Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
“Καλήμερα, η κόρη μου είναι ενός μήνα και οκτώ ημερών. Σήμερα το πρωί ξύπνησε και στο σεντονάκι της είχε κίτρινη ξινίλα… Τρώει κανονικά και λίγο πιο πολύ από το κανονικό. Να ανησυχήσω;”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου της έκανε κάποια μικρή αναγωγή γάλακτος. Δηλαδή, ανέβηκε το γαλατάκι από το στομαχάκι της στο στόμα και μετά στο σεντόνι. Έπειτα, το γάλα αφού παρέμεινε εκτεθειμένο στον αέρα “ξύνισε”. Οι αναγωγές είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα μωρά και γι’ αυτό πρέπει να κοιμούνται σε ασφαλή θέση (στο πλάι ή ανάσκελα με γυρισμένο το κεφάλι στο πλάι), ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.


Ερώτηση:
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω μια κορούλα τριών χρόνων και ένα γιο δύο μηνών. Πριν από μερικές ημέρες η κόρη μου άρχισε να κάνει εμετούς χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Την έστειλα για λίγο στη μητέρα μου για να μην κολλήσει ο μικρός. Ωστόσο, οι εμετοί σταμάτησαν στη 1,5 ημέρα. (Πριν ένα μήνα ακριβώς είχε ρινοφαρυγγίτιδα και τον κόλλησε και πήγαμε στο νοσοκομείο. Μια ρινίτιδα μας είπαν ότι είχε και μας κράτησαν δύο ημέρες ). Με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά, θα ήθελα να με διαφωτίσετε σχετικά με τις ασθένειες, κατά πόσο όλες είναι μεταδοτικές και αν είναι, πότε; Επίσης, αν μπορώ κάπως να το ξεχωρίζω, γιατί η παιδίατρος μου λέει κάθε φορά που τυχαίνει να ‘ναι οι γύρω μου άρρωστοι, ότι είναι μεταδοτικό, ενώ δεν κολλάμε πάντα. Και τέλος, αν ισχύει ότι πάντα μας κολλάει κάποιος μια ασθένεια ή μπορεί να κολλήσει απ’ τον αέρα”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όλες αυτές τις απορίες σου τις έχουν όλες οι μανούλες. Τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους που είναι και η περίοδος που τα μωρά αρρωσταίνουν πιο συχνά. Και αυτό συμβαίνει διότι όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί, τόσο πιο ανώριμο είναι το αμυντικό του σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτο σε μικρόβια που προέρχονται από το περιβάλλον στο οποίο ζει, είτε από τους ανθρώπους, είτε και από τον αέρα. Σχεδόν όλα τα μικρόβια μπορούν να δημιουργήσουν κάποια λοίμωξη, αλλά συνήθως την ίδια αρρώστια δεν θα την ξαναπεράσει διότι δημιουργούνται αντισώματα. Όμως, τα μικρόβια είναι πάρα πολλά και γι’ αυτό ένα παιδί μπορεί να αρρωσταίνει πολλές φορές. Για να μειώσουμε τη μετάδοση των μικροβίων προς το παιδί πρέπει να τηρούνται οι κανόνες καλής υγιεινής, όπως λέμε, που είναι η καλή προσωπική υγιεινή, το καλό φαγητό, η απομάκρυνση από τα άτομα που εκείνη την περίοδο νοσούν, οι εμβολιασμοί, η καθαριότητα και το υγιεινό περιβάλλον χωρίς σκόνες και υγρασία κλπ.


Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, συμπληρωματικά με το προηγούμενο γράμμα μου ήθελα να ρωτήσω για την τριών χρονών κόρη μου. Πέρυσι τον Αύγουστο άρχισε να φαίνεται στο λαιμό της ο δεξιός στερνοκλειδομαστοειδής μυς σαν “κορδόνι” σκληρός. Βγάλαμε ακτινογραφία και υπέρηχο και φάνηκε πιο συμπαγής. Πήγαμε σε ορθοπεδικό και μας είπε για χειρουργείο. Έπειτα, πήγαμε σε παιδο- ορθοπεδικό στην Αθήνα στο νοσοκομείο Παίδων και μας είπε ότι αν ήταν ραιβόκρανο θα είχε φανεί εκ γενετής. Ο τοκετός μου, βέβαια, ήταν εργώδης και δύσκολος. Μας ανέφερε ότι είναι φλεγμονώδες ραιβόκρανο (πριν από έξι μήνες) και τώρα θα ξαναπάμε να μας δει (η μικρή έχει ψηλώσει αρκετά και είναι ακόμα σκληρός και τη βλέπω να κρατάει λίγο το κεφάλι δεξιά χωρίς να είναι έτσι μόνιμα). Θα ήθελα τη γνώμη σας για το αν χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση ή θα επανέλθει από μόνο του.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν πραγματικά είναι ραιβόκρανο, ανεξάρτητα από την αιτία που το δημιούργησε, μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί και χειρουργικά. Όμως, νομίζω ότι θα πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις ειδική φυσιοθεραπεία από ειδικό φυσιοθεραπευτή, με γνώσεις στο αντικείμενο και στα παιδιά , διότι πολλές φορές με αυτό τον τρόπο το ραιβόκρανο μπορεί να βελτιωθεί ή να θεραπευθεί. Το μόνο μειονέκτημα είναι η ηλικία του παιδιού σου. Δηλαδή, όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο πιο δύσκολο να “πετύχει” η φυσιοθεραπεία. Όμως καλό είναι να το δοκιμάσετε.


Ερώτηση:
“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών που έχει κάποια στοιχεία υπερκινητικού παιδιού, δεν κάθεται στην καρέκλα του φαγητού, κλαίει συχνά, στρίβει στο καρότσι, κουνάει χεριά- ποδιά, δεν κοιμάται πια τα μεσημέρια. Πώς θα καταλάβω αν δεν είναι χειρισμός, πόνος και ανησυχία από τα δόντια ή πρόβλημα υπερκινητικότητας; Ανησυχώ, πού να απευθυνθώ; Η παιδίατρος λέει ότι μετά τα δύο θα ξέρουμε. Εμένα μέχρι τότε θα με έχει φάει το άγχος. Ευχαριστώ.”

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο θα ξεκαθαρίζει αν έχει πρόβλημα και ποιο είναι ακριβώς. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις μεγάλη ανησυχία, μπορείς και από τώρα να πας σε ένα, παιδίατρο- αναπτυξιολόγο ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει και να εντάξει το μωρό σου σε φάσμα παθολογικό ή όχι και να σου δώσει οδηγίες αντιμετώπισης.


Ερώτηση:
“Γιατρέ γεια σας και συγχαρητήρια, έχω ένα κοριτσάκι ενός έτους γύρω στα δέκα κιλά και 80 πόντους ύψος. Τρώει στερεές τροφές και πίνει φόρμουλα περίπου 700 ml, κάνοντας περίπου έξι γεύματα το 24ωρο και με βραδινό γάλα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι εντάξει.”

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς αυτό φαίνεται από τις καμπύλες ανάπτυξης του μωρού σου, που υπάρχουν στο βιβλιαράκι που γράφονται τα εμβόλια και η παρακολούθηση από τον παιδίατρο. Σε γενικές γραμμές, με αυτά που περιγράφεις φαίνεται ότι είναι καλά. Σε αυτή την ηλικία τα μωρά τρώνε ένα γάλα το πρωί και ένα το βράδυ, φρούτα για δεκατιανό, το μεσημέρι φαγητό και το απόγευμα κάτι σαν δείπνο που μπορεί να είναι γιαούρτι, κρέμα, τοστ, ρυζόγαλο και πολλά αλλά. Η ημερήσια ποσότητα γάλακτος είναι περίπου αυτή που πίνει και το μωρό σου.


Ερώτηση:
“Καλημέρα γιατρέ. Έχω ένα γιο που στης 22 αυτού του μήνα θα γίνει τριών χρονών. Θέλουμε να σταματήσουμε τη πάνα. Τα έχουμε καταφέρει με τα τσίσα, αλλά με τα κακά ακόμα… Μου λέει όταν θέλει και τον πηγαίνω στο μπάνιο, αλλά δεν τα κάνει και κρατιέται. Μόνο στην πάνα τα κάνει. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση:
Να μην ανησυχείς καθόλου και ειδικά να μην του το δείχνεις. Κανένα παιδί δεν κράτησε για πάντα την “πάνα”. Απλώς το μωρό σου ακόμη δεν έχει ωριμάσει πολύ και θεωρεί τα κακά “δικά του” και δεν θέλει να τα χάσει. Είναι, όμως, σε πολύ καλό δρόμο και σύντομα θα απαλλαγεί και από την πάνα. Να το κάνεις διακριτικά και νομίζω ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα το καταφέρετε.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164