Οι ημέρες των γιορτών είναι μια περίοδος που περνάς ακόμη περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σου, μιας και τουλάχιστον για μερικές ημέρες δεν εργάζεσαι, αλλά και τα παιδιά έχουν time- off από το σχολείο! Πολύ φυσικό είναι μέσα σε όλες τις γιορτινές δραστηριότητές σας, στις βόλτες, στα μαγειρέματα, στα παιχνίδια να τραβήξεις φωτογραφίες με το κινητό σου για να απαθανατίσεις τις ευτυχισμένες και χαρούμενες στιγμές σας! Τι συμβαίνει, όμως, όταν μπαίνεις στον πειρασμό να ανεβάσεις όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό στους λογαριασμούς σου στα social media; Ναι, είναι αλήθεια πως πολύ συχνά σου περνάει από το μυαλό η ιδέα να μοιραστείς με τους διαδικτυακούς φίλους σου τις ευχάριστες εμπειρίες σου μέσω των προφίλ που διατηρείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Facebook, αλλά είσαι σίγουρη ότι πρόκειται για μια σωστή κίνηση;
Έχεις αναρωτηθεί πόση ώρα και ενέργεια μπορεί να ξοδέψεις στο να “στήσεις” την κατάλληλη φωτογραφία, να βρεις το σωστό φωτογραφικό κάδρο, να πετύχεις την ιδιαίτερη στιγμή, αλλά και να “ανεβάσεις” μια φωτογραφία, ανυπομονώντας να δεις πόσα like και σχόλια θα πάρεις; Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα των Joseph Grenny και David Maxfield το 79% των ερωτηθέντων έχουν παρατηρήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους ένα γονιό να αδιαφορεί για τη σημαντικότητα μιας στιγμής με το παιδί του, προσπαθώντας να κάνει το τέλειο post στα social media. Επιπλέον, το 58% του δείγματος δήλωσε ότι στην προσπάθειά του να πετύχει την τέλεια φωτογραφία, έχει στερηθεί την ευχαρίστηση της στιγμής και της εμπειρίας. Η διαδικασία της τελειοποίησης της “τεχνικής του ποσταρίσματος” δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, μέσα στον οποίο ο χρήστης του εκάστοτε μέσου αντλεί μεγαλύτερη ευχαρίστηση από την απήχηση και τη… δημοφιλία του, παρά από την ίδια την εμπειρία που επιλέγει να απαθανατίσει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πόσα μπορεί να στερηθείς τόσο από τις προσωπικές στιγμές, όσο και από τις ευχάριστες εμπειρίες με τα παιδιά σου, επιχειρώντας να πετύχεις το πολυπόθητο snapshot που θα σε γεμίσει likes, comments και reposts. Και επειδή, τα posts με τα παιδιά σου δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές μπορείς να κάνεις στο αχανές και δαιδαλώδες περιβάλλον του internet, όπου ποτέ δεν γνωρίζεις ποιος είναι πραγματικά ο “απέναντι” ή ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς και τα προφίλ σου, μήπως θα έπρεπε να διπλοσκεφτείς τι πρόκειται να κάνεις, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να κάνεις την κίνηση;
Και τρία tips που ίσως σε βοηθήσουν όταν ξαναμπείς στον πειρασμό να “στήσεις” μια ειδυλλιακή φωτογραφία με τα παιδιά:
- Σκέψου τι θα σκεφτόταν κάποιος που σε βλέπει να προσπαθείς να… τιθασεύσεις το μικρό σου για ένα κλικ.
- Περιόρισε το χρόνο που ασχολείσαι με τα social media. Έτσι θα σταματήσεις να χάνεις τις στιγμές που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια σου, αλλά τις προσπερνάς.
- Τράβηξε μια random και φυσική φωτογραφία αν νιώθεις πως είναι μια στιγμή που θέλεις να θυμάσαι και χωρίς να χάνεις χρόνο, επέστρεψε στην… πραγματικότητα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ