Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“Καλησπέρα! Χρειάζομαι τη γνώμη σας για το αγοράκι μου που σε ένα μήνα θα γίνει τριών. Στον παιδικό σταθμό μου είπαν ότι έχει ανεπτυγμένο γνωστικό επίπεδο για την ηλικία του, αλλά δεν συγκεντρώνεται εύκολα, δεν αγαπά το πρόγραμμα και δεν ολοκληρώνει πάντα αυτά που κάνει. Τα βλέπω και εγώ αυτά τα στοιχεία. Είναι συνήθης αυτή η συμπεριφορά για αυτή την ηλικία ή πρέπει να ανησυχώ; Πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό για να ενισχύσω εγκαίρως τη δυνατότητα συγκέντρωσης; Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σας!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν μου γράφεις πόσο καιρό πηγαίνει το παιδάκι σου στο σταθμό. Δηλαδή, αν είναι πρόσφατη η παρακολούθησή του μπορεί να είναι μια αντίδραση μέχρι να προσαρμοστεί. Αν όμως πηγαίνει αρκετό καιρό, ώστε η αξιολόγηση της δασκάλας να είναι αξιόπιστη, τότε καλό θα ήταν να εξεταστεί από έναν ειδικό παιδο- αναπτυξιολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει αν υπάρχει κάποια απόκλιση από το φυσιολογικό (όπως για παράδειγμα διάσπαση της προσοχής) και θα σας υποδείξει κάποια θεραπεία, ώστε να βοηθήσεις το παιδί σου. Καταρχάς, μην σε πιάνει πανικός διότι σήμερα, με την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων της συμπεριφοράς των παιδιών, υπάρχει και επιτυχής θεραπεία.
Ερώτηση
“Γιατρέ χαίρεται και σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Θα ήθελα την άποψή σας σχετικά με την ομιλία των παιδιών. Πότε πρέπει περίπου ένα παιδί να αρχίσει να δημιουργεί φράσεις; Η κόρη μας είναι 14 μηνών και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουμε την ομιλία της, όπως να της διαβάζουμε βιβλία και να της μιλάμε. Κατανοεί αρκετά πράγματα, αλλά έως τώρα δεν λέει περισσότερες από δέκα λέξεις, ενώ κάνει αρκετούς ήχους ζώων. Επίσης, θα ήθελα την άποψή σας για τα παιδικά τραγούδια και τα κινούμενα σχέδια, κατά πόσο βοηθάνε την ομιλία των παιδιών σε αυτή την ηλικία. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, βιάζεσαι παρά πολύ! Αυτά που λέει το μωρό σου είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Συνήθως, μετά τον πρώτο χρόνο τα μωρά λένε περίπου δέκα λέξεις, μετά τους 22 μήνες βάζουν δύο λέξεις μαζί και μετά τους 24 μήνες αρχίζουν να βάζουν τρεις λέξεις μαζί ώστε να σχηματίζουν μια μικρή πρόταση. Βεβαίως, όλα αυτά ποικίλουν από παιδί σε παιδί. Σημασία έχει σε πρώτη φάση να διαπιστώνουμε αν το παιδί ακούει και εκτελεί κάποιες προσταγές ή οδηγίες, καθώς ένα παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί και να μιλήσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Γεια σας κύριε Μαζάνη. Έχω ένα κοριτσάκι που το Μάρτιο γίνεται τριών ετών. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν τρώει φρούτα και λαχανικά. Το μόνο που πίνει είναι χυμό πορτοκάλι και που και που τρώει κολοκυθάκι και μπρόκολο. Το αποτέλεσμα είναι να κάνει σκληρά κακάκια κάθε δύο- τρεις ημέρες με δυσκολία. Σκέφτηκα να αραιώνω το γάλα της πρωί- βράδυ με χαμομήλι και μέλι και είδα ότι μαλάκωσαν κάπως τα κακάκια της. Τελευταία, όμως, όταν θέλει κακά κλαίει, θέλει αγκαλιά και στο τέλος πάει και κλείνεται στο δωμάτιο μόνη, κλαίγοντας, προσπαθώντας να ενεργηθεί και χωρίς να θέλει να είμαι κοντά της. Να σημειώσω ότι φοράει ακόμα την πάνα της και δεν θέλει να καθίσει στο γιο- γιο ή την τουαλέτα. Γιατρέ, πώς να χειριστώ την κατάσταση; Της μιλάω ήρεμα, γλυκά εξηγώντας ότι τα κακά είναι μια φυσιολογική διαδικασία για όλους μας. Τι πρέπει να κάνω για να της φύγει αυτή η φοβία; Σας ευχαριστώ πολύ και περιμένω την απάντησή σας.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, συμφωνώ και εγώ μαζί σου ότι καταρχάς πρόκειται για μια φοβία, η οποία έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο. Όμως, το γεγονός ότι με λίγο μέλι και χαμομήλι στο γάλα βελτιώθηκαν τα συμπτώματα ενθαρρύνει την αισιοδοξία ότι και μόνο με τη διατροφή μπορεί να λυθεί το πρόβλημά της. Για αρχή, να μην τρώει μήλο, μπανάνα, ρύζι και καρότο. Βρες τον τρόπο να τρώει κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, χουρμάδες και κουάκερ, το οποίο μπορείς να το βάζεις και μέσα στη σούπα και στο μπιφτέκι σε αντικατάσταση του ψωμιού και μέσα στο γιαούρτι. Επίσης, για μία με δύο εβδομάδες μπορείς να της δώσεις ένα ειδικό σιρόπι που μαλακώνει τα κακά, ώστε αν κάνει δυο- τρεις φορές εύκολα και μαλακά κακά, τότε θα ξεθαρρέψει αφού δεν θα πονέσει και σιγά- σιγά θα προσπαθεί και μόνη της.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για το έργο σας. Ο γιος μου είχε κρυψορχία στον έναν όρχι και χειρουργήθηκε ενάμιση ετών. Η διάγνωση από τον υπέρηχο ανέφερε το εξής: δεξής όρχις εντός οσχέου και αριστερός όρχις παρά το έσω βουβωνικό στόμιο, εντός του βουβωνικού πόρου, μετακινούμενος με την πίεση του ηχοβολέα έσω δύο εκατοστά χαμηλότερα. Γιατρέ μου, σας παρακαλώ απαντήστε μου τι σημαίνει αυτό και αν το παιδί μου πρέπει να κάνει κάποιες εξετάσεις τώρα ή όταν ενηλικιωθεί; Να είστε πάντα καλά για τις πολύτιμες συμβουλές και απαντήσεις σας.”
Απάντηση:
Ο παιδοχειρουργός που αποκατέστησε τον όρχι έχει σαφή εικόνα του γεγονότος και θα σε συμβουλέψει αν πρέπει να κάνεις κάποιο περαιτέρω έλεγχο. Σε γενικές γραμμές, κάπου στην εφηβεία θα πρέπει να κάνει κάποιο υπερηχογράφημα και μετά ανάλογα με τα ευρήματα θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να επαναλαμβάνεται.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο 7,5 ετών που εδώ και λίγο καιρό έχω παρατηρήσει ότι μυρίζει η μασχάλη του μετά από τις δραστηριότητές του, παρόλο που ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής (καθημερινή αλλαγή ρούχων και μπάνιο κάθε βράδυ). Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.”
Απάντηση:
Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε αυτές τις ηλικίες, καθώς αλλάζουν οι “ορμόνες”, όπως λέμε, και σε συνδυασμό με τον ιδρώτα της περιοχής όπου αναπτύσσονται μύκητες προκαλείται η έντονη μυρωδιά. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι το συχνό πλύσιμο και να διατηρείς την περιοχή στεγνή.
Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 27 μηνών, 12 κιλά και ύψος 86 εκατοστά. Εγώ και ο σύζυγος δεν ξεπερνάμε το 1,75. Θα πρέπει να ανησυχώ για το ύψος του μωρού;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που υπολογίζουμε το τελικό ύψος του παιδιού, βάσει του ύψους των γονέων του. Έτσι, λοιπόν, το δικό σου παιδί θα φτάσει το λιγότερο τα 180cm.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ