Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 19 μηνών, το βάρος του είναι 10.500 και το ύψος του 81 εκατοστά. Θηλάζει αποκλειστικά και όσες προσπάθειες και αν έχουμε κάνει για να πιει ξένο γάλα έχουν πέσει στο κενό, έχουμε δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά γάλατα (αγελαδινό, κατσικίσιο, γάλα σε σκόνη, φρέσκο βρεφικό γάλα) και σε διάφορες εκδοχές (με μπιμπερό, με καλαμάκι, με δημητριακά, με κακάο). Αυτό που έκανε ήταν να πιει μια γουλιά και μετά να το φτύσει, επίσης τρώει με πάρα πολύ δυσκολία και πίεση από πλευράς μας λίγο γιαούρτι και φέτα μόνο τριμμένη και ουσιαστικά κρυμμένη σε φαγητά, ώστε να μην την καταλαβαίνει. Θα ήθελα να σταματήσουμε σιγά- σιγά και ομαλά το θηλασμό, άλλα επειδή δεν κάνουμε καμία πρόοδο σκέφτομαι αν η διακοπή του θηλασμού γίνει απότομα, μήπως το πάρει απόφαση να πιει ξένο γάλα ή αν ρισκάρουμε και δεν πιει πάλι γάλα και αυτό δεν το θέλω σε καμία περίπτωση. Γενικά είναι ένα παιδί δύσκολο στο φαγητό και με ανησυχεί η ανάπτυξή του.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω απόλυτα τις προσπάθειες που έχεις κάνει. Συμβαίνει παρά πολύ συχνά στα μωρά εκείνα που έχουν πετύχει το θηλασμό να αντιστέκονται με πάθος στην αλλαγή του γάλακτος σε φόρμουλα. Και αυτό διότι έχουν με τη μανούλα τους εκτός από σχέση τροφής και ισχυρή ψυχολογική σχέση και μπορεί να φτάσουν σε σημεία ακραία, όπως και απεργία πείνας. Δεν είναι σχήμα λόγου, γιατί το έχουμε δει και αυτό. Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε σε αυτές τις περιπτώσεις (διότι για κάθε παιδάκι πετυχαίνει κάτι διαφορετικό) θα ήταν να σταματήσεις το γάλα σου, ώστε να μην βρίσκει να πιει από εσένα και έτσι θα απογοητευθεί και τελικά κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να πιει το ξένο. Είναι μια μέθοδος που πετυχαίνει σε πολλά παιδιά εύκολα ή με κάποιες δυσκολίες. Μπορεί να είναι λίγο “πονηρή” μέθοδος, αλλά εκεί που όπως λες έχεις φτάσει με τις προσπάθειές σου, νομίζω ότι πρέπει να το δοκιμάσεις.

Ερώτηση:
“Γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι τριάμισι χρονών και ανησυχώ λίγο για την ανάπτυξή του, κυρίως για το βάρος του. Έχει ύψος 98 εκατοστά και βάρος 13.900. Όσπρια (φακές κυρίως και φασόλια), φρούτα και λαχανικά γενικά τρώει. Δεν του αρέσει καθόλου το τυρί, το ψάρι (του αρέσει το χταπόδι μόνο) και το κρέας (τρώει μόνο κοτομπουκιές και κάποτε κεφτεδάκια). Είναι λογικές οι ανησυχίες μας για το βάρος του; Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η ανάπτυξη ενός μωρού εξαρτάται και από το βάρος γέννησής του και από την ηλικία κύησης, αλλά και από κληρονομικούς παράγοντες κλπ. Βέβαια, το γεγονός ότι δεν τρέφεται σωστά, όπως το περιγράφεις, είναι πράγματι ένα θέμα. Φαντάζομαι ότι σίγουρα το μωρό σου δεν τσιμπολογάει κάθε τόσο και ειδικά γλυκίσματα που κόβουν την όρεξη. Θα πρέπει καταρχάς να κάνεις κάποιο ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο για να δεις μήπως έχει αναιμία, υποβιταμίνωση ή κάποιο πρόβλημα με θυρεοειδή ή κάποιον άλλο αδένα και ύστερα να βάλεις ένα πρόγραμμα διατροφής, όπου θα αφαιρέσεις ό,τι δεν πρέπει να τρώει και θα του αφήνεις να βλέπει μόνο αυτά που θα έχει το πρόγραμμα της διατροφής του. Αν πραγματικά δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα που να δικαιολογεί την ανορεξία ή την περίεργη διατροφή του, τότε σίγουρα θα έχεις βελτίωση.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη φίμωση στα κορίτσια. Δύο φορές ο παιδίατρος μας άνοιξε τη μεμβράνη που εμφανίστηκε στην ευαίσθητη περιοχή της μικρής μας για να μην δημιουργηθεί ουρολοίμωξη. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μάλλον η κόρη σου είχε αυτό που λέμε σύμφυση χειλιών των γεννητικών οργάνων. Είναι κάτι που δημιουργείται συνήθως στα μωρά και πολλές φορές παρά την διάνοιξή της μπορεί να απαιτηθεί μια ή δυο φορές να επαναληφθεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Ερώτηση:
“Γεια​ σας. Είμαι μαμά δύο αγοριών. Τεσσάρων χρόνων ο πρώτος και δύο μηνών ο δεύτερος. Έχω πρόβλημα με την τροφή του μικρού. Γεννηθηκε 38 και 4 εβδομάδες, 3240 gr και 53 πόντους. Τώρα έχει φτάσει 5300. Τον ταΐζω σκόνη γάλα (θήλασε πολύ λίγο) ανά περίπου τρεις ώρες. Είχαμε αναγωγές και πρόβλημα με τα κακά του γι’ αυτό αλλάξαμε το γάλα. Με το νέο γάλα πήγαμε πολύ καλά στην αρχή, καθώς το έπινε με μανία (120ml) και έχει δύο κενώσεις την ημέρα. Τώρα τον ταΐζω και δείχνει να μην πεινάει, ενώ έχουν περάσει τέσσερις ή και πέντε ώρες από το τελευταίο γεύμα. Ρουφάει γάλα για λίγο και μετά τρίβει την πιπίλα δεξιά και αριστερά στα ούλα του. Αν επιμείνω να το πιει, το κάνει εμετό. Στην πιπίλα του έχω ανοίξει μεγαλύτερες τρύπες για μεγαλύτερη ροή. Με τις κενώσεις είμαστε σταθεροί. Τι μου προτείνετε;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το μωρό σου έχει καλό βάρος, παρ’ όλες τις δυσκολίες που περιγράφεις. Πιθανόν η παλινδρόμηση του γάλακτος που αναφέρεις να έχει επιδεινωθεί και να του δημιουργεί καούρες και τσουξίματα. Για αυτό πιθανόν να πρέπει να αλλάξεις πάλι το γάλα σε κάποιο αναγωγικό και ίσως να ξεκινήσει και κάποιο σιρόπι αντιαναγωγικό.

Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Θα ήθελα τη γνώμη σας για τις επαναληπτικές δόσεις εμβολίου Ηπατίτιδας Β. Έχω έναν γιο έξι ετών και μια κόρη πέντε ετών. Ο γιος μου σε διάστημα ενάμισι έτους έχει κάνει τέσσερις δόσεις του εμβολίου. Η κόρη μου έχει κάνει τρεις δόσεις μέσα σε ένα χρόνο, αλλά την τέταρτη μας την έχει γράψει να γίνει μετά από πέντε χρονιά από την τελευταία. Θεωρείτε ότι έχει γίνει λάθος στην ημερομηνία; Θα πρέπει να γίνει άμεσα και η τετάρτη δόση ή καλύπτεται κανονικά μετά την πενταετία η κύρη μου, όπως και ο γιος μου;”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η τέταρτη δόση συνήθως γίνεται πέντε χρόνια μετά την τρίτη, εκτός και αν ο παιδίατρος έχει κάποιο λόγο να την κάνει νωρίτερα ή και να την αποφύγει εντελώς.

Ερώτηση:
“Καλησπέρα αγαπητέ κύριε Μαζάνη. Έχω ένα αγοράκι 20 ήμερων το οποίο στον ύπνο του κάνει κάποιους θορύβους, που είναι κάτι μεταξύ βογγητού και μουγκρητού -αν μου επιτρέπετε σαν ένα μικρο κατσικάκι. Δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχώ ή όχι. Τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, είναι δύσκολο να καταλάβω τι μπορεί να συμβαίνει. Η λογική λέει ότι αν κατά τα άλλα είναι ένα φυσιολογικό μωρό δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γενικά τα μωρά δεν είναι… αθόρυβα! Βγάζουν διάφορους θορύβους και στον… ξύπνιο τους και στον… ύπνο τους. Μπορεί να είναι μια μικρή δυσφορία όταν ετοιμάζονται να κάνουν τα κακά τους ή μικροί κολικοί ή αθώα σφιξίματα κλπ κλπ. Θα μπορούσες να βιντεοσκοπήσεις το μωρό σου και να το δει κάποιος παιδίατρος, μήπως και έτσι καταλάβει καλύτερα.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164