Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας ρωτήσω έχω ένα κοριτσάκι 3,5 χρόνων και έκανα εξετάσεις αίματος και τα μονοκύτταρα είναι 11,1, είναι φυσιολογικό η έχει κάποιο πρόβλημα;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, ένα μόνο αποτέλεσμα μιας εξέτασης δεν λέει τίποτα και δεν μπορεί να δοθεί μια απάντηση με ακαδημαϊκό ύφος. Πρέπει ένας γιατρός καταρχάς να ξέρει για ποιο λόγο έγινε η εξέταση ή οι εξετάσεις. Δηλαδή, ποια συμπτώματα είχε το παιδί και τι ψάχνατε όταν φτάσατε στο σημείο να τρυπήσετε το παιδί και να του πάρετε αίμα; Επίσης τι άλλα αποτελέσματα έχετε; Πόσα είναι τα λευκά αιμοσφαίρια; Πόσα είναι τα πολυμορφοπύρινα; Πόσα είναι τα λεμφοκύτταρα; Και ούτω καθεξής…
Ερώτηση
“Χρειάζομαι τη γνώμη σας για το αγοράκι μου, που σε ένα μήνα θα γίνει τριών. Στον παιδικό σταθμό μου είπαν ότι έχει ανεπτυγμένο γνωστικό επίπεδο για την ηλικία του, αλλά δεν συγκεντρώνεται εύκολα, δεν αγαπά το πρόγραμμα και δεν ολοκληρώνει πάντα αυτά που κάνει. Τα βλέπω και εγώ αυτά τα στοιχεία. Είναι συνηθισμένη αυτή η συμπεριφορά για αυτή την ηλικία ή πρέπει να ανησυχώ; Πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό για να ενισχύσω εγκαίρως τη δυνατότητα συγκέντρωσης; Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια σας!”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η παρατηρητικότητα της δασκάλας είναι πολύτιμη, καθώς αυτή ζει το παιδί μέσα από την εκπαίδευση και μπορεί να διαπιστώσει αν η συμπεριφορά του είναι φυσιολογική. Αυτό που περιγράφεις μπορεί να είναι μια μορφή διάσπασης της προσοχής. Γι’ αυτό αν πραγματικά συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να το δει κάποιος ειδικός αναπτυξιολόγος, ώστε αν χρειάζεται βοήθεια αυτό να γίνει εγκαίρως.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 9,5 μηνών. Γεννήθηκε 2710/48/33 τελειόμηνο με καισαρική. Ξεκίνησε με γάλα φόρμουλα και μητρικό με άντληση, γιατί έκανε άρνηση να φάει από το στήθος. Ήταν πολύ φαγανή έως και το δεύτερο μήνα που ξεκίνησε της γουλιές. Ο γιατρός της έλεγε όλα τα παιδιά βγάζουν και να συνεχίσω να της δίνω όσο θέλει. Στον τέταρτο μήνα μείωσε την ποσότητα γάλακτος και οι γουλιές έγιναν εμετοί και έπειτα από δική μου ανησυχία κάναμε υπέρηχο στομάχου όπου μας είπαν ότι έχει μετρίου βαθμού παλινδρόμηση, ίσως γιατί η ποσότητα γάλακτος ήταν λίγη(120ml). Πήρε γάλα ar και σιρόπι epandoren για τέσσερις μήνες. Οι εμετοί σταμάτησαν αλλά η όρεξή της για γάλα μειωνόταν. Ωστόσο, ξεκινήσαμε φρούτα και φαγητά. Μέχρι τώρα τα έτρωγε όλα με όρεξη (γεύμα ανά τρίωρο περίπου 200ml), αλλά το γάλα το έκοψε και σιγά σιγά τα φρούτα, την κρέμα και με το ζόρι τρώμε μεσημεριανό. Δοκίμασα να τις δίνω ολόκληρα κομματάκια αλλά τίποτα… Ο παιδίατρος μου έκοψε το σιρόπι από τον Οκτώβριο και μου έβαλε κανονικό γάλα τώρα… Δεν βγάζει πια γουλιές, αλλά βλέπω πως της ανεβαίνουν φαγητά. Έχω απελπιστεί γιατί βλέπω πως σιγά σιγά απεχθάνεται το φαγητό και δεν θέλει τίποτα, ποτέ δεν πεινάει, μόνο όταν τρώει κάτι καινούριο έχει όρεξη και αυτό για δυο – τρεις μέρες. Ο παιδίατρος λέει να περιμένω, αλλά εγώ φοβάμαι. Της έκανα γενικές εξετάσεις αίματος και ορμόνες και είναι φυσιολογικές. Έχει τέσσερα δόντια και είναι 8250/74/43. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Μήπως έχει τελικά αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και έχει αποστροφή σε όλα; Μήπως έχει κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, πρέπει να κάνεις πάλι ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου, διότι μπορεί ακόμα να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά του που περιγράφεις, καθώς οι πιθανές αναγωγές που κάνει του δημιουργούν καούρες και τσουξίματα, με αποτέλεσμα να απεχθάνεται το φαγητό, αφού το έχει συνδυάσει με αυτή την ενόχληση και ως εκ τούτου τρώει μόνο τόσο όσο να χορτάσει λίγο την πείνα του.
Ερώτηση
“Χαίρεται και σας ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα την άποψη σας για την κόρη μας που είναι 14 μηνών και συνηθίζει να χτυπά το κεφάλι της στο κρεβάτι ή να χτυπά με το χέρι της το κεφάλι. Αυτό ξεκίνησε πιο ήπια για να γίνει εντονότερο τις τελευταίες εβδομάδες που είναι άρρωστη. Μας ανησυχεί το γεγονός, γιατί δεν μπορούμε να την βλέπουμε να χτυπά το κεφάλι της και να μην ξέρουμε πως να αντιδράσουμε. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντησή σας.”
Απάντηση
Συνήθως, αυτή τη συμπεριφορά την έχουν τα μωρά προκειμένου να προκαλέσουν την προσοχή των οικείων τους. Μπορεί αρχικά να ξεκίνησε από κάποια ενόχληση κάποιας αδιαθεσίας, όπως για παράδειγμα η οδοντοφυΐα, και να το συνεχίζει καθώς βλέπει ότι σας προκαλεί το ενδιαφέρον. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να δείξετε αδιαφορία στην εν λόγω συμπεριφορά του και διακριτικά όταν το κάνει να του αποσπάτε την προσοχή με κάτι άλλο μέχρι να του περάσει.
Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θέλω τη βοήθειά σας άμεσα. Έκανα εξέταση θυρεοειδούς στο γιο μου όταν ήταν 15 μηνών και είχε tsh 7. Κάναμε επανεξέταση στους 19 μήνες και έχει tsh 7,7 και οι άλλες δύο που δεν θυμάμαι πως τις λένε ήταν φυσιολογικές τιμές. Πήγαμε σε παιδοενδοκρινολόγο και μας είπε να χορηγήσουμε χάπι μέχρι τα τρία του και μετά βλέπουμε. Και τώρα θέλω να ρωτήσω μήπως βιαζόμαστε, γιατί το παιδί είναι μικρό και οι ορμόνες του ακόμη αλλάζουν. Μήπως αν ξεκινούσε το χάπι, όπως λέει ο σύζυγος, τεμπελιάσει ο οργανισμός και δεν κάνει από μόνος του τη δουλειά; Φοβάμαι να μπω σε αυτό το τριπάκι και να κάνω λάθος που το παιδί θα το έχει σε όλη του την ζωούλα. Είναι το τέταρτο παιδάκι μου, 19 μηνών, 85 εκατοστά, 10,300 κιλά σταθερός εδώ και δύο μήνες. Βοήθεια στις σκέψεις μου θέλω, γιατρέ μου, μήπως να τον αφήσω λίγο ακόμη;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι μάλλον επικίνδυνο να αμελήσετε τη θεραπεία του μωρού σας, όταν μάλιστα αυτή προέρχεται από έναν ειδικό. Αν ένα παιδί δεν κάνει τη σωστή θεραπεία για θυροειδοπάθεια, τότε μπορεί να προκύψουν βλάβες μη αναστρέψιμες.
Ερώτηση
“Καλησπέρα, έχω ένα κοριτσάκι δύο μηνών που έχει ΓΟΠ και θηλάζει αποκλειστικά. Είχε πιει φόρμουλα τις πρώτες τρεις μέρες και μετά θήλαζε αποκλειστικά. Τώρα φαίνεται ότι δεν χορταίνει, αλλά όταν χρειάστηκε να πιει ξένο γάλα, αφού το ήπιε το έβγαλε δύο ώρες μετά. Τι μπορώ να της δώσω (δεν έχει αλλεργία σε αγελαδινό γάλα);”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, αν είναι διαπιστωμένο με υπερηχογράφημα οισοφάγου- στομάχου ότι το μωρό σου έχει ΓΟΠ, τότε θα πρέπει να παίρνει για κάποιο διάστημα ένα σιρόπι που μειώνει τις αναγωγές, όπως για παράδειγμα το epadoren, και σε περίπτωση χορήγησης ξένου γάλακτος, τότε να χορηγήσεις κάποιο αντιαναγωγικό, δηλαδή AR.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ