 24ωρο δηλαδή ένα γάλα το πρωί και ένα το βράδυ. Στα ενδιάμεσα πρέπει το παιδί να μάθει σιγά σιγά να τρώει και τις υπόλοιπες τροφές. Εάν αρνείται θα το αφήσεις να πεινάσει αφήνοντας μικρές ποσότητες φαγητού σε ένα μεγάλο πιάτο ώστε να παρασυρθεί κάποια στιγμή και να το φάει για να ξεφύγει από τη συνήθεια του γάλακτος που πολλά παιδιά πίνουν σαν και το δικό σου, δηλαδή τους αρέσει να σιτίζονται μόνο με γάλα. Να λάβεις υπόψη σου ότι ένα λίτρο γάλα την ημέρα που έπινε το παιδί σου το κάλυπτε και θερμιδικά με αποτέλεσμα να μην έχει πείνα για κάτι άλλο. Επομένως, συμπερασματικά, για ένα μικρό διάστημα δεν θα πρέπει να του δίνεις παραπάνω γάλα από αυτό το οποίο επιτρέπεται και σιγά σιγά αφού πεινάσει και αφού γίνει μια μικρή αποτοξίνωση από τα γαλακτοκομικά θα δεις ότι θα αρχίσει να τρώει και τις υπόλοιπες τροφές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ