Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Καλημέρα κ. Μαζάνη, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τη διατροφή του παιδιού μου. Είναι αγόρι 10 χρονών και γενικώς δεν μου δημιουργεί προβλήματα. Όμως είναι πολύ περίεργος με το φαγητό. Δεν τρώει καθόλου γαλακτοκομικά, ούτε του αρέσει το γάλα, και θέλει να τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά, όπως μακαρόνια και μπιφτέκια. Έχω καταφέρει να του δίνω κάποια λαχανικά και μερικά φρούτα, αλλά για τυρί ή γιαούρτι και πιο περίεργες γεύσεις ούτε λόγος. Φοβάμαι ότι έτσι δεν τρέφεται σωστά. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Έχω προσπαθήσει τα πάντα αλλά κανένα αποτέλεσμα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς θα πρέπει να κάνεις ένα γενικό εργαστηριακό έλεγχο για να διαπιστώσεις ότι η μη ικανοποιητική πρόσληψη τροφής (όπως την περιγράφεις) δεν έχει επηρεάσει σε κάτι τον οργανισμό του και ότι δεν έχει κάποια έλλειψη σημαντικών βιταμινών, σιδήρου κλπ. Το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο και μπορείς να επικοινωνήσεις. Η μονοφαγία σίγουρα δεν είναι κάτι το επιθυμητό, όμως μπορεί να μην έχει οργανικά προβλήματα αν δεν τρώει όλες τις τροφές. Επίσης, τα γαλακτοκομικά δεν είναι και τόσο απαραίτητα σε αυτή την ηλικία και μπορεί να συμπληρώνει τις απαραίτητες ουσίες με τις υπόλοιπες τροφές. Αν το βάρος του, το ύψος του και γενικά η υγεία του είναι καλή δεν πρέπει να ανησυχείς. Εξάλλου, απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι ανόρεκτος, αλλά απλώς επιλεκτικός και ιδιόρρυθμος.
Ερώτηση:
“Γεια σας, είμαι μητέρα τριών παιδιών και σας στέλνω για το μικρότερο γιο μου που είναι επτά χρονών. Ο μικρός έχει πρόβλημα με την τηλεόραση. Προτιμάει να βλέπει ακόμη και διαφημίσεις, παρά να παίζει με τα αδέρφια του ή να πάμε μια βόλτα στην παιδική χαρά. Τον έχω πιάσει με το καλό, δεν ακούει. Τον μαλώνω και αντιδρά με φωνές. Με το σύζυγό μου καταφέρνουμε τελικά να κρατάμε την τηλεόραση κλειστή, αλλά μόνη μου δεν μπορώ να τον χειριστώ. Είναι σημάδι της ηλικίας; Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά μου δεν μου είχαν δημιουργήσει ποτέ τέτοιο πρόβλημα.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν ζούσατε στο χωριό πριν κάποιες δεκαετίες που δεν υπήρχε τηλεόραση, τότε τι θα έκανε ο μικρός; Απ’ ό,τι φαίνεται σε χειρίζεται. Το καλύτερο από όλα είναι να κλείσεις την τηλεόραση και να του κάνεις μια ξεκάθαρη κουβέντα ότι θα ανοίγει μόνο κάθε (ας πούμε) Σάββατο και θα αποκαλείτε την ημέρα “η μέρα της τηλεόρασης”. Έτσι, αρχικά θα περιορίσει το χρόνο τηλεθέασης, μέχρις ότου να μπορέσεις να ελέγχεις το καθημερινό ωράριο. Πρέπει να είσαι αποφασιστική και συνεπής σε αυτό που θα αποφασίσεις και να μην του κάνεις το χατήρι να υποχωρήσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, ευχαριστούμε για τις απαντήσεις σας! Το μωρό μου είναι πέντε μηνών και έχει πάρει βάρος μόνο 350 γραμμάρια σε ένα μήνα. Γεννήθηκε φυσιολογικά και τώρα ζυγίζει 6,650 κιλά. Το ξέρω ότι στους έξι μήνες τα παιδιά διπλασιάζουν το βάρος τους, αλλά και πάλι φοβάμαι, γιατί έως τώρα δεν είχε παρουσιάσει ανάλογη καμπή. Εννοείται ότι θηλάζω κανονικά και μόλις ξεκινήσαμε και τις κρέμες, αλλά δεν ξέρω τι του συμβαίνει και αν είναι ανησυχητικό. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αν μέχρι τώρα το βάρος του αναπτυσσόταν ικανοποιητικά τότε δεν πρέπει να ανησυχείς. Καμιά φορά, τα μωρά κάνουν αυτό που λέμε “άλματα ανάπτυξης”. Δηλαδή, κάποια στιγμή σταματούν να παίρνουν βάρος και ύστερα πάλι ξαναξεκινούν. Κάνε λίγη υπομονή μέχρι να δεις και την επόμενη μέτρηση, καθώς η προσθήκη των κρεμών μάλλον θα βοηθήσει στην αύξηση του βάρους.
Ερώτηση:
“Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι πέντε μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε μονάχα, αλλά ο γιατρός μας είπε ότι χρειάζεται να του δώσουμε και συμπλήρωμα. Το πρόβλημα είναι, πως το μωρό δεν τρώει από το μπιμπερό. Τι μπορώ να κάνω;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν πραγματικά οι οδηγίες είναι αυτές, τότε μην ανησυχείς. Το παιδί αρνείται να φάει από το μπιμπερό, διότι ξέρει ποιο είναι το “καλό γάλα”. Αργά ή γρήγορα, όμως, θα το νικήσει η πείνα και η επιμονή σου και θα φάει και το ξένο γάλα.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ