Μία από τις “εποχιακές” ασθένειες που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή είναι και η λαρυγγίτιδα. Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών, οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βάση σε περίπτωση εμφάνισής της, μιας και δεν πρόκειται πάντα για μια απλή υπόθεση. Για αυτό το λόγο, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί ποια είναι η εικόνα της λαρυγγίτιδας και πώς πρέπει να διαχειριστείς την εμφάνισή της:
Το φθινόπωρο, με την αλλαγή του καιρού και τη σταδιακή έλευση του χειμώνα, εμφανίζονται σιγά-σιγά τα πρώτα κρούσματα της λαρυγγίτιδας. Πρόκειται για μια ασθένεια με ιδιαιτέρως οξεία έναρξη, ενώ είναι πολύ επιθετική και “βίαιη”, με θορυβώδη συμπτώματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λαρυγγίτιδα αφορά όλες τις ηλικίες, τόσο των βρεφών, όσο και των παιδιών. Ο λόγος για τον οποίο η λαρυγγίτιδα αποδεικνύεται επικίνδυνη είναι διότι μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσκολία στην αναπνοή, να κλείσει το λάρυγγα, να μην αφήνει τον ασθενή να αναπνεύσει, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή ενός παιδιού.
Από τι προκαλείται η λαρυγγίτιδα:
Συνήθως, η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε ιούς που επιβιώνουν κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της αύξησης της υγρασίας, αλλά ενίοτε οφείλεται και σε μικρόβια. Πιο συχνά υπάρχει ένα αλλεργικό υπόστρωμα στο παιδί, το οποίο επιβαρύνει την προδιάθεση για λαρυγγίτιδα, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιονδήποτε οργανισμό, άνευ οργανικής αιτίας.
Ποια είναι τα συμπτώματα:
Η λαρυγγίτιδα έχει την τάση να εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά, χωρίς πρόδρομα συμπτώματα. Δηλαδή αυτό που λέμε “εν αίθρια”. Άλλες φορές μπορεί να έχει προηγηθεί μια συμπτωματολογία με καταρροή από τη μύτη, είτε βήχα ή κακουχία.
Συνήθως, το παιδί ξυπνά μέσα στη νύχτα -από τα μεσάνυχτα έως τις 4:00το πρωί . Έχει έντονο βράχνιασμα και βήχει σαν σκύλος και γι’ αυτό ο βήχας ονομάζεται “υλακώδης”. Όποιος ακούσει αυτό το βήχα δεν θα τον ξεχάσει ποτέ στη ζωή του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προσοχή! Η κατάσταση είναι σοβαρή και το παιδί πρέπει να δει αμέσως γιατρό.
Μέχρι να επικοινωνήσετε με παιδίατρο και να ξεκινήσετε για το νοσοκομείο, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- βγάλτε το παιδί στο μπαλκόνι να αναπνεύσει καθαρό οξυγόνο
- φτιάξτε στο μπάνιο ατμό με το καυτό νερό ή βράστε σε μια κατσαρόλα νερό ή χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, ώστε το παιδί να αναπνεύσει τους υδρατμούς
- μιλήστε με τον παιδίατρο για να σας χορηγήσει κορτιζόνη σε σταγόνες ή σιρόπι ή χαπάκι
- ξεκινήστε για το νοσοκομείο με ανοιχτό παράθυρο στο αυτοκίνητο
Πώς αντιμετωπίζεται η λαρυγγίτιδα:
Η λαρυγγίτιδα μπορεί να διαρκέσει περίπου τέσσερις με πέντε ημέρες. Η θεραπεία γίνεται με ατμό και οξυγόνο. Σε πιο βαριές περιπτώσεις, χορηγείται και κορτιζόνη. Ωστόσο, δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λαρυγγίτιδας. Για τα παιδιά που έχουν εμφανίσει προηγούμενη φορά λαρυγγίτιδα, θα πρέπει στο σπίτι να υπάρχει κορτιζόνη, ενώ με την πρώτη υποψία εμφάνισης της ασθένειας θα πρέπει να εισπνεύσουν υδρατμούς και να έχουν πρόσβαση σε οξυγόνο.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ