Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση
“Κε Μαζάνη έχω ένα κοριτσάκι 7 μηνών και πιπιλάει τον αντίχειρά του. Κυρίως όταν είναι κουρασμένη, όταν πεινάει και όταν βαριέται. Υπάρχει κάποιος τρόπος να την κάνω να το σταματήσει; Να της φοράω γαντάκι ή θα την επηρεάσει αρνητικά σε κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ!”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κόψει ή να περιορίσει ενα μωρό την πιπίλα και το πιπίλισμα. Η αλήθεια ειναι ότι στην πράξη η κάθε μανούλα βρίσκει εκείνον που ταιριάζει στην δική της περίπτωση. Εκείνος που νομίζω ότι ειναι ο πιο αποτελεσματικός ειναι να βρίσκεις τροπο να μειώνεις την ευχαρίστηση που του προκαλεί η πιπίλα και το πιπίλισμα!Δηλαδη εμείς ξέρουμε ότι κατα την διάρκεια του πιπίλισματος εκκρινονται μέσα στον οργανισμό του μωρού ουσίες οι οποίες του προκαλούν ευχάριστηση και ηρεμία. Αν λοιπόν του αποσπάς την προσοχή, του τραβάς το δάχτυλο ή την πιπίλα ώστε να μην ευχαριστιέται, τότε σιγά-σιγά θα επέλθει μια “αποτοξίνωση” και αργά ή γρήγορα θα περιορίσει ή και θα “κόψει” την πιπίλα.
Ερώτηση
“Ο γιος μου 5,5 χρόνων μου ανέφερε εδώ κ μια εβδομάδα ότι κάποιες φορές μας βλέπει να έχουμε μεγάλο κεφάλι. Την πρώτη φορά μου είπε ότι όπως τους διαβάζει παραμύθι η κυρία του στο νήπιο κάποιες φορές παρατηρεί ότι το κεφάλι της είναι πιο μεγάλο από ότι πριν. Κ σήμερα το απόγευμα μου είπε ότι “μαμά τώρα κ εσύ έχεις πιο μεγάλο κεφάλι”.Του ζήτησα να κλείσει λίγο τα μάτια του κ όταν τα άνοιξε μου είπε ότι τώρα πέρασε κ δεν με βλέπει με μεγάλο κεφάλι. Δεν έχει παραπονεθεί για κάτι άλλο στην όρασή του. Ούτε φοράει γυαλάκια. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε; Είναι κάτι; Πρέπει να ανησυχώ;”
Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να κάνεις έναν πολύ καλό οφθαλμολογικό έλεγχο στην όραση του παιδιού σου σε ειδικό παιδοφθαλμίατρο διοτι καμία φορα υπάρχουν διαταραχές της όρασης οι οποίες δεν έχουν σχέση μόνο με την οπτική οξύτητα. Επίσης να ερευνήσεις τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να επηρεάσει ψυχολογικά το παιδί σου όπως διάφορες ιστορίες, παραμύθια, παιχνίδια, όνειρα κλπ διότι σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και μπερδεύουν την πραγματικότητα με μη πραγματικα γεγονότα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, πρώτα από όλα συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 9 εβδομάδων. Θηλάζει αποκλειστικά. Τον τελευταίο καιρό έχω προβληματιστεί γιατί το παιδί όταν είναι ξύπνιο κλαίει όλη την ώρα και δεν παρηγορείται με τίποτα παρά μόνο με το στήθος. Αυτό σημαίνει ότι έχω ένα παιδί που ή θα κλαίει ή θα βυζαίνει. Ακόμα και το βράδυ μόλις φάει και το νανουρίσω το βάζω στο κρεβατάκι του. Μένει για δέκα λεπτά περίπου και μετά ξυπνάει και ξεκινάμε πάλι από την αρχή. Κάνω μήπως κάτι λάθος και δεν μπορώ να ικανοποιήσω το παιδάκι μου; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει καταρχάς να ξεκάθαρισεις αν πραγματικά το μωρό σου χορταίνει με το γάλα σου ή εχει κάνει το στήθος σου τρόπο για να παρηγοριέται. Βασικά αν εχει χορτάσει δεν πρέπει να ξυπνάει και να θέλει πάλι γάλα. Ένας τρόπος για να καταλάβεις αν θέλει πιπίλα ειναι να του χορηγήσεις πειραματικά μια κανονική πιπίλα για να δεις τι θα συμβεί. Δηλαδή αν θέλει πιπίλα τότε θα πιπιλάει και θα ηρεμήσει. Αν όμως πεινάει τότε θα συνεχίσει να κλαίει ώσπου να του προσφέρεις το στήθος σου. Επίσης ενας καλός δείκτης ειναι να παρακολουθείς το βάρος σώματος για να διαπιστώνεις αν τρέφεται σωστά. Επίσης είναι πολύ βασικό να το βάζεις στο στήθος όταν θα έχει πραγματικά πεινάσει ώστε να αφοσιωθεί στο φαγητό, αλλιώς αν το βάζεις με το παραμικρό τότε μισοτρωει και δημιουργείται ο φαύλος κύκλος να ζητάει συνέχεια να τρώει.
Ερώτηση
“Γέννησα στις 38 εβδομάδες με καισαρική ένα υγιέστατο αγοράκι. Όμως εμφάνισε λίγο ίκτερο, που δεν είχε υποχωρήσει τελείως μόλις πήραμε εξιτήριο από το μαιευτήριο. Ο γιατρός επέτρεψε να γυρίσουμε μαζί στο σπίτι. Ο παιδίατρος που το εξέτασε στο σπίτι συμβούλευσε να βάζουμε το μωρό σε μέρος που έχει ήλιο. Εγώ καθώς περνούσαν οι ώρες διαπίστωνα ότι ήταν πολύ κίτρινο, είχε έντονη υπνηλία, δεν έτρωγε όσο έπρεπε και δεν είχε συχνές κενώσεις. Όπως είναι λογικό ανησυχούσα πολύ και μετά από δική μου επιμονή και νέα εξέταση του παιδιού από τον παιδίατρο το μεταφέραμε στο νοσοκομείο, όπου μπήκε στη “λάμπα” για λίγες ημέρες και έγινε καλά. Εκεί μας είπαν ότι ο ίκτερος είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι συνέπειες μπορεί να έχει για ένα νεογέννητο ο ίκτερος, όταν για κάποιο λόγο δεν γίνει άμεσα η τοποθέτησή του στην ειδική “λάμπα”; Σας ευχαριστώ”.
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, οι βλαβερές συνέπειες του ίκτερου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως: βασικά η τιμή της χολερυθρίνης, η εβδομάδα κύησης του μωρού, το βάρος γέννησης, η μέρα ζωής κλπ. Σε γενικές γραμμές εκείνο που φοβόμαστε είναι ότι σε πολύ υψηλές τιμές ο ίκτερος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του παιδιού.
Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη έχω ένα κοριτσάκι 9,5 μηνών. Γεννήθηκε 2710/48/33 τελειόμηνο με καισαρική. Ξεκίνησε με γάλα φόρμουλα και μητρικό με άντληση γιατί έκανε άρνηση να φάει από το στήθος. Ήταν πολύ φαγανή έως και τον 2 μήνα που ξεκίνησε της γουλιές. Ο γιατρός της έλεγε όλα τα παιδιά βγάζουν και να συνεχίσω να της δίνω όσο θέλει. Στον 4 μήνα μείωσε την ποσότητα γάλακτος και οι γουλιές έγιναν εμετοί και έπειτα από δική μου ανησυχία κάναμε υπέρηχο στομάχου όπου μας είπαν έχει μετρίου βαθμού παλινδρόμηση ίσως γιατί η ποσότητα γάλακτος ήταν λίγη (120ml). Πήρε γάλα ar και σιρόπι epandoren για 4 μήνες. Οι εμετοί σταμάτησαν αλλά η όρεξη της για γάλα μειωνόταν. Ωστόσο ξεκινήσαμε φρούτα και φαγητά. Μέχρι τώρα τα έτρωγε όλα με όρεξη (γεύμα ανά 3ωρο περίπου 200ml) αλλά το γάλα το έκοψε και σιγά σιγά τα φρούτα την κρέμα και με το ζόρι τρώμε μεσημεριανό. Δοκίμασα να τις δίνω ολόκληρα κομματάκια αλλά τίποτα. Ο παιδίατρος μου έκοψε το σιρόπι από τον Οκτώβριο και μου έβαλε κανονικό γάλα τώρα. Δεν βγάζει πια γουλιές αλλά βλέπω πως της ανεβαίνουν φαγητά. Έχω απελπιστεί γιατί βλέπω πως σιγά σιγά απεχθάνεται το φαγητό και δεν θέλει τίποτα ποτέ δεν πεινάει μόνο όταν τρώει κάτι καινούριο έχει όρεξη και αυτό για 2-3 μέρες. Ο παιδίατρος λέει αστο αλλά εγώ φοβάμαι. Της έκανα γενικές εξετάσεις αίματος και ορμόνες και είναι φυσιολογικές. Έχει 4 δόντια και είναι 8250/74/43.Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Μήπως έχει τελικά αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και κάνει αποστροφή σε όλα; Μήπως έχει κάτι άλλο; Ευχαριστώ πολύ”.
Απάντηση
Το πιθανότερο από όλα είναι να έχει ακόμη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έστω σε μικρό βαθμό, η οποία του προκαλεί καούρες και τσουξίματα και έχει συνδυάσει ότι αυτό συμβαίνει με το φαγητό γι’ αυτό αποφεύγει να τρώει και σιτίζεται οριακά μέχρι εκεί που κόβει την πείνα του. Θα πρέπει να κάνετε πάλι ένα υπερηχογράφημα και αν διαπιστωθεί ότι η ΓΟΠ δεν έχει υποχωρήσει, τότε πιθανό να χρειαστεί να ξαναπάρει για μια περίοδο το αντιαναγωγικό σιρόπι.
Ερώτηση
“Έχω ένα γιο 77 ημερών εδώ κ 2 βδομάδες δεν ενεργείται καθόλου. Στις πρώτες 3 μέρες βάλαμε υπόθετο γλυκερίνης όλα καλά αλλά εδώ κ 5 μέρες τίποτα. Η γιατρός μας μου είπε ότι μέχρι 1 βδομάδα είναι φυσιολογικό για παιδάκια που θηλάζουν. Φοβάμαι. Τι μπορεί να συμβαίνει;”
Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι αλήθεια ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν μεγάλη ποικιλία στον αριθμό των κενώσεων. Δηλαδή μπορεί να κάνουν μέχρι και 10 κενώσεις την μέρα, αλλά μπορεί να κάνουν και κάθε 4-7 μέρες και να είναι φυσιολογικό αρκεί να μην δυσκολεύεται παρά πολύ για να κάνει την κένωση και να μην βγαίνουν τα κακά του πολύ σκληρά σαν της κατσίκας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ