Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Στείλε και εσύ τη δική σου ερώτηση κάνοντας κλικ εδώ!
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, αγχώνομαι με το σωματικό βάρος των παιδιών μου! Η κόρη μου γεννήθηκε 33η εβδομάδα 1700 γραμ. και τώρα 4 χρόνων είναι 12600. Και ο γιος μου 35η εβδομάδα γεννήθηκε 1870 και τώρα είναι 15 μηνών 8700! Μήπως πρέπει να τα πιέζω να τρώνε πιο πολλή ποσότητα; Ευχαριστώ πολύ!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά τα παιδάκια σου είναι αδύνατα καθώς για την ηλικία τους βρίσκονται στην 3η εκατοστιαία θέση δηλαδή στο κατώτερο σημείο. Βέβαια δεν αγνοούμε ότι γεννήθηκαν πρόωρα και με πολύ χαμηλό βάρος και ξέρουμε ότι αυτό είναι κάτι που ακολουθεί τέτοια παιδιά για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Επίσης πρέπει πάντα να βλέπουμε και τα σωματομετρικά των γονέων. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να γίνει ένας εργαστηριακός έλεγχος όπως εξετάσεις για την λειτουργία του θυρεοειδή, ακτινογραφία άκρας χειρός για έλεγχο της οστικής ηλικίας καθώς και βιταμίνης D, πολύτιμης για την ανάπτυξη του σκελετού.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 3 μηνών και μετά από δυο ώρες από κάθε γεύμα αρχίζει μαζεύεται, μουγκρίζει και γενικά δυσανασχετεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά ως το επόμενο γεύμα! Η κατάσταση είναι χειρότερη πια όταν κοιμάται. Πίνει 180ml κάθε 4 ώρες. Γεννήθηκε 4 κιλά 53 πόντους και τώρα είναι 7 κιλά 67 πόντους. Η παιδίατρος λέει απλοί κολικοί εμένα δεν με πείθει. Δεν τον πιάνει ούτε το infacolic biogaia ούτε το ρόφημα μάραθου. Eνεργείται μια φορά δυο φορές την ημέρα. Μας έδωσε και για καμιά εβδομάδα epadoren μήπως ήταν κρυφή γοπ αλλά κι αυτό δεν βοήθησε. Τι να κάνω; Υπάρχει περίπτωση αλλεργίας; Η παιδίατρος λέει όχι θα είχε κι άλλα συμπτώματα εκτός των κολικών. Περιμένω απάντηση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αυτά που περιγράφεις συμβαδίζουν με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή με αλλεργία ή με δυσανεξία στο γάλα ή μπορεί να συνυπάρχουν και τα δυο μαζί. Σου προτείνω να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από τρίωρη νηστεία καθώς και εξετάσεις για αλλεργία στο γάλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Συγχαρητήρια για τον υπέροχο τρόπο που συμβουλεύετε τις μανούλες. Είμαι κ γω μια μαμά, όχι η τυπική, ενός παιδιού που δεν έχει ζήσει ακόμα μια τυπική ζωή. Ο γιος μου είναι 3 ετών, γεννήθηκε πρόωρα την 34η εβδομάδα, 1560γρ. Είχε πολλά προβλήματα υγείας, τα οποία αυτοθεράπευσε κ έχουμε καταλήξει μόνο στη βαρηκοΐα επιπέδου κώφωσης, καθώς κ σε μια μικρή ανωριμότητα στη κίνηση, η οποία βελτιώνεται καθημερινά. Το παιδί έχει κάνει χειρουργείο για υποσπαδία κ για κοχλιακό εμφύτευμα. Σήμερα, μετράει 7 μήνες ενεργοποίησης του εμφυτεύματος κ τα πάει πολύ καλά. Ανταποκρίνεται σε ήχους, καταλαβαίνει τι του λέμε κ λέει με τον τρόπο του λεξούλες. Φυσικά, το παρακολουθεί επιτελείο ιατρών κ λογοθεραπεύτρια. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι πρόκειται για ένα μοναχοπαίδι, χωρίς κοντινούς συγγενείς παιδάκια. Οι ειδικοί μας είχαν αποτρέψει να τον πάμε σταθμό κ σκεφτόμαστε από Σεπτέμβρη να πάει. Θα έχει ακουστική ηλικία ενός έτους. Δηλαδή θα είναι πολύ πιο πίσω από τα συνομήλικα παιδάκια. Η ερώτησή μου είναι: αξίζει να πάει σταθμό κ να μείνει λίγο πίσω στη δουλειά που κάνουμε στο σπίτι ή τελικά δεν πειράζει κ ένα παιδί να πάει σταθμό στα 4? Είναι τα 2-3 έτη πανάκεια; Ξέρω πώς αγαπάει τα παιδιά, είναι πολύ δοτικός κ γενναιόδωρος κ αρκετά ντροπαλός. Από την άλλη αν τιναχθεί στις ιώσεις κ παράλληλα από την χάβρα μείνει πίσω στην ομιλία, μήπως του κάνει κακό; Να σσς πω ότι έχω σταματήσει προσωρινά να εργάζομαι για να στηρίξω το παιδί μου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Πρόκειται περί ενός πολεμιστή τής ζωής. Να σας πω ακόμα πως όταν κουράζεται πολύ σκοντάφτει, πέφτει κ χτυπάει. Παραδόξως είναι πάντα ο ψηλότερος κ ξεγελάει για μεγαλύτερος. Το πρόβλημα είναι επίσης ότι ακόμα δεν έχει μάθει να ζητάει αυτό πού θέλει κ ότι τον καταλαβαίνουμε μόνο ο πατέρας του κ εγώ. Σάς ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω απόλυτα τα άγχη σου και συγχαρητήρια για τις προσπάθειες που κάνεις. Σου εύχομαι όλα να πάνε προς το καλύτερο. Παρόλο που δεν έχω σαφή εικόνα για τον πολεμιστή σου πιστεύω ότι ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει θετικά γιατί το παιδί σου, θα έχει παραστάσεις και ερεθίσματα που θα το βοηθήσουν πολύ. Αν βέβαια και οι άνθρωποι του σταθμού θέλουν να το βοηθήσουν τότε θα έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης να ξέρεις ότι οι συμμαθητές του θα ωφεληθούν και θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Οι λοιμώξεις είναι βέβαια ένα πρόβλημα όμως δεν μπορείς να το προεξοφλήσεις ότι θα είναι κάτι απαγορευτικό. Ξεκίνησέ το και αν δεις ότι αρρωσταίνει συχνά και σοβαρά τότε σταμάτησέ το.
Ερώτηση
“Γεια σας! Έχω ένα αγοράκι 18.5 μηνών. Γεννήθηκε στις 35 εβδομάδες και έκατσε στη ΜΕΝΝ μια εβδομάδα αλλά όλα πήγαν καλά. Τώρα είναι 11.200 με ύψος 81 cm. Περπάτησε 15 μηνών περίπου χωρίς να μπουσουλήσει ποτέ. Πάντα ήθελε να τον βοηθάμε να σηκωθεί όρθιος και όταν ήταν καθιστός και δεν μπορούσε να πιάσει ένα παιχνίδι πάλι εμείς να του το φέρουμε. Ακόμα και τώρα έτσι θέλει και με προβληματίζει λίγο αυτό. Τον έχω δει να σηκώνεται κάποιες φορές μόνος του. Δεν σκαρφαλώνει σε έπιπλα αν και τεντώνεται, σηκώνει λίγο το ποδαράκι του, παίρνει ό,τι θέλει και γλιστράει προς τα κάτω μετά. Ανεβαίνει χαμηλά σκαλιά αν του κρατάω το ένα χέρι, σε πιο ψηλά θέλει να του κρατάω και τα δυο και ούτε λόγος να ανεβεί μόνος του με χέρια πόδια. Είναι κάτι ανησυχητικό; Καταλαβαίνει πάρα πολλά πράγματα λέει λεξούλες και δείχνει ότι δεν μπορεί να μας πει, θέλει να τρώει μόνος του πολλές φορές αλλά το γάλα πάλι θέλει να του το δίνω εγώ και επίσης και το νερό του. Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχείς. Σου έχει πει κάποιος παιδίατρος ότι το παιδί σου είναι πίσω και γι αυτό προβληματίζεσαι; Αυτά που περιγράφεις είναι φυσιολογικά για την ηλικία του καθώς το φάσμα των φυσιολογικών αντιδράσεων και εξελίξεων ποικίλει από παιδί σε παιδί. Άλλα παιδιά περπατάνε ή μιλάνε κλπ πιο γρήγορα ή και το αντίθετο. Συνέχισε να δίνεις ερεθίσματα στο παιδί σου σωματικά και εγκεφαλικά και πιστεύω ότι συνεχώς θα βελτιώνεται. Όσον αφορά τα σωματομετρικά του το βάρος του βρίσκεται στην 45η θέση, δηλαδή στην μέση και το ύψος του στην 25η θέση, δηλαδή λίγο κάτω από την μέση αλλά αυτό είναι και κληρονομικό αλλά και τα αγόρια ψηλώνουν μέχρι τα 20 χρόνια τους.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω ένα γιο 8 ετών. Πριν 2 χρόνια παίζοντας, στο διπλανό σπίτι, έπεσε από την αιώρα και χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού (στο τέλος του κόκκαλου) όπου εκτός από πρήξιμο (καρούμπαλο) είχε και πληγή που αιμορραγούσε. Επειδή δεν ήμασταν εκεί, ο γείτονας του έριξε στο τραύμα παγωμένο νερό (αρκετό). Ο μικρός αντέδρασε πολύ άσχημα και δεν μας άφηνε να τον ακουμπήσουμε και να τον πάμε στο νοσοκομείο. Τον παρακολουθούσα τα επόμενα 24ωρα αλλά δεν έκανε εμετούς, ούτε ζαλιζόταν. Κοιμόταν αρκετά αλλά τον ξυπνούσα σταδιακά, τον ρωτούσα πράγματα και απαντούσε σωστά. Από τότε, όταν χτυπάει στο κεφάλι παραπονιέται για πονοκεφάλους, πολλές φορές παραπονιέται ότι έχει πονοκέφαλο ξαφνικά χωρίς κάποιο χτύπημα και δεν θέλει να ακούει πολύ δυνατές φωνές. Ο παιδίατρός μας λέει ότι δεν είναι κάτι σοβαρό και εννοείται ότι τι χτύπημα θα τον ενοχλεί όπως και τον καθένα μας. Εγώ ανησυχώ και θέλω να κάνω κάποιες περαιτέρω εξετάσεις αλλά δεν ξέρω σε ποια ειδικότητα να απευθυνθώ. Ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πρέπει να κάνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία και να τον εξετάσει παιδονευρολόγος ώστε να είσαι σίγουρη ότι δεν έχει κάποια σχέση ο πονοκέφαλος με το χτύπημα. Ο παιδονευρολόγος θα ελέγξει και το οικογενειακό ιστορικό σας δηλαδή αν στην οικογένεια υπάρχουν άτομα με ημικρανίες καθώς επίσης και αλλεργίες γιατί πολλές φορές οι αλλεργίες προκαλούν πονοκεφάλους. Επίσης μην αγνοείς ότι ένα ψυχολογικό ή σωματικό στρες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή ημικρανίες.
Ερώτηση
“Γιατρέ, ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την διατροφή της κόρης μου, η οποία είναι 21 μηνών. Κατ΄ αρχήν από τότε που άρχισε να τρώει κομμάτια και όχι λιωμένα (περίπου 12 μηνών) σταμάτησε να θέλει τη φρουτόκρεμά της. Τρώει βέβαια λίγα κομματάκια φρούτων, όχι κάθε μέρα και όχι μεγάλη ποσότητα. Πόση ποσότητα φρούτων πρέπει να καταναλώνει καθημερινά; Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές τα κακά της να είναι σφιχτά, παρόλο που πίνει πάρα πολύ νερό. Πιστεύετε ότι αυτό είναι δείγμα δυσκοιλιότητας ή αλλεργίας σε κάποια τροφή; Τι να κάνω για να τρώει περισσότερα φρούτα; Τέλος θέλω να ρωτήσω σχετικά με το γάλα που πίνει πρωί – βράδυ. Πίνει συνήθως το πρωί φρέσκο και το βράδυ εμπλουτισμένο σκόνη 3ης βρεφικής ηλικίας. Μήπως δεν πρέπει να τα μπερδεύω; Και γιατί θεωρείτε ότι μέχρι 3 χρονών τα παιδιά συνίσταται να συνεχίζουν να πίνουν γάλα σκόνη; Δεν θεωρείτε ότι είναι καλύτερο για τον οργανισμό τους το φρέσκο ομογενοποιημένο μικρής διάρκειας, καθότι είναι λιγότερο επεξεργασμένο, δεν έχει συντηρητικά και γλυκαντικές ουσίες, δεδομένου ότι και η διατροφή των παιδιών μετά το έτος είναι πιο πλούσια; Γνωρίζετε μήπως τι συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με το θέμα αυτό; Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, οι προβληματισμοί σου είναι δικαιολογημένοι. Καλό θα ήταν να τρώει 3 φρούτα την μέρα και αν έχει δυσκοιλιότητα θα πρέπει να αποφεύγει την μπανάνα και το μήλο και να τρώει περισσότερο ακτινίδια, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, σύκα, σταφύλια κλπ. Μπορείς να κάνεις διάφορους συνδυασμούς αλλά και να προσθέσεις λίγο γάλα ή γιαούρτι ή δημητριακά κλπ που βοηθούν και την αφόδευση. Η διατροφή των παιδιών αλλάζει συνεχώς καθώς η επιστήμη εξελίσσεται και καινούργια πράγματα βγαίνουν στο φως και εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας όσον αφορά τα οφέλη ή τα βλαβερά της διατροφικής αλυσίδας γι’ αυτό σήμερα ισχύει ότι τα παιδιά από 12 μηνών μέχρι τα 3 χρόνια τους δεν θεωρούνται ότι είναι μικροί ενήλικες ώστε να πίνουν το γάλα που πίνουν και οι μεγάλοι. Θα πρέπει να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3 που είναι πιο μελετημένα για τις ανάγκες αυτής της ηλικίας τα οποία υπάρχουν σε σκόνη αλλά μερικές εταιρίες έχουν και σε υγρή μορφή. Να ξέρεις ότι φρέσκο γάλα με την στενή έννοια της λέξης δεν υπάρχει καθώς το φρέσκο γάλα είναι εκείνο που το αρμέγεις και το πίνεις αμέσως χωρίς να το βράσεις πράγμα που όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ