Παιχνίδι: Δεν είναι αναγκαίο μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς

Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για τα παιδιά! Δεν χρειάζονται έρευνες και διατριβές για να αποδείξουν πως η ώρα του παιχνιδιού είναι μια πολύτιμη διαδικασία στην ημέρα κάθε παιδιού. Αυτό μπορείς πολύ εύκολα να το διακρίνεις στη διάθεση του παιδιού σου μετά από ένα ευχάριστο διάλειμμα παίζοντας με τα παιχνίδια του, τους φίλους του ή και εσένα την ίδια!

Πέρα από τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίζει το παιχνίδι στη ζωή των παιδιών, τα βοηθάει συγχρόνως να αναπτύξουν αμέτρητες δεξιότητες, τόσο σε επίπεδο ικανοτήτων, όσο και συμπεριφοράς και κοινωνικότητας. Παράλληλα, τους προσφέρει τα κατάλληλα ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας τους! Ωραία ως εδώ! Τον αντίκτυπο που έχει το παιχνίδι στη δική σου ζωή και την ποιότητά της, τα έχεις σκεφτεί ποτέ; Και δεν εννοώ πως όταν τα παιδιά ασχολούνται με τα παιχνίδια τους, εσύ βρίσκεις τον απαραίτητο χρόνο για να χαλαρώσεις και να κάνεις τις δουλειές σου! Αντιθέτως μάλιστα, αφού έρευνες έχουν δείξει πως η συμμετοχή στο παιχνίδι των παιδιών έχει πολλά οφέλη και για τους γονείς, με κυριότερο την ανάπτυξη αισθημάτων αισιοδοξίας και καλής διάθεσης!

Αρχικά, το παιχνίδι σαν έννοια περιλαμβάνει μια σειρά από ιδιότητες που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την… ενήλικη ζωή! Αυτό από μόνο του δεν το κάνει ήδη πιο επιθυμητό; Αρκεί να σκεφτείς τα εξής χαρακτηριστικά του παιχνιδιού: Δεν εξαρτάται από αυτό η επιβίωσή σου, δεν είναι δουλειά, ούτε καταναγκαστικό έργο! Επιπλέον, είναι ευχάριστο, χαρούμενο και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα! Και τρίτον, με το παιχνίδι “χάνεις” το χρόνο, ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου και σταματάς να αγχώνεσαι!

Εκείνο που χρειάζεται να θυμάσαι, είναι πως το παιχνίδι έχει για τους ενήλικες σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα που έχει και για τα παιδιά! Και για τους γονείς προσφέρει χαλάρωση, ξεγνοιασιά και ευχαρίστηση, ενώ τη ίδια στιγμή συμβάλλει στην απαραίτητη αποσυμπίεση από τα άγχη και το στρες της καθημερινότητας! Ταυτόχρονα, αναπτύσσει τόσο την… ενήλικη δημιουργικότητα, όσο και τις δεξιότητες επικοινωνίας και προσαρμοστικότητας σε καινούριες καταστάσεις και την εγρήγορση!

Αν χρειάζεσαι περισσότερες αποδείξεις, κάνε ένα “τεστ” στον εαυτό σου που θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς πόσο ανάγκη έχεις το παιχνίδι, αλλά θα ανανεώσει και τον τρόπο που παίζεις με το παιδί σου, μέσα από τα προσωπικά σου βιώματα!

Βήμα πρώτο:
Ανάσυρε στη μνήμη σου εικόνες του εαυτό σου από όταν ήσουν μικρή και έπαιζες. Ποιες δραστηριότητες σε έκαναν τότε να “χάνεις” το χρόνο; Όταν σου δινόταν η ευκαιρία να παίξεις τι προτιμούσες να κάνεις και με ποιον;

Βήμα δεύτερο:
Σκέψου στο παρόν τι είναι αυτό που αντιπροσωπεύει το παιχνίδι στη ζωή σου. Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το παιχνίδι; Με ποια δραστηριότητα νιώθεις ότι ο χρόνος περνάει σαν… νεράκι; Και όταν έχεις ελεύθερο χρόνο, τι σε ευχαριστεί να κάνεις και με ποιον;

Βήμα τρίτο:
Σύγκρινε τις απαντήσεις που έχεις δώσεις έως τώρα. Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στα δύο βήματα; Όταν σκέφτεσαι αυτά τα στοιχεία, πώς νιώθεις; Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στο περιβάλλον, τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους από τις δύο φάσεις της ζωής σου;

Βήμα τέταρτο:

Συνδύασε την τωρινή κατάσταση της ζωής σου με τις απαντήσεις που έχεις δώσει ως εδώ. Σκέψου ποιοι είναι οι τρόποι που παίζεις με το παιδί σου και πρόσθεσε σε αυτούς όλες τις νέες πιθανότητες παιχνιδιού που προέκυψαν από τη μικρή… αναδρομή στο παρελθόν σου!

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164