Κάποιες φορές μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο για τους γονείς να αντιληφθούν πως το παιδί τους είναι υπέρβαρο. Ένα παιδί μπορεί να μην μοιάζει ιδιαίτερα “μεγαλόσωμο” και επειδή όλο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν αυξημένη ανάπτυξη από μικρότερη ηλικία, έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε βαρύτερα παιδιά στην καθημερινότητα.
Ωστόσο σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που καταφέρνουν να έχουν κανονικό σωματικό βάρος, έχουν και μεγαλύτερη τάση να είναι πιο αθλητικά, περισσότερο υγιή, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για γνώση και εκπαίδευση, αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ταυτόχρονα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή να πέσουν αργότερα θύματα εκφοβισμού (bullying). Φυσικά, τα παιδιά με υγιές βάρος έχουν αρκετά μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στην υγεία τους καθώς μεγαλώνουν και ενηλικιώνονται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ως γονιός, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να αποκτήσει ισορροπημένο βάρος. Αν του γνωρίσεις την άσκηση, αλλά και τη σωστή διατροφή, θα έχεις κάνει δύο από τα πιο σημαντικά βήματα.
Δες, λοιπόν, τέσσερις κινήσεις-κλειδιά για να διατηρήσεις το βάρος του παιδιού σου σε φυσιολογικά επίπεδα:
Να είσαι ένα καλό πρότυπο
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσει καλές διατροφικές συνήθειες το παιδί είναι να είσαι εσύ η ίδια σωστό πρότυπο για εκείνο. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τον παραδειγματισμό. Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους να ενθαρρύνεις το παιδί να είναι ενεργό και να τρώει καλά είναι να το κάνεις πρώτα εσύ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πηγαίνετε για περπάτημα, ή για τρέξιμο, ή για ποδήλατο, αντί να καθίσετε μαζί στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Πηγαίνετε να παίξετε στο πάρκο, κάντε πράγματα που εμπεριέχουν δράση και κίνηση, ώστε να αντιληφθεί πως μπορεί είναι ταυτόχρονα πολύ διασκεδαστικό! , δεν θα περάσει.
Όποιες αλλαγές κάνεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του παιδιού είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν αποδεκτές εάν είναι μικρές και αφορούν όλη την οικογένεια και όχι μόνο εκείνο. Αντίστοιχα, η σωματική δραστηριότητα είναι πιο ελκυστική για το παιδί αν κάνετε κάτι όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια.
Δραστηριοποιηθείτε
Τα υπέρβαρα παιδιά δεν χρειάζονται περισσότερη σωματική άσκηση σε σχέση με τα πιο αδύνατα παιδιά. Το επιπλέον σωματικό βάρος σημαίνει ότι θα κάψουν περισσότερες θερμίδες για την ίδια δραστηριότητα ούτως ή άλλως.
Όλα τα παιδιά χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για καλή υγεία, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και τα 60 αυτά λεπτά σε μία και μόνο περίοδο μέσα στην ημέρα. Ακόμα και επιμέρους 10λεπτες και 5λεπτες στιγμές έντονης σωματικής δραστηριότητας είναι εξίσου καλές για το παιδί.
Προσοχή στις μερίδες φαγητού: Πρέπει να είναι σε παιδικό μέγεθος
Προσπάθησε να αποφύγεις τις μεγάλες μερίδες φαγητού. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και επίσημες οδηγίες σχετικά με την ακριβή ποσότητα τροφής που χρειάζεται ένα παιδί, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη δική σου κρίση.
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να προσφέρεις μικρότερες μερίδες στο παιδί, αφήνοντάς το να αναζητήσει περισσότερο φαγητό όταν πεινάσει ξανά.
Προσπάθησε να μην πιέζεις το παιδί να “φάει όλο το φαγητό” στο πιάτο του ή να φάει περισσότερο από όσο θέλει. Επίσης ενθάρρυνε το παιδί να τρώει αργά και σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.
Υγιεινά γεύματα
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, πρέπει να στοχεύουν σε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Είναι μια σπουδαία πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Οι φρέσκοι χυμοί και τα smoothies μετράνε εξίσου σε αυτές τις μερίδες.
Αποθάρρυνε το παιδί από το να καταναλώνει υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, όπως γλυκά, κέικ, μπισκότα, ζαχαρούχα δημητριακά και αναψυκτικά. Αυτές οι τροφές και τα ποτά τείνουν να έχουν πάρα πολλές θερμίδες και ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.
Στόχος για το παιδί θα πρέπει να είναι να παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων του από υγιεινές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά) και ρύζι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης).
Λιγότερη ώρα μπροστά σε οθόνες και περισσότερος ύπνος
Εκτός από το να κινούνται περισσότερο μέσα στην ημέρα, εξίσου σημαντικό είναι και το να μην μένουν τα παιδιά καθιστά ή ξαπλωμένα για όλες τις υπόλοιπες ώρες. Περιόρισε το χρόνο που δαπανούν σε “καθιστικά” χόμπι, όπως το να παρακολουθούν τηλεόραση και να παίζουν βιντεοπαιχνίδια.
Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας για το πόσες ώρες επιτρέπεται να κάνει ένα παιδί αυτές τις δραστηριότητες (που μόνο δραστήριες δεν είναι), αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να μην παρακολουθούν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα. Επιπλέον, αφαίρεσε όλες τις οθόνες (συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων) από το υπνοδωμάτιό τους τη νύχτα. Έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά που δεν παίρνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου κάθε βράδυ είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα. Όσο λιγότερο κοιμάται ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά του.
Πηγή: iatropedia.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ