Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!

Ερώτηση
“Γεια σας κ. Μαζάνη, ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές. Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 23 μηνών, γεννήθηκε 3490 βάρος και 50 εκ ύψος. Όταν ήταν τριών μηνών είχε κύστη στον αφαλό με αποτέλεσμα να του κάνουν μια μικρή επέμβαση. Ταυτόχρονα τον ίδιο μήνα έμαθα ότι έχει και αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος γιατί είχε κάνει αίμα στα κακά. Έπινε για αρκετό καιρό το γάλα novalac alernova και τώρα του δίνουμε το nan 2 υποαλλεργικό μέχρι και σήμερα. Θέλω πολύ να με απαντήσετε σε 2 ερωτήσεις για να με κατευθύνετε γιατί έχω απελπιστεί. Ο μικρός εδώ και ένα μήνα έχει έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα, την πρώτη φορά που συνέβη φύγαμε κατευθείαν στην κλινική και ο παιδοχειρουργός έβγαλε ακτινογραφία και με είπε πως είχαν μαζεύει πολλά κακά και είχε πρηστεί το έντερό του και η αγωγή που με έδωσε ήταν 2 κλισματάκια το βράδυ και 2 το πρωί και το μωρό θα ήταν μια χαρά και όντως είχε ηρεμήσει. Από τότε κ Μαζάνη κάθε βδομάδα μια φορά πάθαινε το ίδιο πράγμα. Να επισημάνω πως το μωρό ενεργείται 1 φορά η και 2 την ημέρα. Και επειδή άρχισε μια φορά την εβδομάδα να παθαίνει το ίδιο πράγμα ξαναπήγα στον χειρουργό μας και με είπε πως δεν είναι κάτι χειρουργικό απλά το παιδί έχει δυσανεξία και τον πειράζει μια ουσία που λέγεται αν δεν κάνω και λάθος κιτρινόλη, δεν θυμάμαι. Μου είπε να μην δίνω τίποτα από φρούτα εκτός από τη μπανάνα και το μήλο και να προσέχω τα λαχανικά. Έχει την αλλεργία του και από κρέας μόνο κοτόπουλο δίνω και έτρωγε αρκετά φρούτα και λαχανικά στα γεύματα του. Τώρα δεν ξέρω με αυτό που προέκυψε τι να του μαγειρεύω. Μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτή η δυσανεξία και ποιες τροφές δεν πρέπει να του δίνω; Νομίζω ότι και τα όσπρια τον πειράζουν. Πραγματικά έχω απελπιστεί είναι ένα φαγανό παιδί και τώρα που μεγαλώνει και τα ζητάει όλα και να φοβάμαι να του δίνω το οτιδήποτε μην τυχόν και τον πειράξει. Σήμερα ο μικρός είναι 13 κιλά και 88,5 ύψος”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από τη στιγμή που ο παιδοχειρουργός σε διαβεβαιώνει ότι το παιδί σου δεν έχει χειρουργικό πρόβλημα τότε πρέπει να απευθυνθείς σε παιδογαστρεντερολόγο και παιδοαλλεργιολόγο. Αυτοί οι δύο επιστήμονες σε συνεργασία θα κάνουν εξετάσεις στο μωρό σου για να διαπιστωθεί εάν πραγματικά τα συμπτώματα που παρουσιάζει οφείλονται σε κάποια μορφή αλλεργίας ή όχι. Εάν πραγματικά υπάρχει αλλεργία τότε ο αλλεργιολόγος με τον γαστρεντερολόγο θα σου υποδείξουν τι πρέπει να αποφεύγει να τρώει το παιδί σου προκειμένου να μην φτάνει σε αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση.

Ερώτηση
“Έχω μια μπέμπα 18 ημερών! Από εχθές αλλάξαμε το συμπλήρωμα λόγω κολικών και ανησυχίας όπως μας σύστησε η παιδίατρος! Το μωρό από το βράδυ δείχνει να μην χορταίνει με τίποτα με αποτέλεσμα από τις 22.00-2.00 να έφαγε 260 ml δείχνοντας απαρηγόρητο και ψάχνοντας ακόμα για φαΐ. Αφού την έφτιαξα τελικά αλλά 60 ml έφαγε για 2 λεπτά και κοιμήθηκε. Τι λέτε να συμβαίνει; Να ακολουθήσω τις δικές τις ανάγκες και όχι τις τυπικές δοσολογίες;”

Απάντηση
Φυσικά και πρέπει να ακολουθήσεις τις ανάγκες του μωρού σου. Η δοσολογίες που αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες των γαλάτων είναι όπως κι εσύ λες ειδικές κι ενδεικτικές. Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα με την ηλικία του και το βάρος του. Σε γενικές γραμμές λοιπόν φτιάχνουμε πάντοτε λίγο περισσότερο γάλα από αυτό που έφαγε την τελευταία φορά το παιδί ώστε να μένει στο μπιμπερό γάλα και είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξέρουμε ότι το παιδί έχει χορτάσει. Εάν ακολουθήσεις τις ανάγκες του μωρού σου τότε θα δεις ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα σταθεροποιηθούν και ο αριθμός των γευμάτων και η ποσότητηα που θα τρώει.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ.Μαζάνη, έχω μια κόρη 10 μηνών την οποία μέχρι πριν ένα μήνα τη θήλαζα και παράλληλα της έδινα συμπλήρωμα με ξένο γάλα. Δυστυχώς τη τελευταία εβδομάδα ενώ πίνει το γάλα της (240-300ml) και τρώει με ευχαρίστηση τη φρουτόκρεμα και την κρέμα, στη χορτόσουπα και τη κρεατοχορτόσουπα δυσανασχετεί και αντιδρά έντονα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην τρώει και κάποιες άλλες να δυσκολεύομαι υπερβολικά να την ταΐσω. Τι θα μπορούσα να κάνω προκειμένου να αντιμετωπίσω τη συγκεκριμένη κατάσταση; Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, από τη στιγμή που έχεις ένα μωρό που σε γενικές γραμμές έτρωγε και τρώει καλά αλλά έχει κάποια ιδιοτροπία στις συγκεκριμένες τροφές, θα πρέπει να κάνεις μερικές αλλαγές όσον αφορά το μαγείρεμα του φαγητού. Για παράδειγμα σε αυτή την ηλικία πολλά παιδιά βαριούνται να τρώνε την κρεατοχορτόσουπα σε μορφή σούπας, δηλαδή πολύ πολύ πολτοποιημένη και προτιμούν να ξεκινήσουν να τρώνε μικρά μικρά κομματάκια λιώνοντάς τα με το πιρούνι ή με το δάχτυλό σου. Επίσης μπορείς να αλλάξεις και τον τρόπο του μαγειρέματος όσον αφορά τα λαχανικά και τα χόρτα που βάζεις, να κάνεις δηλαδή διαφορετικούς συνδυασμούς. Δοκίμασε να δώσεις στο μωρό σου ένα κομμάτι κόκκαλο από μπριζόλα, χωρίς κρέας να δεις εάν έτσι είναι πιο ικανοποιημένο. Επίσης μπορείς να δίνεις και από το δικό σας φαγητό με το χέρι σου εφόσον αυτό είναι μαγειρεμένο με τρόπο συμβατό για την ηλικία του.

Ερώτηση
“Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένη σχετικά με το εμβόλιο bexsero. Η μικρή μου είναι δυο ετών, ο γιατρός μας είναι θετικός για τον εμβολιασμό της, αλλά δυστυχώς εγώ ανησυχώ για τυχόν παρενέργειες. Διάβασα τις προάλλες για ένα περιστατικό νοσηλείας παιδιού με σπασμούς έπειτα από τον εμβολιασμό και θορυβήθηκα. Φίλοι μου που το συζητήσαμε θεωρούν πως είναι άλλο ένα τρικ πανικού με στόχο το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών. Ειλικρινά έχω μπερδευτεί. Η δική σας οδηγία ποια είναι; Είναι απόλυτα δοκιμασμένη η φόρμουλα του εμβολίου και αν ναι γιατί δεν παρέχεται μέσω ασφάλειας όπως τα υπόλοιπα εμβόλια; Μήπως περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα-αντιδράσεις σε βάθος χρόνου και έπειτα να το συμπεριλάβουν στη λίστα; Με συγχωρείτε για το μακροσκελές και γεμάτο αμφισβήτηση μήνυμα. Αναμένω απάντησή σας. Με εκτίμηση, Μαίρη Θεσσαλονίκη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η δική μου γνώμη, όπως και η γνώμη των περισσοτέρων παιδιάτρων είναι ότι το εμβόλιο αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και συνιστάται να γίνεται στα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών. Όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και αυτό, θα μπορούσε να προκαλέσει σε ένα παιδί πυρετό και εξαιτίας του πυρετού ένα παιδί να κάνει σπασμούς. Δηλαδή δεν είναι το αυτό καθεαυτό το εμβόλιο που μπορεί να προκαλέσει τους σπασμούς αλλά μέσω του πυρετού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το εμβόλιο είναι λίγο πιο δυνατό από τα άλλα και συχνά βλέπουμε ένα παιδί να κάνει πυρετό ή να πονάει τοπικά το χέρι του στο σημείο που έγινε η ένεση για μία-δύο μέρες. Αυτό όμως δεν είναι αντένδειξη για να μην γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο γιατί όπως γνωρίζεις η πιθανότητες να αρρωστήσει ένα παιδί από μηνιγγίτιδα Β και να πάθει νευρολογικές παρενέργειες από το μικρόβιο είναι πολύ περισσότερες από το εμβόλιο. Επομένως όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εμβόλια συστήνουμε ανεπιφύλακτα να γίνεται σε όλα τα παιδιά. Το γεγονός ότι ακόμα δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα εμβόλια που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αυτό είναι καθαρά ένα οικονομικό θέμα και όχι επιστημονικό. Σίγουρα πάντως δεν είναι αυτό που έχεις ακούσει ότι δηλαδή περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα και τις αντιδράσεις σε βάθος χρόνου.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 10 χρονών που από πέρυσι πού και πού μου λέει ότι την πονάει το στηθάκι. Είχε περάσει δυο ιώσεις. Την έχω πάει σε καρδιολόγο και μου πε ότι δεν έχει τίποτα. Όταν αγχώνεται το παθαίνει. Πρέπει να κάνω άλλες εξετάσεις; Είναι κατά τα άλλα υγιέστατη και κάνει κολύμπι τους τελευταίους μήνες”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, αν κατάλαβα καλά, ο πόνος που σου περιγράφει το παιδί σου είναι μπροστά στο στήθος ή αριστερά προς το μέρος της καρδιάς. Εφόσον έχετε κάνει καρδιολογικό έλεγχο και ο καρδιολόγος σας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα καρδιολογικό πρόβλημα τότε θα πρέπει να αποδώσουμε τον πόνο αυτό σε νευρομυϊκή αντίδραση, δηλαδή για παράδειγμα εάν κουράζεται σε κάποιο παιχνίδι ή σε κάποιο άθλημα ή ακόμα και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που καθώς βρίσκεται στην προεφηβεία σίγουρα έχει αρχίσει να αποκτά κάποια άγχη τα οποία εσύ μπορεί να μην έχεις τον τρόπο να τα εκμαιεύσεις αλλά αυτά μπορεί να δημιουργήσουν ένα βάρος και έναν στοιχειώδη πόνο μπροστά στο στήθος. Επομένως σε συμβουλεύω προς αυτήν την κατεύθυνση να το ψάξεις, να συζητήσεις με το παιδί, να δεις τι το απασχολεί και σιγά σιγά να το βοηθήσεις ώστε να ηρεμήσει.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164